Herpes labialis: koortslip
9 juni 2021 

Herpes labialis: koortslip

‘Ieuw, wat zit er op je lip!‘. Het is al vervelend genoeg dat het er zit. Laat staan dat mensen er ook nog om gaan vragen of gefocust naar gaan kijken. Een koortslip is een vervelend huidklacht, waarbij je vaak een groepje blaasjes op de lip ziet zitten. Een koortslip is besmettelijk, wat het extra vervelend maakt. Gelukkig kun je er iets aan doen. In deze blog lees je de verschillende koortslip fasen en mijn tips!

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is een koortslip?

Ik denk dat iedereen een koortslip wel kent. Het is een plekje, vaak op de lip, wat veroorzaakt wordt door een virus. Je noemt het ook wel koortsuitslag of herpes labialis.

Hoe ziet een koortslip eruit?

Van veraf ziet een koortslip eruit als een korstje op de lip. Maar als je goed van dichtbij kijkt zie je allemaal kleine blaasjes zitten. Dit is meteen ook typerend voor huidklachten die worden veroorzaakt door het herpes virus. Bij deze huidklachten zijn namelijk altijd blaasjes zichtbaar. Die als een soort groepje bij elkaar liggen. Dat is bijvoorbeeld ook bij herpes zoster (gordelroos) zo. Alleen zitten de blaasjes dan niet op je lip, maar vaak op je rug.

De blaasjes van een koortslip jeuken, branden of tintelen een beetje. Heel belangrijk om niet aan de blaasjes te zitten. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar dan mag je het echt alleen maar erger! Want het vocht in die blaasjes is juist zo besmettelijk.

Een koortslip wordt koortslip genoemd, omdat het vaak wordt gezien op je lip. Maar wist je dat een koortslip ook op je neus kan zitten? Of op je kin of ogen?

Koortslip oorzaak

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. In het specifiek het HSV-1 virus. Bijna iedereen draagt dit virus bij zich. Je kunt hiermee geboren worden, maar er ook later mee besmet raken. Bij deze eerste besmetting treden meestal geen klachten op. Als dit wel zo is, krijgen kindjes vooral koorts en ontstekingen in de mond.  Bij tieners ontstaat er dan juist vaak een ontsteking van de tong. En bij volwassenen kun je besmetting met het virus herkennen door opgezette klieren in de hals. Vaak gepaard met keelpijn.

Besmetting met het virus betekent dus niet meteen dat je een koortslip krijgt. Je kunt zelfs je hele leven het HSV-1 virus bij je dragen, zonder enige problemen. Toch kan virus opeens actief worden en wél een koortslip veroorzaken. Dit gebeurt vooral als je weerstand wat lager is. Of als je afweer verminderde medicijnen gebruikt. Ook verkoudheid, je menstruatie cyclus een operatie of zon,-en zonnebanklicht kunnen het virus triggeren.

Daarnaast kun je een koortslip ook oplopen door directe besmetting. Denk bijvoorbeeld aan het kussen van iemand met een koortslip. Maar ook door voorwerpen aan te raken waar het herpes virus op zit. Zoals een lippenbalsem of een glas die iemand met een koortslip gebruikt heeft. Je krijgt dan meestal  binnen een week na besmetting  klachten. Meestal trekken de blaasjes ook vanzelf weer binnen twee weken weg.

Koortslip fasen

Bij het actief worden van het herpes simplex virus doorloopt de huidklacht een aantal “koortslip fasen”.

  • Koortslip fase 1: eerst voel je vaak een tintelend, jeukend en brandend gevoel op je lip. De huid wordt ook vaak wat rood en er ontstaan kleine pukkeltjes.
  • Koortslip fase 2: na twee tot vier dagen verschijnen er ook wat blaasjes op de lip. Gevuld met vocht wat heel besmettelijk is. Je lichaam reageert hierop doormiddel van een ontstekingsreactie
  • Koortslip fase 3: op dag vier of vijf kunnen de blaasjes open barsten. Je bent dan super besmettelijk, omdat het vocht uit deze blaasjes ook het virus bevatten.
  • Koortslip fase 4: na de vijfde dag zullen de blaasjes weer gaan op drogen. En er kunnen scheurtjes in je lip ontstaan. De koortslip pijn neemt af, maar vaak ontstaat er juist meer jeuk. Dit is een teken dat je lip aan het genezen is. Uiteindelijk zal het korstje loslaten en eraf vallen.

In totaal duurt het vaak tien dagen voordat de koortslip helemaal genezen is. Hierna kan er wel een roze en droog plekje achterblijven. Het is daarom fijn om een huidvriendelijke lippenbalsem te smeren, met kalmerende en verzorgende ingrediënten.

Kan een koortslip een soa veroorzaken?

Helaas wel.. Infectie met het herpes virus kan ook ontstaan op je genitaliën. Je noemt het dan geen herpes labialis (koortslip), maar herpes genitalis. Herpes genitalis wordt ook veroorzaakt door het herpes simplex virus. Alleen dan niet het type 1, maar het type 2. Een koortslip is daarom niet echt een SOA. Maar het is wel zo dat als je met het vocht uit de blaasjes van een koortslip, ook herpes genitalis kan veroorzaken. En andersom ook. Als het herpes genitalis virus in je mond terecht komt, kan dit een koortslip veroorzaken. Het ligt dus een beetje ingewikkeld!

Koortslip en babys

Veel mensen vragen zich af hoe het zit met koortslip en babys. Is een koortslip gevaarlijk voor baby’s? Helaas wel. Of naja, niet per se de koortslip zelf. Maar wel het virus. Met name bij pasgeboren baby’s jonger dan vier maanden. Het afweersysteem is dan nog niet ontwikkelt. Waardoor besmetting met het virus voor vervelende klachten kan zorgen. Bijvoorbeeld een ooginfectie, als het vocht van de blaasjes in het oog van je baby’tje komen. Een verergering van eczeem klachten. Of zelfs een hersenvliesontsteking. Toch is deze kans klein. Sommige baby’tjes dragen namelijk al antistoffen bij zich, omdat de moeder ooit besmet is geraakt met het herpes virus.

Heb je last van een koortslip? Bescherm je baby’tje dan door een mondkapje op te doen of lip pleister op te plakken. Zo voorkom je dat je baby met zijn/haar handje jouw koortslip aanraakt. Daarnaast kan het insmeren van je lip met een speciale koortslip creme helpen. Geef je borstvoeding? Draag ook dan een mondkapje en kijk goed of geen blaasjes op je tepels zitten.

Behandeling koortslip

Letten op je weerstand, goed slapen en gezond eten is natuurlijk de meest voor de hang liggende tip. Maar niet per sé een tip waar je denk ik echt veel aan hebt. Dat spreekt namelijk nogal voor zich. Meer praktische tips zijn:

  • Lippen beschermen: Smeer je lippen, en de huid rondom je lippen, altijd goed in met een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Zogeheten lip-zonnebrand is vaak niet voldoende.
  • Lippen verzorgen: Het is belangrijk om de huid van je lippen te verzorgen. Als de conditie van je lippen goed is, zal de kans op een koortslip ook kleiner zijn. Een fijn voorbeeld is deze lippenbalsem. Het zit vol met verzorgende en beschermende ingrediënten.
  • Koortslip zinkzalf: het kan ook echt helpen om een zinkzalf op je koortslip te smeren, zodat de blaasjes indrogen en de jeuk minder wordt

In theorie ben je niet meer besmettelijk als alle blaasjes zijn ingedroogd. Toch zou ik hier mee oppassen, want het is vaak lastig te zeggen over echt alle blaasjes opgedroogd zijn.

arrow_drop_up arrow_drop_down