Vitiligo: witte plekken op de huid
13 maart 2021 

Vitiligo: witte plekken op de huid

Zelf vind ik het één van de mooiere huidafwijkingen: vitiligo. Maar als je het zelf niet hebt, is dit natuurlijk altijd makkelijk praten. Bij vitiligo is er sprake van een verstoring in de pigmentaanmaak. Ongeveer 2 procent van de Nederlanders heeft hier “last” van. Maar wat is dan precies de oorzaak van vitiligo? Of nog belangrijker, is er een behandeling tegen vitiligo? Ik vertel het je allemaal in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is vitiligo?

Bij vitiligo is er sprake van een pigmentstoornis. De huid van mensen met vitiligo verliest namelijk op sommige plekken haar pigment. Hierdoor ontstaan er witte vlekken en witte verkleuringen op de huid.

Vitiligo is absoluut gevaarlijk en ook niet besmettelijk. Wel kun je de huidaandoening overerven.

vitiligo

Hoe ziet vitiligo eruit?

Doordat de huid op sommige plekken pigment verliest, ontstaat er een duidelijk contrast tussen de gezonde en aangedane huid. Op de aangedane huid ontstaan allemaal witte plekken.

Dit kunnen kleine witte plekjes op de huid zijn, waardoor het lijkt op vlekjes. Maar het kan ook geen om een heel lichaamsdeel. Bijvoorbeeld de hele arm. Het zijn altijd witte blekken. Nooit donkere plekken.

Niet alleen de huid zelf verliest pigment. Het kan ook voorkomen dat de haren op dat gebied ook wit kleuren. Soms worden de witte vlekken plotseling minder. Dit komt dan meestal door de zon, omdat uv-straling de pigmentcellen stimuleert. Het vitiligo is op dat moment redelijk stabiel, en de immuunreactie tegen de pigmentcellen afgevlakt.

Op die manier kan er toch wat pigment ontstaan, op plekken waar eerst helemaal geen pigment meer aanwezig was. Toch is het helaas zo dat vitiligo zich bij de meeste mensen verder uitbreid. In plaats van verbetert. Je ziet vitiligo vaak zitten rondom de mond, neus, vagina, op de voeten, handen, oksels, ellebogen en op de knieën.

vitiligo model

Oorzaak vitiligo

Maar hoezo verliest je huid dan opeens pigment? Wat er eigenlijk aan de hand is, is dat de pigmentcellen kapot gaan. Hierdoor kunnen ze ook geen pigment meer aanmaken. Met als gevolg: witte vlekken op de huid.

Het lastige is alleen dat ze niet meteen weten waarom deze pigmentcellen kapot gaan. De precieze oorzaak van vitiligo is daarom niet bekend. Maar er zijn inmiddels wel wat mogelijke factoren bekend.

Vitiligo door auto immuunziekte

Er wordt vanuit gegaan dat vitiligo een auto-immuunziekte is. Oftewel, je lichaam ziet de pigmentcellen aan als ‘indringers’. En gaat hier tegen een ontstekingsreactie in zetten. Om zo de indringers, je pigmentcellen, uit te schakelen. Je lichaam maakt als het ware afweerstoffen aan tegen je eigen gezonde lichaamscellen. In plaats van tegen ziekteverwekkers (indringers van buitenaf).

Vitiligo door pigmentcel-vernietiging

Een andere theorie voor het ontstaan van vitiligo is de pigmentcel-vernietigingstheorie. Bij iedereen komen er schadelijke stofjes vrij tijdens de aanmaak van pigment. Normaal gesproken zorgt je lichaam zelf voor een soort beschermingsreactie. Om er zo voor te zorgen dat de pigmentcellen niet kapot gaan.

 Bij de pigmentcel-vernietigingstheorie wordt er gedacht dat deze beschermingsreactie niet goed meer werkt. Waardoor de pigmentcellen wél kapot gaan.

vitiligo

Vitiligo behandeling

Helaas is vitiligo een chronische huidaandoening. Je kunt de huidklacht daarom nooit genezen. Het is wel belangrijk om je altijd goed in te smeren met een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Vooral op de gedepigmenteerde plekken. Omdat deze gevoeliger zijn voor zonlicht.

Hieronder heb ik wat goede voorbeelden gezet:

vitiligo

Vitiligo behandeling door een professional

Je kunt bij een arts terecht voor een speciale vitiligo behandeling. Zo bestaan er tegenwoordig therapieën om de afbraak van pigment te remmen. En zelfs om ervoor te zorgen dat het pigment weer terug komt:

Vitiligo behandeling met lichttherapie

Zo kun je in aanmerking komen voor lichttherapie met uv-b straling. Dit mag alleen als je ouder dan zes jaar bent. Je huid wordt dan bewust blootgesteld aan licht. Om de lichtere vitiligo plekken wat donkerder te maken, zodat het contrast dus de aangedane en niet-aangedane huid kleiner wordt.

Vitiligo behandeling met ontstekingsremmers

Ook ontstekingsremmende therapieën worden bij vitiligo ingezet. Denk aan corticosteroïdenzalf en tacrolimuszalf. Deze smeerbare therapieën remmen de afweerreactie van je lichaam tegen de pigmentcellen.

Zelf sta ik meer achter de tacrolimuszalf dan corticosteroïdenzalf. Onder andere, omdat corticosteroïden de huid dunner maken en facrolimuszalf niet. Deze laatste zalf is daarom ook een fijne therapie om te gebruiken in combinatie met lichttherapie.

vitiligo

Vitiligo behandeling met pigmenttransplantaties

Verder is pigmenttransplantatie nog een optie. Of juist het tegenovergestelde, depigmentatie therapie. Deze therapie wordt vaak toegepast als vitiligo op het grootste deel van de huid zit. Dan kiezen mensen ervoor om al het pigment weg te halen, zodat er weer één huidskleur ontstaat.

Vitiligo behandeling met camouflagetherapie

Daarnaast kan een huidtherapeut de klachten maskeren doormiddel van camouflage therapie. Hierbij met huidvriendelijk camouflage materiaal, precies jouw huidkleur nagemaakt. Waardoor de verkleuringen gemaskeerd kunnen worden. Helaas is dit dus echt een tijdelijke oplossing. Het wordt vooral toegepast bij mensen met vitiligo in het gezicht.
behandeling vitiligo

Andere huidaandoeningen met witte vlekken

Naast vitiligo zijn er nog behoorlijk wat andere huidklachten die ook gepaard gaan met witte vlekken op de huid. Je kunt ze zo makkelijk in de war halen met vitiligo.

Bekende huidaandoeningen zijn bijvoorbeeld: pityriasis alba, pityriasis versicolor en de zogeheten confettihuid. Hieronder leg ik uit hoe je vitiligo van deze huidklachten kunt onderscheiden.

Verschil tussen vitiligo en pityriasis alba

Bij de huiduitslag pityriasis alba ontstaan er kleine, witte, vlekken op de huid. In tegenstelling tot vitiligo (linker foto) is pityriasis alba een vorm van eczeem. Ook wel zomereczeem genoemd. Daarnaast kunnen de witte vlekken maar 2 centimeter groot worden. En zitten er ook schilfertjes op. Dit is bij vitiligo niet het geval.

vitiligo

Verschil vitiligo en pityriasis versicolor

Bij de huiduitslag pityriasis versicolor ontstaat er ook witte vlekken op de huid. In tegenstelling tot vitiligo (linker foto) ontstaat pityriasis versicolor door een gist. Dat toeneemt als het warmer wordt of wanneer je veel vette zonnebrandproducten gebruikt. Om die reden zie je de huidklacht ook vooral in de warme zomer maanden.

De witte vlekjes jeuken en zitten vooral op de romp. Terwijl dit bij vitiligo niet het geval is. Daarnaast ontstaat pityriasis versicolor heel plotseling. En bij vitiligo juist geleidelijk.

vitiligoVerschil vitiligo en een confetti huid

Bij een confetti huid ontstaan er kleine witte vlekken op de huid. De witte vlekken zitten op plekken van de huid die veel aan zonlicht zijn blootgesteld. Het wordt namelijk veroorzaakt door zonschade. Dit is ook meteen een verschil met vitiligo. Wat niet door zonschade wordt veroorzaakt.

Verder zie je de witte vlekken bij confettihuid vooral op de benen zitten. En eigenlijk nooit op het gezicht. Bij vitiligo kunnen de witte vlekken wel op het gezicht zitten.

vitiligo

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram