Kalknagels: schimmelnagel
18 juni 2021 

Kalknagels: schimmelnagel

Een gele tot bruine verkleuring van de nagel. Het kan een teken van een schimmelinfectie zijn. Je noemt het ook wel schimmelnagels of kalknagels. Geheel onschuldig, maar niet altijd even leuk in je slippertje… In deze blog lees je meer over: oorzaak kalknagels, symptomen kalknagels en kalknagels verwijderen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Kalknagels zijn teen of vinger nagels die geïnfecteerd zijn met een schimmel. Daarom noem je ze ook wel schimmelnagels.

Kalknagels ontstaan door een schimmelinfectie. Deze schimmel zit altijd al op onze huid en nagels. Maar bij bepaalde, voor de schimmel fijne, leefomstandigheden, kan er een schimmelinfectie optreden. Bijvoorbeeld als je nagel beschadigd is, waardoor de schimmel makkelijker kan infecteren. Maar ook een vochtig en warme omgeving vindt een schimmel lekker. Denk aan niet ventilerende sportschoenen of sporten met handschoenen aan. Je voeten en handen worden warm en gaan transpireren. Een ideale broedplek voor schimmels.

Wat ook kan gebeuren is dat je besmet raakt met een schimmelinfectie door iemand anders die de schimmel heeft overgedragen. Schimmelnagels zijn namelijk besmettelijk. Daarnaast kun je ook gevoelig zijn voor schimmelinfecties. Zo krijgen ouderen mensen sneller last van kalknagels. En ook mensen met een verminderde weerstand of diabetes mellitus krijgen vaker te maken met schimmelinfecties van huid en nagels.

Je herkent een kalknagel vooral aan een verkleuring van de nagel. Dit begint meestal aan de nagelrand. De nagel krijgt dan een gele, groene of bruine kleur. Ook wordt de nagel wat dikker en een beetje brokkelig. Deze verkleuring verplaatst zich vervolgens steeds meer over de nagel. Het kan zelfs voorkomen dat nagel los laat.

Wat verder opvalt bij schimmelnagels is dat de zijkant van je vingers en tenen een beetje gaan vervellen. Ook treden er vaak jeukende blaasjes op. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is deze huidafwijking geen schimmelinfectie van de voeten of handen. Het is meer een overgevoeligheidsreactie van je huid op de kalknagels.

kalknagels verwijderen

Er zijn een aantal dingen die je tegen kalknagels, of schimmelnagels kunt doen. Hieronder heb ik een paar tips gezet:

  • Dit flesje tea tree oil: Tea tree oil bevat namelijk onder andere terpinen-4-ol en alpja-terpineol. Van deze ingrediënten is bekend dat ze antibacterieel en schimmeldodend werken. Daarom kan de olie ook effectief worden ingezet bij klaknagels. Kies wel altijd voor pure tea tree oil. Want er zijn heel veel tea tree oil producten te koop, die bijna geen tea tree oil bevatten. En dat is zonde..
  • Deze kalknagel vloeistof: Wat ook kan helpen zijn speciale kalknagels nagellak. Deze producten bevatten een schimmeldodend middel, die de infectie opruimen.
  • Schimmelnagel appelazijn: ook appelzijn kan goed werken om tegen schimmelnagel. Drenk een watje in appelazijn en dep het vervolgens op je nagel. Spoel niet af!
  • Deze 100% katoenen sokken: het is heel belangrijk om dunne sokken te dragen van goed doorlaatbaar katoen. Op die manier transpireren je voeten minder snel. En ontstaat er dus ook minder snel een fijne plek voor schimmels om te broeien.

Het vervelend van schimmelnagels is dat het effect pas laat zichtbaar is. De schimmel kan door bovenstaande maatregelen wel gedood zijn. Maar de nagel blijft vaak nog even verkleurd tot dat deze is uitgegroeid. Daarom is het resultaat vaak pas na drie tot zes maanden zichtbaar.

Wat kan een professional doen tegen kalknagels?

Ook een huidtherapeut kan helpen bij het verwijderen van kalknagels. Namelijk doormiddel van lasertherapie. Bij voorkeur met de Nd Yag laser. Deze laser warmt de nagel op, waardoor de schimmel gedood wordt. Meestal zijn er twee laserbehandelingen nodig om de kalknagel te verwijderen.

schimmelnagel verwijderen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram