Beste zinkzalf (top 4)
05 februari 2024 
8 min. leestijd

Beste zinkzalf (top 4)

Zinkzalf heeft vooral verzachtende en beschermende eigenschappen op onze huid. Daarom wordt het vaak gesmeerd tegen luieruitslag. Maar bijvoorbeeld ook op kleine brandwonden, snijwonden, smetplekken, koortslip, waterpokken en irritaties. In mijn 'Beste zinkzalf' top 4 hieronder heb ik mijn favoriete zinkzalf producten gezet! Geschikt voor baby's en volwassenen. 

Samenvatting beste zinkzalf 2024 (top 4)

Heb je geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder heb ik alle zinkzalf producten in willekeurige op een rijtje gezet! Zinkzalf bevat onder andere het ingrediënt zinkoxide. Deze stof creëert een soort beschermlaag over de huid, waardoor het beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf.

Hierdoor kan de zalf niet alleen handig van pas komen bij luieruitslag en rode billetjes, maar ook bij smetplekken, brandwonden, waterpokken, gordelroos, een koortslip en andere klachten die samen gaan met jeuk, blaasjes en/of een beschadigde huid!

beste zinkzalf

Pannoc zinkoxide zinkzalf

Het eerste product uit deze 'Beste zinkzalf top 4' is de Pannoc zinkozide zalf. Het kan zijn dat je deze zalf ook al eens voorbij hebt zien komen in één van mijn andere productadviezen. De zalf komt hier namelijk behoorlijk vaak in voor, omdat ik het een goed product vind!

Het bevat vooral een hoge concentratie zinkoxide (25%). Maar ook nog vaseline en olijfolie. Hierdoor heeft de zalf niet alleen een jeukstillende, licht indrogende en verkoelende werking. Maar ook nog verzorgende eigenschappen. Ideaal bij luieruitslag of rode billetjes! Daarnaast is de zalf vrij van parfum, alcohol en andere stoffen die je liever niet op de (beschadigde) huid smeert.

beste zinkzalf

Drs Leenarts beschermende barrière crème

Ook deze barrière crème van Drs Leenarts kan wat mij betreft zeker door als beste zinkzalf en dus ook als beste baby billenzalf. Het bevat allereerst ook weer een hoge concentratie zinkoxide, namelijk: 25%. Wat verkoelend en jeukstillend op de huid werkt. Maar ook een beschermlaagje over de huid legt.

Wat dit een extra fijne crème bij luieruitslag maakt, is de toevoeging van kalmerende en hydraterende stoffen, waaronder: vaseline, paraffinum en zonnebloemolie. Deze stoffen zorgen er bovendien voor dat de zalf makkelijker uitsmeert. Een fijne toevoeging dus! De barrière crèmes is qua samenstelling trouwens precies hetzelfde als de billenzalf. Alleen de verpakking verschilt.

beste zinkzalf baby

BabyLove zinkzalf

Een product dat ook zeker een goede optie als je op zoek bent naar de beste zinkzalf, is deze Babylove zinkzalf. Althans het product heeft een crème structuur, maar is wel wat vetter en bevat ook weer veel zinkoxide. Maar wat deze crème met name zo goed maakt is de toevoeging van andere verzorgende stoffen. Zo bevat het ook nog een hoge concentratie zonnebloemolie.

Wat niet alleen hydrateert, maar er ook voor zorgt dat het product beter uitsmeert. Daarnaast zijn ook nog de verzorgende stoffen glycerine, panthenol, magnesium en bisabolol toegevoegd. Samen met calendula extract. Dit extract heeft zowel ontstekingsremmende als helende eigenschappen. Wat het natuurlijk een fijne toevoeging maakt in een baby billencreme!

beste zinkzalf

Bepanthen baby zalf

Een andere zalf, dat geen zinkoxide bevat, maar ik wel als tip wil meegeven is de Bepanthen baby zalf. Ik zou deze zalf vooral gebruiken als de (rode) billetjes van je kindje er droog uitzien, geen natte huiduitslag. De zalf bevat een aantal effectieve stoffen die de huid zowel hydrateren als kalmeren, waaronder: wolvet, paraffine, amandelolie, dexpanthenol en witte bijenwas.

De focus van deze Bepanthen baby zalf ligt meer bij het verzorgen van de huid in plaats van het beschermen van de huid, zoals de zinkoxide crèmes en zalven hierboven doen. Daarnaast is ook deze zalf weer helemaal vrij van irriterende geurstoffen, waardoor de kans op een reactie (allergie) ook heel klein is. Kortom, ook weer een aanrader!

beste zinkzalf

Wat is de beste billenzalf?

Naar mijn mening is de beste zinkzalf (bij natte huiduitslag) een zalf dat zowel zinkoxide bevat als kalmerende stoffen. Zinkoxide legt namelijk een laagje over de huid en werkt licht-indrogend. Terwijl de kalmerende stoffen vooral de roodheid aanpakken. Bijvoorbeeld roodheid bij luieruitslag. Daarom wordt zinkoxide zalf vaak als babybillen zalf gebruikt.

Als je zinkzalf gebruikt als babybillen zalf is het in ieder geval fijn als de zalf een hoge concentratie zinkoxide bevat. Kijk het liefste naar producten van 20% zinkoxide of hoger. Deze concentratie beschermt de huid tegen luieruitslag, rode billetjes en andere tekenen van een geïrriteerde huid.

beste zinkzalf baby

Wat is zinkzalf?

Zinkzalf is een zalf dat als actief bestandsdeel (onder andere) zinkoxide bevat. Zinkoxide heeft meerdere voordelen voor je huid. Vooral voor de huid dat beschadigd is. Bijvoorbeeld baby billetjes, maar ook smetplekken bij volwassenen. Hieronder heb ik alle voordelen van zinkzalf op een rijtje gezet:

Zinkzalf vormt een beschermlaagje

Allereerst vormt zinkoxide een laagje over je de huid. Hierdoor is de huid beter beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld urine en ontlasting in de luier. Wanneer dit lang tegen de huid aan blijft zitten, kan dit de huid namelijk irriteren. Zinkoxide vormt als het waren een soort tussenlaag, waardoor dit minder snel gebeurt.

Zinkzalf werkt indrogend

Zinkoxide (zinkzalf) heeft ook een licht indrogende en licht samentrekkende werking. Dit houdt in dat zinkoxide de huid kan helpen bij het samentrekken van weefsels en het verminderen van overtollige olie op de huid. Je kunt best wel een dikke laag aanbrengen. Na het smeren moet de huid door de zalf heen eigenlijk niet meer zichtbaar zijn.

Zinkzalf werkt helend

ZInkoxide staat ook bekend om zijn helende eigenschappen. Het kan de genezing van wonden, snijwonden en kleine brandwonden bevorderen. Met name door een gunstige omgeving te creëren voor het herstel van de huidbeschadiging.

Zinkoxide kan de huid verkoelen

Een ander groot voordeel aan zinkoxide is dat het verkoelend werkt. Dit is ook de reden dat je de stof vaak terugziet komen in een waterpokken lotion bijvoorbeeld. Of producten tegen een koortslip of gordelroos klachten.

Zinkoxide werkt jeukstillend

Omdat zinkoxide verkoelend werkt, heeft het indirect ook een jeukstillende werking op de huid. De zalf werkt daarom ook vaak goed bij klachten als: eikenprocessierups bultjes, waterpokken, gordelroos, een jeukende huid of een koortslip.

Zie ook: Beste koortslip zalf.

beste zinkzalf

Waarop letten zinkzalf als babybillen zalf kopen?

Het smeren van zinkzalf kan handig van pas komen bij andere vormen van een beschadigde huid of geïrriteerde huid. Denk aan brandwonden, schaafwonden, waterpokken, koortslip, gordelroos. De huid is dan namelijk kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf.

Als je op zoek bent naar een goede billenzalf (zinkzalf) voor je kindje zijn er een aantal punten waar ik op zou letten. Hieronder heb ik het op een rijtje gezet. Hier heb ik ook rekening mee gehouden tijdens het samenstellen van deze 'Beste zinkzalf baby top 4'.

Beste zinkzalf baby = parfumvrij

Ik zou er in ieder geval op letten dat de zalf parfumvrij is. Hieronder vallen ook geurstoffen. Eigenlijk zou ik voor een zalf gaan dat helemaal geen geur heeft. Parfum heeft namelijk nul positieve eigenschappen voor je huid. Het ruikt alleen lekker, maar voor rode billetjes doet het niets goeds.

Om die reden vind ik het ook zo apart dat sudocrème nog steeds door de meest consultatiebureaus als billenzalf wordt geadviseerd. Deze crème bevat het ingrediënt lavendel en dit lokt irritaties juist uit.. Ook zou ik erop letten dat propylene glycol niet te hoog in de ingrediëntenlijst staat. Propylene glycol kan namelijk soms ook voor irritaties zorgen.

Beste zinkzalf baby = bevat geen irriterende natuurlijke ingrediënten

Vaak wordt gedacht dat de beste billenzalf uit natuurlijke ingrediënten bestaat, maar dit is niet het geval. Ook natuurlijke ingrediënten kunnen voor vervelende reacties zorgen. Denk bijvoorbeeld aan etherische oliën of plantextracten met veel geurstoffen erin (lavendel, eucalyptus, citroen).

Deze stoffen wil je juist niet op de beschadigde huid smeren, maar zie ik nog steeds vaak terugkomen in de ingrediëntenlijsten van billenzalven en crèmes. En dat terwijl ze zelfs de grote boosdoener kunnen zijn van luieruitslag (eczeem, contact allergie).

Beste zinkzalf baby = goed smeerbaar

Verder zou ik ook gaan voor een zinkzalf waaraan minerale oliën zijn toegevoegd. Deze oliën maken de zalf wat beter smeerbaar, waardoor je tijdens het smeren niet loopt te 'klungelen' met het uitwrijven van de zalf. Een zalf zelf is namelijk best wel dik en zinkoxide versterkt dit effect ook nog. Dit maakt een zinkzalf zonder vettige stoffen/oliën vaak te stug en daardoor automatisch ook niet goed smeerbaar.

beste zinkzalf

Hoe ontstaat luieruitslag?

Luieruitslag ontstaat meestal door de combinatie van vocht, wrijving en irritatie in het luiergebied. Wanneer een luier te lang te nat blijft van urine of ontlasting, kan dit de huid irriteren. In zowel urine in ontlasting zitten namelijk irriterende stoffen.

Maar ook de vochtige omgeving in de luier zelf zorgt voor irritatie. Schimmels en bacteriën vinden deze omgeving namelijk fijn, waardoor er een ontsteking kan ontstaan en zo ook luieruitslag. Wat een vorm van eczeem is. Daarnaast zorgt wrijving tussen de kwetsbare huid van je kindje en de luier ook voor irritatie. Dit wordt vaak verergerd wanneer de luier te strak zit.

Bovendien zijn er ook veel baby producten die voor irritatie of zelfs een contact allergie zorgen. Denk hierbij aan billendoekjes, billencrème, producten voor in het badje of een verzorgende bodylotion. Om luieruitslag te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de luier te verschonen, niet te strakke luiers te gebruiken, de huid goed schoon te maken, goed te laten drogen en eventueel dus een product met zinkoxide te smeren.

beste zinkzalf baby

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze 'Beste zinkzalf' top 4, heb ik meer blogs online staan met daarin mijn favoriete producten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden! Liever naar alle blogs? Die staan hier: Beste huidverzorging.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram