Handschimmel: rode vlekken op de handen met schilfers
11 oktober 2021 

Handschimmel: rode vlekken op de handen met schilfers

Iedereen heeft ze op zijn of haar lichaam zitten: schimmels. Meestal merk je hier niets van. Tenzij er teveel schimmels op je huid leven. Dan kan je klachten krijgen. Waaronder een jeukende, rode, schilferende huiduitslag aan de handen. Wat vaak een teken is van een handschimmel.

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!


Wat is handschimmel?

Je noemt handschimmel ook wel Tinea Manus. Er is sprake van een schimmelinfectie. Oftewel, er zitten teveel schimmels op je huid, waardoor ze voor huidklachten zorgen.

Als je last hebt van een schimmelinfectie aan je hand(en), dan heb je ook vaak last van voetschimmelDit komt, omdat je jezelf besmet door aan de voetschimmel van je voeten te krabben.

Hoe ziet huidschimmel eruit?

Als je antwoord zou moeten geven op de vraag 'Hoe ziet huidschimmel eruit?' zijn er vaak typische kenmerken. Zo ontstaan er vaak rode vlekken en schilfertjes op de huid. Ook zie je vaak eelt op de huid zitten en dunne, witte lijntjes.

Naast huidschimmel, en dus huidklachten, kun je ook schimmel aan je nagels ontwikkelen. Schimmelnagels noem je ook wel kalknagels

Handschimmel aan één hand

Handschimmel in het specifiek, uit zich vaak op drie verschillende manieren. Eén van die vormen is dat de handschimmel op één hand zit. Je ziet dan dikke schilfers op je handpalmen zitten. Vaak ook met eelt en rode vlekken op je handen.

Wat ook heel typerend is, zijn de witte lijnen die verschijnen. Je huidlijnen kleuren namelijk wit door de schilfertjes.

rode vlekken handen

Ringworm

Een andere vorm van handschimmel is ringworm. De huidschimmel zit dan niet in de handpalm, maar op de handrug. Je ziet dan geen meerdere rode vlekken op de handen. Maar één rode vlek. Deze rode vlek ontstaat plotseling en wordt steeds groter.

De rand van de rode vlek is roder dan het midden van de plek. Vaak zitten er op die rand schilfertjes, zoals je op de foto hieronder kunt zien. Er ontstaat als het ware een rode, schilferige ring om de plek. Vandaar ook de naam, ringworm.

ringworm

Bij de derde, en laatste, vorm van handschimmel zie je een groepje bultjes en blaasjes op de huid zitten. Dit kan gepaard gaan met kleine puskopjes op de handen. En schilfertjes. Handschimmel kan hierdoor een beetje lijken op handeczeem.

Symptomen handschimmel

Kort samengevat, hoe ziet huidschimmel eruit?

  • Rode vlekken handen
  • Witte huidlijnen
  • Schilfertjes handen
  • Rode kringen handen
  • Bultjes en blaasjes handen
  • Puistjes op je handen
  • Kalknagels

Naast deze uiterlijke kenmerken van huidschimmel, heeft een schimmelinfectie nog een heel vervelende eigenschap. Namelijk, de onwijze jeuk! Dit is ook een typisch kenmerk van andere vormen van schimmelinfecties. Denk aan: voetschimmel en een vaginale schimmelinfectie. 

Oorzaak handschimmel

Een handschimmel ontstaat, zoals de naam al zegt, door een schimmel infectie. Je kunt deze schimmelinfectie op verschillende manieren oplopen:

Besmetting via een ander

Een veel voorkomende oorzaak is huid op huid contact, met iemand die al last heeft van een schimmelinfectie. Als jij namelijk iemand met een schimmelinfectie een hand geeft, kun je de infectie zelf ook oplopen.

Daarnaast kun je handschimmel ook oplopen door contact met dieren. Of door kleding te dragen, wat is blootgesteld aan een schimmelinfectie.

Besmetting via een voorwerp

Naast besmetting via huid op huid contact, kun je een schimmelinfectie ook oplopen via voorwerpen. Namelijk, als iemand met een schimmelinfectie iets heeft vastgehouden, wat jij hierna ook vasthoudt.

Het moet dan wel zijn vastgepakt met het stukje huid waar de infectie actief is. Dus bijvoorbeeld iemand met een handschimmel houdt een beker vast, die jij vervolgens daarna ook vasthoudt. Maar bijvoorbeeld niet als je een beker vastpakt, die iemand met een voetschimmel (zonder handschimmel) vastgehouden heeft.

Zelfbesmetting

Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt dus ook jezelf besmetten. Een bekend voorbeeld is besmetting van je handen via een voetschimmel. Als je last hebt van voetschimmel, gaat dit vaak gepaard met enorme jeuk aan je voeten en tenen. Een logische reactie bij jeuk is natuurlijk: krabben. En juist dat krabben aan je huid zorgt voor besmetting.


Behandeling handschimmel

Een schimmelinfectie behandelen is over het algemeen goed te doen. Wat je namelijk kunt doen, is een antischimmel crème smeren. Hiervoor hoef je niet langs je huisarts te gaan. Je kunt het gewoon receptvrij bij de drogist halen. Of online bestellen.

De antischimmel producten bevatten een schimmeldodend middel, vaak miconazolnitraat. Dit smeer je ongeveer twee keer per dag, een maand lang. Maar check altijd even wat de verpakking van het product adviseert. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet:

Handcrème handschimmel

Wat ook helpt is je handen verzorgen met een fijne handcrème. En droge handen te voorkomen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je huid barrière intact blijft, waardoor je handen minder gevoelig zijn voor infecties. Een heel fijn voorbeeld is deze handcrème van La Roche Posay. Met maar liefst 30% glycerine!

Benieuwd welke handcrèmes ik nog meer adviseer? Lees dan mijn gratis productadvies voor de droge handen!

Vermijd nieuwe handschimmel

Naast het behandelen van de schimmel, is het natuurlijk ook belangrijk om een nieuwe schimmelinfectie te voorkomen. Dit kun je onder andere doen door de flora op je handen in balans te houden.

Bijvoorbeeld door je handen niet teveel te wassen met irriterende en uitdrogende zeep producten. Bacteriën en schimmels op je huid zijn namelijk ook nodig. Je moet het er daarom niet allemaal afwassen. Hieronder heb ik een paar voorbeelden van huidvriendelijke handzeep gezet:

Professionele hulp handschimmel

Helpen bovenstaande maatregelen niet? Dan kan een huisarts ook nog antischimmel tabletten voorschrijven. Dit geeft vaak snel verlichting.

hoe ziet huidschimmel eruit


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram