Striae: striemen op de huid
18 oktober 2020 

Striae: striemen op de huid

Opeens zitten ze er. Allemaal lichte of roze striemen op je huid. En het lijkt alsof het er alleen maar meer worden. Helaas groeit onze huid niet altijd even snel met ons mee. En door deze snelle groei, rekt de huid uit en ontstaan er striemen. Tegenwoordig biedt ieder cosmetica merk wel een anti-striae crème aan. Die de striemen als sneeuw voor de zon zouden laten verdwijnen. Niet waar natuurlijk! Het vinden van een product dat striae effectief kan verminderen is namelijk lastiger dan je denkt..

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat zijn striae?

Ik denk dat iedereen striae wel kent. En ook dat niemand erop zit te wachten.. Maar we ontkomen er helaas niet aan. Striae worden ook wel striemen of stretch marks genoemd. Het zijn eigenlijk een soort verkleurde lijnen op de huid. Maar liefst 70% van de volwassen vrouwen krijgt in haar leven striae. Super veel dus. Onder zwangere vrouwen is dit percentage zelfs 90%. Bij volwassen mannen ligt het percentage wat lager, namelijk 40%.

Vooral sporters hebben er last van, omdat zij in korte tijd meer spiermassa krijgen, waardoor de huid in korte tijd ook snel groeit. De striemen zijn helemaal niets om je druk over te maken. Toch maakt het veel mensen onzeker. En dan kan het fijn zijn om er iets aan te doen.

striemen op de huid

Striae of cellulitis?

Soms worden striae verward met cellulitis. Toch zitten er grote verschillen tussen beide huidklachten. Zo ontstaat cellulitis door een samenklontering van vetcellen onder de huid. En striae door het uitrekken van de huid. En scheuren van het onderhuids bindweefsel. Daarnaast zie je bij cellulitis vooral putjes en deukjes in de huid zitten. En gaat het bij striae om striemen op de huid.

striemen op de huid

Hoe zien striae eruit?

Sommige vergelijken striae met het patroon van een tijgervacht. Ik denk, omdat de striemen niet helemaal recht lopen. Wist je dat de striae precies je huidlijnen volgen? En dat ze wel twintig centimeter lang kunnen worden? Aan het begin zijn deze striae een beetje roze of rood van kleur. Maar later wordt deze kleur meer lichtbeige of huidkleurig. Ze worden dus eigenlijk steeds minder zichtbaar. Dat is dan wel weer positief!  Je hebt eigenlijk twee soorten striae.

  • Striae rubra: dit zijn verse striae, met een rood roze kleur.
  • Striae albea: dit zijn meer permanente striae, met een witte kleur.

Striae worden ook wel zwangerschapsstriemen genoemd, omdat striae vaak tijdens de zwangerschap ontstaan. Niet gek natuurlijk. Aangezien de buik van een vrouw tijdens de zwangerschap in korte tijd uitrekt.

striae

Oorzaak striae

Heel kort door de bocht gezegd ontstaan striae als je huid bindweefsel overmatig uitrekt. Door deze uitrekking gaan de huidvezels uitzetten en breken. En helaas is je huid geen springveer. Die uitrekt en vervolgens weer netjes terug rekt. Eenmaal uitgerekt en gebroken, kan de huid zich niet meer herstellen. Althans, de huidlaag (epidermis) herstelt zich wel, maar de textuur van de huid verandert. Je zou bijna hopen dat dit andersom was.. Maar wees maar blij dat dit niet zo is. Want doordat de huid zich wél herstelt, blijft je huidfunctie intact. En dat is toch wel heel belangrijk.

Eigenlijk ontstaan er bij striae dus een soort scheuren in de huid. Je kan het vergelijken met littekens. Deze scheuren zijn ook atrofisch. Dit betekent dat de striemen ingezonken zijn, dus niet voelbaar. Dit zie je bijvoorbeeld ook vaak bij acne littekens. En net als deze littekens is het verwijderen ervan helaas erg lastig..

striemen

Striae zwangerschap

Nu je een beetje weet hoe striae precies ontstaan, begrijp je denk ik wel dat striae na een zwangerschap niet gek zijn. De huid rekt namelijk in negen maanden enorm uit en kan deze groei eigenlijk niet bijbenen. Hierdoor ontstaan er scheurtjes in je bovenste huidlaag en verandert de huidstructuur. De kans op striae op je buik is groter als je vóór je dertigste zwanger wordt. Waarom dit precies zo is, is niet bekend.

Maar dan de grote hamvraag: kun je striae voorkomen tijdens je zwangerschap? Helaas is dit heel lastig. Wel is het zo dat er een bewezen relatie is tussen een verhoogd BMI tijdens de zwangerschap en striae na de zwangerschap. Het kan daarom effectief zijn om tijdens je zwangerschap voldoende te bewegen en gezond te eten. Om er zo voor te zorgen dat je zo min mogelijk extra kilo’s aankomt (makkelijker gezegd dan gedaan…).

Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat een aantal producten effectief gesmeerd kunnen worden om de kans op striae striae na de zwangerschap te verminderen. Hieronder lees je er meer over!

striemen buik

Striae verwijderen

Ondanks het feit dat drogisten en apotheken vol staan met anti-striae crèmes is er eigenlijk nog geen effectieve crème tegen bestaande striae bedacht. Wel is er in 2015 een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waarbij zwangere vrouwen verschillende smeerbare therapieën ondergingen om te kijken of ze striae na zwangerschap konden voorkomen.

 Bij heel veel crèmes lukte dit niet. Maar gelukkig werd er bij een paar smeerbare therapieën wel een significant positief effect gezien in het voorkomen van striae bij zwangere vrouwen. Deze therapieën kunnen dus iets doen om striae te voorkomen. Helaas werkt het niet tegen al bestaande striae. Maar daar kan een professioneel gelukkig wél wat aan doen! Dat lees je onderaan deze pagina.

Striae crème

Het ingrediënt centella is een geneeskrachtig kruid. Centella crèmes kunnen vooral effectief worden ingezet bij het voorkomen van striae en in het verminderen van de ernst ervan. In twee onderzoeken liet een crème met 0,1-0,5% centella een positief resultaat zien na drie maanden dagelijks smeren.

Een fijn voorbeeld is deze crème met een concentratie van 50% cetella extractDaarnaast bevat de crème ook nog 2% van het antioxidant niacinamide. Een ingrediënt dat hydrateert, beschermt, ontstekingen remt, en pigment bleekt. Vooral dat laatste kan fijn zijn, omdat striae ook gepigmenteerd kunnen zijn. Helaas is er ook lavendel aan toegevoegd. Hier ben ik minder fan van. Gelukkig is deze concentratie erg laag. En smeer je het product niet op je gezicht.

striae creme

Striae balsem

Een andere balsem die kan helpen tegen het ontstaan van striemen op de huid, is deze balsem van La Roche Posay. De balsem, bevat net als de crème hierboven, niacinamide. Wat de huid hydrateert, kalmeert en beschermt. Daarnaast zitten er ook siliconen in. Siliconen leggen een soort beschermlaagje over je huid, waardoor je huidhydratatie verbetert. En de huidhydratatie speelt een cruciale rol in het wondgenezingsproces. En dus ook in het herstellen van striae.

Siliconengel

Naast het smeren van een goede striae crème of balsem, kun je de huid een extra handje helpen door (ook) een siliconengel te smeren. Een goed voorbeeld is deze siliconen gel. De concentratie in een specifieke siliconen gel of siliconen crème is vaak nog hoger en geconcentreerder.  De siliconengel verbetert de huidhydratatie en het wondgenezingsproces. Daarnaast maakt het de huid zachter, soepeler, minder rood en ook minder pijnlijk. Zeker proberen waard dus!

Smeer je al een striae crème of balsem? Blijf dat gewoon smeren. En smeer op de kwetsbare plekken, ook nog een siliconen gel. Kwetsbare plekken tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld de onderkant van je buik en de borsten. En bij sporters zijn het juist weer de bovenarmen en bovenbenen.

striemen

Huid olie

Alleen het smeren van deze olie zal helaas weinig voor je striae doen. Maar de combinatie van smeren en masseren wel. Een effectief voorbeeld in het voorkomen van striae tijdens de zwangerschap is het smeren van amandelolie in combinatie met massage. Als je huid dagelijks masseert met een olie kan dit de huidstructuur verbeteren en zo ook de kans op striae verminderen.

Striae behandeling

Naast het zelf proberen te verwijderen van striae. Kun je ook professionele hulp inschakelen. Een striae behandeling bestaat vooral uit het stimuleren van het huidvernieuwingsproces. En het verminderen van kleurverschillen. Een huidtherapeut kan hierbij helpen! Hieronder heb ik je behandelopties:

Chemische peeling tegen striae

Een huidtherapeut kan de striae verwijderen doormiddel van een chemische peelingDe meest effectieve peelings voor striae zijn trichloorazijnzuur en glycolzuur. Deze zuren zorgen er namelijk voor dat de elasticiteit van de huid verhoogd en de huidlaag verdikt. Hierdoor verminderen de striemen. Deze therapie kan effectief worden ingezet bij zowel rood, roze striemen (striae rubra) als bleke striemen (striae albea).

Vaatlaser tegen striae

Ook kan een huidtherapeut de striae verwijderen / behandelen doormiddel van lasertherapie met een vaatlaser. Bijvoorbeeld de pulsed dye laser. Met deze laser kan vooral de roodheid in de striae worden aangepakt. Lasertherapie is daarom vooral effectief bij striae rubra. De rood, roze, striae.

striae

Microdermabrasie tegen striae

Een andere striae behandeling is microdermabrasie. Bij deze therapie worden er hele fijn kristalletjes tegen de huid ‘geschoten’. Hierdoor verdwijnt de bovenste dode huidlaag, en komt er nieuwe huid terug. Als je dit gedurende vier maanden herhaalt, kan dit de striae aanzienlijk verminderen.

Microneedling tegen striae

Wat een huidtherapeut ook kan doen is de striae behandelen doormiddel van microneedling. In theorie zou dit effectief kunnen worden ingezet bij het behandelen van striae. Bij deze therapie worden er namelijk verticale gaatjes in de huid gemaakt, die de huid opvult met nieuwe huid.

Echter is er wel nog maar weinig onderzoek gedaan, om echt vast te kunnen stellen dat microneedling bij striae kan helpen. Wel zie ik af en toe voor- en na foto’s voorbij komen van een microneedling behandeling bij striae. En ik moet zeggen: ik ben positief verrast!

Vitamine A zuur tegen striae

Ook kan een arts vitamine-A zuur voorschrijven. Vitamine A zuur stimuleert namelijk de collageen en elastine aanmaak. Iets wat nodig is bij striae, omdat de collageen – en elastine vezels natuurlijk gebroken zijn. Het is vooral effectief bij de verse, rode, striemen (striae rubra). Smeer tenminste vier maanden voor een significant resultaat. \

Let wel op! Vitamine A zuur mag niet gesmeerd worden tijdens de zwangerschap, en ook niet in de periode waarin nog borstvoeding gegeven wordt.

Genoeg behandelingen om uit te proberen dus!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram