Brandende huid: rode, gevoelige huid
18 februari 2024 
11 min. leestijd

Brandende huid: rode, gevoelige huid

Een brandende huid is ontzettend vervelend. Niet alleen omdat je het voelt, maar ook omdat je het vaak aan de huid ziet. Een brandende huid ziet er namelijk rood uit, doet pijn en reageert overgevoelig op prikkels van buitenaf. In deze blog vertel ik je meer over de oorzaak van een brandende huid en geef ik natuurlijk mijn product tips als huidtherapeut! 

Wat is een brandende huid?

Met een brandende huid wordt eigenlijk gewoon letterlijk bedoeld dat de huid branderig aanvoelt. Ook voelt de huid vaak warm aan, kan het een beetje tintelen en doet het pijn. Eigenlijk dus alsof je huid een beetje in brand staat. Daarnaast ziet de huid er ook vaak rood en gezwollen uit.

Vaak ontstaat het branderige gevoel als reactie op een prikkel waar je huid overgevoelig op reageert. Om die reden gaat een branderige huid gaat ook vaak gepaard met een overgevoelige huid. Er zijn enorm veel triggers die een branderige huid kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld blootstelling aan bepaalde externe factoren als: hitte, kou, zon of irriterende prikkels. Maar ook aan interne factoren, als: hormoonschommelingen en stress. Daarnaast kan ook een allergische reactie de oorzaak zijn.

Wat te doen tegen brandende huid?

Het smeren van kalmerende producten kan helpen om een branderig gevoel en een pijnlijke huid te verminderen. Maar let wel op wát je smeert. Enorm veel merken beloven de huid te verkoelen. Terwijl ze in werkelijkheid alleen maar meer irritaties uitlokken. Deze irritaties voelen wij als tintelingen en een licht verkoelend effect, waardoor het lijkt alsof de producten werken. Maar in werkelijkheid ben je jouw huid dus alleen maar aan het verslechteren...

Geen zin om de hele blog door te lezen? Begrijpelijk. Scrol dan even naar beneden! Onderaan de blog geef ik namelijk al mijn product tips tegen een brandende huid.

branderige huid

Hoe ziet een branderige huid eruit?

Een branderige huid kan over het hele lichaam voorkomen. Zoals ik hierboven al aangaf geeft een branderige huid meestal niet alleen een brandend gevoel, maar ook nog allerlei uiterlijke symptomen. Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van jouw brandende huid kunnen de volgende symptomen optreden:

Roodheid

In bijna alle gevallen van een brandende huid is er ook sprake van een rode huid of rode vlekken. Dit komt, omdat je bloedvaten wijder worden zodra er sprake is van irritatie, een ontsteking of verbranding door uv straling. Wel verschilt deze roodheid per persoon. Je kunt je misschien wel voorstellen dat de roodheid sneller aanwezig is als je een wat lichter huidtype hebt.

Zwelling

Soms gaat een brandende huid ook gepaard met zwelling. Dit is vooral het geval als de brandende huid het gevolg is van ontstekingen in de huid. Je lichaam reageert hierop door een ontstekingsreactie op gang te brengen en dit kan leiden tot zwelling van de huid.

Jeukende huid

Een brandend gevoel gaat ook vaak gepaard met jeuk. Of het branderige gevoel is een reactie op de jeuk. Wanneer je namelijk veel aan je huid krabt, zorgt dit voor een branderig gevoel op de plekken waar je gekrabd hebt.

Blaren op de huid

Je huid kan ook branderig aanvoelen als gevolg van letterlijke verbranding. Bijvoorbeeld door het aanraken van een hete oven. Of door blootstelling aan teveel uv straling na een dagje zonnen. Er kunnen dan blaren op de huid ontstaan. Deze blaar vorming is een soort natuurlijke beschermingsreactie van je huid. De blaren beschermen namelijk tegen infecties en zo ook tegen een brandend gevoel.

Pijnlijke huid

Een branderige huid gaat in de meeste gevallen automatisch ook gepaard met een pijnlijke huid. Het voelt tenslotte letterlijk alsof je huid in brand staat en dat is niet bepaald fijn. Vooral als je over de huid wrijft is dit pijnlijk. Of als je er iets op de huid smeert kan je branderige huid nog pijnlijker aanvoelen. Dit kan overigens ook komen omdat je (vaak onbewust) stoffen smeert die de huid irriteren.

branderige huid

Oorzaak brandende huid

Er zijn enorm veel verschillende factoren die een brandende huid kunnen veroorzaken. Zowel interne factoren als externe factoren. Hieronder heb ik de 10 meest voorkomende factoren die een branderig gevoel veroorzaken op een rijtje gezet:

1. Overgevoelige huid (rode branderige huid)

Een intolerante huid wordt ook wel een overgevoelige huid genoemd. Dit houdt in dat de huid snel en abnormaal op prikkels reageert. De huidbarrière is bij een overgevoelige huid namelijk niet meer intact, waardoor je bovenste huidlaag de onderliggende huidlagen niet goed kan beschermen tegen irriterende invloeden van buitenaf. Zo kunnen bepaalde factoren voor vervelende huidklachten zorgen, als: jeuk, roodheid en dus een branderig gevoel. Terwijl dit minder snel gebeurt bij een huidbarrière dat nog wel helemaal intact is.

brandende huid

2. Een extreem droge huid

Misschien herken je jezelf hier wel in: je huid is wat droger en zodra je in de zee stapt bijt het. Een soort stekend gevoel. Dit is het zout dat de bovenste huidlaag irriteert, omdat het niet meer intact is. Net als bij een overgevoelige huid is er bij een droge huid sprake van een beschadigde huidbarrière. Hierdoor verdampt het water veel sneller uit de huid met als gevolg een droge huid. Tegelijkertijd komen schadelijke stoffen ook sneller binnen. Beide zorgen voor een trekkerig gevoel, roodheid, een gevoelige huid en een branderig gevoel.

brandende huid

3. Verbrandde huid (branderige rode vlekken op huid)

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een brandende huid is blootstelling aan hitte. Je raakt net even te vroeg het cake blik aan. Of pakt onbewust een gloeiende hete plaat vast. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Met als gevolg een verbrandde huid. Wat gepaard gaat met een branderig gevoel, pijnlijke huid en als het een beetje tegen zit vervelende blaren.

Daarnaast kun je natuurlijk ook verbrand zijn door de zon. Overmatige blootstelling aan UV straling vergroot het risico op zonverbranding en zo op een brandende huid. Verder kan ook blootstelling aan agressieve chemische stoffen zorgen voor verbranding en zo een pijnlijke en branderige huid. Denk bijvoorbeeld aan agressieve schoonmaakmiddelen en chemicaliën. Maar ook als je iets te fanatiek aan de slag bent gegaan met peelen, kan dit zorgen voor een brandende huid (been there, done that  ).

Als het branderige gevoel het gevolg is van zonverbrand is de juiste zonverzorging belangrijk. In deze blog lees je al mijn tips na een dagje zon: Zonverzorging

branderige huid

4. Irriterende cosmetica (brandende huid gezicht)

De reden dat ik met de Sproet Instagram pagina begonnen ben, is vooral vanwege de vele cosmetica producten met irriterende stoffen die verkocht worden. Merken die beloven dat ze je huidproblemen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen, terwijl ze in werkelijkheid het tegenovergestelde doen.

Als een crème, reiniger, serum, of make up product bepaalde irriterende stoffen bevat kan dit de huid dusdanig irriteren dat er een branderig gevoel optreedt. Vaak samen met veel roodheid, een gevoelige huid, een gezwollen gezicht, een pijnlijke huid een branderig gevoel. Voorbeelden van stoffen die de huid irriteren zijn: eucalyptusolie, pepermuntolie, citrusolie, gemberolie en rozenolie.

branderige huid

5. Allergische reacties (rood gezicht met branderig gevoel)

Heb je last van een rood gezicht met een branderig gevoel? Dan is dit vaak het gevolg van een allergische reactie op een bepaald ingrediënt dat je gesmeerd hebt. Naast irritatie als gevolg van irriterende stoffen, kunnen dit soort ingrediënten namelijk ook voor een allergische reactie zorgen.

Bij een allergische reactie is huiduitslag vaak iets heftiger. Er ontstaat roodheid, zwelling, kleine bultjes, een branderige huid, een pijnlijke huid en soms zelfs kleine blaren. Maar een allergische reactie kan ook optreden als reactie op niet-cosmetische ingrediënten, zoals: bepaalde stoffen uit medicijnen, voedsel of een insectenbeet.

brandende huid

6. Huidaandoeningen

Helaas gaan ook veel huidaandoeningen gepaard met een branderige gevoel. Zo hebben veel mensen met eczeem of psoriasis last van een droge huid, jeuk en een overgevoelige huid. Wat vervolgens zorgt voor een branderig gevoel. Hetzelfde geldt voor klachten als couperose en rosacea, waarbij roodheid en een branderig gevoel op de voorgrond staan. Met name bij rosacea, is er sprake van een brandende en pijnlijke huid, wanneer er opvlammingen optreden.

brandende huid

7. Infecties

Een brandende huid kan ook het gevolg zijn van een infectie. Dit kan gaan om een bacteriële infectie of virale infectie. Zo gaat een schimmelinfectie bijvoorbeeld gepaard met jeuk en een branderig gevoel. Net als een herpes infectie, waterpokken en gordelroos. Hetzelfde geldt voor bacteriële infecties, als: impetigo, wondroos, folliculitis en cellulitis. Ook deze infecties zorgen vaak voor veel ongemak en een brandend gevoel.

brandende huid

8. Zenuwbeschadiging

Een minder bekende oorzaak van een brandende huid is een zenuwbeschadiging. Je noemt dit ook wel neuropathie. Bepaalde zenuwen functioneren dan niet meer zoals deze zouden moeten, waardoor het centrale zenuwstelsel verkeerde signalen doorgeeft. Dit kan leiden tot een overgevoelige huid en branderige sensaties.

Neuropathie kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Bij diabetische neuropathie zorgt een te hoge bloedsuikerspiegel voor een beschadiging van de zenuwen en zo voor neuropathie. Maar ook chemotherapie, bepaalde infecties, auto-immuunziekten en sommige geneesmiddelen kunnen neuropathie en zo een brandende huid veroorzaken.

branderige huid

9. Gevoelige huid

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een brandende huid is het hebben van een gevoelige huid. Je kunt namelijk vanaf je geboorte last hebben van een gevoelige huid en daarom ook overgevoelig reageren op factoren van buitenaf.

Denk aan: warmte, kou,  zon, allergenen, voeding etc. Ze zorgen sneller voor symptomen als: pijn, ontstekingen, onzuiverheden, jeuk en een branderige huid. Daarnaast is een gevoelige huid ook  extra vatbaar voor het ontwikkelen van huidaandoeningen, als: rosacea en eczeem.

brandende huid

10. Andere oorzaken van een branderige huid

Naast bovenstaande oorzaken zijn er nog meer factoren die een brandende huid veroorzaken. Wat we bijvoorbeeld vaak zien is dat de huidconditie verslechterd in stressvolle situaties. De huid wordt droger en een droge huid gaat gepaard met een overgevoelige huid, waardoor er een branderig gevoel kan ontstaan. Hetzelfde geldt voor hormonale schommelingen tijdens de menstruatie of overgang, een snelle overgang van warm naar kou (of andersom) en een fanatieke sportsessie.

Hoe ontstaat een branderig gevoel?

Een brandende huid kan dus door verschillende factoren veroorzaakt worden. Maar hoe zorgen deze oorzaken ervoor dat jouw huid uiteindelijk branderig aanvoelt? Het exacte proces achter het ontstaan van een branderige huid is afhankelijk van de oorzaak, maar in veel gevallen spelen je zenuwen een grote rol.

Wanneer de zenuwuiteinden gestimuleerd worden, sturen ze signalen naar onze hersenen toe. Dit is een gewenste reactie, want op die manier waarschuwt je lichaam je voor 'gevaar'. Wel zo handig! Zo geven je zenuweinden bijvoorbeeld ook een signaal door naar je hersenen door, wanneer je jouw hand per ongeluk op een hete plaat legt. Als reactie op dit signaal, haal jij snel je hand van de plaat.

Stimulatie van je zenuweinden is dus nodig, maar als je zenuweinden onnodig gestimuleerd worden, sturen ze signalen naar onze hersenen die eigenlijk niet gestuurd zouden moeten worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als irritaties je zenuweinden prikkelen. Of verbranding, waarbij je zenuweinden beschadigen.

Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam ontstekingscellen gaat vervoeren naar het desbetreffende gebied waar deze zenuwuiteinden gereageerd hebben. Deze ontstekingscellen produceren allerlei stofjes die de zenuwuiteinden prikkelen, waardoor jeuk en een branderig huid ontstaat.

brandende huid

Behandeling brandende huid

Als je last hebt van een brandende huid en pijnlijke huid is eerst belangrijk om te achterhalen of er bepaalde factoren zijn die het branderige gevoel kunnen veroorzaken. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om kalmerende en verkoelende producten te smeren, als het branderige gevoel instant wordt gehouden door een infectie. Als je de oorzaak (of oorzaken) weet, kun je het branderige gevoel ook effectiever aanpakken! Hieronder lees je wat ik zou doen:

Stap 1. Koelen

Naast het vermijden of behandelen van de oorzaken, is het ook belangrijk om je brandende huid weer tot rust te brengen. Bijvoorbeeld door het te koelen. Dit koelen kun je letterlijk doen doormiddel van koelelementen, zoals koud water of een koude kompressen. Maar ook door het smeren van ingrediënten die een verkoelende werking op de huid hebben. Voorbeelden van verkoelende ingrediënten zijn: haver, zoethoutwortel, aloe vera gel, groene thee en polidocanol.

branderige huid

Stap 2. Huid verzorgen (lichaam)

Naast het koelen van de huid, is het ook belangrijk om de conditie van een overgevoelige huid te verbeteren. Op die manier reageert je huid namelijk minder snel op externe factoren, waardoor de kans groot is dat de huid ook minder snel branderig aanvoelt. Zit het brandend gevoel op je lichaam? Dan zou ik onderstaande producten gebruiken. Zit het brandende gevoel op je gezicht? Dan heb ik hieronder een fijn stappenplan gezet!

brandende huid verzorgen

Stap 3. Huid verzorgen (gezicht)

Als het brandende gevoel op je gezicht zit, is de kans groot dat je cosmetica producten een rol spelen. Ze kunnen je huidbarrière verslechteren en zo voor irritaties en gevoeligheid zorgen. Wist je dat irritaties uiteindelijk zelfs zorgen voor huidveroudering? Liever niet dus! Als je weet dat je een overgevoelige huid hebt, zou ik voor onderstaande producten gaan. Ze zijn mild geformuleerd, verzachtend, parfumvrij en bevatten stoffen die de huid zowel kalmeren en hydrateren als de huidbarrière versterken.

branderig gevoel

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Manuela
Door

Manuela

op 19 Feb 2024

Ik had pas geleden last van tranen(buitenste ooghoeken),een droge rode schilferende huid bij de slapen en ik dacht dat het aan het recovery serum van PC lag(retinol) of exfoliant.Maar volgens mij is het de shampoo,er zit cocamidopropyl betaine in.

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram