Voetschimmel: rode vlekken op voeten met schilfering
17 juni 2021 
12 min. leestijd

Voetschimmel: rode vlekken op voeten met schilfering

Jeuk onder de voet. Dat is wat veel mensen beschrijven als ze last hebben van voetschimmel. Klachten die ook vaak voorkomen zijn: rode vlekken op de voeten met schilfering, voetschimmel blaasjes en schilfertjes tussen de tenen. Voetschimmel komt ontzettend veel voor waardoor er inmiddels ook veel producten te bestellen zijn om voetschimmel zelf thuis te behandelen en in het vervolg te voorkomen. In deze blog geef ik mijn tips als huidtherapeut!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga naar mijn gratis productadvies voor de voeten!

Wat is voetschimmel?

Bij voetschimmel is er sprake van een schimmelinfectie aan de voet. De huidklacht wordt ook wel tinea pedis of zwemmerseczeem genoemd. Deze laatste term wordt vooral gebruikt, omdat je voetschimmel makkelijk kunt oplopen in openbare ruimtes waar je op blote voeten loopt. Denk aan: zwembaden, sportscholen en sauna’s.

Toch vind ik de term zelf een beetje verwarrend. Voetschimmel is namelijk absoluut geen vorm van eczeem. Het wordt veroorzaakt door een infectie, niet door een ontstekingsreactie van de huid zelf. Je spreekt overigens pas van een schimmelinfectie wanneer de schimmel de huid binnendringt.

Voetschimmel komt veel voor en wordt gezien als een hardnekkige kwaal. Vooral omdat de huidklacht zo jeukt en bovendien erg besmettelijk is. Je loopt het op die manier gemakkelijk op, maar kunt de schimmels ook makkelijk zelf verspreiden.

Onderaan deze blog geef ik je al mijn tips hoe voetschimmel behandeld kan worden! Geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder vind je een overzicht van de producten die ik in deze blog adviseer:

** medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

voetschimmel

Hoe ziet voetschimmel eruit?

Als je last hebt van voetschimmel zijn er een paar dingen die opvallen. Zo ontstaan vaak de volgende huidafwijkingen: rode vlekjes op voet, rode voeten (onderkant), jeukende bultjes op voet, kleine rode puntjes onder voet en typische voetschimmel blaasjes. Dit zijn jeukende blaasjes die uiteindelijk veranderen in een soort ringvormige velletjes.

Maar ze kunnen ook veranderen in bruine vlekjes die later tot korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Op de voetranden zie je juist meer een rode huiduitslag ontstaan. Vaak vuurrood en ringvormig. Met tussen de tenen kleine schilfertjes en kloofjes, mits er sprake is van voetschimmel tenen natuurlijk.

Wat hierbij opvalt is dat de klachten vooral tussen je vierde en vijfde teen zitten. Er kan ook een soort wit gekleurde, natte, schilfering tussen de tenen ontstaan. Daar komt ook de term “tenenkaas” vandaan. Wat veel viezer klinkt dan het daadwerkelijk is...

voetschimmel

Schimmelinfectie voet symptomen

Hieronder heb ik alle symptomen van voetschimmel nog even op een rijtje gezet. In de meeste gevallen is er sprake van meerdere symptomen. In bijna alle gevallen is in ieder geval sprake van een jeukende voetzool of jeuk tussen de tenen.

  • Jeukende blaasjes tussen de tenen en op de voeten
  • Voetschimmel gepaard met schimmelnagels (gele verkleuring)
  • Rode uitslag tussen de tenen (schimmelinfectie tenen; met name tussen 4e en 5e teen)
  • Rode vlekjes op voeten met schilfering
  • Uitslag onder voet dat lijkt op eczeem
  • Jeuk onder voet (jeuk voetzool)
  • Pijnlijke kloofjes tussen de tenen
  • Schilferende plekken en droge voeten
  • Kleine rode puntjes op voet
  • Vochtige schilfers
  • Witte schilfering
  • Vaak sneller stinkende voeten
  • Jeukende bultjes onder voet/ Rode bultjes op voet
  • Jeukende blaasjes kunnen in bruine vlekjes veranderen
  • In zeldzame gevallen kan er een bacteriële infectie ontstaan

voetschimmel

Oorzaak voetschimmel

Schimmels zijn natuurlijk de grote boosdoener van voetschimmel. Het gaat hierbij specifiek om de schimmel dermatofyten. Deze huidschimmels voeden zich met de buitenste laag van onze huid. Maar hoe ontstaat voetschimmel dan precies?

Gunstige omstandigheden schimmel

Dat heeft eigenlijk één belangrijke oorzaak: een gunstige leefomstandigheden voor de schimmel, waardoor het zich gaat verspreiden. Schimmels planten zich  namelijk voort door middel van sporen die onder voor hen gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels. Dit is ook de reden waarom voetschimmel besmettelijk is.

Je voeten zijn één van die plekken die voor schimmels al snel als een gunstige omgeving worden gezien om te leven. De reden dat schimmels deze plek heerlijk vinden is omdat het hier vaak lekker warm is. Onze voeten zitten tenslotte het grootste deel van het jaar weggestopt in onze sokken. Vaak ook nog in combinatie met transpirerende voeten, waardoor de huid vochtig wordt. Een ideale plek voor schimmels waardoor voetschimmel en schimmel tussen tenen ontstaat.

Op blote voeten lopen

Schimmels groeien dus gemakkelijk en verspreiden zich ook gemakkelijk door sporen achter te laten. Deze sporen lopen wij vervolgens weer op. Veelal in openbare zwembaden, vochtige sauna’s en kleedkamers. Het zijn stuk voor stuk plekken waar je sneller een schimmelinfectie oploopt.

Om die reden ontstaat voetschimmel ook vaak in de zomer. Dan is het lekker warm, je transpireert sneller, bezoekt waarschijnlijk sneller een openbaar zwembad of warm land én loopt vaker op blote voeten. De schimmel treedt zo gemakkelijker de huid binnen. Zeker als er sprake is van een kapotte huid.

schimmel tussen tenen

Uitlokkende factoren voetschimmel

Naast de oorzaak van voetschimmel, zijn er ook nog een aantal factoren die de kans op een voetschimmel infectie vergroten:

  • Lang en vaak douchen of in bad gaan
  • Als je last hebt van een huidziekte, waardoor de huid barrière niet meer intact is
  • Als je je wast met uitdrogende en irriterende zeep producten
  • Als je diabetes hebt
  • Als je afweer verminderd is
  • Als je vaak in openbare ruimtes bent
  • Tenen die dicht tegen elkaar aan zitten

voetschimmel

Soorten voetschimmel

Als je last hebt van voetschimmel, kan het gaan om verschillende soorten voetschimmel. Meestal wel veroorzaakt door dermatofyten schimmels. De verschillende soorten voetschimmel uiten zich ook allemaal net wat anders. Zowel qua symptomen als in klachten. Hieronder heb ik de meest voorkomende vormen van voetschimmel gezet.

1. Tinea Pedis

De meest voorkomende vorm van voetschimmel is tinea pedis. Deze schimmelinfectie veroorzaakt met name jeuk, rode vlekjes onder voet, schilfering en kloven. Deze huidkloven zitten zowel tussen de tenen als aan de zijkanten en onderkant van de voeten. Daarnaast kan tinea pedia zich uitbreiden naar de nagels, waardoor infectie van de nagels plaatsvindt en schimmelnagels ontstaan.

2. Vesiculobullous Tinea Pedis

Deze vorm van voetschimmel veroorzaakt met name kleine tot grotere blaren die gevuld zijn met vocht. Het begint vaak als een rode plek onder de voet, wat later blaren en zweren worden. Wanneer de blaren kapot gaan en geïnfecteerd raken, kan dit een nieuwe infectie veroorzaken. Bijvoorbeeld een bacteriële infectie.

3. Ringworm

De medische term voor ringworm is tinea corporis. Het gaat hierbij in eerste instantie niet om een voetschimmel, maar om een schimmel infectie op de rug, borst, armen of benen. Toch kan het soms ook de voeten aantasten. Er verschijnen dan ronde, jeukende, rode plekken met een schilferige rand. Wat hieraan opvalt is dat de rand donkerder is dan de huid in het midden van de plek.

4. Schimmelnagels

Naast je voeten kan een schimmelinfectie aanwezig zijn op je teennagels. Je noemt schimmelnagels ook wel kalknagels. Wat je bij schimmelnagels vooral ziet is een gele verkleuring van de nagels die er ook wat brokkelig uitzien.

Kalknagels zijn geheel onschuldig, maar soms wel cosmetisch storend. Je kunt schimmelnagels daarom goed behandelen met een speciale kalknagel vloeistof. Of door de kalknagels in te smeren met een paar druppels tea tree oil. Misschien vind je dit een interessante blog: Beste middel tegen kalknagels.

schimmelnagel verwijderen

Verschil handschimmel en voetschimmel

Niet alleen je voeten kunnen geïnfecteerd raken met schimmels. Ook op je handen kan de schimmel ontstaan. Hierbij is er geen sprake van jeuk onder voeten, maar jeukende handen. Ook zie je rode vlekken op de handen zitten, blaasjes, schilfertjes en witte huidlijnen. Net als voetschimmel is deze plek heel ongunstig, omdat je constant met je handen dingen vastpakt. Wat voor pijn en jeuk kan zorgen. Lees hier meer over handschimmel: Handschimmel.

hoe ziet huidschimmel eruit

Verschil voeteczeem en voetschimmel

Zoals ik bovenaan deze blog ook al schreef, wordt voetschimmel ook wel zwemmerseczeem genoemd. Toch zijn dit twee compleet verschillende huidaandoeningen. Het is inderdaad zo dat zowel voetschimmel als eczeem zich uiten in: jeuk onderkant voet, rode vlekjes voet, schilferende plekken en blaasjes.

Maar bij voetschimmel is er sprake van een infectie. Dat bovendien ook nog eens heel besmettelijk is. Terwijl er bij eczeem aan de voeten geen sprake is van een infectie, maar een ontsteking van de huid. Dat niet besmettelijk is. Daarnaast gaat voetschimmel vaak gepaard met schimmelnagels en een onfrisse geur. Bij eczeem aan de voeten is dit niet het geval. Lees hier meer over: Voet eczeem.

voetschimmel

Is voetschimmel besmettelijk?

Voetschimmel is helaas een besmettelijke schimmelinfectie die de huid van de voeten aantast. Het wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels. Je noemt ze ook wel dermatofyten. Deze schimmels planten zich voort door middel van sporen van besmette huidschilfers.

Dit gebeurt met name in vochtige en warme omgevingen, zoals in je schoenen en je sokken. Maar ook openbare ruimtes als kleedkamers en zwembaden. Hier loop je voetschimmel gemakkelijk op.

Dit kan gaan van persoon tot persoon door direct contact met de voetschimmel, maar bijvoorbeeld ook wanneer je mensen op blote voeten lopen in ruimtes waar besmette huidschilfers liggen. Hetzelfde geldt voor voorwerpen waar de voetschimmel op zit, zoals handdoeken of sokken. Ook op deze manier kan de schimmel zich gemakkelijk verspreiden en zo de huid infecteren.

Daarom is het heel belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zodra je merkt dat je last hebt van voetschimmel. Op die manier verklein je namelijk de kans op verspreiding van de infectie. Draag slippers als je in openbare ruimtes bent, zorg dat je je voeten goed droog maakt, draag katoenen sokken geen wollen sokken en deel geen persoonlijke items met anderen.

voetschimmel

Voetschimmel behandeling

Allereerst is het belangrijk om de, voor schimmels gunstige leefomgeving, zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld voetschimmel voorkomen, of de kans op een schimmelinfectie verkleinen, door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Ook kan een drogende poeder bij voetschimmel helpen. Net als het smeren van een antischimmel crème. Hieronder lees je al mijn tips bij voetschimmel!

1. Verklein de kans op schimmelinfectie

Een maatregel die je kunt nemen om de kans op voetschimmel te verkleinen is: draag goed ventilerende schoenen. Schimmels leven namelijk het liefste in een vochtige omgeving, waaronder ook in slecht ventilerende schoenen. Hier wordt het tenslotte lekker warm. Door goed ventilerende schoenen te dragen, creëer je een minder fijne leefomgeving voor de schimmel.

Hetzelfde geldt voor je sokken. Ook hierbij is het belangrijk om goed ventilerende sokken te dragen. Het liefste katoenen sokken en vooral geen wollen sokken. Trek elke dag schone sokken aan en draag sokken die goed ademen. Bijvoorbeeld deze dunne sokken van 100% katoen. Droog je voeten goed af voordat je je sokken aantrekt.

Bescherm je voeten ook goed in openbare ruimtes. Zwembaden, sauna's en sportruimtes zijn bijvoorbeeld gunstige omstandigheden voor een schimmel. Het is hier tenslotte lekker broeierig en nat. Bovendien weet je nooit of er mensen met voetschimmel rondlopen, waardoor infectie met de schimmel in een klein hoekje zit.

Draag slippen, houdt je voeten goed droog en trek schone sokken aan na het zwemmen. Zo verklein je de kans op besmetting. Je kunt eventueel zelfs een föhn gebruiken om er zeker van te zijn dat de huid tussen de tenen ook goed droog is, voordat je je sokken aantrekt.

voetschimmel

2. Beste voetschimmel crème (jeuk onder voet verminderen)

Naast het voorkomen van de schimmelinfectie is het natuurlijk ook fijn dat een bestaande voetschimmel behandeld wordt. Heb je op dit moment last van voetschimmel? Dan kun je een schimmeldodende crème smeren. Deze crèmes remmen niet alleen de groei van de schimmel, maar verlichten ook klachten als: een jeukende huid, een brandende huid en roodheid.

Goede voorbeelden van anti schimmel crèmes vind je hieronder. Of bekijk mijn Beste voetschimmel creme blog. Breng de crème ongeveer twee keer per dag aan op de aangedane huid. De huid zal dan langzaam genezen. Dit kan trouwens wel een aantal weken duren, dus schrik niet als de huid niet direct opknapt!

**Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

beste voetschimmel crème

3. Voetschimmel behandelen met strooipoeder

Wat ook goed kan helpen bij voetschimmel is strooipoeder. Dit gebruik je eigenlijk vooral om een nieuwe voetschimmel infectie te voorkomen. Het poeder absorbeert namelijk transpiratie vocht, waardoor er minder snel een schimmel infectie optreedt.

Maar wat strooipoeder ook doet, is eventuele schimmelsporen in je sokken doden. Dit zijn sporen die je met het blote oog niet kunt zien. Je kunt strooipoeder preventief gebruiken, maar er ook mee starten als je voetschimmel aan het behandelen bent.

Zodra de voetschimmel behandeld is, kun je je sokken binnenste buiten wassen en strooipoeder in je sokken en schoenen strooien. Op die manier weet je vrijwel zeker dat de schimmel niet meer in je sokken en schoenen zit en verklein je de kans op een nieuwe infectie. Bovendien verkleint het poeder ook de kans op zweetvoeten. Fijne voorbeelden van strooipoeder zijn:

voetschimmel

4. Anti schimmel tabletten

Als het smeren van een schimmeldodende crème de schimmel niet remt, of het om een hardnekkige voetschimmel gaat, kan een huisarts ervoor kiezen om tabletten voor te schrijven. Deze tabletten remmen, net als de crème, ook de groei van de schimmel.

Alleen smeer je het dus niet op, maar slik je de tabletten in. Vaak in kuurvorm. Meestal verdwijnt de voetschimmel dan binnen een aantal weken. Wel kan voetschimmel makkelijk terugkomen. Neem daarom altijd voorzorgsmaatregelen.

Zoals slippers dragen in druk bezochte douche ruimtes of andere openbare plekken waar veel mensen op blote voeten lopen. Goed ventilerende schoenen en sokken dragen plus strooipoeder gebruiken de eerste weken na het behandelen van de infectie. Om zo de voetschimmel goed weg te houden.

voetschimmel behandelen

Voetschimmel blaasjes doorprikken?

Veel mensen vragen zich af; kun je blaasjes als gevolg van voetschimmel doorprikken? Als je last hebt van jeukende blaasjes tussen de tenen of aan de rand van je voeten, zou ik deze niet doorprikken. De voetschimmel blaasjes trekken namelijk vanzelf namelijk weer weg. Geven de jeukende blaasjes erg veel ongemak, bijvoorbeeld veel pijn, dan kun je de blaasjes eventueel wel doorprikken. Doe dit heel voorzichtig en altijd met een steriele naald.

Wanneer naar de huisarts gaan bij voetschimmel

Het vervelende is dat voetschimmel vaak opnieuw terugkomt. Dit kan komen omdat je toch bepaalde voorzorgsmaatregelen vergeet. Maar ook omdat je hier gevoelig voor bent. Als je tenen dicht tegen elkaar aan zitten bijvoorbeeld, krijg je sneller last van schimmelinfectie tussen de tenen.

Dit komt omdat de huid tussen deze tenen lastig droog te houden is. Hier kun je eigenlijk weinig tegen doen. Mijn advies is om dan even je huisarts te bezoeken. Hij of zij kan eventueel een sterker antischimmel crème of zalf voorschrijven. Of antischimmel tabletten. Dit zou ik ook doen als je last hebt van een hardnekkige voetschimmel.

Twijfel je of je last hebt van voetschimmel? Een arts kan dit onderzoeken. Er worden dan stukjes van de nagels afgenomen of schilfers van de huid. Op deze manier kan heel makkelijk achterhaald worden of er een schimmelinfectie aanwezig is of niet.

voetschimmel behandelen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram