De baby huid: huiduitslag baby
28 december 2020 
18 min. leestijd

De baby huid: huiduitslag baby

Wist je dat de baby huid vijf keer dunner is dan onze volwassen huid? En dus ook veel gevoeliger voor invloeden van buitenaf. In deze blog vertel ik je meer over: huiduitslag baby, de baby huid in het algemeen én geef ik antwoord op de vraag: welke baby huidverzorgingsproducten heb je nodig? Inclusief mijn favoriete babyproducten onderaan deze blog!

Meer tips? Volg dan de Sproet Instagram pagina!

De baby huid

De baby huid is een vrij bijzonder huidtype. Dit begint al bij de geboorte. Een baby’tje wordt namelijk geboren met een wit, slijmachtig, laagje over de huid. Deze laag noem je ook wel de vernixlaag. Of huidsmeer.  Bij voorkeur wordt huidsmeer niet van je kindje afgewassen. Het dient namelijk als een beschermlaagje en speelt zo een belangrijk rol in het verkleinen van huiduitslag bij baby's. Huidsmeer zal binnen 72 uur vanzelf weer verdwijnen.

Symptomen huiduitslag baby: droge huid, vervellen, roodheid

Niet alle baby’s worden geboren met huidsmeer. Als je later bevalt dan je uitgerekende datum, lost het huidsmeer voor een groot deel op in je vruchtwater. De volgende 'huiduitslag baby symptomen' kunnen dan optreden: droge huid, vervellen en roodheid.

Het vervellen van de droge baby huid is niets om je zorgen over te maken. Het zal binnen twee weken weer over zijn. Als de baby huid vervelt, kun dit eventueel wel verminderen door een huidvriendelijke balsem of crème te smeren. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:

baby huiduitslag

Welke baby verzorgingsproducten heb je nodig?

Na het lezen van bovenstaande tekst begrijp je misschien wel dat het belangrijk is om kritisch naar je baby huidverzorgingsproducten te kijken. Je zou denken dat baby producten over het algemeen wel mild en huidvriendelijk zijn. Toch zijn het juist vaak de baby producten die alles behalve mild voor de huid zijn.

Veel baby producten ruiken lekker en hebben een typisch baby geurtje. En juist dát lekkere geurtje maakt de producten niet huidvriendelijk. Dit betekent namelijk dat er geurstoffen of parfum aan het product is toegevoegd. En dat is de grootste oorzaak van huiduitslag bij baby's.

Maar welke baby verzorgingsproducten heb je nodig? Het is vooral belangrijk om baby verzorgingsproducten te gebruiken die het natuurlijke vetlaagje intact houden. Dit laagje dient namelijk als barrière functie van de baby huid. En verkleint zo de kans op baby huiduitslag. Kies bij voorkeur voor producten die niet sterk schuimen en niet sterk ruiken.

Daarnaast kun je je baby’tje ook prima wassen met water. Of wissel het af. Was de baby huid en haartjes bijvoorbeeld de ene keer met een reiniger of shampoo. En de andere keer met water. Smeer het baby huidje hierna in met een huidvriendelijk product. Dat zowel hydraterende, beschermende als herstellende ingrediënten bevat.

Hieronder heb ik per categorie mijn favorieten babyproducten gezet! Van al deze producten heb ik de ingrediëntenlijsten gescreend en goedgekeurd. Zodat de kans op huiduitslag bij jouw baby klein is.

Bekijk hier mijn favoriete babyproducten! Productadvies babyhuid.

welke baby verzorgingsproducten heb je nodig

Huidverzorgingsproducten baby billen

Huidverzorgingsproducten baby haren

Huidverzorgingsproducten baby lichaam

Zonnebrand baby lichaam en gezicht

Benieuwd naar mijn complete advies met betrekking tot baby huidverzorging? Lees dan mijn gratis productadvies voor de babyhuid.

baby creme

Welke baby huidverzorgingsproducten niet?

Ik heb inmiddels van veel baby verzorgingsproducten de ingrediëntenlijsten bekeken. En weet dat er meer slechte dan goede baby verzorgingsproducten worden verkocht.

Merken waarbij ik een groot deel van de producten bijvoorbeeld afraad, zijn: de Burt's Bees babylijn, Rituals babylijn, Weleda babylijn, Zwitsal, INIKA en Sudocreme. Deze laatste verrast je waarschijnlijk, omdat het al eeuwenlang gebruikt wordt tegen smetplekken. Maar sudocreme bevat lavendelolie. Deze olie zit vol met geurstoffen en triggert huiduitslag bij een baby.

Op de Sproetonline Instagram pagina laat ik regelmatig zien welke merken je beter kunt laten staan. Hieronder alvast een voorproefje! De waterwipes doekjes hebben een vinkje, maar ik ben geen groot fan van deze billendoekjes. Dit komt, omdat de doekjes voor 99% uit water bestaan en geen conserveringsmiddelen bevatten om de doekjes te beschermen tegen bacteriegroei.

Tip! Vind je het typische Zwitsal geurtje zo lekker ruiken? Koop dan liever Zwitsal parfum in plaats van de Zwitsal producten. Spuit een klein beetje op de sokjes van je kindje of bijvoorbeeld op de gordijnen in zijn/haar kamertje. Op die manier geniet je toch nog van het lekkere Zwitsal geurtje!

baby huidverzorging

baby huidverzorging

Voor de mama's

Psst, even iets anders. Naast de huid van je baby, krijgt jouw huid de eerste maanden ook behoorlijk wat te verduren. Met name onze tepels kunnen vaak wel wat extra aandacht gebruiken. Door het voeden of kolven, kunnen er bijvoorbeeld tepelkloven ontstaan.

Heb je last van tepelkloven? Lees dan hier mijn gratis productadvies tegen tepelkloven!

huiduitslag baby

Huiduitslag baby

De huid van een baby is kwetsbaar. En daarom ook vatbaar voor baby huiduitslag. Hierbij zijn er een paar vormen van huiduitslag die veel bij baby’s gezien worden. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met veelvoorkomende vormen van huiduitslag bij baby’s.

1. Huiduitslag baby: blauwpaarse huidverkleuring

Wat ook al vanaf de geboorte opvalt, is de blauwpaarse verkleuring van de huid. Dit noem je acrocyanose. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft deze huidverkleuring niets te maken met een zuurstoftekort. De blauwpaarse verkleuring ontstaat namelijk door de overgang van de warme buik naar een koudere omgeving. Het zal binnen 48 uur weer wegtrekken.

Net als de aanwezigheid van eventueel rode vlekjes na de geboorte. Dit komt ook vaak voor bij pasgeboren baby’tjes. En is niets om je zorgen over te maken!

huidhonger baby

2. Huiduitslag baby: gemarmerde huid baby

Een andere baby huiduitslag, die ook kan optreden door een koude omgevingstemperatuur, is cutis marmorata. Of 'gemarmerde huid baby'. Hierbij is er ook weer sprake van een blauwpaarse verkleuring op de baby huid. Maar dan in een specifiek patroon.

Je ziet namelijk allemaal blauw, paarse kringen op de baby huid. Vaak verspreid over een groot deel van het lichaam. Deze huiduitslag bij baby's wordt ook wel vergeleken met het patroon van marmer. Vandaar ook de naam 'baby gemarmerde huid' of 'baby marmeren huid' genoemd. Zelf zie ik deze overeenkomst niet zo...

Je hoeft je geen zorgen te maken over een gemarmerde huid bij baby's. Binnen 48 uur zal de verkleuring weer wegtrekken. Als gevolg van de hogere omgevingstemperatuur.

gemarmerde huid baby

3. Huiduitslag baby: eczeem baby

Baby eczeem herken je aan: een rode, jeukende, droge huid. Soms gepaard met schilfertjes. Je hebt hier een aantal verschillende vormen van. De meest voorkomende vorm is atopische eczeem. Ook wel constitutioneel eczeem genoemd.

Bij deze vorm van eczeem is er sprake van een chronische huidontsteking. Die al kort na de geboorte ontstaat. Maar liefst 3 tot 5% van alle kindje heeft last van atopisch eczeem. Bij baby's noem je atopisch eczeem ook wel dauwworm, omdat het eczeem bij baby’s nattig (dauw) is. En ringvormig (worm).

Ook kan het eczeem van je baby ontstaat na contact met een bepaalde stof. Bijvoorbeeld slechte baby verzorgingsproducten. Je baby’tje kan hier overgevoelig op reageren en zo eczeem klachten ontwikkelen. Je noemt deze vorm van baby eczeem ook wel contact eczeem.

Een fijne crème tegen eczeem bij baby's is de Tiny Todd crème. Ik weet als geen ander hoe lastig het is om de juiste eczeem crème te vinden. Vooral, omdat vrijwel iedere eczeem crème belooft dat klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. En geen één crème dit ook daadwerkelijk waarmaakt.

Maar in de Tiny Todd crème geloof ik heilig, omdat ik al veel mooie smeerresultaten van dichtbij voorbij heb zien komen. Lees hier meer over baby eczeem.

eczeem baby

4. Huiduitslag baby: berg baby

Een andere veelvoorkomende vorm van baby huiduitslag, is seborroisch eczeem. Je noemt dit bij baby's ook wel berg. Berg bij baby's ziet eruit als gelige, bruine, vettige schilfers op de huid. Vaak tussen de wenkbaruwen en op het hoofdje.

Deze vorm van baby eczeem is gelukkig geheel onschuldig. Het zal daarom over het algemeen ook geen problemen geven voor je baby. Berg verdwijnt namelijk vanzelf weer.

Wel is het zo dat baby berg stinkt, wanneer het lang blijft zitten. Dan kan het fijn om er toch iets aan te doen. Gebruik bijvoorbeeld één van onderstaande producten:

Laat dit een aantal uur of een nachtje intrekken. En spoel het de volgende dag, samen met de bergschilfers, weer uit. Of kam de schilfers met een speciaal berg kammetje uit de haren. Je zult zien dat de baby berg minder wordt! Lees hier meer over berg bij baby's.

berg baby

5. Huiduitslag baby: luieruitslag baby

Een andere, veelvoorkomende, huiduitslag bij baby's is luieruitslag. Het lijkt een beetje op een combinatie van smetplekjes en eczeem. Wat je namelijk ziet, is een rode huid met schilfertjes. Vaak gepaard met wondjes en typische luieruitslag blaasjes.

Luieruitslag ontstaat door een combinatie van een aantal factoren. Allereerst warmte en vocht door urine en ontlasting die in de luier blijven zitten. Dit maakt de huid week en kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Waaronder bijvoorbeeld voor stoffen uit de urine en ontlasting.

Ze maken contact met de, al kwetsbare, huid. En zorgen voor huidirritaties. Daarbij komt ook nog dat de luier constant tegen de huid wrijft, waardoor uiteindelijk luieruitslag zal ontstaan. Deze vorm van baby huiduitslag is gelukkig geheel onschuldig, maar kan wel voor slapeloze nachten zorgen. Voor zowel het kindje als de ouders.

Bij luieruitslag is het vooral belangrijk dat je de huid vooral niet belast. Gaat het verwijderen van ontlasting van de billen lastig? Druppel dan wat olijfolie op de billendoekjes. Zo voorkom je dat je teveel over de huid schuurt

Ook kan het helpen om een 'luieruitslag crème' te smeren. Het beste is om een product met zinkoxide te gebruiken. Bijvoorbeeld deze zinkoxide zalf. Of deze zinkoxide pasta. Zinkoxide droogt de huiduitslag namelijk in. Én legt een beschermlaagje over de huid, waardoor de huid van je kindje beter beschermt is tegen urine en poep. Lees hier meer over luieruitslag.

luieruitslag

6. Huiduitslag baby: rode hond baby

Deze vorm van baby huiduitslag wordt ook wel de derde ziekte of rubella genoemd en is zeer besmettelijk. Wat je bij rode hond ziet, zijn allemaal platte, rode vlekjes op de huid. Daarnaast kan je kindje zich ook niet lekker voelen, er kan sprake zijn van opgezette lymfeklieren en/of koorts.

Maar dit is niet altijd het geval. Sommige kindjes merken zelfs helemaal niets van rode hond. In dat geval hoef je je kindje ook niet thuis te houden bij rode hond. Houd je kindje wel altijd uit de buurt van zwangere vrouwen.

Rode hond bij je baby’tje gaat vanzelf weer over. Je kunt er ook voor kiezen om je kindje tegen rode hond te vaccineren. Lees hier meer over rode hond.

rode hond baby

7. Huiduitslag baby: krentenbaard baby

Dit is een vorm van baby huiduitslag die ook wel impetigo wordt genoemd. Bij krentenbaard ontstaat er een rode huiduitslag rondom de mond en neus. Als gevolg van een infectie met een bepaald huidbacterie. Wat je vooral ziet zijn: rode vlekjes, wondjes en blaasjes. Na een aantal dagen ontstaan er ook gele korstjes rondom de mond en neus.

Als er sprake is van krentenbaard bij je baby is het vooral belangrijk om zijn/haar handjes regelmatig te wassen. Denk hierbij ook aan de nageltjes. Op deze manier wordt de kans op besmetting kleiner.

Krentenbaard geneest binnen drie weken vanzelf weer. Wel kan de huisarts een antibiotica crème (Fusidinezuurcrème) voorschrijven. Of antibiotica tabletten. Veel mensen vragen zich af “is krentenbaard gevaarlijk voor de baby?”. Dit is gelukkig niet het geval! Lees hier meer over krentenbaard.

krentenbaard foto's

8. Huiduitslag baby: galbulten baby

Bij deze baby huiduitslag zijn er allemaal bleke bulten op de huid te zien. De huid daaromheen is rood. De huiduitslag wordt qua uiterlijk en jeukklachten vergeleken met brandnetel bultjes. Daarom worden de galbuten uitslag ook wel netelroos genoemd. Op de voorgrond van deze huiduitslag staat jeuk.

De bleke tot rode, jeukende, galbulten ontstaan als reactie op een prikkel. Dit kan een allergische prikkel zijn, maar dat hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld ook galbulten krijgen na een snelle overgang van extreme kou naar extreme warmte. Of na intensieve inspanning. Gelukkig trekt de huiduitslag vaak snel weer weg.

Eventueel kun je de jeukklachten wel remmen met een huidvriendelijke gel. Het verkoelt de huid. En vermindert zo klachten als jeuk en een branderig gevoel. Lees hier meer over galbulten.

huiduitslag baby

9. Huiduitslag baby: smetplekken baby

Bij smetplekken is de huid rood van kleur. Daarnaast voelt de huid branderig en pijnlijk aan. Smetplekken ontstaan door een samenspel van wrijving, warmte en vocht. Hieronder ontstaat er een broeierig plekje en verweekt de huid. Bacteriën en schimmels vinden dit een heerlijk klimaat om in te leven.

Je ziet de smetplekken vooral in de lichaamsplooien.  Bij baby’s zitten de smetplekjes meestal in de armplooitjes en de bilplooien. Dit komt, omdat baby’s een luier dragen, waarin ontlasting en urine lang op de huid weken.

Doordat de luier ook nog eens over de huid wrijft, ontstaat de combinatie: verweking, overgroei van bacteriën/schimmels en huid beschadiging. De huid gaat smetten, waardoor er vuurrode smetplekjes ontstaan. Je noemt smetplekken bij een baby ook wel luiereczeem of luieruitslag.

Wat vooral helpt tegen deze baby huiduitslag, is het smeren van een huidvriendelijke zinkzalf. Het ingrediënt zinkoxide droogt de natte plekjes namelijk in. En legt een soort beschermlaagje over de huid. De overige, niet smetplekjes, kun je insmeren met een verzorgende baby zalf

Daarnaast kun je verergering voorkomen door de baby billen af te vegen met parfumvrije billendoekjesOok is het belangrijk om de luier regelmatig te verschonen. Minimaal acht keer op een dag. Lees hier meer over smetplekken.

smetplekken

10. Huiduitslag baby: waterpokken baby

Waterpokken is een huiduitslag bij baby's en kinderen die veel voorkomt. De huiduitslag wordt veroorzaakt door het herpes virus en is erg besmettelijk.

Bij waterpokken zie je allereerst allemaal rode bultjes en rode vlekjes op de huid. Maar niet alleen op de huid zitten de waterpokken. Ook in de mond, op de oogleden en tussen de haren kunnen de rode, jeukende bultjes zitten.

De rode bultjes jeuken, omdat er blaasjes op de bultjes zitten. Later drogen die blaasjes in en vermindert ook de jeuk. Het zijn dan meer een soort korstjes. Pas als alle waterpokken een korstje hebben, is de huidklacht niet meer besmettelijk. Meestal trekt de baby huiduitslag na ongeveer tien dagen weer weg. Lees hier meer over waterpokken.

waterpokken baby

11. Huiduitslag baby: gemarmerde huid baby

Een ander huidverschijnsel, die ook kan optreden door de koude omgevingstemperatuur, is cutis marmorata. Of 'gemarmerde huid baby'. Hierbij is er ook sprake van een blauwpaarse verkleuring op de baby huid. Maar dan in een specifiek patroon.

Je ziet bij deze vorm van baby huiduitslag namelijk allemaal blauw, paarse kringen op de huid. Het wordt vergeleken met het patroon van marmer. Vandaar ook de naam 'gemarmerde huid baby' of 'baby marmeren huid' genoemd. Zelf zie ik deze overeenkomst niet zo...

Als een baby een gemarmerde huid heeft, is dit niets ernstigs. Binnen 48 uur zal de verkleuring vanzelf weer wegtrekken als gevolg van de hogere omgevingstemperatuur.

gemarmerde huid baby

12. Huiduitslag baby: spruw

Een andere vorm van baby huiduitslag is spruw. Spruw bij baby's komt veel voor. Het gaat hierbij niet om een huidinfectie, maar om een infectie van de slijmvliezen in de mond. Je noemt het daarom ook wel mondspruw.

Wat je ziet zijn kleine, witte vlekjes in de mond van je kindje. En dan met name witte vlekjes op de tong. Maar er kunnen ook witte vlekjes op de lippen, wangen en het gehemelte zitten. Verder ziet de mond er van binnen roder uit dan normaal. En een beetje geïrriteerd.

Spruw is het gevolg van een schimmelinfectie en daarom ook heel besmettelijk. Zowel voor volwassenen als andere baby's. Lees hier meer over spruw.

spruw baby

13. Huiduitslag baby: erythema infectiosum baby

Erythema infectiosum noem je ook wel de vijfde ziekte. Het is een besmettelijke huiduitslag bij baby’s, kinderen en volwassenen. De huiduitslag wordt veroorzaakt door een infectie met het Parvo B19-virus. En is gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Wat je ziet zijn allemaal rode vlekjes op de huid.

Eerst zitten de rode vlekjes in het gezicht. Maar later verspreiden de rode vlekjes zich over het hele lichaam. Wat je ook vaak ziet is dat de wangen wat roder zijn. En dat de huid jeukt. De vijfde ziekte baby huiduitslag verdwijnt gelukkig na ongeveer één week vanzelf weer.

In de tussentijd kun je ervoor zorgen dat je kindje genoeg rust krijgt en voldoende drinkt. Ook kun je eventueel de jeukklachten remmen met een verkoelende gel en uiteindelijke factoren zoals zonlicht en warmte even vermijden. Lees hier meer over de vijfde ziekte.

vijfde ziekte

13. Huiduitslag baby: baby acne

Je noemt baby acne ook acne neonatorum of acne infantum. Het zijn beide termen voor acne bij jonge kinderen. Niet te verwarren met baby gerstekorrels. Bij acne neonatrum gaat het om acne bij zuigelingen. En je spreekt over acne infantum als het om acne op peuterleeftijd gaat.

Bij baby acne zitten er kleine puistjes op de wangen, de kin en het voorhoofd. Soms kan het puistje een rood, ontstoken en groter bultje worden. Wat ook opvalt is de hoeveelheid mee-eters. Je ziet dan allemaal kleine witte en/of zwarte puntjes in de huid zitten. Lees hier meer over baby acne.

gerstekorrel baby

14. Huiduitslag baby: exantheme subitum baby

Deze besmettelijke baby huiduitslag wordt ook wel de zesde ziekte genoemd. De huiduitslag wordt veroorzaakt door infectie met het herpesvirus. In het specifiek door het HPV-6 en HPV-7. Eerst ontstaat er koorts. Na ongeveer drie tot vier dragen trekt de koorts weg en maakt dit plaats voor een huiduitslag. Wat je ziet zijn allemaal rode, niet jeukende, vlekjes.

Ook deze verdwijnen gelukkig na een aantal dagen vanzelf weer. De zesde ziekte lijkt een beetje op rond hond. Je hoeft de baby huiduitslag niet te behandelen. Wat je wel kunt doen is ervoor zorgen dat je baby’tje niet te warm gekleed is, veel drinkt en genoeg uitrust.

zesde ziekte baby

Verschillende baby huidlagen

De baby huid verschilt enorm met onze volwassen huid. Eigenlijk is iedere baby huidlaag anders in vergelijking tot volwassen huidlagen. Benieuwd in welk opzichte deze huidlagen verschillen? Hieronder leg ik het uit!

Opperhuid

De bovenste huidlaag noem je de opperhuid. Deze opperhuid is je bescherm jasje. Het houdt schadelijke invloeden van buitenaf tegen. En zorgt er tegelijkertijd voor dat goede stoffen in je huid worden vastgehouden.

Bij baby’s is de opperhuid vijf keer dunner dan de opperhuid van een volwassene. Daarnaast is de huid ook minder aaneengesloten. Er zitten als het waren allemaal onzichtbare gaatjes in de huid. Je begrijpt misschien wel dat de babyhuid daarom extra kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld irriterende huidverzorgingsproducten.

Maar door deze kleine openingen is de baby huid ook extra kwetsbaar voor het verliezen van effectieve stoffen uit de huid. Bijvoorbeeld water. Baby’tjes verliezen sneller water, waardoor de kans op uitdroging van de huid ook groter is.

Helemaal bij te vroeg geboren baby’tjes is dit zo. Daarom worden deze baby’tjes eerst in een couveuse gelegd, waarin de luchtvochtigheid kunstmatig hoog wordt gehouden.

Een te hoog vochtverlies brengt ook nog andere problemen met zich mee. Zo zorgt het onder andere voor grotere temperatuurschommelingen. Daarom wordt ook geadviseerd om je baby’tje nooit dicht bij de verwarming te leggen. Of heel dik aan te kleden. Baby’tjes zullen dan snel gaan transpireren.

Te vroeg geboren baby’tjes doen dit nog niet. Gelukkig houdt deze kwetsbaarheid van de babyhuid maar ongeveer een maand aan. Hierna is de opperhuid vergelijkbaar met een volwassen huid.

huiduitslag baby

Lederhuid

Onder de opperhuid ligt de lederhuid. Deze huidlaag dient als bindweefsellaag. In deze huidlaag zitten de zweet – en talgklieren, de bloed – en lymfevaten, de haarwortels en ook de zenuwen. Bij baby’tjes werken de zenuwen al vanaf de geboorte. Waaronder de gevoelszenuwen. Daarom vinden baby’tjes het vaak fijn als je ze masseert met een huidvriendelijke baby olie. Of over hun ruggetje wrijft.

Vanwege de ontwikkelde gevoelszintuigen wordt er ook vaak gekozen om een baby’tje kort na de geboorte op de huid van moeder te leggen. Op deze manier is er huid op huid contact tussen moeder en baby. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat dit huid op huid contact een positief effect heeft op de gezondheid van het baby’tje.

baby huiduitslag


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram