Eelt: verharding onder de voeten
09 februari 2021 

Eelt: verharding onder de voeten

Ik denk dat alle fanatieke sporters zich hier wel in kunnen herkennen: eelt. Eigenlijk kun je eelt als iets bijzonders zien. Je huid maakt het namelijk aan, om de onderliggende huid te beschermen. Eigenlijk mogen we dus blij zijn dat we eelt aanmaken. Anders zouden we veel vaker last van wondjes hebben. Tóch kan eelt vervelend zijn. Het maakt je handen en voeten namelijk droog en ruw. In deze blog leg ik je uit wat eelt is. En hoe je eelt kunt behandelen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor de voeten of de handen.


Bij eelt is er sprake van een verharding van de huid. In het specifiek een verdikking van de bovenste hoornlaag. Iedereen heeft eelt op zijn/haar huid zitten. Dit werkt namelijk als beschermlaagje tegen invloeden van buitenaf. Het zit daarom ook met name op de plekken waar de kans op huidbeschadiging het grootste is.

Je merkt hier zelf niet zoveel van. Tenzij het dikker wordt. En je het eelt voelt en ziet zitten. De verharding is dan vaak een beetje gelig van kleur. Dit kan op zowel de handen als voeten voorkomen. In deze blog ga ik dieper in op eelt aan de voeten.

Ben je juist op zoek naar goede producten voor je handen? Lees dan hier mijn blog: eelt op handen.

eelt onder voeten

Eelt wordt veroorzaakt door wrijving en druk. Dit is normaal. Maar er kan ook “teveel” eelt ontstaan, waardoor je het echt ziet zitten. Dit gebeurt wanneer er meer druk en wrijving tegen de huid ontstaat, dan normaal. Bijvoorbeeld als je veel sport met gewrichten. Die veel over de huid schuren. Of wanneer je veel op blote voeten loopt. Waardoor er veel druk op de onderkant van je voeten ontstaat.

Als reactie op deze wrijving en drukt gaat je huid een soort beschermlaagje aanmaken. Om te voorkomen dat je huid stuk gaat. Heel fijn dat onze huid dit doet dus! Je ziet dan eelt onder de voeten zitten.

In het eelt zelf kan ook een pijnlijk knobbeltje ontstaan. Dit eeltknobbeltje is dikker dan het eelt eromheen. Je noemt dit stukje eelt ook wel een likdoorn. Net als eelt zijn likdoorns niets om je zorgen over te maken. Maar ze kunnen wel heel vervelend voelen.

likdoorn voet

Daarnaast kan eelt ook ontstaan door het regelmatig doormaken van blaasjeseczeem. Dit is een vorm van eczeem die met name op de handen en voeten zitten. Er ontstaan allemaal kleine blaasjes en grote blaren op de handpalmen, voetzolen en tussen de vingers en tenen.

De blaasjes kunnen branderig aanvoelen en enorm jeuken. Als het eczeem keer op keer blijft terugkomen, wordt de huid steeds dikker. Dit komt, omdat je huid als reactie op het eczeem meer eelt gaat aanmaken. Je noemt deze vorm van eczeem ook wel eelt en kloofjeseczeem.

Eelt is niets ernstigs. Toch kan het fijn zijn om er iets aan te doen. Puur omdat de ruwe huid structuur niet fijn voelt. Allereerst is voorkomen altijd beter dan genezen. Daarom is het goed om de uitlokkende factoren, als druk en wrijving, waar kan te vermijden.

Draag dus geen te strakke schoenen. En sport eventueel bij krachttraining met speciale sporthandschoentjes. Als je het eelt toch vervelend vindt voelen kun je ervoor kiezen om het zelf te verminderen. Mijn advies is om dit in twee stappen te doen:

Stap 1. Eelt onder voeten exfoliëren

Gebruik een exfoliant. Een fijn voorbeeld is dit exfoliant met salicylzuur of dit exfoliant met glycolzuurBeide exfolianten zijn oorspronkelijk voor het gezicht ontwikkeld. Net zoals andere exfolianten. Maar het is ook zeker effectief voor op je voeten!

Exfolianten verweken de bovenste huidlaag, waardoor het eelt zachter en weker wordt. Je kunt dit eventueel aanvullen met een voetvijl. Dit is een ruwe vijl die het eelt er als het waren af schuurt.

eelt onder voeten

Stap 2. Voeten crème smeren

Smeer een hydraterende, voedende crème met ureum. Een crème met ureum is een fijne aanvulling, omdat het ook licht exfoliërend werkt. En daarbij de eigenschap heeft om de huidhydratatie te verbeteren. Op die manier maakt het je huid lekker zacht. Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet van goede voeten crèmes:

eelt

Heb je (ook) last van kalknagels? Dan zijn je nagels geïnfecteerd met een schimmel. Je noemt het daarom ook wel schimmelnagels. Vergelijkbaar met de oorzaak van voetschimmel.

Bij kalknagels kan tea tree oil helpen. Tea tree oil bevat onder andere terpinen-4-ol en alpja-terpineol. Van deze ingrediënten is bekend dat ze antibacterieel en schimmeldodend werken. En op die manier dus effectief kunnen helpen tegen klaknagels.

Kies wel altijd voor pure tea tree oil. Want er zijn heel veel tea tree oil producten te koop, die bijna geen tea tree oil bevatten. En dat is zonde.. Een fijn voorbeeld is dit flesje tea tree oil.

Heb je (ook) last van een likdoorn? Dan is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de druk op dat plekje afneemt. Je kunt de druk eventueel laten afnemen door een likdoornring te gebruiken. Ook wel een anti-druk ring genoemd.

Deze likdoornring bestaat uit een soort kussentje. Waardoor je likdoorn niet het drukpunt wordt. Maar de likdoornring. Op die manier staat er geen druk op de likdoorn, en kan het sneller genezen. 

likdoorn

Ik heb ook nog wat tips doorgekregen van mijn Instagram volgers. Producten waar zij zelf goede ervaringen mee hebben!

Eelt en Hielkloven

Kalknagels

eelt onder de voeten

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram