Beste middel tegen kalknagels 2024
12 maart 2024 
9 min. leestijd

Beste middel tegen kalknagels 2024

Het hebben van kalknagels is niets ernstigs en ook niet vies. Toch ziet het er vaak minder charmant uit in een slippertje. Of wanneer je op blote voeten loopt. Om die reden kiezen veel mensen er toch voor om de kalknagel te behandelen. Maar wat is het beste middel tegen kalknagels? Je leest het in deze blog! 

Samenvatting beste kalknagel middel (top 4)

Als je kalknagels wilt behandelen kan een huisarts terbinafine of itraconazol voorschrijven, maar je kunt ook zelf een middel tegen kalknagels bestellen. Ze bevatten andere stoffen om effectief kalknagel infecties te bestrijden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van producten die wat mij betreft door kunnen als beste middel tegen kalknagels.

beste middel tegen kalknagels

1. Excilor kalknagel behandeling

Een product dat wat mij betreft thuis hoort in deze 'Beste middel tegen kalknagels top 4' is het Excilor kalknagel kwastjeHet gaat om een klein flesje met een applicator kwastje. Een beetje vergelijkbaar met een nagellak kwastje.

Het gaat hierbij om een doorzichtige vloeistof die de pH waarde van de nagel verandert. Dit zorgt ervoor dat de schimmels, die kalknagels veroorzaken, geremd wordt. Waardoor klachten afnemen. Of het product ook daadwerkelijk binnen twee weken een zichtbaar resultaat geeft, durf ik niet te zeggen.

Maar de reviews zijn erg positief. Bovendien is het gebruik ervan heel makkelijk. Je hoeft het kwastje slechts twee keer per dag over je nagel te halen en binnen een minuut is de vloeistof al opgedroogd. Kortom, een aanrader!

beste middel tegen kalknagels

2. Wartner 4-in-1 kalknagel vloeistof

Ook de Wartner 4-in-1 kalknagel behandeling is een goede optie om kalknagels te behandelen. Het gaat om een medisch hulpmiddel dat de schimmel remt. Zonder hierbij de nagel te beschadigen. Bovendien zorgt de toevoeging van glycerine ervoor dat de formule iets zachter voor je nagel is.

De gel breng je heel gemakkelijk aan. Het gaat namelijk om een tube met daaraan vast een klein kwastje. Dit haal je twee keer per dag over de aangedane nagel en that's it! Overigens zegt het merk zelf dat het gaat om een vier in één formule.

Zo zou de gel zowel hydrateren, de verkleuring verminderen, de kans op nieuwe besmetting verkleinen én verspreiding van de schimmel voorkomen. Maar dit is natuurlijk het doel van vrijwel iedere kalknagel behandeling.

beste middel tegen kalknagels

3. Chi tea tree (beste schimmelnagel behandeling natuurlijk)

Als je op zoek bent naar het beste middel tegen kalknagels, is het zeker het proberen waard om tea tree olie te gebruiken! Bijvoorbeeld dit tea tree flesje van Chia. Tea tree olie heeft namelijk antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen, waardoor je het effectief kan inzetten bij voetschimmel en kalknagels (ook wel schimmelnagels genoemd).

Bovendien is een tea tree olie behandeling eenvoudig. Je verdunt gewoon een paar druppels tea tree olie met een neutrale olie, bijvoorbeeld olijfolie. En brengt dit mengsel met een wattenstaafje op de geïnfecteerde nagel. Dit herhaal je iedere ochtend en avond totdat de nagel er weer uit ziet zoals je andere nagels!

beste middel tegen kalknagels

4. Qure Natural Pure kokosolie kalknagel behandeling

Een ander (natuurlijke) product dat ook vaak als het beste middel tegen kalknagels wordt beschouwd is kokosolie. En dan de pure vorm. Bijvoorbeeld deze kokosolie van Qure Natural. Kokosolie bevat van nature namelijk caprinezuur en laurinezuur.

Deze stoffen hebben allebei schimmeldodende eigenschappen op je nagels. Door je nagels regelmatig in te smeren met een beetje kokosolie, rem je de schimmel. En zo ook de klachten. Bovendien werkt kokosolie ook nog eens verzorgend en hydraterend.

Hierdoor kun je gerust ook de omliggende huid en/of je voeten ermee insmeren. Daarnaast is het huidvriendelijker dan het smeren van tea tree olie, waardoor kokosolie een goede optie is voor mensen met een gevoelige huid. Breng de kokosolie aan met een wattenstaafje!

beste middel tegen kalknagels

Wat zijn kalknagels?

Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd. Het is een veelvoorkomende afwijking aan de nagels. Meestal gaat het om de teennagels, maar kalknagels kunnen ook je vingernagels ontstaan. Zoals de naam al aangeeft, wordt de afwijking veroorzaakt door een schimmelinfectie. Typische symptomen die bij kalknagels optreden zijn:

  • Verdikte nagel
  • Verkleuring van de nagel
  • Afbrokkelen van de nagel
  • Broosheid van de nagel
  • Meestal niet pijnlijk
  • Soms gepaard met voetschimmel

beste middel tegen kalknagel

Oorzaak schimmelnagels

Schimmelnagels, en schimmelinfecties in het algemeen, kunnen op verschillende manieren ontstaan. Allereerst kunnen schimmels plotseling toenemen wanneer de leefomgeving van de schimmel verbetert. Schimmels houden bijvoorbeeld erg van warme en vochtige omgevingen.

Ze vinden het daarom ook fijn om tussen je tenen te zitten, in warme sokken of op natte openbare plekken. Wanneer deze schimmels in aantal toenemen, kunnen er kalknagels ontstaan. Maar je kunt ook besmet raken met de schimmel door direct contact met een geïnfecteerde nagel. Of indirect tijdens het op blote voeten lopen in openbare ruimtes waar geïnfecteerde huidschilfers liggen.

Daarnaast kun je extra vatbaar zijn voor het oplopen van een schimmelinfectie. Zo geeft een verminderde weerstand een verhoogd risico. Maar ook een beschadigde huid of nagel, erfelijke aanleg en het niet knippen van de nagels vergroten het risico op kalknagels.

beste middel tegen kalknagel

Wat is het beste middel tegen kalknagels?

Het vinden van het beste middel tegen schimmelnagels kan variëren. Het is met name afhankelijk van de ernst van de infectie, individuele reacties op behandelingen en andere factoren. Hieronder heb ik veelgebruikte behandelingen gezet die worden beschouwd als beste anti kalknagel middel:

1. Kalknagels behandelen met antischimmel medicatie

Een methode dat als beste middel tegen kalknagel wordt beschouwd is behandelen doormiddel van anti schimmel stoffen. Meestal smeerbaar. Deze kun je zowel over de over-the-counter verkrijgen als voorgeschreven krijgen door een huisarts. En ze zijn zowel beschikbaar in crème vorm, zalven en zelfs in speciale kalknagel nagellak.

Je smeert de nagel hier een tijdje mee in, zoals aangegeven op de verpakking. Eigenlijk vergelijkbaar met het behandelen van andere schimmelinfecties. Wel moet je even geduld hebben, want ook al smeer je het beste middel tegen kalknagels, het duurt even voordat je resultaat ziet! Blijf dus consistent doorsmeren. Dit geldt voor zowel een kalknagel vinger nagel als teennagels.

beste middel tegen kalknagel

2. Kalknagel behandelen met natuurlijk middel (beste product tegen kalknagels)

Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is naar de effectiviteit van een natuurlijk middel tegen kalknagels zijn er wel aanwijzingen dat tea tree olie en kokosolie een positief effect kunnen hebben op de schimmels die kalknagels veroorzaken. Tea tree olie bevat onder andere terpinen-4-ol en alfa-terpineol.

Dit zegt je waarschijnlijk niet meteen iets, maar deze stoffen staan bekend om hun antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. Ook voor huid en nagels. Daarom is de kans aannemelijk dat tea tree olie effectief kalknagel infecties kan bestrijden. Dit geldt ook voor kokos olie. Deze olie bevat caprinezuur en laurinezuur. Deze stoffen hebben ook een schimmeldodende werking.

Het is alleen wel belangrijk om altijd voor pure tea tree olie te gaan, omdat er ook veel producten op de markt zijn die slechts een kleine hoeveelheid tea tree olie bevatten. Dit is jammer omdat de krachtige eigenschappen van tea tree olie dan eigenlijk niet waargemaakt kunnen worden. Hetzelfde geldt weer voor kokosolie. Ga voor de pure variant!

kalknagel beste middel

3. Kalknagel behandelen met laser

Een wat duurdere, maar ook effectieve methode van kalknagel behandelen, is lasertherapie. Deze therapie zou ik overigens wel pas overwegen als bovenstaande opties niet werken. Een laserbehandeling is namelijk vrij kostbaar.

Tijdens deze behandeling zal een huidtherapeut de geïnfecteerde nagel verhitten met een laser. Door deze hitte wordt de schimmel gedood, waardoor de kalknagel klachten afnemen. De behandelde nagels groeien vervolgens uit en maken plaats voor een nieuwe, gezonde nagel.

Meestal moet de nagel ongeveer vijf keer behandeld worden met lasertherapie. Met een pauze van zes weken tussen iedere behandeling. Een vrij lang proces dus!


4. Chirurgische ingreep (beste kalknagel behandeling ernstige infectie)

Als een kalknagelinfectie ernstig is en niet reageert op andere behandelingen, kan een chirurgische ingreep overwogen worden. Tijdens deze ingreep kan een deel of zelfs de hele nagel worden verwijderd om de schimmel te doden en de groei van een gezonde nagel te stimuleren.

Deze procedure wordt meestal gedaan onder plaatselijke verdoving om het ongemak te verminderen. Hierbij kan een arts ervoor kiezen om een deel van de nagel weg te halen met een schaar of tang (nagelresectie). Of  de gehele nagel te verwijderen (nagelavulsie). Voor deze laatste methode wordt vooral gekozen wanneer de infectie diep in de nagel zit.

kalknagel beste middel

Overige tips kalknagel behandeling

Naast kalknagels behandelen doormiddel van het juiste, of beste, middel tegen kalknagels zijn er ook nog een aantal algemene tips bij schimmelnagels. Deze tips helpen vooral in het voorkomen van kalknagels.

Houd je nagels en voeten goed droog

Schimmels vinden het heerlijk om op broeierige plekjes te leven. Daarom is het belangrijk om je voeten en nagels altijd goed droog te houden. Bijvoorbeeld na het douchen, maar ook als je merkt dat je last hebt van 'zweet' voeten is dit goed om regelmatig te doen.

Draag slippers in openbare ruimtes

Openbare ruimtes zijn een broeiplek van schimmels. Dit komt omdat je een schimmelinfectie al kunt oplopen door met blote voeten of geïnfecteerde huidschilfers te lopen die op de grond liggen. Daarom is het goed om altijd slippers te dragen in zwembaden, sauna's, openbare douches.

Draag ademende schoenen en sokken

Zoals ik hierboven ook al zei, houden schimmels van een broeierig klimaat. Wanneer je voeten transpireren, vergroot dit de kans op het groeien van schimmels. Draag daarom iedere dag schone sokken, draag schoenen die goed ventileren en probeer bij ernstige klachten zo vaak mogelijk slippers te dragen.

Vermijd delen van persoonlijke verzorging items

Het delen van persoonlijke items, zoals nagelschaartjes, nagelvijlen en andere producten waarmee je je nagels kunt verzorgen wordt afgeraden omdat schimmels super snel worden overgedragen van persoon op persoon.

Controleer op wondjes

Schimmels treden makkelijker de beschadigde huid binnen. Daarom is het goed om huid rondom je nagels te controleren op eventuele wondjes. Controleer ook de huid tussen je tenen. Eventueel kun je een goed voetencrème smeren om je huidbarriere te versterken. Bekijk hier mijn: Beste voetencrème blog.

kalknagel beste middel

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze 'Beste middel tegen kalknagels' blog, heb ik meer blogs online staan met daarin mijn favoriete (huid)producten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden! Of bekijk deze overzichtspagina voor alle blogs: Beste huidverzorging.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram