Intertrigo: smetplekken onder de plooien
18 oktober 2020 

Intertrigo: smetplekken onder de plooien

Heb je last van rode, jeukende, plekken in je huidplooien? Waarschijnlijk zijn dit smetplekken. Een heel vervelende, maar ook veel voorkomende huidklacht. Een smetplek is eigenlijk een vorm van eczeem. Op zich niets om je zorgen over te maken, maar het kan wel fijn zijn om de huiduitslag aan te pakken. Dit kun je voor een groot deel zelf doen! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor smetplekken.

 

intertrigo

Wat is intertrigo?

De betekenis van intertrigo is: smetten. Het wordt daarom ook wel smetplek of smetten genoemd. De medische termen voor smetplekken is: intertrigineus eczeem of dermatitis intertriginosa. Deze vorm van eczeem is geheel onschuldig, en ook zeker niet besmettelijk. Wél geven smetplekken vaak klachten. En daarom is het fijn om er iets aan te doen!

Hoe ziet intertrigo eruit?

Je kunt smetplekken vooral herkennen aan de roodheid. Daarnaast jeuken de rode plekken en geeft het een brandende, schrijnende pijn. Soms kunnen de smetplekken ook vreemd ruiken en kunnen er schilfertjes op de plekken verschijnen. De meest voorkomende locaties voor smetplekken zijn: smetplekken in de oksel, smetplekken in de lies, smetplekken tussen de tenen, smetplekken onder de borsten en smetplekken in baby plooien. Dit zijn namelijk plekken waar zweet en vocht tussen twee delen van de huid kan blijven zitten. Vaak vergeten we bijvoorbeeld om de huid tussen de tenen of onder de borsten ook droog te deppen.

Oorzaak intertrigo

De smetplekken, oftewel eczeem plekken, ontstaan door een samenspel van een aantal factoren. Namelijk: warmte, vocht en wrijving. Vandaar dat de plekken ook te zien zijn in de lichaamsplooien. Je kunt misschien wel begrijpen dat het hier vaak lekker warm is. En de huid hier sneller transpireert dan bijvoorbeeld je armen. Maar dat transpiratie vocht kan niet weg, waardoor er maceratie ontstaat. Maceratie betekent eigenlijk dat de huid verweekt door langdurige blootstelling aan vocht. En helaas vinden bacteriën en schimmels het heerlijk om op zo’n plekje te leven. Op die manier gaat je huid dus ‘smetten’.

Daarnaast wrijft een huidplooi over de onderliggende huid, wat voor irritatie zorgt. Door de combinatie van overgroei van schimmels en bacteriën, en beschadiging van de huid door constante wrijving, ontstaan de smetplekken. Er zijn een aantal factoren die de eczeem plekken kunnen triggeren. Voorbeelden zijn: overmatige transpiratie, urine verlies, het dragen van strakke kleren of strak zittende sieraden/ horloges tijdens het douchen en sporten.

Smetplekken baby

Ook bij baby’tjes zie je vaak smetplekken. Het zit dan vooral in de armplooien, het nekje en rondom de billen. Dit komt omdat baby’s natuurlijk een luier dragen. Poep en plas weekt hierdoor lang op de huid, waardoor maceratie ontstaat. Oftewel verweking van de huid. Dit vinden schimmels en bacteriën een heerlijke plek om zich te vermenigvuldigen. Doordat de luier ook nog eens over de huid wrijft, ontstaat de combinatie: maceratie, huid beschadiging en overgroei van bacteriën/schimmels. De huid gaat smetten, waardoor er vuurrode smetplekjes ontstaan. Een voorbeeld van smetplekken bij een baby is luiereczeem. Benieuwd hoe je  smetplekken bij een baby kunt behandelen? Lees dan mijn productadvies voor de babyhuid.

smetplekken baby

Behandeling Intertrigo

Wat kun je zelf aan de smetplekken doen?

  • Dep je huid plooien altijd droog na het douchen of sporten.
  • Als je last hebt van overgewicht is afvallen belangrijk.
  • Het dragen van absorberende (katoenen) kleding kan helpen. Net als het dragen van een ondersteunende bh, waarbij de borsten goed hoog worden gehouden.
  • Het kan helpen om een hemdje onder je bh te dragen om zo de borsten droog te houden.
  • Het is aan te raden om onder niet-synthetisch beddengoed te slapen.
  • Zorg dat de temperatuur in het huis niet te heet is, zodat de kans op transpiratie verkleind wordt.

Naast deze zelfzorgmaatregelen kan gestart worden met het smeren van een lokale crème met indrogende en beschermende eigenschappen. Veel mensen behandelen smetplekken met sudocrème. Ik raad het behandelen van smetplekken met sudocrème echt af!  Sudcocrème bevat namelijk verschillende geurstoffen en lavendelolie. Van beide ingrediënten is bekend dat ze de huid irriteren. En dit moet je juist voorkomen als je huid aan het smetten is.

Een goed voorbeeld waarmee je de smetplekken wél kunt behandelen is een crème met zinkoxide. Zinkoxide remt namelijk jeuk en ontstekingen. Daarnaast droogt zinkoxide de plekjes in en legt het een soort beschermlaagje op je huid. Waardoor vocht niet meer bij de huid kan komen en de kans op irritatie verkleint. Mijn voorkeur gaat uit naar een crème, omdat dit de huid minder afsluit dan een zalf. Zinkoxide laat een wittig laagje achter op de huid. Het is belangrijk dat je deze zinkoxide resten altijd verwijdert, voordat je de crème opnieuw aanbrengt. Als je de resten van het zinkoxide wilt verwijderen kun je dit het beste doen met een watje met daarop wat olie. Bijvoorbeeld olijfolie. Dep wel goed droog.

Ook kun je maïzena poeder op de plekjes strooien. Huh, maar Maïzena is toch voor in de keuken? Yep.. het is oorspronkelijk een bindingsmiddel dat veel in de keuken gebruikt wordt. Maar dit poeder is ook heel effectief voor smetplekjes! Maïzena poeder heeft eigenlijk dezelfde werking als zinkoxide. Het geeft alleen wat meer rommel. Talkpoeder is vergelijkbaar met maïzena poeder. Dit is alleen een minder veilige opties voor baby’tjes, omdat dit ingeademd kan worden door je baby’tje.

Ook kun je het huid op huid contact voorkomen door een stuk Engels pluksel of gaasjes tussen de huidplooien te plaatsen. Hierop kun je eventueel nog een crème aanbrengen, om je huid te beschermen.

Wanneer de smetplekken geïnfecteerd zijn uit dit zich in warmte, pijn, en lichamelijke klachten als koorts. Het is belangrijk om deze infectie te behandelen. Dit kun je doen door middel van een wondgel die de wondbacteriën dood. Een voorbeeld is Mesitran Soft.

Wat kan een professioneel doen tegen smetplekken?

Als de smetplekken niet verbeteren of zelfs erger worden kun je een huisarts bezoeken. Hij of zij kan hydrocortisoncrème 1% voorschrijven. Dit dient dan 10 dagen te worden gesmeerd.

  • Schimmelinfectie op de smetplekken: de smetplekken zijn een fijne broedplaats voor schimmels. Bij teveel schimmels kan er een schimmelinfectie ontstaan. Het is belangrijk om dan miconazol crème 2% te smeren. Als de schimmelinfectie ook veel jeuk geeft kan er gekozen worden voor een combinatie van miconazol 2% en hydrocortison 1% crème.
  • Bacteriële infectie op de smetplekken: de smetplekken zijn niet alleen een fijne broedplaats voor schimmels. Ook bacteriën houden van een natte omgeving. Er kan daarom een bacteriële infectie ontstaan. Het is belangrijk om dan te starten met fusidinezuurzalf.
arrow_drop_up arrow_drop_down