Schilferende plekjes die maar niet weg gaan. Dat is wat ik mensen met psoriasis vaak zeggen. Sommige tobben al vanaf kinderleeftijd, zonder enige verlichting. Of ze denken eindelijk iets gevonden te hebben wat merkt, maar na een paar maanden komen te plekjes toch weer terug. Super frustrerend. Helaas is psoriasis een chronische huidziekte, waardoor het nooit volledig weg zal gaan. Toch hoop ik je met mijn psoriasis tips een beetje verder te kunnen helpen!
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor psoriasis.
Wat is psoriasis?
Psoriasis is een hele vervelend huidklacht. Bij dit huidprobleem is er namelijk sprake van een chronische huidontsteking. De huidklacht is goedaardig, maar geeft vaak wel veel klachten. Waaronder onwijs veel jeuk.
Wist je dat maar liefst 2-3% van de westerse bevolking heeft last van deze huidafwijking?! Een bizar hoog aantal. Met name jongvolwassenen hebben last van de vervelende, jeukende plekken. Maar ook kleine kindjes kunnen de klachten krijgen.
Verschillende vormen van psoriasis
Er zijn verschillende vormen van psoriasis, namelijk: psoriasis vulgaris, psoriasis inversa, psoriasis gutatta, psoriasis capitis en artirtis psoriatica. Hieronder leg ik alle vormen kort uit.
Psoriasis vulgaris
Dit is eigenlijk de meest voorkomende vorm van psoriasis. Bijna 90% van de mensen die last heeft van de vervelende huidklacht, heeft last van psoriasis vulgaris. Wat je vooral ziet zijn: platte, rood, roze of paars gekleurde plekken. Met een wit-zilveren schilfering. De psoriasis plekken kunnen overal op het lichaam zitten, maar voorkeurslocaties zijn: achter de oren, op je ellebogen en op de strekzijde van je armen en benen.
Psoriasis inversa
De plekken zijn, net als de vorm hierboven, plat en rood-paars van kleur. Wat deze vorm typeert is dat de plekken specifiek in je lichaamsplooien zit. Bijvoorbeeld in je oksel of liezen.
Psoriasis guttata
Bij deze vorm zijn er allemaal kleine plekjes op de huid te zien. Je noemt psoriasis gutatta ook wel druppelvormige psoriasis, omdat de plekjes niet helemaal rond zijn. Daarnaast hebben ze een grootte van maximaal één centimeter. En zitten ze vooral op de borst en rug. Psoriasis gutatta ontstaat acuut. Bijvoorbeeld door een infectie.
Psoriasis capitis
Dit noem je ook wel psoriasis op de hoofdhuid. Bij deze vorm zitten de huidontstekingen namelijk altijd op het behaarde hoofd.
Artritis psoriatica
Bij artritis psoriatica is er sprake van zowel huidontstekingen (psoriasis) als gewrichtsontstekingen. Het medicijn Methotrexaat of Taltz injecties (pen) geeft bij artritis psoriatica vaak verlichting.
Hoe ziet psoriasis eruit?
De psoriasis plekken zijn plat en rood, roze van kleur. De grootte van deze plekken verschilt per persoon. Ze kunnen zo groot zijn als een euro muntje, maar ook een groot deel van je huid bedekken. Op de plekken zijn allemaal wit zilverkleurige schilfertjes te zien.
Je kunt het eigenlijk een beetje vergelijken met een wondje dat aan het genezen is. Het korstje wordt dan wat droger en wit van kleur en bedekt meestal niet het hele wondje meer. De schilferende plekken ontstaan vooral op je hoofd, ellebogen, knieën, handen en de onderrug.
Verder is er nog een belangrijk kenmerk waarin je psoriasis kunt herkennen. Denk je dat je last hebt van psoriasis? Kijk dan ook eens naar je nagels. Vaak zijn hier dan putjes en gele vlekjes op te zien. Ook kunnen de nageluiteinden loslaten. Dit is een typisch kenmerk van psoriasis.
Psoriasis nagels
Meer dan de helft van de mensen met psoriasis heeft ook last van de zogeheten psoriasis nagels. Het is zelfs zo dat van de mensen met artritis psoriatica, een vorm van psoriasis en gewrichtsklachten, bijna iedereen ook last heeft van psoriasis nagels.
Een typisch kenmerk van psoriasis nagels zijn de witte, dunne, lijntjes. Die verticaal over de nagels heen lopen. Dit kan zowel op de teennagels als vingernagels zitten. Daarnaast zijn de nagels vaak wat dikker, kan de bovenkant van de nagel loslaten en zitten er kleine deukjes in de nagel.
Een ander uiterlijk kenmerk van psoriasis nagels is een bruine verkleuring van de nagel. Je noemt dit ook wel het olievlekfenomeen. Het kan een beetje lijken op kalknagels, maar het grote verschil tussen psoriasis nagels en kalknagels is dat de verkleuring bij psoriasis nagels vooral boven in de nagel zit. En altijd gepaard gaat met witte lijntjes. En dat bij kalknagels vaak de hele nagel is verkleurd. En ook meestal wat geler is in plaats van bruin.
De oorzaak van psoriasis nagels is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat het dezelfde oorzaak heeft als psoriasis op de huid. Wat je het beste kunt doen, is nagels kort houden en het regelmatig invetten. Het liefste met een crème of zalf waaraan beschermende ingrediënten aan zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld:
- Deze La Roche Posay balsem met ontstekingsremmende en beschermende stoffen
- Deze Bepanthen zalf met huidherstellende en beschermende stoffen
Verder kan de huisarts eventueel medicatie voorschrijven om de nagelontsteking te verminderen. Daarnaast kan de combinatie van psoraleen gel smeren en UV A lichttherapie ondergaan in het ziekenhuis ook verlichting geven.
Psoriasis oorzaak
Bij psoriasis zijn er eigenlijk 2 dingen aan de hand. De huid is ontstoken en de cyclus waarin huidcellen afschilferen en nieuw worden aangemaakt is verstoord. Door deze verstoring in de afbraak en aanmaak van huidcellen ontstaat er een soort ophoping van huidcellen op de huid. Hierin lijkt je immuunsysteem een grote rol te spelen.
Eigenlijk denkt je lichaam telkens dat de psoriasis plekken ‘indringers’ zijn. En je lichaam deze plekken moet ‘aan vallen’. Hierdoor ontstaat er keer op keer opnieuw een ontstekingsreactie.
Bij ongeveer 40% van de mensen met psoriasis is er sprake van overerving. De huidklacht komt dan voor in de familie en wordt overgeërfd op een eerstegraads familielid. Dus overerving binnen je gezin. Bijvoorbeeld van moeder op dochter.
Daarnaast zijn er nog andere factoren die de psoriasis klachten kunnen veroorzaken of verergeren. Zo kunnen de plekken getriggerd worden door: stress, infecties, huidbeschadiging, alcohol en roken. Ook kunnen bepaalde medicijnen de plekken triggeren. Voorbeelden hiervan zijn:
- Lithium
- Interferon
- Bétablokkers
- Terbinafine
- Antimalira tabletten
- Pijnstillers
- Plotseling stoppen met corticosteroïden
Psoriasis behandeling
Psoriasis is heel vervelend en tegelijkertijd ook super lastig te behandelen. Maar je kunt wel proberen om de klachten zelf wat te verminderen. Hieronder geef ik je mijn psoriasis tips!
Huidverzorging psoriasis
Het zal de huidklacht niet volledig genezen, maar de juiste huidverzorgingsproducten kunnen de klachten wel minder maken. Maar waar let je op? Het beste is om crèmes en zalven te smeren, geen lotions. Hoe vetter hoe beter namelijk. Smeer de crème bijvoorbeeld overdag. En 's avonds de zalf, omdat deze wat vetter is dan een crème.
Daarnaast is het belangrijk dat je product(en) huid barrière herstellende stoffen en antioxidanten bevat. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de producten je huid sterker maken. En zo minder kwetsbaar voor invloeden van buitenaf, waardoor de jeuk en huid ontstekingen zullen afnemen. Hieronder heb ik per stap een aantal goede voorbeelden gezet.
Goede reinigers bij psoriasis
Als de psoriasis plekken op je gezicht zitten, kunnen je eventueel onderstaande milde reinigers gebruiken. Als de huidklacht alleen op je lichaam zit, kun je doorgaan naar de crèmes hieronder.
- Deze CeraVe reiniger - normale tot droge huid
- Deze Zarqa reiniger - normale tot vette huid
Exfoliant bij psoriasis
Na het reinigen van je gezicht, of lichaam, en vóór het smeren van je crème kun je exfoliërende ingrediënten smeren. Bijvoorbeeld salicylzuur (BHA) of glycolzuur (AHA). Deze stoffen peelen je huid, waardoor de psoriasis schilfers verminderen. De voorbeelden hieronder zijn zowel geschikt voor je lichaam als gezicht.
- Dit Paula's Choice exfoliant BHA - dep een beetje op de plekjes
- Dit Paula's Choice exfoliant AHA - smeer een beetje op de plekjes
Crème bij psoriasis
Onderstaande crèmes kun je zowel 's ochtends als 's avonds smeren. Ze bevatten allemaal zowel huidherstellende ingrediënten als antioxidanten.
- Deze CeraVe hydraterende crème - gezicht
- Deze Eucerin crème met ureum - gezicht
- Deze Bepanthen Droge & Gevoelige huid crème - gezicht en lichaam
- Deze La Roche Posay balsem - gezicht en lichaam
Goede zalf bij psoriasis (in de nacht)
Onderstaande zalven kun je over je crème aanbrengen, nadat deze is ingetrokken. Op die manier bescherm je je huid extra tegen uitdroging en externe prikkels. Maar je zorgt ook voor een extra beschermlaag van je huid barrière. Ik zou de zalf alleen 's avonds smeren, omdat het je gezicht wel vet maakt.
- Deze Bepanthen beschermende zalf - gezicht en lichaam
- Deze Fagron Vaseline Paraffine zalf - gezicht en lichaam
Benieuwd welke producten ik nog meer advies bij psoriasis? Lees dan mijn gratis productadvies voor psoriasis. Of volg de Sproet Instagrampagina. Hierop laat ik iedere week zien welk producten ik niet zou smeren.
Algemene adviezen bij psoriasis
Hieronder heb ik ook nog een aantal algemene adviezen tegen psoriasis klachten opgeschreven. Waarschijnlijk zal een groot deel van deze adviezen inmiddels je neus uitkomen.. Maar ik vond het ook gek om ze niet aan deze blog toe te voegen.
Ontstekingsremmende olie tegen psoriasis
Een plantaardige olie met antioxidanten kan helpen de huidontsteking te remmen. Je kunt de olie toevoegen aan je huidverzorgingsroutine. Door een beetje van de olie door je crème of zalf te mengen.
Levensstijl aanpassen waar kan
Het is belangrijk om je gewicht op pijl te houden. Zorg dus dat je voldoende beweegt en gezond eet. Wanneer je last hebt van een te hoog cholesterol of juist een te laag vitamine D gehalte, is het erg belangrijk dit ook aan te pakken. Deze waardes kunnen de klachten namelijk verergeren.
In een recent gepubliceerd onderzoek werden de vitamine D waardes van mensen met psoriasis getest en vergeleken met mensen zonder psoriasis klachten. De mensen met psoriasis hadden aanzienlijk lagere vitamine D waardes in hun bloed.
Daarnaast waren de CRP waardes in het bloed van deze mensen hoger. CRP waardes stijgen als er sprake is van een ontsteking. Vitamine D3 supplementen slikken kan de psoriasis klachten verminderen. Of vitamine D3 analogen. Calcitriol geeft hierin de minste bijwerkingen. Je huisarts kan deze voorschrijven.
Voeding en psoriasis
Als je last hebt van psoriasis kun je ook kijken of je bepaalde dingen uit je dieet kunt halen. Zo kun je het beste de volgende etenswaren vermijden: rood vlees, koffie en het liefste ook gluten.
Kleding en psoriasis
Het fijnste is om katoenen kleding te dragen. Geen schurende kleding, als spijkerbroeken. Of irriterende kleding als wol. Daarnaast zorgt katoen er ook voor dat je minder snel transpireert. Stoffen als elastaan en polyester zijn bijvoorbeeld minder luchtig en zorgen daardoor sneller voor transpiratie.
Omgeving en psoriasis
De juiste luchtvochtigheid van je huis is belangrijk wanneer je last hebt van psoriasis. Wanneer de kachel aan gaat wordt de lucht in je huis vaak automatisch droog. Deze droogte zorgt weer voor jeuk en het uitdrogen van de huid. Probeer je in de winter bijvoorbeeld wat warmer aan te kleden in plaats van de verwarming hoger te zetten. En zet in zowel de zomer als winter vaak de ramen tegen elkaar open.
Douchen en psoriasis
Na het douchen is het belangrijk om de huid niet droog te wrijven, maar voorzichtig droog te deppen. Anders maak je je huid stuk. Ook kun je je huid beter niet met zeep wassen. Zeep droogt de huid uit, waardoor het nog gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Net als synthetische kleurstoffen trouwens. Je kunt beter een huidvriendelijke douche olie gebruiken. Ook scrubben of peelings is echt funest voor de psoriasis huid!
Behandeling psoriasis hoofdhuid
Bij veel mensen zit psoriasis ook op de hoofdhuid. Dit halen mensen vaak in de war met hoofdroos. Wanneer de plekken ook in je haar zitten kunnen speciale shampoos helpen. Denk aan:
- Denorex shampoo
- Sorion shampoo
- Dermascence shampoo
- Eucerin Dermo Capillaire shampoo
Tips van de @Sproetonline Instagramvolgers
Als ik een productadvies voor een specifieke huidklacht op Instagram publiceer, vraag ik ook altijd aan mijn Instagram volgers of zij nog tips hebben. Over producten of therapieën waar zij goede ervaringen mee hebben. Voor psoriasis kreeg ik de volgende tips:
- Paardenmelk in pil vorm
- Producten met citric acid vermijden
- Slikken van biologicals (kyntheum)
- Enstilar spray op de plekken sprayen
Professionele hulp bij psoriasis
Als je een arts bezoekt ziet het behandelplan er vaak als volgt uit:
Stap 1. Starten met het smeren van indifferente middelen.
Dit zijn neutrale crèmes of zalven waaraan geen medicatie is toegevoegd. Zie hiervoor mijn product advies voor psoriasis. Eventueel kan dit gecombineerd worden met het smeren van corticosteroïden klasse 3 (Betamethason). Als het psoriasis in het gezicht zit of op een kindje, dan is klasse 2 beter. Corticosteroïden zijn hormoonzalven die een ontstekingsremmende werking hebben op de psoriasis plekken.
Ook heeft het invloed op immuunsysteem reacties en op vernauwing van bloedvaatjes. Wel kan het helaas vervelende bijwerkingen met zich mee brengen. De huid wordt dunner worden, er kunnen striae ontstaan, roodheid, irritatie, droogte en/of huidverkleuringen.
Stap 2. Vitamine D3 slikken bij psoriasis als aanvulling op de indifferente middelen, corticosteroïden.
Als indifferente middelen in combinatie met corticosteroïden onvoldoende effect geeft, kun je deze therapie aanvullen met het slikken van vitamine D3. Het is namelijk belangrijk dat de vitamine D waardes in het bloed bij mensen met psoriasis voldoende zijn. Omdat er een bewezen relatie is tussen psoriasis klachten en een vitamine D3 tekort.
Voorbeelden van vitamine D3 capsules zijn Calcipotriol en Calcitriol. Deze remmen de psoriasis huidontstekingen, maar ook de verstoorde aanmaak van nieuwe huidcellen. Er zijn ook middelen beschikbaar die zowel vitamine D3 als corticosteroïden bevatten. Een voorbeeld is betamethason/calcipotriol. Deze is er in gel, zalf en spuitspray vorm. Helaas wel allemaal uitsluitend op recept verkrijgbaar.
Stap 3. Corticosteroïden klasse verhogen
Als bovengenoemde stappen toch te weinig verlichting geven kun je over stappen naar een hogere klasse corticosteroïden. Dus van klasse 2 naar 3. En van klasse 3 naar 4. Deze zijn wat heftiger. Je gebruikt dit vier weken. Samen met het dagelijks slikken van Vitamine D3.
Hierna is het belangrijk om het gebruik van beide af te bouwen. Begin met om de dag, en verlaag steeds verder. Het smeren van de indifferente middelen kun je wel gewoon dagelijks blijven gebruiken.
Overige medicatie
Als bovenstaande stappen onvoldoende verlichting geven kun je eventueel overstappen op onderstaande therapieën.
- Medicatie: de plekken kunnen eventueel behandeld worden met medicijnen. Voorbeelden zijn: methotrexaat, ciclosporine, acitretine en fumaraten
- Calcineurineremmers smeren: calcineurineremmers hebben effect op ons immuunsysteem. Ze onderdrukken je afweersysteem en remmen zo de ontstekingsreactie. Voorbeelden zijn: Protopic en Elidel. De therapie wordt alleen toegepast wanneer de psoriasis plekken op het gezicht, in de plooien of rondom de geslachtsdelen zit. Calcineurineremmers kun je eventueel combineren met het smeren van dermacorticosteroïden.
- Ditranol smeren: ditranol heeft twee effectieve werkingen op psoriasis. Het vermindert de groei van onze huidcellen én heeft invloed op bepaalde cellen uit ons immuunsysteem. Belangrijk is dat je deze crème of zalf meestal na dertig minuten van je huid afspoelt.
- Lichttherapie: zonlicht bestaat uit zowel UV-A als UV-B licht. UV-B kan helpen tegen eczeem, psoriasis en/of jeuk. Dit licht remt namelijk huidontstekingen en heeft effect op ons immuunsysteem. Ook heeft het effect op de huidcellen. Wanneer het UB-B licht niet goed genoeg werkt, kan PUVA therapie ook helpen. Hierbij wordt UV-A licht gecombineerd met een medicijn genaamd psoraleen.