Vitiligo: witte plekken op de huid
13 maart 2021 

Vitiligo: witte plekken op de huid

Zelf vind ik het één van de mooiere huidafwijkingen: vitiligo. Maar als je het zelf niet hebt, is dit altijd makkelijk praten natuurlijk. Bij vitiligo is er sprake van een verstoring in de pigmentaanmaak. Ongeveer 2 procent van de Nederlanders heeft hier “last” van. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat is vitiligo?

Bij vitiligo is er sprake van een pigmentstoornis. De huid van mensen met vitiligo verliest namelijk op sommige plekken haar pigment. Hierdoor ontstaan er witte vlekken en witte verkleuringen op de huid. Vitiligo is absoluut niet besmettelijk. Wel is het over te erven.

Hoe ziet vitiligo eruit?

Doordat de huid op sommige plekken pigment verliest, ontstaat er een duidelijk contrast tussen de gezonde en aangedane huid. Op de aangedane huid ontstaan allemaal witte plekken. Dit kunnen kleine witte plekjes op de huid zijn, waardoor het lijkt op vlekjes. Maar het kan ook geen om een heel lichaamsdeel. Bijvoorbeeld de hele arm. Het zijn altijd witte blekken. Nooit donkere plekken.

Niet alleen de huid zelf verliest pigment. Het kan ook voorkomen dat de haren op dat gebied ook wit kleuren. Soms worden de witte vlekken plotseling minder. Dit komt dan meestal door de zon, omdat uv-straling de pigmentcellen stimuleert. Het vitiligo is op dat moment redelijk stabiel, en de immuunreactie tegen de pigmentcellen afgevlakt. Op die manier kan er toch wat pigment ontstaan, op plekken waar eerst helemaal geen pigment meer aanwezig was. Toch is het helaas zo dat vitiligo zich bij de meeste mensen verder uitbreid. In plaats van verbetert.  Je ziet vitiligo vaak zitten rondom de mond, neus, vagina, op de voeten, handen, oksels, ellebogen en op de knieën.

Oorzaak vitiligo

Maar hoezo verliest je huid dan opeens pigment? Wat er eigenlijk aan de hand is, is dat de pigmentcellen kapot gaan. Hierdoor kunnen ze ook geen pigment meer aanmaken. Met als gevolg: witte vlekken op de huid. Het lastige is dat ze niet meteen weten waarom deze pigmentcellen kapot gaan. Er wordt vanuit gegaan dat vitiligo een auto-immuunziekte is. Oftewel, je lichaam ziet de pigmentcellen aan als ‘indringers’. En gaat hier tegen een ontstekingsreactie in zetten. Om zo de indringers, je pigmentcellen, uit te schakelen. Je lichaam maakt als het ware afweerstoffen aan tegen je eigen gezonde lichaamscellen. In plaats van tegen ziekteverwekkers (indringers van buitenaf).

Een andere theorie voor het ontstaan van vitiligo is de pigmentcel-vernietigingstheorie. Bij iedereen komen er schadelijke stofjes vrij tijdens de aanmaak van pigment. Normaal gesproken zorgt je lichaam zelf voor een soort beschermingsreactie. Om er zo voor te zorgen dat de pigmentcellen niet kapot gaan. Bij de pigmentcel-vernietigingstheorie wordt er gedacht dat deze beschermingsreactie niet goed meer werkt. Waardoor de pigmentcellen wél kapot gaan.

Behandeling

Wat kan ik zelf tegen vitiligo doen?

Helaas is vitiligo een chronische huidaandoening. Je kunt de huidklacht daarom nooit genezen. Het is wel belangrijk om je altijd goed in te smeren met een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Vooral op de gedepigmenteerde plekken. Omdat deze gevoeliger zijn voor zonlicht. Een fijn voorbeeld is deze zonnebrandcrème voor het gezicht. Of deze zonnebrandcrème voor het lichaam.

Wat kan een professional doen tegen vitiligo?

Een professional kan mogelijk helpen bij het verminderen van de witte verkleuringen. Zo bestaan er tegenwoordig therapieën om de afbraak van pigment te remmen. En zelfs om ervoor te zorgen dat het pigment weer terug komt:

Zo kun je in aanmerking komen voor lichttherapie met uv-b straling. Dit mag alleen als je ouder dan zes jaar bent. Ook ontstekingsremmende therapieën worden bij vitiligo ingezet. Denk aan corticosteroïdenzalf en tacrolimuszalf. Deze smeerbare therapieën remmen de afweerreactie van je lichaam tegen de pigmentcellen. Zelf sta ik meer achter de tacrolimuszalf dan corticosteroïdenzalf. Omdat corticosteroïden de huid dunner maken en facrolimuszalf niet. Deze laatste zalf is daarom ook een fijne therapie om te gebruiken in combinatie met lichttherapie.

Verder is pigmenttransplantatie nog een optie. Of juist het tegenovergestelde, depigmentatie therapie. Deze therapie wordt vaak toegepast als vitiligo op het grootste deel van de huid zit. Dan kiezen mensen ervoor om al het pigment weg te halen, zodat er weer één huidskleur ontstaat.

Daarnaast kan een huidtherapeut de klachten maskeren doormiddel van camouflage therapie. Hierbij met huidvriendelijk camouflage materiaal, precies jouw huidkleur nagemaakt. Waardoor de verkleuringen gemaskeerd kunnen worden. Helaas is dit dus echt een tijdelijke oplossing. Het wordt vooral toegepast bij mensen met vitiligo in het gezicht.

 

 

arrow_drop_up arrow_drop_down