Confettihuid: witte vlekjes op de huid
25 november 2021 

Confettihuid: witte vlekjes op de huid

Het klinkt feestelijker dan het is: een confetti huid. Ook wel idiopathische guttata hypomelanosis of hypomelanosis guttata genoemd. Waarbij er allemaal witte vlekken op je huid te zien zijn. De huidklacht komt veel voor en is geheel onschuldig. Maar hoe ontstaan deze vlekken op de huid? En wat kun je ertegen doen? Ik help je graag! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is een confetti huid?

Een confetti huid is een huidaandoening, waarbij er kleine witte vlekken ontstaan. Omdat het om kleine lichte vlekjes gaat, lijkt het een beetje alsof er confetti op de huid is gestrooid. Vandaar ook de naam confetti huid.

De witte pigmentvlekken worden vooral gezien vanaf middelbare leeftijd en bij mensen met een licht huidtype. Het gaat om een onschuldige huidaandoening.

De witte vlekken zijn dus niet besmettelijk en ook niets om je zorgen over te maken. Ze zijn eigenlijk vooral cosmetisch storend.

Hoe ziet een confetti huid eruit?

Bij een confetti huid zie je dus allerlei verkleuringen zitten. Namelijk witte vlekken op de huid. Meestal gelokaliseerd op één specifieke plek, bijvoorbeeld op je benen. En het komt nooit voor op het gezicht.

Waar je de witte vlekjes vooral ziet zijn op plekken van de huid die veel zijn blootgesteld aan de zon. Denk aan je armen en benen. Maar ook aan de bovenkant van je rug en nek bijvoorbeeld. Wat net boven je T-shirt uitsteekt.

Een confetti huid uit zich dus vooral in de vorm van witte pigmentvlekken. Maar bij sommige mensen kunnen de vlekjes ook wat donkerder zijn. Of zelfs lichtbruin. Dit is met name het geval als je van jezelf al een wat donkere huid hebt.

 Daarnaast is het zo dat de witte vlekken erger lijken als de omliggende huid donkerder is. Dit komt, omdat het contrast tussen de gezonde en aangedane huid dan groter is.

confettihuid

Symptomen confetti huid

Hieronder heb ik nog even alle symptomen op een rijtje gezet:

  • Witte vlekjes op huid
  • Vooral witte vlekken op de benen
  • Het gezicht blijft vaak gespaard van de witte pigmentvlekken
  • De witte pigmentvlekken jeuken niet
  • Er is geen schilfering te zien

Verschil confetti huid en pityriasis versicolor

Een confetti huid (rechter foto) moet je trouwens niet verwarren met een ander type witte vlekken op de huid: pityriasis versicolor (linker foto). Bij pityriasis versicolor is er ook sprake van witte vlekjes op de huid. Maar er zijn ook duidelijke verschillen.

Zo wordt pityriasis versicolor veroorzaakt door een schimmel (gist). Die optreedt door zonlicht, maar ook door vettige zonnebrandproducten die een vette huid achterlaten.

Het gaat hierbij om jeukende, witte, schilferende, kleine vlekjes. Bij een confetti huid daarentegen jeuken de witte plekjes niet. En zijn er ook geen schilfertjes te zien.

witte pigmentvlekken

Verschil confetti huid en pityriasis alba

Waar een confetti huid ook erg op kan lijken is pityriasis alba. Bij deze huidklacht zijn er ook witte vlekjes op de huid te zien, maar deze huidklacht valt onder eczeem achtige aandoeningen. Je noemt het ook wel zomereczeem. En dat is bij een confetti huid niet zo.

Wat je bij pityriasis alba ziet zijn witte vlekken op de huid met schilfertjes. De witte vlekken bij een confetti huid zijn daarentegen niet schilferig.

Daarnaast komt pityriasis alba ook voor op het gezicht en bij kinderen tot zestien jaar. De witte pigmentvlekken van een confetti huid zitten nooit op het gezicht. En ontstaat juist op latere leeftijd.

huid witte vlekken

Verschil witte pigmentvlekken en donkere pigmentvlekken

Het verschil tussen witte pigmentvlekken en donkere pigmentvlekken is natuurlijk duidelijk. Namelijk: de kleur. Toch hebben ze ook overeenkomsten. Beide zijn namelijk vaak het gevolg van zonschade. En zo ook schade aan je pigmentcellen.

Naast witte pigmentvlekjes kan de zon namelijk ook zorgen voor donkere vlekken op de huid. Dit noem je dan geen witte pigmentvlekken of depigmentatie, maar hyperpigmentatie. Oftewel, een lokale toename van pigment.

Een voorbeeld is de huidklacht: lentigo solaris. Ook wel ouderdomsvlekken genoemd.

witte vlekken

Oorzaak confetti huid

Het vervelende aan deze huidaandoening  is dat het nog steeds niet helemaal duidelijk is wat nou de exacte oorzaak van de witte vlekken is. Mogelijke oorzaken zijn wel: overmatig zonnen en/of onbeschermd zonnen.

Daarom komt de huidklacht heel vaak voor onder vijftig plussers. En dan in het specifiek op de armen en benen, omdat deze plekken van de huid al jaren zijn blootgesteld aan de zon.

Het gaat waarschijnlijk om een beschadiging van de pigmentcellen, waardoor er op bepaalde plek geen pigment meer wordt aangemaakt. En er een lichte verkleuringen achterblijven. Ook wel depigmentatie of witte pigmentvlekken genoemd.

Witte vlekken op de huid kunnen ook een oorzaak van auto immuunziekten zijn. Je lichaam ziet bepaalde cellen dan aan als indringers en valt deze cellen aan. Waaronder bijvoorbeeld je pigmentcellen. Hierdoor ontstaan er witte vlekken.

Bij een confetti huid is een auto immuunziekte nooit de oorzaak. Huidaandoeningen waarbij dit wel zo is, zijn: vitiligo, lichen sclerosus en een zogeheten halo moedervlek.

witte pigmentvlekken

Witte vlekken huid na zon

Een confetti huid ontstaat vaak rond middelbare leeftijd. En naarmate je ouder wordt, neemt de kans op deze witte vlekken toe. Dit valt te verklaren aan de hoeveelheid zonlicht waaraan je huid wordt blootgesteld.

Als je plotseling last hebt van witte vlekken op je huid na een dag zon gaat het meestal niet om een confetti huid. Deze huidaandoening is namelijk blijvend en door de jaren heen ontstaan. De witte plekken zullen dus niet plotseling op de huid verschijnen. Maar langzaam optreden.

Bij pityriasis versicolor kunnen daarentegen wel opeens witte vlekken op de huid ontstaan door de zon. De huidklacht wordt namelijk veroorzaakt door een gist. Dat toeneemt bij hoge temperaturen en vette zonnebrandproducten.

Als je dus last heb van witte vlekken op je huid na het zonnen gaat het waarschijnlijk om pityriasis versicolor. Deze huidklacht is vaak op de romp gelokaliseerd. Zoals je op de foto hieronder kunt zien. Terwijl de witte pigmentvlekjes van een confetti huid vooral op de benen zitten.

witte pigmentvlekken

Witte pigmentvlekken verwijderen

Ik zou je liever iets anders vertellen, maar de huidklacht is helaas niet te behandelen. Het gaat om onomkeerbare zonschade. Dit betekent dat je huid niet meer zal herstellen door crèmes of therapieën. Ook een dermatoloog kan helaas niets tegen de witte vlekken doen.

Zonnebrand tegen witte vlekken

Wat je natuurlijk wel kunt doen is verergering van de witte vlekken voorkomen. Bijvoorbeeld door je huid tegen zonlicht te beschermen. Door de juiste producten te smeren met een hoge beschermingsfactor.

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet. Van huidvriendelijke zonnebrand producten met een hoge factor:

witte pigmentvlekken

Witte pigmentvlekken camoufleren

Wat je ook kunt doen is de witte pigmentvlekken camoufleren. Een huidtherapeut kan hierbij helpen doormiddel van camouflage therapie.

De huidtherapeut zal doormiddel van huidvriendelijke, watervaste, producten de juiste huidskleur creëren. Welke je op de lichte plek of plekjes kunt smeren.

pytiriasis versicolor


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram