arrow_drop_up arrow_drop_down
Eelt: verharding onder de voeten of handen
9 februari 2021 

Eelt: verharding onder de voeten of handen

Ik denk dat alle fanatieke sporters zich hier wel in kunnen herkennen: eelt. Eigenlijk kun je eelt als iets bijzonders zien. Je huid maakt het namelijk aan, om de onderliggende huid te beschermen. Eigenlijk mogen we dus blij zijn dat we eelt aanmaken. Anders zouden we veel vaker last van wondjes hebben. Tóch kan eelt vervelend zijn. Het maakt je handen en voeten namelijk droog en ruw. In deze blog leg ik je uit wat eelt is en hoe je eelt kunt behandelen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor de voeten of de handen.

productadvies-voeten

Wat is eelt?

Bij eelt is er sprake van een verharding van de huid. In het specifiek een verdikking van de bovenste hoornlaag. Iedereen heeft eelt op zijn/haar huid zitten. Dit werkt namelijk als beschermlaagje tegen invloeden van buitenaf. Het zit daarom ook met name op de plekken waar de kans op huidbeschadiging het grootste is. Je merkt hier zelf niet zoveel van. Tenzij het dikker wordt, en je het eelt voelt en ziet zitten. De verharding is dan vaak een beetje gelig van kleur. Dit kan op zowel de handen als voeten voorkomen.

eelt

Oorzaak eelt onder voeten

Eelt wordt veroorzaakt door wrijving en druk. Dit is normaal. Maar er kan ook “teveel” eelt ontstaan, waardoor je het echt ziet zitten. Dit gebeurt wanneer er meer druk en wrijving tegen de huid ontstaat, dan normaal. Bijvoorbeeld als je veel sport met gewrichten. Die veel over de huid schuren. Of wanneer je veel op blote voeten loopt. Waardoor er veel druk op de onderkant van je voeten ontstaat. Als reactie op deze wrijving en drukt gaat je huid een soort beschermlaagje aanmaken. Om te voorkomen dat je huid stuk gaat. Heel fijn dat onze huid dit doet dus! Je ziet dan eelt onder de voeten zitten.

In het eelt zelf kan ook een pijnlijk knobbeltje ontstaan. Dit eeltknobbeltje is dikker dan het eelt eromheen. Je noemt dit stukje eelt ook wel een likdoorn.  Net als eelt zijn likdoorns niets om je zorgen over te maken. Maar ze kunnen wel heel vervelend voelen.

Behandeling eelt onder voeten

Wat kun je zelf tegen eelt doen?

Eelt is niets ernstigs. Toch kan het fijn zijn om er iets aan te doen. Puur omdat de ruwe structuur niet fijn voelt. Allereerst is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom is het goed om de uitlokkende factoren, als druk en wrijving, waar kan te vermijden. Draag dus niet te strakke schoenen. En sport eventueel bij krachttraining met speciale sporthandschoentjes. Als je het eelt toch vervelend vindt voelen kun je ervoor kiezen om het zelf te verminderen. Mijn advies is om dit in twee stappen te doen:

Stap 1. Gebruik een exfoliant. Een fijn voorbeeld is dit exfoliant met salicylzuur of dit exfoliant met glycolzuur. Beide exfolianten zijn oorspronkelijk voor het gezicht ontwikkelt. Net zoals andere exfolianten. Maar het is ook zeker effectief voor op je voeten! Exfolianten verweken de bovenste huidlaag, waardoor het eelt zachter en weker wordt. Je kunt dit eventueel aanvullen met een voetvijl. Dit is een ruwe vijl die het eelt er als het waren af schuurt.

Stap 2. Smeer een hydraterende, voedende crème met ureum. Een crème met ureum is een fijne aanvulling, omdat het ook licht exfoliërend werkt. En daarbij de eigenschap heeft om de huidhydratatie te verbeteren. Op die manier maakt het je huid lekker zacht. Een fijn voorbeeld is deze crème met 10% ureum. Of deze crème met 30% ureum.

Heb je last van een likdoorn? Dan is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de druk op dat plekje afneemt. Je kunt de druk eventueel laten afnemen door een likdoornring te gebruiken. Ook wel een anti-druk ring genoemd. Deze likdoornring bestaat uit een soort kussentje. Waardoor je likdoorn niet het drukpunt wordt. Maar de likdoornring. Op die manier staat er geen druk op de likdoorn, en kan het sneller genezen. 

Kalknagels

Heb je (ook) last van kalknagels? Ook wel schimmelnagels genoemd. Dan kan tea tree oil helpen. Tea tree oil bevat onder andere terpinen-4-ol en alpja-terpineol. Van deze ingrediënten is bekend dat ze antibacterieel en schimmeldodend werken. Daarom kan de olie ook effectief worden ingezet bij klaknagels. Kies wel altijd voor pure tea tree oil. Want er zijn heel veel tea tree oil producten te koop, die bijna geen tea tree oil bevatten. En dat is zonde.. Een fijn voorbeeld is dit flesje tea tree oil.

Tips van mijn Instagram volgers

Ik heb ook nog wat tips doorgekregen van mijn Instagram volgers. Producten waar zij zelf goede ervaringen mee hebben!

Eelt en Hielkloven

Kalknagels