Beste voetschimmel crème (top 4)
18 februari 2024 
8 min. leestijd

Beste voetschimmel crème (top 4)

Voetschimmel behandelen gaat gelukkig over het algemeen vrij makkelijk. Je hoeft hier in de meeste gevallen ook niet mee naar de huisarts. Met een goede creme tegen voetschimmel kun je thuis zelf de voetschimmel verhelpen. In deze 'Beste voetschimmel crème top 4' laat ik zien welke producten naar mijn mening het beste tegen voetschimmel werken! 

Samenvatting beste middel voetschimmel

Heb je geen zin om mijn complete blog te lezen? Hieronder vind je een samenvatting van mijn 'Beste voetschimmel crème top 4'. Deze producten bevatten de werkzame stoffen: clotrimazol, miconazol of terbinafine. En zijn allemaal zonder recept te bestellen. Daarnaast heb ik ook nog twee voorbeelden van andere middelen tegen voetschimmel gezet.

beste voetschimmel creme

1. Canesten middel tegen zwemmerseczeem

Een goede voetschimmel creme is deze crème van Canesten. Deze anti schimmel crème bevat als actieve ingrediënt chlotrimazol. De stof doodt de schimmel van binnenuit, waardoor vervelende klachten als jeuk, roodheid en schilfering kunnen verminderen. Ook vermindert chlotrimazol het branderig gevoel dat vaak gepaard gaat met een schimmelinfectie.

De anti voetschimmel crème trekt snel in en voelt ook niet vettig aan op je voeten, waardoor je ook snel weer je sokken en schoenen kunt aantrekken. Verder is de formule reukloos. Wat betekent dat er geen geurstoffen gebruikt zijn. Dit geldt overigens voor de meeste middelen tegen voetschimmel.

beste voetschimmel creme

2. Healthypharm zalf voor schimmel voeten

Ook deze Healthypharm creme tegen voetschimmel is een goede optie als je op zoek bent naar de beste voetschimmel crème. Het gaat om een crème met de werkzame stof terbinafine. Deze stof remt de groei van de schimmels, gisten en bacteriën. Dit maakt het ook een heel geschikt product voor schimmelinfecties aan de huid.

Je kunt de crème één tot twee keer per dag dun aanbrengen op de schimmelplekjes. En het is belangrijk om de kuur helemaal af te maken, ook als de klachten verdwenen lijken te zien. Op die manier weet je namelijk zeker dat de schimmel helemaal weg is!

beste voetschimmel creme

3. Lamisil anti schimmel creme voetschimmel

Als je op zoek bent naar de beste anti schimmel creme, is deze Lamisil voetencrème ook een goede optie. Het effectieve bestandsdeel in deze creme is ook weer de stof terbinafine hydrochloride. Het remt de groei van schimmels en gisten in korte tijd.

Het advies is zelfs om de creme maar één keer per dag aan te brengen en na zeven dagen te stoppen. Dit zou klachten als kloofjes, blaasjes, schilfering, roodheid en jeuk snel laten afnemen. Persoonlijk zou ik de crème ook nog na deze zeven dagen smeren, als er nog iets in de tube zit. Schimmels kunnen namelijk opeens weer terugkomen omdat ze onbewust nog op je huid aanwezig zijn.

beste voetschimmel creme

4. Daktarin anti schimmel creme voetschimmel

Ook de Daktarin Crème is goed om te proberen als je op zoek bent naar de beste voetschimmel crème. Het bevat het actieve bestandsdeel Miconazol. Dit is een andere stof als wat in de anti voetschimmel middelen hierboven zit, maar qua werking vergelijkbaar!

De stof remt de groei van schimmels en vermindert zo klachten als jeuk, roodheid, schilfering en een branderig gevoel. Het advies is om de voetschimmelcrème twee dagen per dag te smeren voor ongeveer twee tot zes weken. Afhankelijk van de ernst van jouw klachten. Eventueel kun je de crème combineren met Daktarin strooipoeder.

voetschimmelcreme

Wat is een schimmelinfectie?

Als je last hebt van een schimmelinfectie, houdt dit heel simpel gezegd in dat er teveel schimmels op je huid leven. Dit is op zich niet iets geks of vies, want deze schimmels zitten van nature ook op je huid. Net als andere micro-organismen. Ons lichaam heeft ze namelijk nodig in het behouden van een gezonde darmflora, het goed functioneren van ons immuunsysteem en het voorkomen van bacteriële overgroei op onze huid.

Maar wanneer de aanwezigheid van schimmels op je huid uit balans raakt, kan er een infectie ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via een directe besmetting of indirecte besmetting. Maar ook puur omdat er bepaalde (voor een schimmel) gunstige omstandigheden ontstaan, waardoor de schimmels gaan groeien.

Wanneer dit gebeurt kan dit leiden tot een schimmelinfectie. Dit herken je aan: rode schilferende plekken, jeuk en een branderig gevoel. Voorbeelden van bekende schimmelinfecties zijn: Handschimmel, Kalknagels, Ringworm, Vaginale schimmelinfectie en Pityriasis Versicolor.

schimmelcreme voet

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een veelvoorkomende schimmelinfectie. Je noemt het ook wel tinea pedia of zwemmerseczeem. Deze infectie ontstaat zowel op de voeten als tussen de tenen. In het specifiek tussen de de vierde en vijfde teen. Maar hoe ontstaat voetschimmel precies?

Vaak ontstaat voetschimmel door besmetting. De schimmel kan zich namelijk verspreiden van persoon tot persoon, of zelfs van oppervlak tot persoon. Daarnaast houden voetschimmels van vochtige, broeierige ruimtes. Denk aan: zwembaden, douches, kleedkamers en andere openbare ruimtes.

Er kunnen geïnfecteerde huidschilfers op de grond liggen en zodra je hier met je blote voeten overheen loopt, kun jij ook besmet raken. Om die reden is het advies altijd: draag slippers in openbare zwembaden. Op die manier bescherm je de kans tegen vervelende schimmelinfecties!

Maar ook: je voeten goed droog maken en iedere dag schone sokken dragen zijn adviezen om voetschimmel goed buiten de deur te houden. Schimmels houden namelijk van warme en vochtige plekjes. En onze voeten zijn hier een goed voorbeeld van. Lees meer over: Voetschimmel.

schimmelcreme voet

Is voetschimmel besmettelijk?

Zoals ik hierboven ook al aangaf is voetschimmel besmettelijk. Deze besmetting vind ook vrij makkelijk plaats. Er kan hierbij dus sprake zijn van een directe besmetting, indirecte besmetting of gewoonweg een gunstige leefomgeving voor de schimmel.

Besmetting door direct contact

Met directe besmetting wordt bedoeld dat je huid in aanraking komt met geïnfecteerde huidschilfers als gevolg van direct contact met een 'besmet' persoon. De schimmelsporen worden dus rechtstreeks van een geïnfecteerde huid naar een gezonde huid overgedragen. Dit kan komen omdat je een geïnfecteerde voet aanraakt. Maar bijvoorbeeld ook als je met je voet in contact komt met een andere huidschimmel op je eigen huid.

Besmetting door indirect contact

De besmetting kan ook indirect plaats vinden. Dit houdt in dat de schimmel niet rechtstreeks van persoon op persoon wordt overgedragen, maar via tussenliggende oppervlakken of objecten. Bijvoorbeeld tijdens het op blote voeten lopen in openbare douches, zwembaden etc. Wanneer de schimmel je huid binnendringt, ontstaat er een infectie en krijg je klachten. Om die reden wordt het ook wel zwemmerseczeem genoemd. Je loopt voetschimmel tenslotte snel op in zwembaden.

Besmetting door gunstige leefomgeving

Een voetschimmel kan ook ontstaan zonder dat je in contact bent gekomen met geïnfecteerde huidschimmels. De schimmels op je huid kunnen namelijk plotseling toenemen, omdat ze groeien in een fijne leefomgeving. Schimmels houden van broeierige plekjes. Om die reden komt voetschimmel ook sneller voor wanneer je voeten (overmatig) transpireren. Of wanneer je je voeten niet goed droog maakt na het douchen. Of hele warme sokken draagt waardoor het lekker warm wordt. Schimmels vinden dit lekker en kunnen de huid zo infecteren.

anti schimmel creme

Is voetschimmel gevaarlijk?

Als je last hebt van voetschimmel verschijnen er onderaan je voeten kleine blaasjes die jeuken. Uiteindelijk veranderen deze blaasjes in meer ringvormige velletjes of bruine vlekjes. Die later korstjes worden en de huid laten afschilferen. Langs de randen van je voeten ontstaat juist vaak een rode huiduitslag. Met veel roodheid en een ringvormig patroon. Ook tussen de tenen.

Dit is niets ernstigs en ook helemaal niet gevaarlijk. Maar het kan wel ontzettend vervelend zijn. Zeker omdat het voor veel jeuk zorgt. Daarom is voetschimmel behandelen juist vaak wel fijn. Bijvoorbeeld doormiddel van een schimmeldodend middel. Voorbeelden van voetschimmel creme vind je hierboven in mijn 'Beste voetschimmel crème top 4'.

voetschimmel creme

Wat doen bij voetschimmel?

Als je last hebt van schimmel is het in ieder geval goed om een schimmeldodend middel tegen zwemmerseczeem te gebruiken. Voorbeelden van zowel anti schimmel zalf en anti voetschimmel creme vind je bovenaan deze blog. Maar er zijn meer dingen die je kunt toen om de kans op voetschimmel te verkleinen, maar ook bestaande voetschimmel te behandelen:

  • Draag sokken die gemaakt zijn van goed ademend materiaal. Het liefste dunne katoenen sokken.
  • Vermijd het dragen van wollen sokken en schoenen die slecht ventileren.
  • Maar je voeten goed droog na het douchen. Ook tussen de tenen!
  • Draag slippen in gemeenschappelijke douches
  • Draag het liefste altijd je eigen sokken om onbewuste besmetting te voorkomen
  • Voetschimmel jeuk verhelpen kan het beste met een goede voetschimmel creme of zalf in combinatie met Daktarin poeder
  • Schimmel op voeten verwijderen doormiddel van medicijnen tegen voetschimmel gaat vrij makkelijk, mits je de behandelingskuur volledig afmaakt. Zelfs als de symptomen weg lijken te zijn. De schimmel kan namelijk nog aanwezig zijn, zonder dat je dit ziet, en zo weer terugkomen.
  • Gebruik een creme of zalf tegen zwemmerseczeem (voetschimmel middel) ook altijd tussen de tenen. Hier zit de schimmel ook vaak.

schimmelcreme voet

Beste middel tegen voetschimmel behandelen

Hieronder heb ik nog even een samenvatting gezet van middelen tegen voetschimmel. Deze staan ook bovenaan deze blog!

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze 'Beste voetschimmel crème top 4' heb ik meer blogs online staan met daarin mijn favoriete producten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram