Eelt op handen: ruwe en harde handpalmen
10 juni 2022 
6 min. leestijd

Eelt op handen: ruwe en harde handpalmen

Heb je last van eelt op je handen? Dit is absoluut niet iets om je zorgen over te maken. Maar soms kan het wel vervelend zijn. Je voelt het tenslotte de hele tijd zitten. Daarnaast kan eelt pijn gaan doen als het al wat langer op je handen zit. Gelukkig zijn er genoeg goede handcrèmes die je kunt smeren om eelt te verwijderen. In deze blog vertel ik je er alles over!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Eelt op hand

Iedereen heeft denk ik wel eens last gehad van eelt op je handen. Maar wat is eelt eigenlijk? Behalve dat het om een verharding van de huid gaat, is eelt vooral een beschermingsreactie van je huid. Dat zich uit in een verharding van de huid. Deze verharding zorgt er namelijk voor dat de huidlagen eronder beter beschermt zijn tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Je huid maakt dus eigenlijk een soort extra huidlaag aan om de kans te verkleinen dat huidlagen onder deze huid beschadigd raken. Super handig en waardevol. Om die reden zie je eelt ook meestal op plekken verschijnen die veel worden blootgesteld aan externe invloeden, waardoor de kans groter is dat de huid hier stuk gaat. Denk bijvoorbeeld aan je voeten, je tenen en dus ook je handen.

Een beetje eelt is niet erg maar overtollig eelt, oftewel teveel eeltvorming, kan voor een dusdanig verdikte huid zorgen dat het pijn gaat doen. Daarnaast vinden we het gewoon fijner als de huid zacht aanvoelt en er een beetje egaal uitziet. Om die reden kun je ervoor kiezen om de verdikte huid te verminderen.

Bijvoorbeeld doormiddel van een goede hydraterende crème die de dode huidcellen verwijdert en de plaatselijke verdikking oplost. Onderaan deze blog geef ik hier een aantal voorbeelden van! Heb je last van eelt onder je voeten in plaats van handen? Lees dan hier mijn blog: Eelt onder voeten.

eelt op handen

Eelt op handen herkennen

Eelt is dus een verharding van de huid. Als je last hebt van eelt op je handen, gaat het meestal om eelt op je handpalmen. Dit is het stukje huid aan de onderkant van je vingers. Wat je ziet is een verdikte huid (hyperkeratose). Ook voelt de huid ruw aan, is er sprake van een droge huid en meestal ook een schrale huid.

Daarnaast heeft eelt meestal een een gelige kleur. Net iets anders (donkerder) dan je eigen huidskleur. Ook kunnen er kleine wondjes of losse velletjes in het eelt zitten. Dit is met name bij overtollige eelt plekjes het geval. Daarnaast geeft eelt op de handen ook een verhoogd risico op scheurtjes en kloofjes die behoorlijn pijn kunnen doen.

eelt op hand

Symptomen eelt hand

Hieronder heb ik nog even alle symptomen van eelt op de handen op een rijtje gezet:

  • Droge huid
  • Eelt handpalm is vaak geler
  • Huid voelt ruw
  • Huid ziet er schraal uit
  • Er ontstaan soms velletjes
  • Eelt binnenkant hand
  • Soms eeltknobbel hand
  • Eelt op knokkels handen

eelt op handen door sporten

Eelt handen oorzaak

De oorzaak van eelt is een combinatie van druk en overmatige wrijving. Je huidcellen reageren op deze druk en wrijving door extra huid aan te maken. De verdikte huid zorgt ervoor dat de onderliggende huidlagen goed beschermt zijn tegen deze druk en wrijving. Op zich iets goeds dus. Alleen wordt er hierbij wel op één plek veel te snel huid aangemaakt, waardoor de dode huidcellen zich gaan ophopen. Zo ontstaat eelt. Verschillende factoren kunnen dit uitlokken:

Eelt op handen door sporten

Veel sporters hebben last van eelt op handen door sporten. Als je hier last van hebt, gaat het vaak om een sport waarbij je iets vasthoudt. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van een hockeystick, een padel racket of een basketbal. Allemaal voorwerpen die constant langs je handen wrijven. Wat zorgt voor overmatige wrijving en zo ook voor overtollig eelt.

Eelt op handen door fitness

Wat ook vaak voorkomt is eelt op de handen door fitness. Hierin lokken met name krachttraining en crossfit de eeltvorming uit. Je hebt dan namelijk constant apparatuur of gewichten in je handen die langs de huid schuren. Denk aan: kettlebells, dumbbellsets en halterstangen om mee te squatten.

Daarbij komt nog dat de gewichten zwaar zijn, waardoor er veel druk op je huid komt te staan. Oftewel, een combinatie van druk en wrijving. Niet gek is daarom ook dat je last kunt krijgen van eelt op je handen door fitness.

Eelt op handen door veel tuinieren

Ook als je veel in de tuin werkt, of misschien zelfs van beroep hovenier bent, is de kans groot dat je last krijgt van eelt. Je hebt tenslotte constant iets vast, waardoor je handen ook constant worden blootgesteld aan wrijving en druk. Eelt is dan bijna niet te voorkomen.

Eelt op handen door beroep of hobby

Naast het beroep hovenier zijn er natuurlijk nog veel meer beroepen waarbij wrijving en druk op de handen een alledaags begrip is. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in de bouw werken. Niet echt een handvriendelijk klusje! Hetzelfde geldt voor schilders die veel werken met penselen, rollers en natuurlijk verf chemicaliën. Maar ook muzikanten die regelmatig een instrument vasthouden.

eelt op handen door sporten

Stap 1. Eelt handen voorkomen

Je kunt eelt natuurlijk het beste voorkomen. Dit doe je onder andere door de conditie van je huid goed te onderhouden. Bijvoorbeeld door ingrediënten te smeren die de huid barrière laag van je handen verbeteren, herstellen en beschermen. Maar je kunt eelt natuurlijk ook voorkomen door speciale handschoenen te dragen.

Als je last hebt van eelt op je handen door fitness, kun je je handen beschermen door speciale fitness handschoenen te dragen. Deze handschoenen zorgen ervoor dat het fitness apparaat niet direct contact maakt met je huid, maar met de fitnesshandschoen. Waardoor het eelt veel minder snel ontstaat. Hieronder heb ik drie goede voorbeelden van fitness handschoenen gezet:

eelt handen verwijderen

Stap 2. Eelt op handen verwijderen

Is het kwaad al geschied en heb je last van eelt op je handen? Dan kan het helpen om een goede handcrème te smeren. Die zowel versterkende als herstellende en exfoliërende ingrediënten bevat. Zo pak je eigenlijk twee dingen aan: het eelt verwijderen én de kans op nieuwe eelt vorming verkleinen.

Eelt handen verwijderen met een handcrème

Ingrediënten die super goed kunnen helpen bij het verwijderen van overtollig eelt op je handen, zijn: ureum, salicylzuur, niacinamide en shea butter. Ze bevatten stoffen die eelt weghalen, je huid hydrateren en je huid zacht maken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van goede handcrèmes tegen eelt. Ze maken je handen heerlijk zacht! Of bekijk mijn 'Beste eeltcreme' blog voor tips.

eelt op handen door sporten

Eelt verwijderen handen met puimsteen

Naast je handen verzorgen door ze dagelijks in te smeren met een goede vette crème, wordt ook nog wel eens geadviseerd om overtollig eelt te verwijderen met een eeltvijl. Dit is op je voeten op zich geen probleem, maar eelt weghalen op je handen met een vijl is vaak wat te agressief. Wat je wel zou kunnen proberen is heel voorzichtig met een fijne puimsteen het eelt dunner maken.

Eelt ontstaat tenslotte door een ophoping van dode huidcellen en door deze ophoping van buitenaf wat dunner te maken, wordt je huid zacht. Bovendien trekt je handcrème op die manier ook beter de huid in, waardoor het waarschijnlijk sneller resultaat zal geven.

Gebruik de puimsteen bij voorkeur wel tijdens het douchen. Warm water maakt je huid namelijk wat weker. Je kunt je huid eerst ook laten weken in een bakje warm water. Wrijf de steen vervolgens voorzichtig over de eeltplekken op je handen. Smeer hierna je handcreme over de eeltlaag. Misschien interessant: Beste handcrème blog.

eelt op handen verwijderen

Gaat eelt vanzelf weg?

Eelt kan in sommige gevallen vanzelf verminderen, maar dit hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de oorzaak van het eelt op je handen, de mate van belasting op de huid en natuurlijk de verzorging van je handen. Stel je hebt last van eelt op handen door sporten. Dan zal dit eelt niet vanzelf weg gaan zolang je blijft sporten. Maar dit kan wel gebeuren als je stopt met sporten.


FAQ Eelt

Wat is eelt?

Bij eelt, ook wel callus genoemd, is er sprake van een verdikking van de huid. De huid voelt ruw en droog aan, maar ziet er ook anders uit. Vaak zijn de eelt plekken gelig of grijs van kleur en zijn er droogte lijntjes in het eelt zichtbaar. Eelt kan op verschillende plekken van het lichaam voorkomen, maar wordt vooral gezien op delen van de huid die vaak worden blootgesteld aan druk en wrijving. Denk bijvoorbeeld aan je voeten, handen en ellebogen.

Wat is de functie van eelt?

De voornamelijkste functie van eelt is bescherming van de huid bieden. Wanneer er namelijk druk en wrijving op je huid komt te staan, wil je niet dat de huid meteen stuk gaat. Vooral je handen en voeten krijgen gedurende de dag behoorlijk wat te verduren. Een eeltlaag beschermt je onderliggende huidlagen tegen deze druk en wrijving. En voorkomt zo dat de huid beschadigd.

Is het goed om eelt weghalen?

Het hangt ervan af. Eelt is een verdikking van de huid die optreedt als gevolg van wrijving, druk of irritatie. Een beetje eelt kan normaal en gezond zijn, vooral op de handpalmen, voetzolen en hielen. Het kan helpen de huid te beschermen tegen overmatige wrijving en druk tijdens dagelijkse activiteiten.

Als het eelt echter te dik wordt, kan het pijnlijk worden en zelfs barsten of scheuren veroorzaken, waardoor het risico op infectie toeneemt. In dat geval kan het weghalen van het eelt verlichting bieden en de genezing bevorderen. Het is belangrijk om dit echter op de juiste manier te doen, om te voorkomen dat je te veel huid verwijdert en daarmee een nieuwe wond veroorzaakt.

Wat is de oorzaak van eelt?

Verschillende factoren kunnen eelt veroorzaken. Hierin spelen overmatige wrijving en druk altijd een rol. Als reactie op deze wrijving en druk wilt je lichaam de onderliggende huid namelijk nóg beter beschermen. En dit doet je huid door eelt aan te maken. Factoren die door veel wrijving en druk zorgen, en zo eelt op de voeten veroorzaken, zijn: het dragen van te strakke schoenen, veel lopen, sporten met gewrichten, bepaalde voetafwijkingen, overgewicht en ouder worden.

Is het goed om eelt weghalen?

Eelt heeft een belangrijke functie: het biedt bescherming van de huid. Een beetje eelt is daarom ook gezond en zelfs gewenst. Maar te veel eelt op voeten en handen kan zorgen voor klachten, als: pijn en/of kloven. In dat geval kan het toch fijn zijn om het eelt een beetje weg te halen. Bijvoorbeeld door de hoornlaag zachter te maken met een puimsteen, eeltvijl en/of hydraterende creme.

Is eelt gevaarlijk?

In de meeste gevallen van eelt hoef je je geen zorgen te maken, maar als de plekken té dik worden kan er pijnlijk eelt ontstaan. Er ontstaan dan barsten en scheuren in het eelt. Wat niet alleen voor ongemak zorgt maar ook voor een verhoogd risico op infecties. Met name mensen met diabetes of een verminderde bloedtoevoer lopen een groter risico op het ontwikkelen van complicaties. Het is daarom te adviseren om af en toe een podotherapeut, pedicure of manicure te bezoeken om het eelt te controleren en eventueel te behandelen.

Wat kun je doen tegen eelt?

Er zijn verschillende manieren om eelt van voeten of handen te verwijderen. De meest voorkomende 'eelt behandelingen' zijn: het dragen van goed passende schoenen, inlegzolen gebruiken bij een afwijkende stand van de voeten, handschoentjes dragen tijdens het sporten, overtollig eelt wegschaven, een exfoliant gebruiken en een hydraterende crème smeren.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram