Psoriasis: roze, schilferende, jeukende plekken
28 juni 2020 

Psoriasis: roze, schilferende, jeukende plekken

Het gaat maar niet weg! Dat is wat ik vaak hoor bij mensen met psoriasis klachten. Sommige tobben al vanaf kinderleeftijd, zonder enige verlichting. Of ze denken eindelijk iets gevonden te hebben wat merkt, maar na een paar maanden komen te plekjes toch weer terug. Super frustrerend. Helaas is psoriasis is een chronische huidziekte, waarbij paars, roze plekken op de huid te zien zijn. Daarop zitten allemaal schilfertjes.  Jeuk overheerst en dat maakt de huidklacht extra vervelend. Ik hoop dat ik je een beetje verder kan helpen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor psoriasis.

productadvies psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een hele vervelend huidklacht. Bij dit huidprobleem is er namelijk sprake van een chronische huidontsteking. De huidklacht is geheel onschuldig en goedaardig, maar geeft vaak wel veel klachten. Wist je dat maar liefst 2-3% van de westerse bevolking heeft last van deze huidafwijking?! Een bizar hoog aantal. Met name jongvolwassenen hebben last van de vervelende, jeukende plekken. Maar ook kleine kindjes kunnen de klachten krijgen.

Er zijn verschillende vormen van psoriasis:

 • Chronische plaque psoriasis: Dit is eigenlijk de standaard en meest voorkomende vorm (90%). Hierbij zijn er platte, rood-paars gekleurde plekken te zien met een wit-zilvere schilfering. Ze kunnen overal op het lichaam zitten.
 • Psoriasis inversa: De plekken zijn, net als de vorm hierboven, plat en rood-paars van kleur. Wat deze vorm typeert is dat de plekken specifiek in je lichaamsplooien zit. Bijvoorbeeld in je oksel of liezen.
 • Psoriasis guttata: Bij deze vorm zijn er allemaal plekjes kleiner dan 1 cm te zien. De plekjes zitten vooral op de borst en de rug. Het kan plotseling ontstaan als gevolg van een infectie.
 • Artritis psoriatica: Bij deze vorm is er sprake van zowel huidontstekingen (psoriasis) als gewrichtsontstekingen.
 • Psoriasis capitis: Bij deze vorm zitten de huidontstekingen op het behaarde hoofd.

Hoe ziet psoriasis eruit?

De psoriasis plekken zijn plat en rood, roze van kleur. De grootte van deze plekken verschilt per persoon. Ze kunnen zo groot zijn als een euro muntje, maar ook een groot deel van je huid bedekken. Op de plekken zijn allemaal wit zilverkleurige schilfertjes te zien. Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met een wondje dat aan het genezen is. Het korstje wordt dan wat droger en wit van kleur en bedekt meestal niet het hele wondje meer. De schilferende plekken ontstaan vooral op je hoofd, ellebogen, knieën, handen en de onderrug.

Verder is er nog een belangrijk kenmerk waarin je psoriasis kunt herkennen. Denk je dat je last hebt van psoriasis? Kijk dan ook eens naar je nagels. Vaak zijn hier dan putjes en gele vlekjes op te zien. Ook kunnen de nageluiteinden loslaten. Dit is een typisch kenmerk van psoriasis.

Oorzaak psoriasis

Bij psoriasis zijn er eigenlijk 2 dingen aan de hand. De huid is ontstoken en de cyclus waarin huidcellen afschilferen en nieuw worden aangemaakt is verstoord. Door deze verstoring in de afbraak en aanmaak van huidcellen ontstaat er een soort ophoping van huidcellen op de huid. Hierin lijkt je immuunsysteem een grote rol te spelen. Eigenlijk denkt je lichaam telkens dat de psoriasis plekken ‘indringers’ zijn. En je lichaam deze plekken moet ‘aan vallen’. Hierdoor ontstaat er keer op keer opnieuw een ontstekingsreactie.

Bij ongeveer 40% van de mensen met psoriasis is er sprake van overerving. De huidklacht komt dan voor in de familie en wordt overgeërfd op een eerstegraads familielid. Dus overerving binnen je gezin. Bijvoorbeeld van moeder op dochter. Daarnaast zijn er nog andere factoren die de psoriasis klachten kunnen veroorzaken of verergeren. Zo kunnen de plekken getriggerd worden door: stress, infecties, huidbeschadiging, alcohol en roken. Ook kunnen bepaalde medicijnen de plekken triggeren. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Lithium
 • Interferon
 • Bétablokkers
 • Terbinafine
 • Antimalira tabletten
 • Pijnstillers
 • Plotseling stoppen met corticosteroïden

Behandeling psoriasis

Wat kan je zelf aan psoriasis doen?

Psoriasis is heel vervelend, maar tegelijkertijd helaas lastig te behandelen. Wel kun je zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Onder andere door je huidverzorgingsproducten aan te passen. Benieuwd welke producten je het beste kunt gebruiken bij psoriasis? Lees dan mijn gratis productadvies voor psoriasis. Of volg de Instagram-pagina van sproet. Hierop laat ik iedere week zien welk producten je absoluut niet moet gebruiken, en waarom niet.

Hieronder heb ik ook nog een aantal adviezen opgeschreven.

 • Levensstijl: het is belangrijk om je gewicht op pijl te houden. Zorg dus dat je voldoende beweegt en gezond eet. Wanneer je last hebt van een te hoog cholesterol of juist een te laag vitamine D gehalte, is het erg belangrijk dit ook aan te pakken. Deze waardes kunnen de klachten namelijk verergeren. In een recent gepubliceerd onderzoek werden de vitamine D waardes van mensen met psoriasis getest en vergeleken met mensen zonder psoriasis klachten. De mensen met psoriasis hadden aanzienlijk lagere vitamine D waardes in hun bloed. Daarnaast waren de CRP waardes in het bloed van deze mensen hoger. CRP waardes stijgen als er sprake is van een ontsteking. Vitamine D3 analogen slikken kan de psoriasis klachten verminderen. Calcitriol geeft hierin de minste bijwerkingen. Je huisarts kan deze voorschrijven.
 • Voeding: als je last hebt van psoriasis kun je het beste de volgende etenswaren vermijden: rood vlees, koffie en gluten.
 • Douchen: na het douchen is het belangrijk om de huid niet droog te wrijven, maar voorzichtig droog te deppen. Anders maak je je huid stuk. Ook kun je je huid beter niet met zeep wassen. Zeep droogt de huid uit, waardoor het nog gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Je kunt beter een huidvriendelijke olie gebruiken. Ook scrubben of peelings is echt funest voor de psoriasis huid. Laat dit alsjeblieft staan.
 • Kleding: draag vooral katoenen kleding. Dit zorgt ervoor dat je minder transpireert.
 • Omgeving: de juiste luchtvochtigheid van je huis is belangrijk wanneer je last hebt van psoriasis. Wanneer de kachel aan gaat wordt de lucht in je huis vaak automatisch droog. Deze droogte zorgt weer voor jeuk en het uitdrogen van de huid. Probeer dit te vermijden.
 • Hoofdhuid: bij veel mensen zit psoriasis ook op de hoofdhuid. Dit halen mensen vaak in de war met roos. Wanneer de plekken ook in je haar zitten kunnen speciale shampoos helpen. Denk aan: Denorex shampoo en Sorion shampoo. Andere producten lees je in mijn productadvies voor psoriasis.
 • Cosmetica advies: je kunt de plekken het beste goed invetten met een vette zalf of crème. Hierdoor laten de schilfers makkelijker lossen en kunnen eventuele medicijnen beter in de huid trekken.
 • Ontstekingsremmende olie: een plantaardige olie met antioxidanten kan helpen de huidontsteking te remmen.

Tips van de @Sproetonline Instagramvolgers

Als ik een productadvies voor een specifieke huidklacht op Instagram publiceer, vraag ik ook altijd aan mijn Instagram volgers of zij nog tips hebben. Over producten of therapieën waar zij goede ervaringen mee hebben. Voor psoriasis kreeg ik de volgende tips:

Hoe kan een professioneel psoriasis behandelen?

Als je een arts bezoekt ziet het behandelplan er vaak als volgt uit:

Stap 1. Starten met het smeren van indifferente middelen. 

Dit zijn neutrale crèmes of zalven waaraan geen medicatie is toegevoegd. Zie hiervoor mijn product advies voor psoriasis. Eventueel kan dit gecombineerd worden met het smeren van corticosteroïden klasse 3 (Betamethason). Als het psoriasis in het gezicht zit of op een kindje, dan is klasse 2 beter.  Corticosteroïden zijn hormoonzalven die een ontstekingsremmende werking hebben op de psoriasis plekken. Ook heeft het invloed op immuunsysteem reacties en op vernauwing van bloedvaatjes. Wel kan het helaas vervelende bijwerkingen met zich mee brengen. De huid wordt dunner worden, er kunnen striae ontstaan, roodheid, irritatie, droogte en/of huidverkleuringen.

Stap 2. Vitamine D3 slikken  bij psoriasis als aanvulling op de indifferente middelen, corticosteroïden. 

Als indifferente middelen in combinatie met corticosteroïden onvoldoende effect geeft, kun je deze therapie aanvullen met het slikken van vitamine D3. Het is namelijk belangrijk dat de vitamine D waardes in het bloed bij mensen met psoriasis voldoende zijn. Omdat er een bewezen relatie is tussen psoriasis klachten en een vitamine D3 tekort. Voorbeelden van vitamine D3 capsules zijn Calcipotriol en Calcitriol. Deze remmen de psoriasis huidontstekingen, maar ook de verstoorde aanmaak van nieuwe huidcellen. Er zijn ook middelen beschikbaar die zowel vitamine D3 als corticosteroïden bevatten. Een voorbeeld is betamethason/calcipotriol. Deze is er in gel, zalf en spuitspray vorm. Helaas wel allemaal uitsluitend op recept verkrijgbaar.

Stap 3. Corticosteroïden klasse verhogen

Als bovengenoemde stappen toch te weinig verlichting geven kun je over stappen naar een hogere klasse corticosteroïden. Dus van klasse 2 naar 3. En van klasse 3 naar 4. Deze zijn wat heftiger. Je gebruikt dit vier weken. Samen met het dagelijks slikken van Vitamine D3. Hierna is het belangrijk om het gebruik van beide af te bouwen. Begin met om de dag, en verlaag steeds verder. Het smeren van de indifferente middelen kun je wel gewoon dagelijks blijven gebruiken.

Als bovenstaande stappen onvoldoende verlichting geven kun je eventueel overstappen op onderstaande therapieën.

 • Medicatie: de plekken kunnen eventueel behandeld worden met medicijnen. Voorbeelden zijn: methotrexaat, ciclosporine, acitretine en fumaraten
 • Calcineurineremmers smeren: calcineurineremmers hebben effect op ons immuunsysteem. Ze onderdrukken je afweersysteem en remmen zo de ontstekingsreactie. Voorbeelden zijn: Protopic en Elidel. De therapie wordt alleen toegepast wanneer de psoriasis plekken op het gezicht, in de plooien of rondom de geslachtsdelen zit. Calcineurineremmers kun je eventueel combineren met het smeren van dermacorticosteroïden.
 • Ditranol smeren: ditranol heeft twee effectieve werkingen op psoriasis. Het vermindert de groei van onze huidcellen én heeft invloed op bepaalde cellen uit ons immuunsysteem.  Belangrijk is dat je deze crème of zalf meestal na dertig minuten van je huid afspoelt.
 • Lichttherapie: zonlicht bestaat uit zowel UV-A als UV-B licht. UV-B kan helpen tegen eczeem, psoriasis en/of jeuk. Dit licht remt namelijk huidontstekingen en heeft effect op ons immuunsysteem. Ook heeft het effect op de huidcellen. Wanneer het UB-B licht niet goed genoeg werkt, kan PUVA therapie ook helpen. Hierbij wordt UV-A licht gecombineerd met een medicijn genaamd psoraleen.
Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!