Folliculitis: ontstoken haarzakjes
20 september 2021 

Folliculitis: ontstoken haarzakjes

Ik denk dat iedereen wel eens last heeft gehad van ontstoken haarzakjes. Vervelend, maar geheel onschuldig. Maar wat nou als heel veel haarzakjes ontstoken zijn? Dan is er iets meer aan de hand. Je spreekt dan van de huidklacht folliculitis. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen, om deze vervelende ontstekingen te verminderen!

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!


Wat is folliculitis?

Folliculitis is de medische benaming voor ontstoken haarzakjes. En de huid om de haarzakjes heen. Veel mensen noemen het follicultius, maar de echte medische benaming is: folliculitis. De bultjes zijn niet besmettelijk.

Hoe zien ontstoken haarzakjes eruit?

Wat je bij deze huidklacht vooral ziet, zijn kleine pukkeltjes en puistjes. Op plekken van het lichaam waar haren groeien. Vandaar ook de naam folliculitis. Een ander woord voor haarzakje is namelijk haarfollikel.

Eigenlijk kunnen de rode pukkeltjes dus over je hele lichaam voorkomen. Maar waar je ze vaak ziet zijn: de nek, borst, bovenrug en schaamstreek. Wat deze huidklacht extra vervelend maakt is de jeuk. De bultjes kunnen namelijk onwijs jeuken tijdens de ontstekingsfase.

Mensen beschrijven bij folliculitis vaak  de volgende huidklachten:

  • Puistjes achterkant nek
  • Ontstoken haarzakjes gezicht
  • Pukkeltjes schaamstreek
  • Ingegroeide haren
  • Jeukende pukkeltjes
  • Scheerirritatie bultjes

folliculitus

Folliculitis kan erg lijken op acne. Maar het is echt iets anders. Je ziet bijvoorbeeld geen mee-eters zitten, zoals bij acne wel het geval is. Daarnaast worden acne puistjes veroorzaakt door een verstopping en ontsteking van de talgklier. Bij folliculitis gaat het om een ontsteking van de haarzakjes.

Waar folliculitis ook heel erg op kan lijken zijn keratosis pilaris bultjes. Niet gek, want keratosis pilaris is een huidklacht waarbij er ook verstoppingen van de haarzakjes ontstaan. Alleen is hierbij (nog) niet sprake van een ontsteking. Het zijn kleine rode pukkeltjes, zoals je op de foto hieronder kunt zien. Vaak zitten de bultjes op de armen of benen, waardoor de huid hier ruw aanvoelt.

rode puntjes op de huid

Oorzaak ontstoken haarzakjes

De folliculitis bultjes zijn een teken van ontstekingen aan de haarzakjes. Je haren zitten in een soort kleine zakje. En als dit haarzakje geïnfecteerd raakt, ontstaat er een ontsteking van het zakje. Het gaat vaak om een infectie met een bacterie of met een gist.

Maar hoe raakt je haarzakje plotseling geïnfecteerd? Meestal komt dit door fysieke prikkeling. Bijvoorbeeld na het scheren van je haren. Daarom wordt folliculitis ook wel als een teken van scheerirritatie gezien. Of na het dragen van strakke kleding of sieraden die over je huid wrijven en schuren. Al deze factoren zorgen voor irritatie van je huid, waardoor er een infectie kan ontstaan.

Als de uiteindelijke infectie wordt veroorzaakte door een bacterie, gaat dit vaak om het stafylokokken bacterie. Dit bacterie vermenigvuldigt vaak in warme omgevingen. Denk aan een warm bad of tropisch klimaat. Daarom veroorzaakt dit bacterie vaak folliculitis op plekken waar natte badkleding heeft gezeten. Of waar je veel transpireert.

Als de infectie wordt veroorzaakt door een gist, gaat het vaak om hetzelfde gist dat verantwoordelijk is voor de huidklacht pityriasis versicolor. Het gaat dan vaak om de gist: Malassezia furfur. De gist leeft altijd op onze huid, maar als ze zich gaan vermedigvuldigen, ontstaan er huidklachten. Waaronder folliculitis.

Behandeling ontstoken haarzakjes

Wat kun je zelf tegen folliculitis doen?

Omdat de jeukende pukkeltjes getriggerd kunnen worden door fysieke invloeden, is het belangrijk om na te gaan of dit bij jou het geval is. Zitten de folliculitis bultjes op plekken waar je vaak strakke kleding draagt? Of op een plek waar je ketting constant over je huid wrijft? Dan is het belangrijk om dit te veranderen. Wie weet verdwijnen de pukkeltjes dan snel!

Zitten de jeukende pukkeltjes in je schaamstreek? Dan kan het een teken zijn van scheerirritatie. Wat je dan het beste kunt doen lees je in mijn blog: ingegroeide haren. Hierbij is het vooral belangrijk om het juiste scheerschuim te gebruiken. En te scheren met een goed scheermesje. Een fijn voorbeeld is dit schermesje van Bamboozy voor de vrouwen. Of deze huidvriendelijke tondeuse voor de mannen.

Als de folliculitis pukkeltjes worden veroorzaakt door een bacteriële infectie, kun je een desinfecterende zeep gebruiken. Het type product, ligt aan de locatie van de pukkeltjes:

Helpen bovenstaande maatregelen niet? Dan is de kans groot dat de folliculitis bultjes niet worden veroorzaakt door een bacterie. Maar door een gist. Kies dan liever voor een anti-gist shampoo. Deze shampoo kun je ook gebruiken als de folliculitis bultjes niet op je hoofd of in je nek zitten, maar op een ander deel van je lichaam. Je brengt de shampoo dan met een washandje aan op je huid en laat het tien minuten intrekken.

Bultjes op hoofdhuid

Heb je last van pukkeltjes of bultjes op je hoofdhuid? Maar denk je niet dat het om folliculitis gaat? Lees dan mijn blog: bultjes op hoofdhuid. Misschien dat jouw huidklacht, met bijhorende tips, daar wel tussen staat!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram