Beste koortslip zalf (top 5)
01 januari 2024 
10 min. leestijd

Beste koortslip zalf (top 5)

Er zijn tegenwoordig behoorlijk wat koortslip zalven te koop die ervoor zorgen dat een koortslip sneller wegtrekt. Voorbeelden van effectieve ingrediënten tegen een koortslip zijn: aciclovir, zinksulfate en zinkoxide. Maar waar let je op als je een koortslip zalf koopt? En wat is de beste koortslip zalf van dit moment? Ik zocht het uit! 

Samenvatting beste koortslip zalf

Wanneer je een koortslip krijgt, zorgt dit vaak voor een branderige pijn, een tintelend gevoel, jeuk en je krijgt blaasjes. Daarnaast is een koortslip op je lip nou niet echt bepaald charmant. Wat de huidafwijking extra vervelend maakt. Koortslip crèmes helpen vaak in het versnellen van het genezingsproces.  Hieronder vind je een samenvatting van mijn Beste koortslip zalf top 5! Het zijn overigens niet alleen zalven, ook crèmes plus een olie.

beste koortslip zalf

1. Pannoc zinkpasta koortslip zalf

Naast de speciale koortslip crèmes en zalven kun je ook een product smeren dat 'anti koortslip' niet op de verpakking heeft staan, maar wel effectief kan zijn bij koortslip blaasjes. Een voorbeeld hiervan is deze Pannoc zinkoxide pasta. Zinkoxide heeft namelijk een indrogend effect op de blaasjes, een licht anti viraal effect op de koortslip, het vermindert jeuk én het verlicht een branderig gevoel.

Bovendien vormt zinkzalf een beschermende barrière op de huid, waardoor deze wordt afgesloten van externe irriterende stoffen en bacteriën. Dit kan helpen om te voorkomen dat de koortslip geïnfecteerd raakt en kan het genezingsproces bevorderen. Je kunt zinkoxide smeren direct als je de blaasjes krijgt.

beste koortslip zalf

2. Drs Leenarts zinkoxide zalf

Net als de zalf hierboven, bevat ook deze Drs Leenarts barriere crème zinkoxide in een concentratie van 25%. Hoewel zinkzalf dus geen specifiek antiviraal middel is om een koortslip te behandelen, kan het toch heel nuttig zijn om symptomen te verlichten en het genezingsproces van de koortslip te versnellen.

Het heeft tenslotte een verzachtende werking en kan helpen in het verminderen van jeuk, pijn en irritatie. Dat vaak gepaard gaan met koortslippen. Naast zinkoxide bevat dit product ook nog vaseline en zonnebloemolie. Wat hydraterend en verzorgend werkt en het genezingsproces zo bevordert. Smeer het ook gerust op andere huid irritaties! Zoals rode plekjes, smetplekjes, blaasjes, jeuk, brandende huid, rode baby billen, luieruitslag, noem maar op!

beste koortslip zalf

3. Aciclovoir koortslip creme

Als je op zoek bent naar de beste koortslip zalf kun je, naast zinkoxide, ook aciclovir op je koortslip smeren. Een voorbeeld is deze Aciclovir crème. Aciclovir remt namelijk de groei van virussen en zo ook de koortslip. Je kunt het trouwens ook in de vorm van antivirale tabletten slikken.

Zowel smeerbare antivirale middelen als tabletten lijken in de praktijk niet effectiever te zijn dan een zinkzalf. Ondanks dat dit wel vaak wordt geclaimd. Het maakt dus niet uit of je deze crème koopt of één van de twee producten hierboven!

beste koortslip zalf

4. SoreFix Rescue koortslip crème

Net als de koortslip crème hierboven, richt ook de SoreFix crème zich specifiek op het behandelen van een koortslip. Dit doet de crème op twee manieren: het vormt een beschermende laag over de koortslip die verspreiding van het virus helpt voorkomen.

En tegelijkertijd bevordert het de genezing van de koortslip door de huid te hydrateren en te voeden. De crème bevat actieve ingrediënten als zinksulfaat en dimethicone. Beiden staan bekend om hun antivirale en beschermende eigenschappen. Je kunt het direct smeren zodra je klachten krijgt.

beste koortslip zalf

5. Tea tree oil als alternatief op koortslip zalf

Waar nog niet veel onderzoek naar gedaan is, maar mogelijk wel goed kan helpen tegen koortslip blaasjes is tea tree oil. De studies dié gepubliceerd zijn laten namelijk veelbelovende resultaten zien. Dit effect valt vooral te verklaren aan het feit dat tea tree oil naast anti bacteriële eigenschappen, mogelijk ook antivirale eigenschappen heeft.

En een koortslip wordt natuurlijk veroorzaakt door een virus. Wel is het belangrijk om tea tree olie altijd te verdunnen. Meng de tea tree oil bijvoorbeeld met een beetje kokosolie, olijfolie of jojobaolie. Houdt hierbij een verhouding van 1 druppel tea tree en 2 druppels olie aan. En breng dit mengsel twee keer per dag met een wattenstaafje aan op de koortslip.

beste koortslip zalf

Wat is een koortslip?

Als je last hebt van een koortslip, ben je zeker niet alleen. Een koortslip komt namelijk behoorlijk vaak voor. Maar liefst één op de drie mensen krijgt in zijn of haar leven wel eens te maken met een koortslip. En veel mensen krijgen vaker een koortslip. Maar wat is een koortslip eigenlijk?

Lang verhaal kort is een koortslip een soort korstje op je lip. Het wordt veroorzaakt door het zogeheten herpes simplex virus en veroorzaakt pijnlijke blaasjes, branderige pijn, jeuk, een tintelend gevoel en soms dikke klieren in nek en hals.

Het virus zit vaak al vanaf jongs af aan in je lichaam en wordt actief door uitlokkende factoren. Denk aan een slechte afweer, chemotherapie, stress, moeheid, ongesteld zijn, zonlicht, zonnebank, koorts, operatie, verkoudheid, keelontsteking, medicijnen die je afweer verminderen. Het zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je een koortslip krijgt.

Het virus blijft na de eerste infectie namelijk in je lichaam achter, waardoor het virus levenslang aanwezig blijft. Dit klinkt overigens heftiger dan het is. Je merkt hier namelijk alleen iets van als het virus actief wordt. Dit is ook zo bij andere huidklachten die worden veroorzaakt door het herpes virus.

Denk aan: herpes zoster (gordelroos). Alleen zitten de blaasjes dan niet op je lip, maar vaak op je rug. Of bij herpes genitalis, waarbij er pijnlijke blaasjes rondom de geslachtsdelen ontstaan na seksueel contact met een besmet persoon.

beste koortslip zalf

Beloop koortslip

Een koortslip krijgen is op zich niets ernstigs, maar kan wel heel vervelend zijn. Niet alleen omdat het een tintelend en brandend gevoel geeft, maar ook omdat je het korstje vaak goed zitten. Wat bovendien ook nog besmettelijk is tot dat de blaasjes opgedroogd zijn.

Hierin doorloopt een koortslip meerdere fases. Een beginnende koortslip start vaak met een tintelend gevoel aan je lippen. Ook kunnen je lippen gaan jeuken en kun je last krijgen van een branderig gevoel. Hierna ontstaan er kleine blaasjes, waardoor je de koortslip ziet zitten.

Na een tijdje drogen deze blaasjes in. De koortslip gaat op die manier uit zichzelf weer weg. Wacht altijd tot de korstjes er vanzelf afvallen. Een koortslip is namelijk besmettelijk als je blaasjes krijgt en vooral als deze blaasjes opengaan. Het totale genezingsproces (moment dat je de koortslip krijgt tot het vanzelf afvallen van het korstje) duurt ongeveer één tot twee weken.

beste koortslip zalf

Wat is koortslip zalf?

Een koortslip gaat vanzelf weg, maar het kan sneller overgaan door een koortslip crème of koortslip zalf te smeren. Deze producten kunnen het genezingsproces versnellen, maar ook de koortslip symptomen verlichten. Denk hierbij aan het verlichten van een branderig gevoel, jeuk, tintelende gevoel en de pijnlijke blaasjes.

De actieve ingrediënten in koortslipzalf zijn speciaal ontwikkeld om de groei van het herpes simplex virus te remmen en de blaasjes in te drogen. Met namen zinkoxide, zinksulfate, aciclovir, penciclovir, docosanol en lidocaïne zijn ingrediënten die zich richten op het bestrijden van de koortslip symptomen en het bevorderen van genezing.

Dit gebruik ik niet noodzakelijk omdat de koortslip vanzelf over zal gaan zodra de blaasjes opgedroogd zijn. Maar ze kunnen het proces wel versnellen en dat is in veel situaties heel fijn. Verder is het heel belangrijk om je huid goed schoon te houden als je een koortslip krijgt en de korstjes niet aan te raken. Om zo nieuwe besmetting en verspreiding van het virus te voorkomen. Een koortslip pleister kan hier ook bij helpen.

beste koortslip zalf

Eisen beste zalf tegen koortslip

Als je op zoek bent naar de beste koortslip zalf of de beste koortslip creme zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Hieronder heb ik een rijtje van punten gezet waar ik zelf rekening mee heb gehouden tijdens het samenstellen van deze 'beste koortslip zalf top 5'.

Beschermend

De beste koortslip zalf moet wat mij betreft in ieder geval een soort beschermlaagje vormen over de koortslip. Om zo te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar andere delen van de huid. Of naar andere mensen. Je kunt hier eventueel ook nog een koortslip pleister voor gebruiken.

Indrogend

Wat mij betreft werkt de beste koortslip zalf ook indrogend. Een koortslip behandelen draait namelijk vooral om de blaasjes, waarin het virus zit, in te drogen. Zodra de blaasjes ingedroogd zijn, is het namelijk wachten tot het korstje eraf valt. Zinkoxide is een goed voorbeeld van zo'n indrogend ingrediënt.

Gemakkelijk aan te brengen

Een goede zalf tegen koortslip moet natuurlijk ook gemakkelijk aan te brengen zijn. Over het algemeen kan hier niet veel mis aan gaan, omdat je het de crème met een wattenstaafje alleen maar hoeft aan te stippen. Voor de olie uit mijn lijst hierboven is het natuurlijk een ander verhaal. Dit kan een beetje druppelen omdat het vloeibaar is. Breng hier daarom niet teveel van aan.

koortslip creme

Hoe gebruik je koortslipzalf?

Een koortslip zalf aanbrengen is heel eenvoudig! Doe een beetje van de zalf of crème op een wattenstafje en breng dit rechtstreeks aan op de koortslip. Lees ook altijd even goed de instructies op de verpakking. Herhaal dit meerdere keren per dag voor het beste resultaat. Hoewel koortslipzalf geen volledige genezing biedt voor het herpesvirus, helpt het zeker om de symptomen onder controle te houden en het genezingsproces te versnellen.

beste koortslip zalf

Koortslip gaat vanzelf weg

Een koortslip gaat vanzelf weg. Wel kan dit genezingsproces variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen duurt het genezen van een koortslip ongeveer 1 tot 2 weken. Zoals ik eerder in deze blog ook al schreef, doorloopt een koortslip verschillende fasen tijdens het genezingsproces.

Het begint vaak met een tintelend of jeukend gevoel op de lippen, gevolgd door de vorming van kleine blaasjes die later korstjes worden. Na verloop van tijd drogen deze korstjes op en vallen ze vanzelf af, waardoor de huid eronder geneest.

Hoewel een koortslip vanzelf kan verdwijnen, kan het gebruik van koortslipzalf helpen in het verminderen van jeuk, pijn en branderigheid. Plus de duur van de koortslip verkorten. Als de symptomen ernstig zijn of als je regelmatig last hebt van koortslippen, is het verstandig om medisch advies in te winnen.

beste koortslip zalf

Is een koortslip gevaarlijk?

Als je een koortslip krijgt, is dit niet gevaarlijk. Wel zijn er bepaalde situaties dat je extra voorzichtig met de blaasjes moet omgaan. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat als een vrouw tijdens een bevalling blaasjes heeft, het risico bestaat dat het virus wordt overgedragen op de baby. En dit kan vervelende gevolgen hebben voor pasgeboren baby's.

Om die reden is het belangrijk dat wanneer je last hebt van een koortslip, je extra voorzichtig bent bij: een zwangerschap van zowel jou als een ander, bevallen of wanneer je in de buurt van pasgeboren baby's bent. Het vermijden van direct contact met de blaasjes en regelmatig handen wassen kunnen helpen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

koortslip creme

Koortslip voorkomen

Naast het behandelen van een koortslip, is het natuurlijk nog fijner als je een koortslip kunt voorkomen. Mensen krijgen vaker last van een koortslip in periodes van verminderde afweer. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in periodes van stress, verkoudheid of blootstelling aan de zon. Door deze uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden, verklein je de kans op een koortslip krijgen ook.

Daarnaast kun je je lippen extra goed verzorgen en beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Als de conditie van je lippen en mondhoeken goed is, zal de kans op een koortslip ook kleiner zijn! Ik zou hiervoor altijd gaan voor een huidvriendelijke lippenbalsem met kalmerende en herstellende stoffen. Hieronder staan twee voorbeelden van lippenbalsem die ervoor kunnen zorgen dat je minder snel nieuwe koortslip klachten krijgt.

koortslip creme

Misschien vind je dit ook interessant

Naast deze beste koortslip zalf top 5, heb ik meer lijsten online staan met daarin mijn favoriete producten van bepaalde categorieën. Hieronder vind je een aantal voorbeeld blogs! Liever naar alle blogs? Die staan hier: Beste huidverzorging.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram