Herpes zoster: gordelroos
24 oktober 2020 

Herpes zoster: gordelroos

Bij de naam herpes wordt vaak meteen gedacht aan een SOA. Maar herpes is eigenlijk een verzamelnaam voor klachten die veroorzaakt worden door het herpes simplex virus. Herpes kan dus ook zonder seksueel contact optreden. Wist je bijvoorbeeld dat waterpokken ook worden veroorzaakt door het herpes virus? Net als gordelroos. Eigenlijk is gordelroos dus vergelijkbaar met waterpokken, maar dan op latere leeftijd. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor herpes zoster.

herpes zoster

Wat is herpes zoster?

Gordelroos is een infectie van de huid met het herpes simplex virus. Het is niets om je ernstig zorgen over te maken. De huidklacht trekt namelijk meestal na één tot twee weken weer vanzelf weg. Toch kan het vervelend klachten geven, als: jeuk, een branderig gevoel en pijn. Herpes zoster kan op iedere leeftijd voorkomen, maar wordt het meest gezien bij mensen met een leeftijd van zestig jaar of ouder.

Hoe ziet herpes zoster eruit?

Wat gordelroos vooral typeert is het patroon. Ieder herpes virus neemt namelijk hetzelfde patroon aan: een groepje pukkeltjes, vlekjes en/of blaasjes. Die samen een grotere, rode, vlek vormen. Daarnaast zie je herpes zoster altijd aan één kant van het lichaam. Op de foto hierboven zitten de plekjes op de linkerkant van de rug. Maar gordelroos kan overal op het lichaam en gezicht voorkomen. Waar je het bijvoorbeeld ook vaak ziet is op één kant van het gezicht of op één bil. Bij deze gordelroos ontstaan er allereerst allemaal rode vlekjes en kleine blaasjes. Na een aantal dagen komen hier steeds meer blaasjes bij. Deze blaasjes zullen na een week ongeveer indrogen. Vanaf dat moment is de gordelroos niet meer besmettelijk.

Als de blaasjes weg zijn getrokken kan er nog een vlekkerige verkleuring achterblijven op de plek waar de gordelroos zat. Dit trekt meestal vanzelf weer weg. Als je huid gevoelig is voor pigmentvlekken kan het zijn dat de verkleuring achterblijft.  Dit zie je vooral bij mensen met een wat donker huidtype. Je noemt dit ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie. Wat eigenlijk een lastige benaming is voor littekens.

Andere klachten die gordelroos geeft zijn: jeuk, een branderige huid, een tintelend gevoel, en pijn. Daarnaast is het vaak zo dat je je wat grieperig gaat voelen. Wat zelfs kan voorkomen is dat je helemaal niks aan de huid ziet. Maar wel pijn, jeuk en koorts krijgt. Apart he?!

Oorzaak herpes zoster

De veroorzaker van herpes zoster is het waterpokkenvirus. Ook wel het humaan herpes virus genoemd. Afgekort HHV. Eigenlijk is dit virus een algemene term voor alle ziektes die worden veroorzaakt door dit HHV virus. Zo worden herpes genitalis (SOA), herpes labialis (koortslip) en waterpokken ook door dit virus veroorzaakt.

Bijna ieder kind komt in aanraking met het waterpokkenvirus en krijgt zo waterpokken. Maar als deze waterpokken weggetrokken zijn blijft dit waterpokkenvirus bij iedereen achter het ruggenmerg zitten. Dit merk je gelukkig zelf niet. Toch kan dit virus opeens weer actief worden. En dan veroorzaakt het geen waterpokken, maar gordelroos. Waarom dit zo is, is niet bekend. Ook mensen die nooit besmet zijn geraakt met het waterpokkenvirus kunnen gordelroos krijgen.

De kans dat je een tweede keer gordelroos krijgt is heel klein. Je lichaam maakt namelijk tijdens de eerste besmetting een afweerreactie tegen het virus aan. Net als bij waterpokken. Dit krijg je over het algemeen ook maar één keer in je leven. Gelukkig maar, want lekker is anders…

Gordelroos besmettelijk

Gordelroos is besmettelijk tot dat de blaasjes zijn ingedroogd.  Het vocht in de blaasjes kan namelijk besmetting veroorzaken. Mensen die in hun leven nog niet besmet zijn geraakt met het waterpokkenvirus kunnen erg ziek worden van herpes zoster. Dus heb je zelf gordelroos? En heeft je partner als kind geen waterpokken gehad? Let dan extra goed op dat je hem of haar niet besmet.

Behandeling gordelroos

Wat kun je zelf tegen gordelroos doen?

Je kunt gordelroos zelf helaas niet verminderen. Wel kun je verergering van de klachten verminderen. Het is vooral belangrijk om de blaasjes niet aan te raken. Op die manier voorkom je dat je een ander deel van je huid besmet. Maar ook dat je iemand anders besmet. Gordelroos is pas niet meer besmettelijk als alle blaasjes zijn ingedroogd. Verder is het fijn om geen schurende kleren te dragen, zodat de huid niet gaat irriteren of de blaasjes niet open gaan. Daarnaast kun je een huidvriendelijke zalf met zink smeren. Dit droogt de blaasjes namelijk in. Je leest mijn hele productadvies voor gordelroos hier.

Wat kan een professioneel tegen gordelroos doen?

Een arts zal meestal niets doen, omdat de huidklacht vanzelf geneest. In heel enkele gevallen schrijft de arts medicatie voor dat het virus remt. Voorbeelden van virusremmers zijn aciclovir en valaciclovir. Dit gebeurt vooral als gordelroos in het gezicht zit. Of wanneer je weerstand vermindert is als gevolg van een ernstige ziekte. Als je de virusremmers gaat slikken, zal je altijd na een week weer op controle komen. Verder is het belangrijk om je huisarts te bellen als je ogen zeer gaan doen, als je licht niet meer kan verdragen, je opeens slechter gaat horen of als er in je neus of ooghoek vlekjes en blaasjes ontstaan.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram