Confettihuid: witte vlekjes op de huid
25 november 2021 

Confettihuid: witte vlekjes op de huid

Het klinkt feestelijker dan het is: een confettihuid. Ook wel Hypomelanosis Guttata genoemd. Waarbij er allemaal witte vlekjes op je huid te zien zijn. De huidklacht komt veel voor en is geheel onschuldig. Toch sta je vaak gek te kijken als je huid opeens onder deze verkleuringen zit. Maar hoe ontstaat een confettihuid? En wat kun je ertegen doen? Dat lees je hier!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is een confettihuid?

Een confettihuid is een huidaandoening, waarbij er verkleuringen op de huid ontstaan. Vandaar ook de naam 'confetti' huid. De huidklacht wordt vooral gezien vanaf middelbare leeftijd en bij mensen met een licht huidtype. Een confetti huid is niet besmettelijk en ook niet ernstig. Het is vooral cosmetisch storend. 

Hoe ziet een confettihuid eruit?

Bij een confettihuid zie je op de huid allerlei verkleuringen zitten. Meestal gelokaliseerd op één specifieke plek en nooit op het gezicht. Vaak gaat het om witte vlekjes op de huid. Waar je de witte vlekjes vooral ziet zijn op plekken waar je huid veel is blootgesteld aan de zon. Denk aan je armen en benen.

confettihuid

Een confettihuid moet je trouwens niet verwarren met pityriasis versicolorBij deze huidklacht is er ook sprake van witte vlekjes op de huid. Toch zijn er duidelijke verschillen. Zo wordt pityriasis versicolor veroorzaakt door een gist. En gaat het hierbij om jeukende, witte, schilferende plekjes. Bij een confettihuid jeuken de witte plekjes niet en zijn er ook geen schilfertjes te zien. 

Waar een confettihuid ook erg op kan lijken is pityriasis alba. Hierbij zijn er ook witte vlekjes op de huid te zien, maar dit keer gaat het om een vorm van eczeem. Ook wel zomereczeem genoemd. Waarbij ook weer schilfertjes te zien zijn. Dit is bij een confettihuid niet zo. Daarnaast komt pityriasis alba ook voor op het gezicht en bij kinderen tot zestien jaar. Een confettihuid zit nooit op het gezicht en ontstaat juist op latere leeftijd. 

pytiriasis versicolor

Oorzaak confettihuid

Het vervelende van confettihuid is dat nog steeds niet helemaal duidelijk is waarom de verkleuringen ontstaan. Wel is er een hele duidelijke relatie vastgesteld tussen regelmatig zonnen en het ontstaan van de verkleuringen. Daarom komt de huidklacht heel vaak voor onder vijftig plussers en dan in het specifiek op de armen en benen. Deze huid is al jaren blootgesteld aan de zon. Het gaat om een beschadiging van de pigmentcellen, waardoor er op bepaalde plek geen pigment meer wordt aangemaakt. En er een lichte verkleuring ontstaat. Ook wel depigmentatie genoemd. 

Witte vlekken huid na zon

Een confettihuid ontstaat vaak vanaf middelbare leeftijd. En naarmate je ouder wordt, neemt de kans op deze witte verkleuringen toe. Dit valt te verklaren aan de hoeveelheid zonlicht waaraan je huid is blootgesteld. Als je plotseling last hebt van witte vlekken op je huid na een dagje zon gaat het meestal niet om een confetti huid. Een confettihuid is namelijk blijvend. En treedt niet uit het niets op. Het gaat om zonschade, wat zich steeds meer uit in verkleuringen van de huid. 

Bij pityriasis versicolor kunnen daarentegen wel opeens witte vlekken op de huid ontstaan door de zon. De huidklacht wordt namelijk veroorzaakt door een gist die toeneemt bij hoge temperaturen en vette zonnebrandproducten. Als je dus last heb van witte vlekken op je huid na het zonnen gaat het vaak om pityriasis versicolor. 

Confettihuid verwijderen

Wat kun je zelf doen tegen een confettihuid?

Ik zou je liever iets anders vertellen, maar de huidklacht is helaas niet te behandelen. Het gaat om onomkeerbare zonschade. Dit betekent dat je huid niet meer zal herstellen door crèmes of therapieën. Het enige wat je kunt doen is verergering voorkomen. Door je huid te beschermen tegen zonlicht. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet van goede zonnebrand producten:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!