arrow_drop_up arrow_drop_down
Pityriasis rosea: ovale, rode, vlekjes lichaam
8 november 2020 

Pityriasis rosea: ovale, rode, vlekjes lichaam

“Het begon met één rode vlek, en plotseling zat ik helemaal onder”. Dit kan een teken van pityriasis rosea zijn. Een vervelende huidklacht die zich over je hele lichaam verspreid. Maar goed nieuws! De huidklacht trekt vanzelf weer weg. Even volhouden dus.. Wat je in de tussentijd wel kunt doen, is de symptomen van pityriasis rosea dragelijk maken. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat is pityriasis rosea

Deze, wat gekke benaming, staat voor een huidaandoening waarbij er allemaal rode vlekjes op de huid te zien zijn. Je ziet de huidklacht vooral bij mensen tussen de vijftien en dertig jaar. Met een piek rondom de leeftijd van drieëntwintig. Pityriasis rosea is niet besmettelijk en geheel onschuldig. Ook als je zwanger bent, en last krijg van pityriasis, hoef je je geen zorgen te maken. Je ongeboren kindje zal hier niets van merken. Binnen acht weken zal de huidklacht uit zichzelf weer helemaal weggetrokken zijn.

Hoe ziet pityriasis rosea eruit?

Bij bijna iedereen begint de huidklacht met één rode vlek. Van ongeveer twee tot vijf centimeter. Vaak zit de rode vlek op de borst, buik of rug. De rand van deze vlek is rood en kan ook gaan schilferen. Het midden van de vlek is daarentegen juist meer huidkleurig. Maar hier blijft het helaas niet bij. Binnen één tot twee weken ontstaan er steeds meer kleine rode vlekjes rondom die ene vlek waar het allemaal mee begon. De vlekjes die ontstaan zijn niet helemaal rond. Het zijn meer ovale rode vlekjes. Ze kunnen ook gaan schilferen en op een gegeven moment gaan jeuken. Sommige mensen voelen zich zelfs wat grieperig, voordat de rode vlekjes ontstaan.

pityriasis rosea

Als een soort “invasie” verspreiden de rode vlekjes dus over je hele lichaam. Hierbij blijven je je handpalmen en voetzolen meestal gespaard. Persoonlijk zou ik het liever op mijn voetzolen hebben, maar goed.. Wat ook opvalt is dat de vlekjes precies verspreiden volgens het patroon van je huidlijnen. Deze huidlijnen zie je goed aan de binnenkant van je handen, maar zitten ook op de rest van je lichaam. Op je rug kunnen de vlekjes daarom in een soort dennenboom patroon verspreiden. Omdat de huidlijnen daar een beetje vertakt lopen.

De huidklacht kan een beetje lijken op pityriasis versicolor. Een groot verschil is dat er bij pityriasis versicolor witte vlekjes op de huid te zien zijn. En een fijne schilfering. Bij pityriasis rosea zijn de vlekjes roze tot rood. En is er geen schilfering te zien. Ook moet je het niet verwarren met pityriasis alba. Ook bij deze huidklacht is sprake van witte vlekjes op de huid. Geen roze tot rode.

pityriasis rosea

Oorzaak pityriasis rosea

Hoe pityriasis rosea precies ontstaat is helaas niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt een virus infectie een rol. Na twee tot vier weken nemen de rode vlekjes vanzelf langzaam af. Mensen met een donker huidtype kunnen hier wat lichte of donkere pigmentvlekjes aan overhouden. Ook deze vlekjes zullen in bijna alle gevallen gelukkig vanzelf weer wegtrekken. En nog een goed nieuwtje. Heb je pityriasis rosea gehad? Dan is de kans erg klein (2%) dat je het nogmaals zal krijgen!

Pityriasis rosea tips

Het is niet het leukste antwoord, maar helaas is er geen behandeling tegen pityriasis rosea. Dit is ook niet nodig, omdat de huidklacht vanzelf zal genezen. Wel kun je zelf wat doen om de jeuk te verminderen. Smeer bijvoorbeeld een huidvriendelijke koelzalf of een verkoelende gel met een hoge concentratie aloë vera. Wat je ook kunt doen is anti-histaminca tabletjes slikken. Deze worden ook gebruikt tegen hooikoorts klachten. Ze remmen de histamine productie, en zo ook klachten als jeuk.