Zwangerschapsjeuk: jeukende huid en slijmvliezen
24 mei 2022 

Zwangerschapsjeuk: jeukende huid en slijmvliezen

Jeuk tijdens je zwangerschap. Deze klacht komt veel voor en is meestal niets om je zorgen te maken. Wel kan het heel vervelend zijn, want jeuk zorgt voor krabben. En krabben zorgt voor een geïrriteerde huid inclusief nog meer jeuk. In deze blog leg ik je uit wat zwangerschapsjeuk precies is. En natuurlijk, hoe je jeuk tijdens je zwangerschap kunt verminderen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga naar mijn gratis productadvies voor tijdens de zwangerschap. 


Wat is zwangerschapsjeuk?

Iedereen heeft wel eens last van een jeukende huid. Maar als de jeuk specifiek optreedt tijdens je zwangerschap, noem je dit ook wel zwangerschapsjeuk. Het is een huidklacht die veel voorkomt. Maar liefst één op de vijf vrouwen krijgt er tijdens de zwangerschap mee te maken. 

De term zwangerschapsjeuk staat niet voor één specifieke klacht. Het is meer een soort overkoepelende term voor allerlei jeukende huidklachten die tijdens de zwangerschap kunnen optreden. In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige en tijdelijke huidaandoening. 

zwangerschapsjeuk

Oorzaak zwangerschapsjeuk

In de meeste gevallen van zwangerschapsjeuk wordt de jeuk veroorzaakt door het rekken van de huid. Je huid vindt het lastig om deze rek bij te houden. De huid groeit als het waren té snel, waardoor het herstellen van de huid niet altijd lukt. Dit is dan ook de reden dat er striemen in de huid ontstaan. Ook wel striae genoemd. De huid is dusdanig uitgerekt dat er blijvende schade is ontstaan.

Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat jeuk tijdens de zwangerschap een soort voorteken is van striae. Het vervelende is dat je hier helaas niet zoveel aan kunt doen. Ondanks dat veel cosmetica merken beloven dat ze striae wél op magische wijze kunnen voorkomen. Of zelfs kunnen compleet kunnen laten verdwijnen, is dit niet zo. Striae voorkomen tijdens je zwangerschap is heel lastig. 

Waar wel wat wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, is het het effect van centella extract op striae. Het zou mogelijk de kans op striae tijdens de zwangerschap verkleinen. Een goed voorbeeld is deze Prurito centella Recovery crèam. Er zit wel een beetje lavendel in, dus ik zou het echt alleen op je lichaam smeren. 

jeuk zwanger

Zwangerschapsjeuk herkennen

Zwangerschapsjeuk kan over het hele lichaam ontstaan. Zowel op de huid als op de slijmvliezen. De jeuk ontstaat vooral op de armen, benen en natuurlijk op de buik. Maar de jeuk kan dus ook ontstaan in je mond of je vagina. Wat je vooral aan de huid ziet, is: roodheid, krab effecten en een geïrriteerde huid. 

Daarnaast kan er ook sprake zijn van een huidaandoening die de zwangerschapsjeuk veroorzaakt. Maar meestal is dit niet het gevoel. Mocht je meer uiterlijke veranderingen aan je huid opmerken, naast de krabeffecten en een geïrriteerde huid, dan kan het zijn dat je wel te maken hebt met één van deze huidaandoeningen. Onderaan deze blog vertel ik je hier meer over! 

Zwangerschapsjeuk verminderen

Hieronder lees je mijn zwangerschapsjeuk tips. Om de vervelende jeukklachten te verminderen. 

Niet krabben

Net als bij andere huidklachten, is het heel belangrijk om niet aan je huid te krabben. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, omdat de jeuk vaak automatisch zorgt voor krabben. Het kan helpen om met een handschoentje over je huid te wrijven. In plaats van te krabben. Zo voorkom je dat je de huid stuk maakt en er meer jeuk ontstaat.

Je kunt hiervoor gewoon een winterhandschoen gebruiken. Of een speciaal handschoentje, zoals deze katoenen krabhandschoenen. 

jeuk zwanger

Een zemelen bad tegen de jeuk

Wat ook verlichting van de jeuk kan geven, is het nemen van een zemelen bad. Zemelen worden al jarenlang ingezet tegen verschillende, jeukende, huidaandoeningen. Denk aan waterpokken en eczeem. De zemelen hebben namelijk een jeukstillend en kalmerend effect op de huid.

Vul een bad met de zemelenoplossing. Bijvoorbeeld deze Heltiq zemelen oplossing. En ga hier een halfuurtje inzitten. Belangrijk is dat je voor dit bad niet te heet water gebruikt, want dit droogt je huid uit en zorgt juist voor jeuk. 

zemelen tegen jeuk

Smeer je huid in

Wat ook echt kan helpen is het smeren van  huidherstellende stoffen. Deze stoffen herstellen je huid barrière, waardoor je huid beter beschermd is tegen prikkels van buitenaf. En zo ook minder gevoelig is voor externe jeuk prikkels. 

Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet van body lotions en crèmes. Met genoeg verzorgende, herstellende en kalmerende stoffen. 

zwangerschapsjeuk

Kleding tegen jeuk

Je kleding kan ook invloed hebben op de jeukklachten. Zo geeft een strak zittende wollen trui veel sneller jeuk dan bijvoorbeeld losse, katoenen of zijde kleding. Daarnaast kun je ook beter geen afsluitende, synthetische kleding dragen. 

Jeuk remmen met antihistaminica

Ook antihistaminica pilletjes kunnen helpen tegen de jeuk. Deze pilletjes worden ook ingezet tegen hooikoorts klachten. Ze remmen namelijk het stofje histamine. Dit stofje is verantwoordelijk voor zwelling, roodheid en dus ook jeuk. Een goed voorbeeld van een antihistaminicum voor tijdens de zwangerschap is Phenergan. 

zwangerschapsjeuk

Jeuk zwangerschap eerste weken

Als je jeuk tijdens de eerste weken ontstaat, gaat het vaak om het rekken van de huid, wat je huid probeert te herstellen. Dit herstelproces kan jeuk klachten geven. Deze jeuk, door huidherstel, kan overigens in alle drie de trimesters voorkomen. 

Maar er kan ook sprake zijn van een huidaandoening. Er is ontstaat dan niet alleen jeuk, maar ook huidafwijkingen. Hieronder leg ik je per trimester uit welke huidaandoeningen dit kunnen zijn. 

Jeuk zwangerschap tweede trimester

Als de zwangerschapsjeuk, gepaard met huidafwijkingen, in het tweede trimester ontstaat, kan het gaan om de huidaandoening Herpes gestationes. Deze vorm van zwangerschapsjeuk kan in zowel het tweede als derde trimester ontstaan. Maar meestal begint het rond week 21. 

Je herkent deze vorm vooral aan jeukende, rode, blaasjes en blaren. Als het om een milde vorm gaat, kunnen de jeukende blaren worden behandeld met een smeerbare therapie. De huisarts kan hiervoor een middel voorschrijven. Als het om een ernstige vorm gaat, worden vrouwen vaak opgenomen in het ziekenhuis. Waarbij de huidaandoening meestal wordt behandeld met prednison. 

Jeuk zwangerschap derde trimester

Zit je in je derde trimester en heb je last van zwangerschapsjeuk en andere huidafwijkingen? Dan kunnen het om de volgende vormen gaan:

1. Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy

Bij deze vorm van zwangerschapsjeuk ontstaat er meerdere huidklachten. Wat je vooral ziet zijn rode bulten en vlekken. Die erg jeuken. Vergelijkbaar met netelroos bulten. Maar er kunnen ook blaasjes, ronde rode vlekken en kleine puntbloedingen ontstaan. 

Meestal zit het op de buik, waarbij de navel gespaard blijft. Hierna verspreid de huidklacht zich over de rest van het lichaam. Wat opvalt is dat deze vorm van zwangerschapsjeuk vooral voorkomt bij vrouwen die hun eerste kindje krijgen. Het is een onschuldige huidaandoening. Die binnen drie dagen na de bevalling vanzelf weer geneest. 

2. Prurigo of pregnancy

Deze vorm kan tijdens alle trimesters voorkomen. Maar ontstaat vooral na de vierde maand, in trimester drie. Wat je ziet zijn kleine groepjes pukkeltjes en korstjes. Meestal aan de uiteinde van de armen en benen. En soms ook op de buik en schouders. Deze vorm heeft geen invloed op de baby en gaat meestal na de bevalling vanzelf weer over. 

3. Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy

Deze vorm van zwangerschapsjeuk wordt veroorzaakt door een leveraandoening. Je herkent deze vorm aan extreem jeukende handpalmen en voetzolen. Helaas kan het ook problemen geven voor je kindje. Het is dus belangrijk om je huisarts in te schakelen. Hij of zij kan medicijnen voorschrijven die de lever functie verbeteren. En zo de jeuk verlichten. Meestal verdwijnt deze vorm van zwangerschapsjeuk vanzelf weer, een aantal dagen na de bevalling. 

4. Impetigo Herpetiformis

Dit is een zeldzame huidaandoening die ontstaat tijdens het derde trimester. Wat je ziet is een rode huid met puistjes. Vaak zit de huidklacht eerst op de dijen of de liezen. En verspreid het zich hierna naar de borst, rug, armen en benen. Ook kun je last krijgen van koorts, misselijkheid en diarree. Het kan riskant zijn voor je baby'tje. Daarom is het belangrijk om je huisarts hierover in te lichten. 

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram