Striae: striemen op de huid
18 oktober 2020 
9 min. leestijd

Striae: striemen op de huid

Opeens zitten ze er: lichte tot roze striemen op de huid. En het lijkt alsof het er alleen maar meer worden. Helaas groeit onze huid niet altijd even snel met ons mee. En door deze té snelle groei, rekt de huid uit en ontstaan er striemen. Tegenwoordig biedt ieder cosmetica merk wel een anti-striae crème aan die de striemen als sneeuw voor de zon zouden laten verdwijnen. Niet waar natuurlijk! Het vinden van een product dat striae effectief kan verminderen is namelijk lastiger dan je denkt..

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat zijn striae?

Ik denk dat iedereen de term ´striae´ wel kent. En ook dat velen er niet op zitten te wachten.. Toch horen ze er wat mij betreft gewoon een beetje bij. Er zijn namelijk enorm veel factoren die striae veroorzaken, waardoor je er bijna niet aan ontkomt.

Daarnaast zijn striae natuurlijk niets om je zorgen te maken. Wel vinden veel mannen en vrouwen de striemen cosmetisch storend, waardoor er wordt gezocht naar middelen die striae verminderen. Merken spelen hier weer slim op in door van alles en nog wat te promoten. Wat zogenaamd striae vermindert. Van striae crèmes en striae cups tot striae behandelingen en thuisapparaten.

Helaas wordt je bij een groot deel van deze producten genept. In deze blog leg ik daarom graag uit wat je wel en beter niet kunt kopen.

striemen op de huid

Striae, striemen, stretch marks

Striae worden ook wel striemen of stretch marks genoemd. Het zijn eigenlijk een soort verkleurde lijnen op de huid die ontstaan door een te snelle groei van het onderhuidse bindweefsel.

Maar liefst 70% van de volwassen vrouwen krijgt in haar leven 'last' van striae. Super veel dus. Onder zwangere vrouwen is dit percentage zelfs 90%. De striae zitten vooral op de billen, dijen, buik en borsten. Bij volwassen mannen ligt het percentage wat lager, namelijk 40%. Hier zie je striae voornamelijk zitten op de buik.

Vooral sporters hebben er last van, omdat zij in korte tijd meer spiermassa krijgen, waardoor de huid in korte tijd ook snel groeit. De striemen zijn helemaal niets om je druk over te maken. Toch maakt het veel mensen onzeker. En dan kan het fijn zijn om er toch iets aan te doen.

striae

Striae of cellulite?

Soms worden striae ook wel verward met cellulite. Toch zitten er grote verschillen tussen beide huidklachten. Zo ontstaat cellulite door een samenklontering van vetcellen onder de huid. Terwijl striae ontstaan door het uitrekken van de huid en het scheuren van het onderhuidse bindweefsel. Daarnaast zie je bij cellulite vooral putjes en deukjes in de huid zitten. En gaat het bij striae meer om striemen op de huid.

striemen op de huid

Hoe zien striae eruit?

Vaak worden striae vergeleken met het patroon van een tijgervacht. Ik denk, omdat de striemen niet helemaal recht lopen. Wist je dat de striae precies je huidlijnen volgen? En dat ze wel twintig centimeter lang kunnen worden?

Aan het begin zijn deze striae een beetje roze tot rood van kleur, maar later kleuren ze meer lichtbeige of huidkleurig. Ze worden dus eigenlijk steeds minder zichtbaar. Je hebt eigenlijk twee soorten striae.

  • Striae rubra: dit zijn verse striae, met een rood roze kleur.
  • Striae albea: dit zijn meer permanente striae, met een witte kleur.

striae

Oorzaak striae: striae ontstaan door uitrekking

Heel kort gezegd ontstaan striae wanneer het onderhuidse bindweefsel teveel uitrekt. Door deze uitrekking zetten de huidvezels namelijk uit en kunnen ze breken, waardoor striae ontstaan. Onze huid is namelijk geen springveer dat uitrekt en vervolgens netjes weer terug vormt (was het maar zo'n feest..).

Eenmaal uitgerekt en gebroken, kan de huid zich niet meer herstellen. Althans, de huidlaag herstelt zich wel, maar de textuur van de huid verandert. Je zou bijna hopen dat dit andersom was. Toch is het maar goed dat dit niet het geval is, want doordat de huid zich wél herstelt, blijft je huidfunctie intact. En dat is natuurlijk veel belangrijker!

Eigenlijk is het dus zo dat striae ontstaan als gevolg van het scheuren van de huid. Je kunt striae daarom ook wel vergelijken met een soort littekensAls striae ontstaan, zijn dit namelijk eigenlijk een soort atrofische littekens. Atrofisch betekent dat de striemen ingezonken zijn. Dit zie je bijvoorbeeld ook vaak bij acne littekens.

striemen

Striae zwangerschap

Striae tijdens de zwangerschap worden ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Nu je een beetje weet hoe striae ontstaan, kun je je misschien wel voorstellen dat zwangerschapsstriae helemaal niet gek zijn. De huid rekt tenslotte in negen maanden enorm uit en deze groei kan je huid eigenlijk niet bijbenen.

Het onderhuidse bindweefsel scheurt, waardoor er uiteindelijk striae ontstaan die dus zwangerschapsstriemen genoemd worden. Hiermee wordt vooral verwezen naar striae op de buik en borsten. De borsten maken in korte tijd tenslotte ook een snelle groei door, waardoor zwangerschapsstriemen kunnen ontstaan. Hierdoor ontstaan er scheurtjes in je bovenste huidlaag en verandert de huidstructuur. Wat we ook wel zwangerschap striae noemen.

De kans op striae is groter wanneer je vóór je dertigste zwanger wordt. Waarom je in deze leeftijdscategorie extra vatbaar bent voor zwangerschapsstriemen is niet bekend. Naast de snelle groei van het onderhuids bindweefsel kunnen ook hormonale veranderingen de huid beïnvloeden en zo zwangerschapsstriemen veroorzaken.

Voorkomen striae zwangerschap

Maar dan de grote hamvraag: kun je striae voorkomen tijdens je zwangerschap? Helaas is dit heel lastig. Wel is het zo dat er een bewezen relatie is tussen een verhoogd BMI tijdens de zwangerschap en striae ná de zwangerschap. Met name een snelle gewichtstoename zorgt sneller voor striae op de buik en borsten.

Het kan daarom effectief zijn om tijdens je zwangerschap voldoende te bewegen en gezond te eten. Om er zo voor te zorgen dat je zo min mogelijk extra kilo’s aankomt (makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk).

Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat een aantal producten effectief gesmeerd kunnen worden om de kans op striae na de zwangerschap te verminderen. Hieronder vertel ik je meer over striae voorkomen tijdens de zwangerschap! Misschien vind je dit ook interessant:

striemen buik

Striae verwijderen: wat te doen tegen striae?

Ondanks het feit dat drogisten en apotheken vol staan met anti-striae crèmes, is er eigenlijk nog geen effectieve crème tegen bestaande striae beschikbaar. Dit maakt striae verminderen lastig. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt smeren om de huid soepel te houden en striae zo mogelijk te verminderen, maar ze zullen nooit helemaal verdwijnen.

Wel is er in 2015 een interessant wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd, waarbij zwangere vrouwen verschillende smeerbare therapieën ondergingen om te kijken of ze striae na zwangerschap konden voorkomen. Bij heel veel crèmes lukte dit niet.

Maar gelukkig werd er bij een paar smeerbare therapieën wel een significant positief effect gemeten in het voorkomen van striae bij zwangere vrouwen. Daarnaast kan een professionele behandeling de huidstriemen ook behandelen. Onderaan deze pagina lees je hier meer over.

1. Striae verminderen doormiddel van een creme tegen striae

Het ingrediënt centella is een geneeskrachtig kruid. Centella crèmes kunnen vooral effectief worden ingezet bij het voorkomen van striae en in het verminderen van de ernst ervan. In twee onderzoeken liet een crème met 0,1-0,5% centella een positief resultaat zien na drie maanden dagelijks smeren.

Een fijn voorbeeld is deze crème met een concentratie centella extractDaarnaast bevat de crème ook nog 2% niacinamide, beta glucaan, hyaluronzuur én ceramiden. Wat mij betreft zeker het proberen waard. Het is officieel een dagcreme maar dit kun je gewoon negeren! Deze staat ook in mijn blog: Beste striae crème zwangerschap.

striae

2. Striae verminderen met een striae balsem

Een andere balsem die kan helpen tegen het ontstaan van striemen op de huid, is deze balsem van La Roche Posay. De balsem, bevat net als de crème hierboven, niacinamide. Wat de huid hydrateert, kalmeert, beschermt en pigment bleekt. Maar ook vitamine C en E.

Daarnaast zitten er ook siliconen in. Siliconen leggen een soort beschermlaagje over je huid, waardoor je huidhydratatie verbetert. En de huidhydratatie speelt een cruciale rol in het wondgenezingsproces en dus ook in het herstellen van striae.

striae creme

3. Striemen verwijderen met siliconengel

Naast het smeren van een goede striae crème of balsem, kun je de huid ook een extra handje helpen door (ook) een siliconengel te smeren. De concentratie in een specifieke siliconen gel of siliconen crème is namelijk vaak nog hoger en geconcentreerder.

De siliconengel verbetert de huidhydratatie en het wondgenezingsproces. Daarnaast maakt het de huid zachter, soepeler, minder rood en ook minder pijnlijk. Twee goede voorbeelden zijn:

Smeer je al een striae crème of balsem? Blijf dat dan gewoon lekker smeren. En smeer eventueel op de kwetsbare plekken, ook nog een siliconen gel. Kwetsbare plekken tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld de onderkant van je buik en de borsten. En bij sporters zijn het juist weer de bovenarmen en bovenbenen.

4. Striae verminderen met huid olie

Het smeren van een huidolie alleen, zal helaas weinig voor je striae doen. Maar de combinatie van smeren en masseren wel. Een effectief voorbeeld in het voorkomen van striae tijdens de zwangerschap is het smeren van amandelolie in combinatie met massage. Als je de huid dagelijks masseert met een olie kan dit de huidstructuur namelijk verbeteren en zo ook de kans op striae verminderen.

striemen

Striae behandeling: striae behandelen bij een huidtherapeut

Naast het zelf proberen te verwijderen van striae. Kun je ook professionele hulp inschakelen. Een striae behandeling bestaat vooral uit het stimuleren van het huidvernieuwingsproces. En het verminderen van kleurverschillen. Een huidtherapeut kan hierbij helpen! Hieronder heb ik je behandelopties:

Chemische peeling tegen striae

Een huidtherapeut kan de striae verwijderen doormiddel van een chemische peelingDe meest effectieve peelings voor striae zijn trichloorazijnzuur en glycolzuur. Deze zuren zorgen er namelijk voor dat de elasticiteit van de huid verhoogd en de huidlaag verdikt. Hierdoor verminderen de striemen. Deze therapie kan effectief worden ingezet bij zowel rood, roze striemen (striae rubra) als bleke striemen (striae albea).

Laserbehandeling tegen striae

Ook kan een huidtherapeut de striae verwijderen / behandelen doormiddel van lasertherapie met een vaatlaser. Bijvoorbeeld de pulsed dye laser. Met deze laserbehandeling kan vooral de roodheid in de striae worden aangepakt. Lasertherapie is daarom met name effectief bij striae rubra. De rood, roze, striae.

striae

Microdermabrasie tegen striae

Een andere striae behandeling is microdermabrasie. Bij deze therapie worden er hele fijn kristalletjes tegen de huid ‘geschoten’. Hierdoor verdwijnt de bovenste dode huidlaag, en komt er nieuwe huid terug. Er zijn meerdere behandelingen nodig. Wanneer je microneedling gedurende vier maanden herhaalt, kan dit de striae aanzienlijk minder zichtbaar maken.

Microneedling tegen striae

Wat een huidtherapeut ook kan doen is de striae behandelen doormiddel van microneedling. In theorie zou dit effectief kunnen worden ingezet bij het behandelen van striae. Bij deze therapie worden er namelijk verticale gaatjes in de huid gemaakt, die de huid vervolgens weer opvult met nieuwe huid.

Echter, is er wel nog maar weinig onderzoek gedaan naar het precieze effect van microneedling op striae. Wel zie ik af en toe voor- en na foto’s voorbij komen van een microneedling behandeling bij striae. En ik moet zeggen: ik ben positief verrast!

Vitamine A zuur tegen striae

Ook kan een arts vitamine-A zuur voorschrijven. Vitamine A zuur stimuleert namelijk de collageen en elastine aanmaak. Iets wat nodig is bij striae, omdat de collageen – en elastine vezels natuurlijk gebroken zijn. Het is vooral effectief bij de verse, rode, striemen (striae rubra). Smeer tenminste vier maanden voor een significant resultaat. Let wel op! Vitamine A zuur mag niet gesmeerd worden tijdens de zwangerschap en ook niet in de periode waarin nog borstvoeding gegeven wordt.

vitamine A striae

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram