De baby huid
28 december 2020 

De baby huid

Wist je dat de baby huid vijf keer dunner is dan onze volwassen huid? Belangrijk is dus om hier voorzichtig mee om te gaan. De baby huid is namelijk gevoelig en kwetsbaar voor schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan kou, extreme hitte, infecties, maar ook aan irriterende huidverzorgingsproducten. In deze blog leer ik je meer over de baby huid, veel voorkomende vormen van huiduitslag bij baby’s én geef ik antwoord op de vraag: welke baby huidverzorgingsproducten heb je nodig?

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis geschreven productadvies voor de babyhuid.

huiduitslag baby

De baby huid

De baby huid is een bijzonder huidtype. Dit begint al tijdens de geboorte. Een baby’tje wordt namelijk geboren met een wit, slijmachtig, laagje over de huid. Deze laag noem je de vernixlaag, ook wel huidsmeer genoemd. Bij voorkeur wordt de huidsmeer niet van je baby afgewassen. Het dient namelijk als een beschermlaagje en zal binnen 72 uur weer vanzelf verdwijnen. Niet alle baby’s worden geboren met huidsmeer. Als je later bevalt dan in eerste instantie uitgerekend was, lost het huidsmeer voor een groot deel op in je vruchtwater. De huid van deze baby’tjes zijn hierdoor over het algemeen wat droger. Wat je vaak ziet is dat de droge baby huid dan gaat vervellen. Het vervellen van de droge baby huid is niets om je zorgen over te maken en zal binnen twee weken weer over zijn. Eventueel kun je het vervellen van de babyhuid verminderen door de huid in te smeren met een huidvriendelijke balsem.

Wat ook al vanaf de geboorte opvalt, is de blauwpaarse verkleuring van de huid. Dit noem je acrocyanose. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft deze huidverkleuring niets te maken met een zuurstoftekort. De blauwpaarse verkleuring ontstaat namelijk door de overgang van de warme buik naar een koudere omgeving. Een ander huidverschijnsel dat ook kan optreden door de koude omgevingstemperatuur is cutis marmorata. Hierbij is er ook sprake van een blauwpaarse verkleuring op de baby huid, maar dan in een patroontje. Je ziet namelijk allemaal blauw, paarse kringen op de baby huid. Het wordt ook wel vergeleken met het patroon van marmer. Zelf zie ik de overeenkomst niet zo. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over deze verkleuringen van de baby huid. Binnen 48 uur zullen beide verkleuringen weer wegtrekken door de hogere omgevingstemperatuur. Net als de aanwezigheid van eventueel rode vlekjes na de geboorte. Dit komt ook vaak voor bij pasgeboren baby’tjes. En is niets om je zorgen over te maken.

Verschillende huidlagen

De baby huid verschilt dus met onze volwassen huid. Eigenlijk is iedere baby huidlaag anders in vergelijking tot de volwassen huidlagen.

Opperhuid

De bovenste huidlaag noem je de opperhuid. Deze opperhuid is je bescherm jasje. Het houdt schadelijke invloeden van buitenaf tegen. En zorgt er tegelijkertijd ook voor dat goede stoffen in je huid worden vastgehouden. Bij baby’s is de opperhuid vijf keer dunner dan de opperhuid van een volwassene. Daarnaast is de huid ook minder aaneengesloten. Er zitten als het waren allemaal onzichtbare gaatjes in de huid. Je begrijpt misschien wel dat de babyhuid daarom extra kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld irriterende huidverzorgingsproducten.

Maar door deze kleine openingen is de baby huid ook extra kwetsbaar voor het verliezen van effectieve stoffen uit de huid. Bijvoorbeeld water. Baby’tjes verliezen sneller water, waardoor de kans op uitdroging van de huid ook groter is. Helemaal bij te vroeg geboren baby’tjes is dit zo. Daarom worden deze baby’tjes eerst in een couveuse gelegd, waarin de luchtvochtigheid kunstmatig hoog wordt gehouden. Een te hoog vochtverlies brengt ook nog andere problemen met zich mee. Zo zorgt het onder andere voor grotere temperatuurschommelingen. Daarom wordt geadviseerd om je baby’tje nooit dicht bij de verwarming te leggen. Of heel dik aan te kleden. Baby’tjes zullen dan snel gaan transpireren. Te vroeg geboren baby’tjes doen dit nog niet. Gelukkig houdt deze kwetsbaarheid van de babyhuid maar ongeveer een maand aan. Hierna is de opperhuid vergelijkbaar met een volwassen huid.

Lederhuid

Onder de opperhuid ligt de lederhuid. Deze huidlaag dient als bindweefsellaag. In deze huidlaag zitten de zweet – en talgklieren, de bloed – en lymfevaten, de haarwortels en ook de zenuwen. Bij baby’tjes werken de zenuwen al vanaf de geboorte. Waaronder de gevoelszenuwen. Daarom vinden baby’tjes het vaak fijn als je ze masseert met een huidvriendelijke baby olie. Of over hun ruggetje wrijft. Vanwege de ontwikkelde gevoelszintuigen wordt er ook vaak gekozen om een baby’tje kort na de geboorte op de huid van moeder te leggen. Op deze manier is er huid op huid contact tussen moeder en baby. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat dit huid op huid contact een positief effect heeft op de gezondheid van het baby’tje.

Huiduitslag baby

De huid van een baby’tje is kwetsbaar. En daarom ook vatbaar voor huiduitslag. Hierbij zijn er een paar vormen van huiduitslag die veel bij baby’tjes gezien worden. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met veelvoorkomende vormen van huiduitslag bij baby’s.

Eczeem baby

Baby eczeem herken je aan een rode, jeukende, droge huid. Soms gepaard met schilfertjes. Je hebt hier een aantal verschillende vormen van. De meest voorkomende vorm is atopische eczeem. Ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Bij deze vorm van eczeem is er sprake van een chronische huidontsteking die al kort na de geboorte ontstaat. Maar liefst 3 tot 5% van alle kindje heeft last van atopisch eczeem. Bij baby’tjes noem je atopisch eczeem ook wel dauwworm, omdat het eczeem bij baby’s nattig (dauw) is. En ringvormig (worm).  Ook kan het eczeem van je baby ontstaan na contact met een bepaalde stof. Je baby’tje kan hier overgevoelig op reageren. Dit noem je irritatief contact eczeem. Maar er kan ook sprake zijn van allergisch contact eczeem. Dan heeft je baby’tje een allergische reactie op de stof ontwikkelt. Wat ook veel voorkomt is seborroisch eczeem. Bij baby’tjes ook wel berg genoemd. Bij baby berg zie je bruine, gelige, vette schilfertjes zitten. Een fijne crème tegen eczeem is de Tiny Todd creme. Lees hier meer over eczeem.

Rode hond baby

Deze vorm van baby huiduitslag wordt ook wel de derde ziekte genoemd en is zeer besmettelijk. Je noemt de rode hond ook wel rubella. Wat je ziet zijn allemaal platte, rode vlekjes op de huid. Daarnaast kan het kindje zich niet lekker voelen. Ook kan er sprake zijn van opgezette lymfeklieren en koorts. Maar dit is niet altijd het geval. Sommige kindjes merken zelfs helemaal niets van rode hond. In dat geval hoef je je kindje ook niet thuis te houden bij rode hond. Houdt je kindje wel altijd uit de buurt van zwangere vrouwen. Rode hond bij je baby’tje gaat vanzelf weer over. Je kunt er ook voor kiezen om je kindje tegen rode hond te vaccineren. Lees hier meer over rode hond.

Krentenbaard baby

Dit is een huiduitslag die ook wel impetigo wordt genoemd. Bij krentenbaard ontstaat er een rode huiduitslag rondom de mond en neus. Wat je vooral ziet zijn rode vlekjes, wondjes en blaasjes. Na loop van tijd ontstaan er ook gele korstjes rondom de mond en neus. Krentenbaard ontstaat wanneer de huid geïnfecteerd raakt met een huidbacterie. Als er sprake is van krentenbaard bij je baby is het vooral belangrijk om zijn/haar handjes regelmatig te wassen. Denk hierbij ook aan de nageltjes. Op deze manier wordt de kans op besmetting kleiner. Krentenbaard geneest binnen drie weken vanzelf weer. Wel kan de huisarts een antibiotica crème (Fusidinezuurcrème) voorschrijven. Of antibiotica tabletten. Veel mensen vragen zich af “is krentenbaard gevaarlijk voor de baby?”. Dit is gelukkig niet het geval! Lees hier meer over krentenbaard.

Galbulten baby

Bij deze huiduitslag zijn er allemaal bleke bulten op de huid te zien. De huid daaromheen is rood. Deze huiduitslag wordt qua uiterlijk en jeukklachten vergeleken met brandnetel bultjes. Daarom worden de galbuten uitslag ook wel netelroos genoemd. Op de voorgrond van deze huiduitslag staat jeuk. De bleke tot rode, jeukende, galbulten ontstaan als reactie op een prikkel. Dit kan een allergische prikkel zijn, maar dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld ook galbulten krijgen na een overgang van extreme kou naar extreme warmte. Of na intensieve inspanning. Gelukkig trekt de huiduitslag vaak snel weer weg. Eventueel kun je de jeukklachten wel remmen met een huidvriendelijke gel die de huid verkoeld. En zo klachten als jeuk en een branderig gevoel verlichten. Lees hier meer over galbulten.

Smetplekken baby

Bij smetplekken is de huid rood van kleur. Daarnaast voelt de huid brandend en pijnlijk aan. Smetplekken ontstaan door een samenspel van wrijving, warmte en vocht. Hieronder verweekt de huid. Bacteriën en schimmels vinden dit een heerlijk plekje om te leven.  Je ziet de smetplekken vooral in de lichaamsplooien. Bij baby’s zitten de smetplekjes vooral in de armplooitjes en de bilplooien. Dit komt omdat baby’s een luier dragen. Waarin ontlasting en urine lang op de huid weken. Doordat de luier ook nog eens over de huid wrijft, ontstaat de combinatie: verweking, overgroei van bacteriën/schimmels en huid beschadiging. De huid gaat smetten, waardoor er vuurrode smetplekjes ontstaan. Je noemt smetplekken bij een baby ook wel luiereczeem of luieruitslag. Wat vooral helpt is het smeren van een huidvriendelijke zinkzalf. Het ingrediënt zinkoxide droogt de natte plekjes namelijk in. En legt een soort beschermlaagje over de huid. De overige, niet smetplekjes, kun je insmeren met een verzorgende baby zalf. Gebruik liever geen sudocrème. In sudocrème zit namelijk lavendel. En dit irriteert de huid helaas. Daarnaast kun je verergering voorkomen door de baby billen af te vegen met parfumvrije billendoekjes. Ook is het belangrijk om de luier regelmatig te verschonen. Minimaal acht keer op een dag. Lees hier meer over smetplekken.

Erythema infectiosum baby

Erythema infectiosum noem je ook wel de vijfde ziekte. Het is een besmettelijke huiduitslag bij baby’s. De huiduitslag wordt veroorzaakt door een infectie met het Parvo b19-virus. En is gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Wat je ziet zijn allemaal rode vlekjes op de huid. Eerst zitten de rode vlekjes in het gezicht. Maar later verspreiden de rode vlekjes zich over het hele lichaam. Wat je ook vaak ziet is dat de wangen wat roder zijn. En dat de huid jeukt. De vijfde ziekte verdwijnt gelukkig na ongeveer één week. En zal dan ook nooit meer terug komen. In de tussentijd kun je ervoor zorgen dat je kindje genoeg rust krijgt en voldoende drinkt. Ook kun je eventueel de jeukklachten remmen met een verkoelende, huidvriendelijke, gel.

vijfde ziekte baby

Exantheme subitum baby

Deze besmettelijke huiduitslag wordt ook wel de zesde ziekte genoemd. De huiduitslag wordt veroorzaakt door infectie met het herpesvirus. In het specifiek door het HPV-6 en HPV-7. Eerst ontstaat er koorts. Na ongeveer drie tot vier dragen trekt de koorts weg en maakt dit plaats voor een huiduitslag. Wat je ziet zijn allemaal rode, niet jeukende, vlekjes. Ook deze verdwijnen gelukkig na een aantal dagen vanzelf weer. De zesde ziekte lijkt een beetje op rond hond. Je hoeft de baby huiduitslag niet te behandelen. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat je baby’tje niet te warm gekleed is, veel drinkt en genoeg uitrust.

zesde ziekte baby

Waterpokken baby

Waterpokken is een huiduitslag die veel voor komt bij kindjes. De huiduitslag wordt veroorzaakt door het herpes virus en is erg besmettelijk. Bij waterpokken zie je allereerst allemaal rode bultjes en rode vlekjes op de huid. Maar niet alleen op de huid zitten de waterpokken. Ook in de mond, op de oogleden en tussen de haren kunnen de rode, jeukende bultjes zitten. De rode bultjes jeuken omdat er blaasjes op de bultjes zitten. Later drogen die blaasjes in en vermindert ook de jeuk. Het zijn dan een soort korstjes. Pas als alle waterpokken een korstje hebben is de huidklacht niet meer besmettelijk. Meestal trekt de huiduitslag na ongeveer tien dagen weer weg. Lees hier meer over waterpokken.

Welke baby verzorgingsproducten heb je nodig?

Na lezen van bovenstaande tekst begrijp je denk ik wel dat het ook belangrijk is om kritisch naar je baby huidverzorgingsproducten te kijken. Toch zijn het juist vaak de baby producten die niet zo mild voor de huid zijn. Ze ruiken vaak lekker en juist dat lekkere geurtje maakt de producten niet zo huidvriendelijkMaar welke baby verzorgingsproducten heb je nodig? Hierboven heb je al kunnen lezen welke producten ik adviseer per baby huidaandoening.

Maar ook zonder huiduitslag kun je op een aantal dingen letten. Zo is het vooral belangrijk om baby verzorgingsproducten te gebruiken die het natuurlijke vetlaagje intact houden. Dit laagje dient namelijk als barrière functie van de baby huid. Kies bij voorkeur voor producten die niet sterk schuimen en niet sterk ruiken. Het liefste zelfs helemaal zonder parfum. Daarnaast kun je je baby’tje ook prima wassen met water. Of wissel af. Was de huid en haartjes de ene keer met een reiniger of shampoo. En de andere keer met water. Smeer het baby huidje hierna altijd in met een huidvriendelijke lotion met herstellende en beschermende ingrediënten.

Ik heb inmiddels van veel baby verzorgingsproducten de ingrediëntenlijsten bekeken. En ken daarom inmiddels veel huidvriendelijke producten. En helaas nog wel meer producten die niet huidvriendelijk zijn… Merken die ik bijvoorbeeld afraad voor de baby huid zijn: Naïf (bevat parfum), Niveau (bevat parfum en geurstoffen), Burt’s Bees (bevat parfum), Rituals (bevat parfum en alcohol), Weleda (bevat alcohol en geurstoffen) en Zwitsal (bevat parfum). Hieronder heb ik een aantal van mijn favoriete producten neergezet!

Huidverzorgingsproducten baby billen

Huidverzorgingsproducten baby haren

Huidverzorgingsproducten baby lichaam

 

Benieuwd naar mijn hele advies voor baby huidverzorging? Lees dan mijn gratis geschreven productadvies voor de babyhuid. Daarnaast heb ik de baby producten lijn van Derma mogen testen. Mijn huidtherapeutische review over hun baby lijn is nu te lezen in mijn blog over de Derma huidproducten.

 

 

arrow_drop_up arrow_drop_down