Schimmelinfecties huid
31 juli 2023 
10 min. leestijd

Schimmelinfecties huid

Schimmelinfecties van de huid komen veel voor en zijn meestal niets om je zorgen te maken. Dit neemt niet weg dat een schimmelinfectie heel vervelend kan zijn. Vooral omdat ze huiduitslag en jeuk veroorzaken. In deze blog geef ik je al mijn tips tegen schimmelinfecties van de huid!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Schimmelinfecties van de huid

Bij schimmelinfecties van de huid is er sprake van een overgroei aan huidschimmel. Deze schimmels leven, samen met andere micro organismen, van nature ook op onze huid. Hier merk je normaal gesproken helemaal niets van.

Sterker nog de schimmels en andere micro organismen heeft ons lichaam nodig. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat onze darmen goed werken en ons immuunsysteem optimaal functioneert. Maar ook dat bacteriën op onze huid niet de overhand krijgen en zo voor vervelende problemen zorgen.

Bij schimmelinfecties van de huid is er iets anders aan de hand. De schimmelsoorten, die normaal gesproken zonder problemen op je huid leven, kunnen in aantal toenemen. Dit kan komen door een indirecte of directe besmetting met de schimmel. Maar ook doordat er, voor de schimmel, gunstige omstandigheden ontstaan, waardoor ze in aantal toenemen.

Hierdoor kan er een schimmelinfectie van de huid ontstaan, waardoor je klachten krijgt die zich uiten in rode, schilferende plekken. Met veel jeuk en een branderig gevoel.

Schimmelinfecties komen veel voor en zijn ook niets om je zorgen over te maken. Wel geven ze vaak ongemak. Met name omdat de plekken zo jeuken. Voor de meeste huidschimmels is een lokale behandeling vaak genoeg om de klachten snel te verminderen. Onderaan deze blog laat ik voorbeelden zien van effectieve producten om de schimmelinfectie te bestrijden!

schimmelinfecties

Hoe zien schimmelinfecties eruit?

Als je last hebt van een schimmelinfectie of meerdere schimmelinfecties zie je met name kleine schilferende plekken op je huid verschijnen. Wat hieraan opvalt is dat de rand van deze plekken over het algemeen wat dikker is dan binnenkant van de schimmelplek.

Ook hebben de plekken een andere kleur dan de omliggende, gezonde huid. Als je een wat lichter huidtype hebt zijn de schimmel plekjes vaak roze tot rood van kleur. Bij een wat donkerder huidtype zijn de plekken juist wat lichter.

Daarnaast kunnen schimmels ook de nagels aantasten. Wanneer schimmels de nagels aantasten uit dit zich met name in een gele tot bruine verkleuring van de nagels. Je noemt het daarom ook wel kalknagels. Ze lijken een beetje op psoriasis nagels. Alleen is zie bij psoriasis aan de nagels duidelijk putjes en lijntjes in de nagels zitten. Dit is bij schimmelnagels niet het geval.

Het vervelende aan schimmelinfecties is dat ze niet alleen uiterlijke symptomen geven, maar ook bijkomende huidklachten als: jeuk, een branderig gevoel en soms zelfs pijn. Bovendien zijn er ook schimmelinfecties die gepaard gaan met hele ernstige symptomen. Deze schimmelinfecties noem je invasieve schimmelinfecties. Hierbij treedt de schimmel diep de huid binnen, richting je organen. Gelukkig is deze infectie zeldzaam.

schimmelinfecties

Symptomen schimmelinfectie man en vrouw

Er zijn verschillende soorten schimmelinfecties. Deze schimmelinfecties uiten zich allemaal ook nét iets anders. Toch zijn er ook veel uiterlijke kenmerken die overeenkomen. Hieronder heb ik alle symptomen van de verschillende schimmelinfecties op een rijtje gezet:

  • Lichtere plekken dan omliggende gezonde huid
  • Donkerdere plekken dan omliggende gezonde huid
  • Jeuk
  • Schilfers
  • Branderige huid
  • Soms gepaard met blaasjes
  • Schimmelnagels
  • Vaak in plooien, zoals liezen, onder de borsten, tussen de tenen

schimmelinfecties

Hoe ontstaat schimmelinfectie?

Zoals ik hierboven ook al aangaf leven schimmels, gisten, bacteriën en andere micro organismen van nature op ons lichaam. Zonder dat we hier iets van merken. Maar het kan wel zo zijn dat de bepaalde schimmels op de huid gaan groeien, waardoor de goede en slechte schimmels uit balans raken. Een onschuldige schimmel krijgt zo de kans om toe te nemen en zo een schimmelinfectie te veroorzaken.

Hierin is de Candida albicans schimmel een grote boosdoener als het gaat om schimmelinfecties. Deze gistachtige schimmels leven met name graag in een warme en vochtige omgeving. Om die reden zie je de schimmels ook met name zitten in de huidplooien, in de mond en op de slijmvliezen. Andere schimmelsoorten die bij mensen vaak schimmelinfecties veroorzaken zijn die van de Aspergillus en de Cryptococcus schimmel.

Deze overgroei in schimmels zorgt dus uiteindelijk voor een infectie van de huid. Dit kan door verschillende factoren getriggerd of veroorzaakt worden.

1. Lage weerstand

Een bekende oorzaak van een overgroei in schimmels, en zo het ontstaan van een huidschimmel infectie, is het hebben van een verlaagde weerstand. Bijvoorbeeld omdat je ziek bent of weerstand verlagende medicijnen gebruikt. Schimmels krijgen zo de kans om te groeien, waardoor er lokale schimmelinfecties ontstaan.

2. Diabetes

Diabetes 'patiënten' hebben ook een verhoogd risico op het krijgen van schimmelinfecties. Met name op het ontwikkelen van een infectie in de mond (spruw), huidplooien en de nagels. Dit heeft met een aantal dingen te maken.

Allereerst is de bloedsuikerspiegel bij diabetes natuurlijk verhoogd, waardoor schimmels zich makkelijker kunnen vermenigvuldigen. Daarnaast zorgt diabetes doorgaans voor een verzwakt immuunsysteem, waardoor je lichaam zich minder goed kan verweren tegen de schimmelinfecties.

Bovendien is het balans in micro organismen op de huid ook vaak uit balans, waardoor bacteriën afnemen en schimmels toenemen. Ook dit kan schimmelinfecties van de huid veroorzaken.

3. Lang en vaak douchen

Het klinkt onschuldig, maar ook vaak en vooral lang douchen of in bad gaan, kan voor een overgroei aan schimmels zorgen en zo voor een schimmelinfectie van de huid. Dit komt omdat schimmels graag leven in een warme en vochtige omgeving.

Daarnaast gebruiken we onder de douche en in bad natuurlijk ook allerlei zeep producten. Deze producten lossen ons natuurlijke vetlaagje op en drogen de huid op die manier uit. Schimmels kunnen zo makkelijker de huid indringen en hier een schimmelinfectie veroorzaken.

4. Onderliggende huidziekte

Schimmelinfecties komen ook sneller voor als je al last hebt van een andere huidaandoening. Denk bijvoorbeeld aan eczeem of een extreem droge huid. De huidbarrie is niet meer intact, waardoor de huid makkelijker geïnfecteerd raakt. Ook met schimmels. Hierdoor is het altijd goed om eventuele huidklachten te behandelen.

5. Openbare ruimtes

Een schimmelinfectie kun je ook oplopen in 'natte' openbare ruimtes. Denk hierbij aan zwembaden, sportscholen en sauna's. Wanneer er geïnfecteerde huidschilfers met de huidschimmel op de grond liggen kan iemand anders hiermee besmet raken en zo last krijgen van voetschimmel.

schimmelinfectie

Soorten schimmelinfecties huid

Je hebt eigenlijk twee soorten schimmelinfecties: onschuldige schimmelinfecties in de huid(plooien) of slijmvliezen die vaak goed te behandelen zijn. Of invasieve schimmelinfecties die diep de huid indringen en infecties aan de organen veroorzaakt.

In deze blog ga ik niet dieper in op invasieve schimmelinfecties, maar op schimmelinfecties van de huid en slijmvliezen. Ook hierin heb je verschillende soorten schimmelinfecties. Hieronder leg ik de meest voorkomende schimmelinfecties uit. Om zo hopelijk de juiste diagnose van jouw klachten te vinden!

Ringworm

Ringworm is de meest voorkomende schimmelinfectie van de huid, waarbij er een ringvormige huiduitslag ontstaat. Wat je ziet zijn ringvormige plekken op de huid, waarvan de rand donkerder gekleurd is dan het midden van de cirkel. De schimmelinfectie zit met name op de romp (borst en rug).

Artsen noemen de ringworm schimmelinfectie daarom ook wel 'tinea corporis'. Hierin verwijst tinea naar schimmel en corporis naar je romp. Lees hier meer over ringworm.

Voetschimmel

Een andere, veelvoorkomende schimmelinfectie van de huid is voetschimmel. Ook wel tinea pedia of zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel zit zowel op de voeten zelf als tussen de tenen. Wat hierin opvalt is dat de schimmelinfectie met name tussen de vierde en vijfde teen zit. De huid kleurt rood, er verschijnen schilfers en er ontstaat jeuk. Ook kunnen er met vocht gevulde blaasjes verschijnen. Lees hier meer over voetschimmel.

Handschimmel

Naast een schimmelinfectie aan de voeten, kan er ook een schimmelinfectie aan je handen optreden. Je noemt handschimmel ook wel Tinea Manus. Bij deze schimmelinfectie ontstaan er rode vlekken en schilfertjes op de huid. Ook zie je vaak eelt op de huid verschijnen en dunne witte lijntjes. Lees hier meer over handschimmel.

huidschimmel

Schimmelnagels

Schimmelinfecties aan de handen of voeten gaan vaak gepaard met schimmelnagels. Hierbij zijn je teen,- of vinger nagels geïnfecteerd met een schimmel. Dit uit zich als bruine tot gele nagels, waardoor je ze ook wel kalknagels noemt. Meestal krijgt eerst de zijkant van de kalknagel een andere kleur en vervolgens kleurt de gehele nagel. Lees meer over: Kalknagels. Of bekijk mijn blog: Beste middel tegen kalknagels.

Spruw baby

Een bekende vorm van schimmelinfectie (gist) bij baby's is spruw. Het gaat hierbij niet om een huidinfectie, maar om een infectie van de slijmvliezen in de mond. Meestal veroorzaakt door de gistachtige schimmel: candida albicans. Het treedt vooral op bij baby'tjes, maar ook mensen met diabetes kunnen last krijgen van spruw.

Wat je vooral ziet zijn kleine, witte vlekjes die met name op de tong verschijnen. Maar ook de lippen, wangen en het gehemelte kunnen aangedaan zijn. Verder ziet de mond er van binnen roder uit dan normaal en een beetje geïrriteerd. Lees meer over: Spruw.

Pityriasis versicolor

Bij pityriasis versicolor is er sprake van een overgroei in gisten. Pityriasis versicolor is een onschuldige en over het algemeen niet-besmettelijke schimmelinfectie van de huid. Hierbij ontstaan er plotseling allemaal bruine of witte vlekken op de huid. Met fijne schilfers die in de meeste gevallen ook nog jeuken.

Het wordt ook wel zomergist genoemd, omdat de huiduitslag vaak optreedt als het warmer wordt en we weer vette zonnebrand producten smeren. Lees meer over: Pityriasis versicolor.

schimmelinfecties

Huidklachten die op huidschimmel lijken

Er zijn behoorlijk wat huidklachten die qua uiterlijke kenmerken erg op een schimmelinfectie kunnen lijken. Om de juiste behandeling te vinden, is het belangrijk om erachter te komen of huidschimmel de juiste diagnose van jouw klachten is. Of dat het misschien toch om een andere huidaandoening gaat. Huidaandoeningen die erg op huidschimmel lijken, zijn:

1. Smetplekken

Smetplekken worden vaak onterecht gezien als een huidschimmel. Dit komt met name omdat smetplekken net als veel schimmelinfecties in de huidplooien ontstaan. Hier is het tenslotte lekker warm en sneller vochtig. Een groot verschil met schimmelinfecties is dat smetplekken niet het gevolg zijn van een infectie. Het is een uiting van wrijving, warmte, maceratie en het irriteren van de huid. Later kan er wel een schimmelinfectie optreden. Lees meer over: Smetplekken.

2. Nummulair eczeem

Ook nummulair eczeem (rechterfoto) kan snel worden aangezien als een schimmelinfectie. Hierbij verschijnen er namelijk allerlei schilferende plekken op de huid met een ronde vorm. Vandaar ook de naam nummulair eczeem. Wat staat voor muntvormige plekken.

De huiduitslag lijkt met name erg op ringworm, omdat er bij deze schimmelinfectie ook ringvormige plekken op de huid ontstaan. Een groot verschil tussen nummulair eczeem en ringworm is dat er bij ringworm sprake is van verdikte, donkere ronden. Dit is bij nummulair eczeem niet het geval. Bovendien is eczeem niet besmettelijk en ringworm wel. Lee meer over: Nummulair eczeem.

schimmelinfecties

Behandeling schimmelinfectie

Als je schimmelinfecties wilt behandelen zijn twee dingen belangrijk. De eerste stap is het aanpakken van de oorzaak. Oftewel de schimmels doden. Dit kun je onder  andere doen door een schimmeldodende crème te smeren of tabletten te slikken. Hierna is het natuurlijk belangrijk om de kans op nieuwe schimmelinfecties zo veel mogelijk te beperken.

Stap 1. Schimmelinfectie huid oorzaak aanpakken

Als je de schimmelinfectie wilt behandelen is het allereerst natuurlijk belangrijk om de oorzaak van de schimmelinfecties aan te pakken: de huidschimmel zelf. Op lokale schimmelinfecties van de huid of slijmvliezen kun je een antischimmel crème smeren.

Deze crèmes bevatten schimmeldodende stoffen. Een huisarts kan deze schimmeldodende crème voorschrijven, maar je kunt de crème ook zelf bij de drogist halen of online bestellen. Goede voorbeelden van antischimmel crèmes staan hieronder. Of bekijk mijn Beste voetschimmel creme blog.

Als het smeren van een crème met schimmeldodende stoffen geen effect heeft, of er sprake is van invasieve schimmelinfecties, kan een huisarts ook anti-schimmeltabletten voor schrijven. Ook hier zitten schimmeldodende stoffen in, alleen neem je de tabletten in. De stoffen worden door je lichaam opgenomen en bereiken op die manier je huid of de geïnfecteerde weefsels (bij invasieve schimmelinfecties). Dit geldt ook voor terugkerende vaginale schimmelinfecties.

behandeling schimmelinfectie

Stap 2. Nieuwe schimmelinfecties voorkomen

Naast het behandelen van schimmelinfecties, is het natuurlijk ook goed om de kans op een nieuwe schimmelinfectie te voorkomen. Dit kun je allereerst doen door een goede hygiëne na te streven, altijd slippers te dragen in openbare ruimtes en goed op wondjes te letten.

Maar ook door de huid altijd goed droog te maken na het douchen, sporten en transpireren. Schimmels houden namelijk van een vochtige en warme omgeving, dus wanneer je de huid regelmatig droog dept, krijgt de huidschimmel minder makkelijk de kans om toe te nemen in aantal. Let met name op plekken als: de huid tussen de tenen, borsten, liezen en oksels.

Ook kan het helpen om strooipoeder in je sokken en schoenen te strooien. Dit absorbeert transpiratie vocht, waardoor er minder snel een gunstige omgeving voor schimmels ontstaat. Het gebruik van strooipoeder wordt ook geadviseerd na het behandelen van voetschimmel.

Er kunnen namelijk schimmelsporen achterblijven in je sokken of schoenen, waardoor je de infectie opnieuw kunt oplopen. Was je sokken daarom de eerste week na behandeling van de huidschimmel binnenste buiten en gebruik nog een week strooipoeder in je sokken. Goed voorbeelden zijn:

schimmelinfecties van de huid

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram