Rode vlekken op de huid
16 februari 2024 
17 min. leestijd

Rode vlekken op de huid

Huidklachten gaan vaak gepaard met rode vlekken. Niet gek is daarom ook dat er iedere maand ontzettend veel gegoogeld wordt op 'huid rode vlekken'. Of 'wat te doen tegen rode vlekken op de huid'. In deze blog hoop ik je hier het antwoord op te geven!

Samenvatting rode vlekken op huid

In deze blog laat ik verschillende vormen van rode huiduitslag zien. Plus de verschillende factoren die de rode vlekken of roodheid kunnen uitlokken en mijn tips. Heb je geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van mijn product tips!

rode vlekken op huid

Rode vlekken op de huid

Als je last hebt van rode vlekken op de huid kan het om verschillende huidaandoeningen gaan. In veel van de gevallen gaat het om een huidontsteking van de huid als gevolg van irritatie of een allergische reactie. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.

In deze blog laat ik de meest voorkomende huidaandoeningen zien die rode vlekken als belangrijkste symptoom hebben. Inclusief uitleg over de mogelijke oorzaken van de rode vlekken en natuurlijk de oplossingen. Twijfel je na het lezen van dit artikel over de juiste diagnose van jouw huidklacht? Dan zou ik toch even langs de huisarts gaan. Hij of zij kan de rode vlekken bekijken en beter beoordelen.

rode vlekken op de huid

Soorten rode vlekken op de huid

Rode vlekken komen dus veel voor. Dit maakt het soms lastig om de juiste diagnose te vinden. De rode vlekken kunnen namelijk door verschillende factoren veroorzaakt worden en zich ook op verschillende manieren uiten. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van rode vlekken op de huid.

1. Nummulair eczeem

Een huidaandoening, waarbij rode vlekken op de voorgrond staan is nummulair eczeem. Bij deze vorm van eczeem verschijnen er namelijk rood gekleurde, muntvormige plekken op de huid. Met op de rode vlekken wat schilfertjes. De rode plekken komen op het hele lichaam voor, maar zie je vooral op de benen en armen verschijnen. Kenmerken van rode vlekken bij nummulair eczeem zijn:

 • Middelgrootte tot kleine rode vlekjes op huid
 • Muntvormige rode vlekken
 • Rode vlekken op lichaam
 • Schilfers
 • Geen pijn
 • Sterk jeukend

Oorzaak huid rode vlekken

Deze rode vlekken op de huid worden vooral bij volwassenen gezien en kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Hoe nummulair precies ontstaat is helaas nog niet helemaal duidelijk. Wel zijn er een aantal factoren die de huidklacht kunnen triggeren. Zo worden andere vormen van eczeem, omgevingsfactoren, een droge huid en genetische aanleg als mogelijke oorzaken gezien.

Tips rode vlekken door nummulair eczeem

De behandeling van nummulair eczeem richt zich vooral op het verlichten van de symptomen, het verminderen van de huidontsteking en het voorkomen van terugkerende uitbraken. Zo kan het smeren van een verzorgende en kalmerende bodylotion helpen om de rode vlekken te verminderen.

Een goed voorbeeld is deze body balsem van La Roche PosayOf deze eczeem crème van Tiny ToddAls het om sterk jeukende vlekken gaat, kan het slikken van Cetrizine (anti allergie tabletten) mogelijk ook helpen. Lees hier al mijn tips bij nummulair eczeem.

rode vlekken op de huid

2. Atopisch eczeem

Een andere vorm van eczeem, dat ook gepaard gaat met rode vlekken op de huid, is atopisch eczeem. Ook wel constitutionele eczeem genoemd. Het is een veelvoorkomende en aangeboren huidaandoening, waarbij rode vlekken, blaasjes en jeuk op de voorgrond staan. En kunnen ook blaren ontstaan.

De huiduitslag verschijnt zowel op het gezicht als lichaam. Op kinderleeftijd zie je de huiduitslag vooral op het gezicht ontstaan. De plekken komen dan voor op de wangen, maar zal niet snel direct rondom de mond voorkomen. Je noemt het dan ook wel dauwworm. Kenmerken van rode vlekken op de huid bij atopisch eczeem zijn:

 • Middelgrootte tot grote rode vlekken
 • Soms gepaard met blaren en korstjes
 • Rode jeukende huiduitslag
 • Soms rode bultjes
 • Vaak met schilfers
 • Een droge huid
 • Geen pijn
 • Sterk jeukend

Oorzaak huid rode vlekken

Ook bij atopisch eczeem is de exacte oorzaak nog niet bekend. Wel weten we inmiddels dat een combinatie van erfelijke aanleg, een niet-intacte huid barrière, een overactief immuunsysteem en omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen.

Zo kunnen omgevingsfactoren, als: huisstofmijt, pollen, bepaalde voeding en huisdieren de rode vlekken veroorzaken. Hetzelfde geldt voor irriterende cosmetica producten, warmte, transpireren, een droge luchtvochtigheid en emoties. De uitslag is niet besmettelijk!

Tips rode vlekken door atopisch eczeem

De behandeling van atopisch eczeem is gericht op het verminderen van de ontsteking en jeuk, het herstellen van de huid barrière en het voorkomen van opvlammingen. Ook bij deze vorm van eczeem helpt het om de huidbarriere te herstellen en te kalmeren. De La Roche Posay balsem en Tiny Todd eczeem crème (zelfde als hierboven) zijn hierin goede voorbeelden om te gebruiken.

In ernstige gevallen kunnen bepaalde geneesmiddelen, zoals orale corticosteroïde of hormoonzalven, gebruikt worden. Zelf ben ik hier minder fan van, omdat deze middelen ook vervelende bijwerkingen geven. En bovendien vaak opnieuw voor opvlammingen zorgen, wanneer met het medicijn gestopt wordt. Lees hier al mijn tips bij atopisch eczeem.

rode vlekken op de huid

3. Psoriasis

Rode vlekken op de huid kunnen ook een uiting van psoriasis zijn. Psoriasis is een chronische aandoening dat zowel op het lichaam, gezicht als behaarde hoofd voorkomt. Omdat het chronisch is, kan de huiduitslag helaas nooit volledig genezen. Kenmerken van rode vlekken bij psoriasis zijn:

 • Middelgrootte tot grote rode vlekken
 • Vlekken zijn schilferig
 • De plekken kunnen pijn doen
 • Sterk jeukend

Oorzaak huid rode vlekken

De meest voorkomende vorm van psoriasis is plaque psoriasis, waarbij er dikke rode plekken op de huid ontstaan met een zilveren tot witte schilfering. Andere vormen van psoriasis zijn: psoriasis guttata (druppelvormige rode vlekken), pustuleuze psoriasis (met pus gevulde blaren) en psoriasis inversa (psoriasis in de huidplooien).

Bij psoriasis zijn er eigenlijk twee dingen aan de hand: de huid is ontstoken en de cyclus waarin huidcellen afschilferen en opnieuw worden aangemaakt is verstoord. Door deze verstoring in afbraak en aanmaak van huidcellen ontstaat er een soort ophoping van huidcellen. Hierin lijkt je immuunsysteem een grote rol te spelen.

Tips rode vlekken door psoriasis

De behandeling van deze rode vlekken op de huid richt zich vooral op het verminderen van de ontstekingsreactie. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden om dit te doen, waaronder: het smeren van crèmes en zalven, lichttherapie en/of systemische medicatie. Ik kan deze TIS crème adviseren, omdat het zowel de schilfers vermindert als de droge huid herstelt en kalmeert. Lees hier al mijn tips bij psoriasis.

rode vlekken op de huid

4. Allergische reactie

Een andere oorzaak van rode vlekken op de huid is een allergische huidreactie. Ook wel contact allergie genoemd. Het gaat om een huidaandoening waarbij er een vervelende huiduitslag optreedt als gevolg van contact met een bepaalde stof. Na contact met deze stof treedt er roodheid op, jeuk, zwelling en soms zelfs blaarvorming. Kenmerken van rode vlekken bij contact allergie zijn:

 • Kleine tot grote rode vlekken
 • Vaak gepaard met pukkeltjes
 • Schilfertjes
 • De plekken branden vaak
 • Jeukende vlekken

Oorzaak huid rode vlekken

Deze rode vlekken ontstaan wanneer je lichaam een bepaalde stof als lichaamsvreemd aanziet en hier een ontstekingsreactie voor aanmaakt. Het immuunsysteem reageert dus abnormaal op deze stof, waardoor er een huidreactie ontstaat. Bekende allergenen zijn: nikkel, latex, parfum in cosmetica en conserveringsmiddelen. Deze huidreactie treedt meestal binnen twee tot drie dagen na blootstelling aan de stof op.

Wel is het belangrijk om te weten dat wanneer er rode vlekken op de huid na contact met een stof dit ook om een niet-allergische huidreactie kan gaan. In veel gevallen gaat het namelijk 'gewoon' om huidirritatie en niet om een allergie. Wel is het zo dat bij beide reacties een huiduitslag met veel roodheid ontstaat. Alleen zie je bij huidirritaties niet zo snel puistjes en zwelling verschijnen.

Tips rode vlekken door huidreactie

Wanneer er een allergische huidreactie ontstaat, is het vooral van belang om alle cosmetica producten die je smeerde even te laten staan. Hier zit namelijk waarschijnlijk het product tussen dat de reactie heeft uitgelokt en je wilt voorkomen dat je deze stof nog eens smeert.

Wat je wel kunt doen is de huid kalmeren met haver. Je kunt hiervoor een oude panty gebruiken. Doe hierin acht schepjes haver, knoop de panty dicht en leg het in een bad met (niet te heet) water. Ga hier vervolgens zelf in zitten. Grote kans dat de huid direct een stuk rustiger wordt!

Als je geen bad hebt, kun je ook havercrème opsmeren en/of een havermout maskertje aanbrengen. Meng één eetlepel havermout (fijngemalen) met één eetlepel yoghurt of olijfolie en één eetlepel honing. Laat dit een halfuurtje intrekken. Lees hier al mijn tips bij een allergische huidreactie.

rode vlekken op huid

5. Urticaria

Een huidklacht dat ook gepaard gaat met veel rode vlekken op de huid is urticaria. Ook wel netelroos of galbulten genoemd. Bij deze huidaandoening verschijnen er allemaal kleine tot grote bulten op de huid die omringd zijn met roodheid. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, ook het gezicht. En kunnen samenvloeien tot grotere vlekken, waardoor er veel roodheid ontstaat. Kenmerken van rode vlekken bij urticaria zijn:

 • Kleine tot grote rode vlekken
 • Rode bultjes
 • Rode vlekken kunnen samenvloeien
 • Gepaard met bleke bultjes
 • Geen schilfering te zien
 • Soms pijn door het branderige gevoel
 • Sterk jeukend

Oorzaak rode vlekken op huid

De oorzaken van galbulten kunnen uiteenlopen. Je kunt ze namelijk krijgen als reactie op een allergische prikkel of niet-allergische prikkel. Allergische galbulten kunnen veroorzaakt worden door voedselallergieën, insectenbeten, bepaalde medicijnen of contact met bekende allergenen, zoals: pollen of dierenhaar.

Niet-allergische galbulten daarentegen worden vaak getriggerd door omgevingsfactoren, als: warmte, kou, druk, het dragen van strak zittende kleding, zonlicht en/of het smeren van bepaalde cosmetica producten. Maar ook stress en het eten van bepaalde voedingsmiddelen kunnen een aanleiding zijn.

Tips rode vlekken door urticaria

Galbulten kunnen enkele minuten tot enkele uren aanhouden om vervolgens weer te verdwijnen. Een behandeling is daarom meestal niet nodig. Toch kan het fijn zijn om wel iets tegen rode vlekken op de huid te doen. Vooral omdat ze vaak erg jeuken en soms zelfs pijn doen door het branderige gevoel.

Het nemen van antihistamine pilletjes zoals cetrizine kan hierin helpen. Het vermindert namelijk zowel de jeuk als de zwelling. Ook het smeren van jeukstillende crèmes met zinkoxide of polidocanol geven vaak verlichting. Een goed voorbeeld is deze Drs Leenarts lotion. Officieel ontwikkelt tegen waterpokken jeuk, maar dit werkt ook effectief bij urticaria jeuk! Hetzelfde geldt voor deze zinkoxide pasta van Pannoc. Lees hier al mijn tips bij urticaria.

rode vlekken op de huid

6. Rode vlekken douchen

Ook rode vlekken na het douchen is een huidklacht dat veel voorkomt.  Met name het nemen van een hete douche lokt deze roodheid uit. Iedereen kan hier last van krijgen, maar het treedt wel sneller op als je huid wat gevoeliger is. Kenmerken van deze rode vlekken zijn:

 • Paarse tot rode vlekken op huid na douchen
 • Jeukende bultjes na douchen
 • Geen schilfering te zien
 • Geen pijn

Oorzaak rode vlekken op huid

Rode vlekken na het douchen kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het om té warm douche water, waardoor de huid geïrriteerd raakt en de bloedvaten uitzetten. Daarnaast droogt het hete douche water je huid uit, wat ook kan zorgen voor rode vlekken op de huid. Maar er kan ook sprake zijn van een allergische reactie op bepaalde douche producten. Denk aan je douchegel, shampoo of conditioner.

Tips rode vlekken op de huid na douchen

Als je last hebt van rode vlekken op de huid nadat je de douche uitstapt, is het allereerst goed om even kritisch naar je douche producten te kijken. De kans is namelijk groot dat hier bepaalde stoffen in zitten waar je huid gevoelig op reageert. Hieronder heb ik een aantal douche gels en shampoos gezet die er qua ingrediëntenlijst huidvriendelijk uit zien! Of lees hier meer over rode vlekken na het douchen.

rode vlekken op de huid

7. Roodvonk (rode uitslag zonder jeuk)

Net als de kinderziekte rode hond gaat ook roodvonk gepaard met allemaal rode vlekjes op de huid. Het wordt zelfs wel eens de vlekjes ziekte genoemd. Anders dan de huidklachten hierboven gaat het om een besmettelijke huidziekte, Die met name voorkomt bij kinderen tussen de drie en zeven jaar. Volwassenen kunnen ook last krijgen van de rode vlekken, maar dit is heel zeldzaam.

 • Kleine rode vlekjes op huid
 • Vlekjes voelen vaak ruw aan
 • Ook rode vlekjes op de tong
 • Geen schilfering
 • Geen pijn
 • Niet jeukend
 • Ziek gevoel

Oorzaak rode vlekken op de huid

Roodvonk wordt veroorzaakt door het streptokok bacterie. Kinderen lopen dit bacterie op door speeksel druppels van een besmet persoon in te ademen. Bijvoorbeeld omdat hij of zij niest, hoest of uitademt. En jij deze besmette druppels inademt. Dit gebeurt vooral in de zomer. Meestal duurt het in totaal ongeveer drie weken tot alle klachten verdwenen  zijn. Tijdens deze periode ontstaan zowel fysieke klachten (ziek gevoel) als uiterlijke klachten (rode vlekjes aan huid en tong).

Tips bij rode vlekken door roodvonk

Ondanks dat roodvonk een veelvoorkomende kinderziekte is, bestaat er geen vaccin tegen roodvonk. Of medicijnen die roodvonk kunnen behandelen. Wat je wel kunt doen is de klachten van je kindje verminderen door eventueel een paracetamol te geven, ervoor te zorgen dat ze genoeg rust krijgen en een waterijsje geven bij veel keelpijn. Lees hier meer over roodvonk.

roodvonk

8. Schimmelinfectie huid

Een schimmelinfectie van de huid is een veelvoorkomende aandoening dat ook gepaard gaat met rode, schilferende vlekken op de huid. De meest voorkomende schimmelinfectie van de huid is ringworm, beter bekend als tinea corporis. Andere veelvoorkomende vormen van schimmelinfecties zijn voetschimmel, handschimmel en pityriasis versicolor (witte of bruine vlekken op de huid). Kenmerken van rode vlekken bij een schimmelinfectie zijn:

 • Middelgrote rode vlekken
 • Ringvormige vlekjes
 • Schilferende randen
 • Geen pijn, soms wel een branderig gevoel
 • Jeuk

Factoren die de rode vlekken veroorzaken

Dermatofyten zijn meestal de oorzaak van schimmelinfecties van de huid. Dit is een groep schimmels dat keratine in onze huid, haren en nagels afbreken, waardoor er een huiduitslag ontstaat. Je kunt deze schimmelinfectie oplopen wanneer je in contact komt met een besmet persoon, maar ook wanneer je in contact komt met besmette voorwerpen. Denk aan gemeenschappelijke ruimtes, als: douches en zwembaden. Dit geldt overigens lang niet altijd voor bacteriële infecties.

Tips bij rode vlekken door schimmelinfectie

Schimmelinfecties van de huid zijn in de meeste gevallen goed te behandelen met een antischimmel crème of zalf. Bekende voorbeelden zijn: miconazol of terbinafine. Deze medicijnen helpen de schimmelgroei te remmen en de klachten te verminderen. In sommige gevallen kan een arts ook orale antischimmelmedicatie voorschrijven. Dit gebeurt vooral als de infectie hardnekkig is of steeds terugkomt.

Daarnaast is het belangrijk om de kans op de kans op een nieuwe schimmelinfectie zoveel mogelijk te beperken. Houd je huid daarom goed droog, je nagels kort, draag luchtige kleding, probeer geen kleding van anderen te dragen, loop niet op blote voeten in openbare ruimtes en gebruik eventueel anti schimmel strooipoeders voor vochtige gebieden, zoals je voeten.

rode vlekken op de huid

9. Pityriasis rosea (huidgriep)

Een wat minder bekende huidklacht is pityriasis rosea. Ook wel huidgriep genoemd. Bij deze huiduitslag ontstaat er eerst één grote roze tot rode vlek op de huid, gevolgd door allemaal kleine vlekjes op de borst, rug, armen en benen. De huiduitslag ontstaat vooral bij jonge volwassenen en komt vaker voor in de lente en de herfst. Kenmerken van rode vlekken op de huid bij pityriasis rosea zijn:

 • Kleine tot grootte rode vlekken
 • Ronde tot ovale vorm
 • Schilfering bij spanning huid
 • Kan erger worden bij warmte
 • Geen pijn
 • Kunnen jeuken
 • Soms gepaard met griepachtige klachten

Factoren die de rode vlekken veroorzaken

De precieze oorzaak van pityriasis rosea is nog niet bekend. Wel wordt aangenomen dat virussen een mogelijke rol spelen. Hierin worden met name infecties met het humaan herpesvirus 6 (HHV-6) of humaan herpesvirus 7 (HHV-7) als mogelijke oorzaak gezien. Ondanks deze virale infectie zijn deze rode vlekken op de huid niet besmettelijk.

Rode vlekken als gevolg van pityriasis rosea trekken meestal binnen een aantal weken tot maanden vanzelf weer weg. Gedurende deze tijd kunnen er wel nog nieuwe vlekken bijkomen. Het bijzondere is dat deze nieuwe vlekken zich vooral verspreiden via de huidlijnen, waardoor er een soort kerstboom achtig patroon van rode vlekjes ontstaat.

Tips bij rode vlekken door pityriasis rosea

Behandeling voor pityriasis rosea richt zich vooral op het verlichten van klachten en het bevorderen van comfort. Zo kunnen antihistamine pilletjes en zinkoxide crèmes helpen tegen de jeuk. Net als het vermijden van irriterende cosmetica producten en heet water.

Als de huiduitslag ernstig is of niet vanzelf wegtrekt is het raadzaam om toch even langs de huisarts of een dermatoloog te gaan. In dergelijke gevallen kan hij of zij namelijk medicijnen voorschrijven om de klachten te verlichten. Lees hier al mijn tips bij een pityriasis rosea.

rode vlekken op de huid

10. Wondroos

Ook bij wondroos is er sprake van een huidinfectie dat gepaard gaat met veel roodheid. Alleen gaat het niet om een virale infectie, maar een bacteriële infectie. Je noemt het ook wel erysipelas. Naast roodheid is de huid ook warm, gezwollen en pijnlijk. Dit ontstaat meestal aan de benen, maar het kan ook op de armen, het gezicht of de romp ontstaat. Kenmerken van roodheid en vlekken bij wondroos zijn:

 • Grote rode vlekken op de huid of één grote vlek
 • Geen schilferende plekken
 • Vaak gepaard met blauwe verkleuringen
 • Vaak (veel) pijn
 • Rode vlek huid
 • Meestal rode vlekken op de huid zonder jeuk
 • Vaak gepaard met griepachtige verschijnselen

Factoren die de roodheid veroorzaakt

Wondroos is het gevolg van een bacteriële infectie. Vaak gaat het om het Streptococcus pyogenes bacterie of, in sommige gevallen, het Staphylococcus aureus. Het bacterie treedt vaak je huid binnen door een kleine huidbeschadiging. Bijvoorbeeld via een wondje of een insectenbeet.

Vervolgens verspreidt het bacterie zich heel snel via de huidlagen, waardoor een ontsteking van de huid ontstaat. Oftewel wondroos. Vaak gaat dit gepaard met koorts, koude rillingen en vermoeidheid. Als de infectie niet op tijd wordt behandeld kunnen er ook blaren, zweren en zelfs abcessen ontstaan.

Tips rode vlekken door wondroos

De bacteriële wondroos infectie wordt behandeld met antibiotica, zoals penicilline of cefalosporines. Het is belangrijk om deze antibiotica goed af te maken, ook als de klachten al verminderd zijn. Op die manier voorkom je herhaling.

Naast antibiotica kunnen ook pijnstillers en ontstekingsremmers helpen om de klachten te verlichten. Verder is het belangrijk om het geïnfecteerde gebied goed schoon en droog te houden, rustig aan te doen en de benen af en toe hoog te leggen om zo zwelling (oedeem) te verminderen. Lees hier al mijn tips bij wondroos.

rode vlekken op de huid

11. Vijfde ziekte (rode vlekken op lichaam)

Een andere huiduitslag die ook bekend staat om de rode vlekjes die optreden is erythema infectiosum. Ook wel de vijfde ziekte genoemd. Het gaat om een besmettelijke huiduitslag veroorzaakt door een infectie met het parvovirus B19.

Iedereen kan deze besmettelijke vlekjesziekte krijgen, maar de vijfde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de vijf en vijftien jaar. Als er klachten optreden, uit dit zich vooral in: rode vlekjes, rode wangen en je soms niet lekker voelen. De huiduitslag wordt ook wel 'klap in gezicht uitslag' genoemd, omdat het kan lijken of je geslagen bent.

Factoren die de rode vlekken veroorzaken

De vijfde ziekte is het gevolg van besmetting met parovirus. Dit virus dragen mensen op elkaar over doormiddel van hoesten, niezen en praten. Het virus bevindt zich namelijk in de keel en kan zich op die manier via vochtdruppeltjes in de lucht verspreiden .

Tips bij vijfde ziekte

De rode vlekjes trekken vanzelf weer weg. Wel is kun je eventueel jeuk remmen doormiddel van zinkoxide of haver. Voorbeelden zijn: Grahams eczeem crème, Pannoc zinkoxide pasta, Aloe Vera gel. Ook is het fijn om uitlokkende factoren, zoals warmte, kou en zonlicht even te vermijden. Lees hier meer over de vijfde ziekte.

vijfde ziekte

12. Droge huid

Eén van de meest voorkomende oorzaken van rode vlekken op de huid is een droge huid. Dit klinkt misschien als een vrij simpele huidklacht. Zeker als je de huidklachten hierboven hebt gelezen. Maar ook een droge huid kan voor best wel wat klachten zorgen en daarom heel vervelend zijn. Het kan gepaard gaan met roodheid, schilfers en schrale plekken. Kenmerken van een droge huid zijn:

 • Schilferende plekken
 • Schrale huid
 • Huiduitslag
 • Trekkerig gevoel
 • Huid geïrriteerd
 • Vaak rode vlekken op huid zonder jeuk

Oorzaak droge huid

Rode vlekken op de huid als gevolg van een droge huid kan verschillende oorzaken hebben. Zo spelen weersomstandigheden een rol. Met name droge lucht, wat tijdens de wintermaanden ontstaat, kan de huid uitdrogen. Net als het nemen van een te warme douche of een te heet bad. Dit beschadigt de natuurlijke laag aan oliën op je huid, waardoor deze uitdroogt.

Hierin spelen ook je douche producten een rol. Harde zepen en agressieve reinigingsmiddelen kunnen de natuurlijke oliën van de huid namelijk ook strippen, waardoor je huid droog en geïrriteerd raakt. Iets waar je minder invloed op hebt is het ontstaan van een droge huid als gevolg van het ouder worden van je huid. Naarmate we ouder worden, verliest je huid het vermogen om vocht vast te houden. Dit kan leiden tot droogheid en een doffe uitstraling.

Hetzelfde geldt voor hormonale schommelingen. Bijvoorbeeld tijdens de menopauze of zwangerschap. Dit kan de talgproductie beïnvloeden en zo zorgen voor een drogere huid. Daarnaast kunnen sommige medicijnen, zoals plaspillen, retinoïden en bepaalde medicijnen tegen acne (roaccutane), een droge huid en roodheid als bijwerking geven. Dit kan zowel op je gezicht als lichaam voorkomen.

Als laatste kan een tekort aan essentiële voedingsstoffen en blootstelling aan irriterende stoffen zoals rook, vervuiling en chemicaliën bijdragen aan een droge huid.

Tips rode vlekken op huid door droge huid

Als je rode vlekken veroorzaakt worden door een droge huid, is het vooral belangrijk om verdere uitdroging te voorkomen en het vochtgehalte in je huid te herstellen. Heb je last van een droogheid en roodheid in je gezicht? Dan zou ik voor deze Bepanthen Droge & gevoelige huid gaan! Terwijl de Eucerin Atopicontrol lotion juist weer heel goed werkt bij droogheid rode vlekken: onderarm, benen, buik en rug. Lees hier meer over de droge huid.

rode vlekken op huid zonder jeuk

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram