Wat zijn nou de beste billendoekjes voor jouw baby'tje? Doekjes die de billen goed schoonmaken, maar niet zorgen voor meer irritatie. Voor deze blog heb ik vijfentwintig verschillende babydoekjes vergeleken en hieruit een 'Beste baby billendoekjes' top 6 van gemaakt!
Samenvatting: wat zijn de beste billendoekjes baby?
Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog door te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van mijn beste billendoekjes top 6. Bij het samenstellen van deze lijst heb ik gelet op: de afwezigheid van schadelijke stoffen, aanwezigheid van zachte stoffen, ervaringen van ouders en natuurlijk het gebruik ervan. Alle billendoekjes zijn geschikt voor de gevoelige babyhuid! Zowel billen als gezichtje.
- Naif billendoekjes
- Pampers sensitive billendoekjes
- Naïf lotion billendoekjes
- Derma Eco billendoekjes
- Huggies billendoekjes
- Waterwipes billendoekjes
Naïf billendoekjes
Als je op zoek bent naar de beste baby doekjes zijn deze Naïf billendoekjes zeker het proberen waard. Om meerdere redenen! Allereerst bestaan de billendoekjes uit maar een aantal ingrediënten: water, een verzachtende stof (glycerine), een antioxidant (hydroxyacetophenon) en conserveringsmiddelen (sodium benzoate en citric acid).
Dit is meteen een groot verschil ten opzichte van waterwipes doekjes. Waterwipes bevatten doorgaans namelijk geen conserveringsmiddelen. Hierdoor twijfelen sommige onderzoekers aan de veiligheid van de doekjes, omdat bacteriën zo sneller de kans krijgen om te groeien. Ik vind één of twee conserveringsmiddelen daarom een mooie toevoeging.
Verder vind ik de doekjes qua vochtigheid ook precies goed. Niet te nat en niet te droog. Ook zijn de doekjes vrij van microplastics en gemaakt van bamboe. Bamboe heeft als grote voordeel dat het van nature mild is en ook nog eens 100% biologisch afbreekbaar. Ze zijn ook te gebruiken als snoetendoekjes. Kortom, echt een aanrader!
Pampers sensitive billendoekjes
Ook deze Pampers billendoekjes zijn een goede optie als je op zoek bent naar de beste babydoekjes. De billen doekjes bestaan ook weer uit maar een aantal ingrediënten, waardoor de kans op irritaties ook klein is. Een fijne toevoeging aan de Pampers doekjes is castorolie.
Dit maakt de doekjes lekker zacht en zorgt ervoor dat de billetjes van je kleintje sneller en makkelijker schoon worden. Daarnaast zijn parfum, geurstoffen en andere uitlokkers van irritatie ook in deze doekjes weggehouden. Dit maakt het ook weer goede doekjes voor de gevoelige baby billen.
(Nieuwe) Naïf billendoekjes lotion
Woohoo, nieuwe Naïf billendoekjes! Iets waar ik erg naar uit keek toen ik hoorde dat ze een nieuwe variant hadden uitgebracht. Ik ben namelijk groot fan van de Naïf water billendoekjes. Die ook bovenaan deze blog staat. En daarom extra nieuwsgierig naar deze nieuwe Naïf billendoekjes.
Het gaat dit keer niet om water billendoekjes, maar om lotion billendoekjes. Voornamelijk bestaande uit glycerine. Dit heeft als grote voordeel dat ze op een zachtere manier schoonmaken. Er zit tenslotte een soort tussenstof op. Bovendien is de kans groter dat je op deze manier minder hard hoeft te schrobben.
De doekjes druipen overigens niet in de lotion. Ze lijken eigenlijk heel erg op de Naïf waterdoekjes, alleen dan dus net wat zachter. Daarnaast zijn ook deze doekjes weer volledig vrij van parfum, alcohol, geurstoffen en microplastics. Kortom, echt en aanrader!
Derma Eco babydoekjes
Deze billendoekjes van Derma Eco zijn wat minder bekend, maar ook heel geschikt als je op zoek bent naar goede en huidvriendelijke billendoekjes. Wat ik zelf een groot voordeel aan deze doekjes vind, is dat het een aantal verzachtende stoffen bevat: glycerine, castorolie en allantoïne.
Stoffen die je graag terugziet komen in de ingrediëntenlijsten van billendoekjes, omdat ze irritatie door urine, ontlasting en wrijving toch een beetje compenseren. Verder zijn de doekjes ecologisch, voorzien van het Nordic Swan Ecolabel en Asthma Allergy Denmak label. Wat automatisch betekent dat de doekjes vrij zijn van microplastics. Kortom, ook weer fijne doekjes om te proberen!
Huggies sensitive billendoekjes
Ook deze billendoekjes van het merk Huggies zijn denk ik niet heel bekend, maar wel heel geschikt als je op zoek bent naar goede billendoekjes. Qua formulering lijken ze op de twee billendoekjes opties hierboven. Het bestaat namelijk ook weer vooral uit water. Plus een aantal verzachtende stoffen en huidvriendelijke conserveringsmiddelen.
Verder zijn de doekjes voor een groot deel gemaakt uit natuurlijke vezels, wat lekker zacht is voor het babyhuidje. Daarnaast zijn ook deze doekjes weer parfumvrij, geurstofvrij en kleurstofvrij. En qua vochtigheid wat mij betreft precies goed. Kortom, het proberen waard!
Waterwipes doekjes
En dan de waterwipes. Zoals de naam al aangeeft, bestaan de doekjes voornamelijk uit water. Namelijk: 99.9% water en 0.01% fruitextract. Een groot voordeel hieraan is dat de doekjes hierdoor heel geschikt zijn voor baby's met een extreem gevoelige huid. Maar het heeft ook nadelen.
Zoals ik hierboven ook al schreef, bevatten waterwipes doekjes ook geen conserveringsmiddelen. Deze conserveringsmiddelen worden normaal gesproken aan billendoekjes toegevoegd om ervoor te zorgen dat bacteriën/schimmels niet gaan groeien en de doekjes dus langer houdbaar blijven.
Daartegenover staat weer dat het advies is om voor billendoekjes te gaan met zo min mogelijk ingrediënten en de huid van je baby aan zo min mogelijk conserveringsmiddelen bloot te stellen. En dat is precies waar de waterwipes doekjes aan voldoen. Bovendien zijn de waterwipes doekjes ook nog fijn in gebruik!
Welke billendoekjes baby gebruik je liever niet?
Naast bovenstaande 'beste billendoekjes' top 5, zijn er natuurlijk ook billendoekjes die ik niet zo snel zou gebruiken tijdens het verschonen. Ze bevatten bijvoorbeeld irriterende stoffen. Of smeren niet fijn. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet van billendoekjes die ik niet zou smeren:
- Zwitsal gevoelig huidje billendoekjes
- Albert Heijn baby lotion billendoekjes
- Kruidvat lotion billendoekjes
- Pampers Fresh clean billendoekjes
Wat zijn billendoekjes?
Billendoekjes zijn vochtige doekjes die speciaal zijn ontworpen om de billetjes van baby's tijdens het verschonen van luier goed schoon te maken. De doekjes zijn meestal gemaakt van zachte materialen en voorzien van een milde reinigingsoplossing. Wat helpt bij het schoonmaken van de gevoelige baby huid.
De billendoekjes zijn verkrijgbaar in verschillende merken en varianten, sommige zijn speciaal ontworpen voor een gevoelige huid,. Terwijl andere extra vochtigheid of geur toevoegen. Om die reden zit er ook een groot verschil tussen de verschillende billendoekjes onderling.
Welke billendoekjes zijn er?
Er zijn onwijs veel verschillende soorten billendoekjes te koop. Ieder met hun eigen kenmerken en eigenschappen. En ondanks dat de product claims per merk verschillen, lijken ze voor het overgrote deel best wel op elkaar. Enkele voorbeelden van bekende billendoekjes zijn:
Traditionele billendoekjes
De meest gangbare billendoekjes zijn de traditionele, vochtige doekjes. Bestaande uit een mix van verzachtende stoffen, reinigende stoffen en conserveringsmiddelen. De doekjes verschillen in dikte en absorptie maar ook in kwaliteit en huidvriendelijkheid.
Zelfs billendoekjes waarbij op de verpakking de woorden 'sensitive' of 'gevoelige baby billetjes' staan, geven geen garantie dat ze ook daadwerkelijk mild zijn. Dit is ook de de reden dat ik deze blog geschreven heb!
Biologisch afbreekbare billendoekjes
De biologisch afbreekbare billendoekjes zijn op dit moment erg populair. Het gaat hierbij om vochtige doekjes die gemaakt zijn van materialen die gemakkelijker af te breken zijn dan de traditionele doekjes. Met als grootste reden dat ze natuurlijk veel milieu vriendelijker zijn, want als je ziet hoeveel vochtige doekjes je per dag gebruikt is dat erg veel...
Voorbeelden van biologische billendoekjes zijn: bamboe doekjes en plasticvrije doekjes. Vaak zie ik op de verpakking van dit soort bamboe doekjes staan dat het van nature hypoallergeen is. Dit zegt echter niet zoveel.
Hypoallergeen is namelijk geen beschermde term. Ieder merk kan dus zeggen of iets hypoallergeen is of niet. Van bamboe kun je er wel vanuit gaan dat het mild is, maar er kunnen alsnog schadelijke stoffen aan toegevoegd zijn.
Hypoallergene billendoekjes
Hypoallergene billendoekjes zijn speciaal ontworpen voor baby's met een gevoelige huid of allergieën. Deze doekjes zouden minder toegevoegde geuren bevatten en mild zijn voor de kwetsbare babyhuid. Maar zoals ik hierboven ook al zei, kun je er helaas niet van uitgaan dat hypoallergene doekjes ook daadwerkelijk een milde reiniging bieden, omdat de term hypoallergeen niet beschermd is.
Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat de billendoekjes geen parfum bevatten, maar wel etherische oliën die ook vol zitten met geurstoffen. Of plant extracten die onschuldig lijken, maar van nature geurmoleculen bevatten die irritaties kunnen uitlokken. Kortom, de verpakking zegt vaak weinig over de kwaliteit van de doekjes. De ingrediëntenlijst daarentegen is wel heel waardevol.
Waterwipes
Billendoekjes die de laatste jaren erg populair zijn geworden zijn de zogeheten waterwipes billendoekjes. Het gaat hierbij om vochtige doekjes die speciaal ontwikkeld zijn voor de meeste gevoelige huid. De doekjes bestaan namelijk uit maar twee ingrediënten: water en een drupje fruitextract.
Een voordeel aan deze minimale formulering is dat de kans op een overgevoeligheidsreactie ook heel klein is. Een nadeel hieraan is alleen dat er dus ook geen conserveringsmiddelen gebruikt worden. Hierdoor worden bacteriën en andere schadelijke micro-organismen ook niet weggehouden.
Sommige fabrikanten beweren gebruik te maken van een gepatenteerd conserveringssysteem, maar daar kan ik verder niets betrouwbaars over vinden. Wel is het advies dat je je kindje beter niet aan billendoekjes met teveel conserveringsmiddelen kunt bloot stellen.
Waterwipes zijn hier natuurlijk een goed voorbeeld van, maar hebben dus wel als nadeel dat ze vatbaarder zijn voor bacteriegroei. Ik zou daarom vooral voor waterwipes billendoekjes gaan als je kindje snel op cosmetische stoffen reageert.
Eisen beste billendoekjes
In het samenstellen van mijn 'beste lijstjes' ben ik natuurlijk altijd vrij kritisch. Helemaal als het om baby producten gaat. De babyhuid is namelijk super gevoelig voor invloeden van buitenaf. Het is zelfs vijf keer dunner dan de huid van volwassenen. Daarom zou ik nooit irriterende cosmetische stoffen op de kwetsbare babyhuid smeren. Dit geldt ook voor billendoekjes. Hieronder vind je mijn eisen in de zoektocht naar de beste billendoekjes voor baby's!
Beste baby billendoekjes zijn huidvriendelijk
Wat mij betreft zijn baby billendoekjes in ieder geval heel huidvriendelijk. Ik zou nooit voor vochtige doekjes met stoffen waarvan bekend is dat ze voor irritaties of allergieën kunnen zorgen. Denk hierbij aan de bekende allergenen: parfum, geurstoffen en etherische oliën.
Beste baby billendoekjes zijn zacht
Ook wil je natuurlijk dat de billendoekjes niet ruw aanvoelen. De baby billen zijn extra kwetsbaar, dus deze wil je schoon maken met zachte doekjes. Zeker als er al sprake is van luieruitslag wil je voorkomen dat de huid verder beschadigd. Ga daarom liever voor billendoekjes gemaakt van zacht materiaal. Eventueel met extra verzachtende stoffen als: glycerine, panthenol of olijfolie.
Tip! Heeft je kindje erg geïrriteerde billetjes? Dan kun je eventueel ook een milde reinigingslotion of een huidvriendelijke olie op de doekjes druppelen om ze extra zacht te maken. Bovendien zorgt dit ervoor dat je de billen veel makkelijker schoon krijgt.
Beste baby billendoekjes werken goed
Naast de huidvriendelijke formulering en zachtheid, moeten de doekjes natuurlijk ook goed werken. Ze moeten urine, ontlasting en veel verwijderen. Zonder wrijving en zonder de huid te beschadigen. Daarnaast is het ook belangrijk dat de doekjes goed uit de verpakking komen. Het is vrij irritant als je één doekje wilt pakken en er vervolgens tien voor terugkrijgt...
Beste babydoekjes zijn vochtig
Hier wordt niet altijd rekening mee gehouden, maar als je op zoek bent naar de beste baby billendoekjes wil je ook dat de vochtigheid goed is. De billendoekjes moeten niet te nat zijn, maar ook zeker niet te droog. Waar veel natuurlijke en plasticvrije merken nog wel eens de mist mee in gaan...
Rona
op 29 Jan 2024Luus van Eck
op 29 Jan 2024Felicia
op 19 Jun 2024Felicia
op 19 Jun 2024Luus van Eck
op 21 Jun 2024