Steenpuist: pijnlijke bult
06 augustus 2022 

Steenpuist: pijnlijke bult

Een steenpuist. De meeste gaan al gillen als ze er een filmpje of foto van zien. Toch is de kans groot dat je ooit in je leven ook te maken krijgt met een steenpuist. Gelukkig zijn ze over het algemeen onschuldig en trekken ze vanzelf weer weg! In deze blog vertel ik je meer over: de steenpuist oorzaak, hoe een steenpuist eruit ziet (inclusief steenpuist foto) en natuurlijk de steenpuist behandeling. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Een steenpuist noem je ook wel een furunkel. Het gaat hierbij om een ontsteking van de huid, door een huidbacterie. Wat zich uit in een, met pus gevulde, bult.

n de meeste gevallen is een steenpuist onschuldig en zal het vanzelf ook weer wegtrekken. Maar soms kan het zoveel klachten geven, dat het toch fijn is om iets aan de steenpuist te doen.

steenpuist foto

Anders dan de typische jeugdpuistjes, worden steenpuisten veroorzaakt door stafykokken. Dit is een type huidbacterie. Deze stafylokokken dringen naar binnen via een porie in je huid, waar een haartje naar buiten treedt. Om die reden zitten steenpuisten ook altijd op een plek waar haar groeit.

Het bacterie treedt dus binnen via je porie en trekt vervolgens dieper de huid in. Richting je haarwortel zakje. Dit is het begin van een haartje. Vervolgens ontstaat er bij die haarwortel een ontsteking. Wat zich uit als een steenpuist.

Waarom er een ontsteking aan de haarwortel ontstaat, kan door meerdere factoren komen. Zo is een geïrriteerde huid bijvoorbeeld een mogelijke steenpuist oorzaak. Denk aan scheerirritatie bijvoorbeeld, waardoor er een steenpuist in de schaam streek ontstaat.

Maar bijvoorbeeld ook slechte hygiëne en het dragen van té strakke kleding kan een steenpuist oorzaak zijn.

steenpuist schaam streek

Een steenpuist gaat eigenlijk altijd verschillende fases door. Allereerst kun je een steenpuist herkennen aan een rode en pijnlijke bult in de huid. Die ook nog een kloppend gevoel afgeeft. Je voelt de puist als het ware zitten, zonder dat je eraan zit. Dit zorgt er meteen voor dat de steenpuist voor jezelf vaak veel groter lijkt dan het in werkelijkheid is.

Na een paar dagen verandert het midden van de rode bult in een gele pus kop. Dit is meteen een typisch kenmerk van een puist. Het betekent dat de steenpuist rijp is. Oftewel, je zou het kunnen uitknijpen. Maar of een steenpuist uitknijpen slim is, kom ik zo op terug.

Na een tijdje begint het centrum van de steenpuist, het midden, af te sterven. Je noemt dit ook wel weefselsterfte. Dit merk je, omdat er een zwarte korst op de steenpuist verschijnt. Daarnaast kan het ook zijn dat de omliggende huid wat gaat zwellen.

Karbonkels

Deze naam klinkt misschien een beetje gek, maar het wordt echt gebruikt als medische term. Karbonkels is een benaming om aan te geven dat er meerdere steenpuisten dicht bij elkaar zitten.

Dit gebeurt vooral als de steenpuisten in de nek zitten. Over het algemeen zijn karbonkels ook erg pijnlijk. Een steenpuist foto is natuurlijk nooit echt smakelijk, maar hieronder zie je een hoe vier steenpuisten samenvloeien tot karbonkels.

steenpuist

Furunculose

Ook furunculose is een veelgebruikte medische term als het gaat om steenpuisten. Het betekent namelijk dat iemand regelmatig last heeft van terugkerende steenpuisten. In de meeste gevallen is iemand dan ook drager van het stafylokokken bacterie.

Daarnaast kunnen er ook nog andere dingen aan de hand zijn als je last hebt van steeds terugkerende steenpuisten. Zo hebben mensen met diabetes een vergroot risico op furunculose. Net als mensen met bloedarmoede of andere ziektes waarbij je weerstand verlaagd is.

Een veelvoorkomende plek is een steenpuist in de schaamstreek. Dit heeft eigenlijk twee redenen. Allereerst, omdat hier natuurlijk veel haartjes groeien. En de stafylokokken makkelijk via dit haartje naar binnen treden.

Ten tweede is het zo dat steenpuisten sneller ontstaan als de huid geïrriteerd is. En het scheren van je schaamstreek kan zorgen voor irritatie van de huid. Denk bijvoorbeeld aan scheerbultjes of ingegroeide haren, waardoor er een steenpuist in de schaam streek kan ontstaan.

steenpuist schaam streek

Dit is misschien wel de meest vervelend plek om een steenpuist te krijgen: je gezicht. Een steenpuist in het gezicht komt gelukkig niet super veel voor. Maar áls het voorkomt, zijn de klachten wel vaak wat heftiger.

Het is namelijk zo dat bij een steenpuist in het gezicht ook vaak de omliggende huid op zwelt, waardoor de puist groter lijkt, maar ook voelt. De steenpuist zit meestal dicht bij de haargrens, omdat hier meer haargroei is. De steenpuist foto hieronder gaat niet om één steenpuist in het gezicht. Maar meerdere, die zijn samengevloeid tot een karbonkel.

steenpuist gezicht

Een steenpuist in de nek is vaak het gevolg van schurende en wrijvende kleding of sieraden. Ze irriteren je huid constant, waardoor het risico op een overgroei van stafylokokken en zo een steenpuist groter wordt.

Wat verder opvalt, als de steenpuist in je nek zit, is dat het vaak niet om één steenpuist gaat. Maar om meerdere steenpuisten. Die dicht bij elkaar liggen. Je noemt dit ook wel karbonkels. Ze doen vaak veel pijn.

steenpuist uitknijpen

Naast een steenpuist in je schaam streek, nek of gezicht, komt het ook regelmatig voor dat een steenpuist in het oor zit. Het vervelende aan een steenpuist in je oor, is dat je gehoor hierdoor ook tijdelijk achteruit gaat. Een beetje vergelijkbaar met het dragen van een oordopje.

Het 'fijne' aan een steenpuist in je oor is natuurlijk wel dat het niet goed ziet zitten. En dat je er niet makkelijk bij kan, waardoor de verleiding om de steenpuist uit te knijpen ook minder groot is. En dat is fijn, want een steenpuist uitknijpen is een heel slecht idee!

steenpuist in oor

Oh nee, een steenpuist op je bil. Het klinkt misschien een beetje beschamend, toch komt het vaker voor dan je denkt. Met name mannen hebben een verhoogd risico op het krijgen van een steenpuist op een bil of billen. Dit komt, omdat zij over het algemeen meer haargroei op hun billen hebben.

Daarnaast is schurend en strakzittend ondergoed ook een trigger voor steenpuisten op je billen Het vervelend aan deze plek is, dat het extra pijn doet. Omdat je er constant op zit. Je loopt hierdoor ook sneller het risico dat de steenpuist kapot gaat.

steenpuist bil

Helaas is een steenpuist super besmettelijk. Met name het pus in de steenpuist zit vol met besmettelijke bacteriën. Deze bacteriën kun je zowel op jezelf als een ander overdragen.

Een steenpuist uitknijpen zorgt ervoor dat het pus op de omliggende huid terecht komt, waardoor ook hier een steenpuist kan ontstaan. Daarom is een steenpuist uitknijpen eigenlijk altijd een slecht idee. Je kunt beter helemaal niet aan de puist zitten.

Heel soms treden er complicaties op bij steenpuisten. Eén van deze complicaties is wondroos. Dit is een huidinfectie, waarbij er een vuurrode gezwollen uitslag ontstaat. Die erg pijnlijk kan zijn. In hele zeldzame gevallen kunnen de bacteriën in je bloedbanen terecht komen, waardoor je een bloedvergiftiging kunt krijgen.

Gelukkig komt dit maar heel weinig voor. Ook kan het voorkomen dat je lymfeklieren opzwellen. Dit is een teken dat je immuunsysteem hard aan het werk is, om de ontsteking te verhelpen. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken.

steenpuist behandeling

Als je last hebt van een steenpuist, wil je natuurlijk heel graag weten hoe je hier weer vanaf komt. In principe is een steenpuist behandeling niet nodig, omdat steenpuisten vaak vanzelf weer zullen verdwijnen.

Toch heb ik hieronder een aantal tips tegen steenpuisten gezet!

Steenpuist behandeling: geen steenpuist uitknijpen!

Je hebt vaak het gevoel dat je de steenpuist moet uitknijpen, omdat je een constante druk van de puist voelt. Toch is het echt verstandig om dit niet te doen! Je vertraagt hierdoor alleen maar het genezingsproces. Bovendien vergroot een steenpuist uitknijpen de kans op nieuwe steenpuisten.

Wacht liever rustig af tot de steenpuist vanzelf weg trekt.. Als de steenpuist eenmaal rijp is, en er dus een geel puskopje op komt, zal de druk van de puist ook afnemen.

steenpuist uitknijpen

Steenpuist behandeling: rijpingsproces versnellen

Wat je wel kunt doen is het rijpingsproces van de steenpuist versnellen, waardoor de druk van de steenpuist ook sneller afneemt. Dit kun je doen door de steenpuist warm te maken. Bijvoorbeeld met een warm washandje of warm kompres op de steenpuist te leggen.

Steenpuist behandeling: ontsmetten

Is de steenpuist toch open gegaan? Dan is het heel belangrijk om de steenpuist en huid hieromheen te desinfecteren met jodium. Bijvoorbeeld deze jodium zalf. Dek het hierna af met een gaasje of een desinfecterende pleister, zodat je anderen of jezelf niet kunt besmetten. Was ook goed je handen!

Ook als de steenpuist niet open is gegaan, kan het verstandig zijn om je te douchen met een desinfecterende zeep.

steenpuist behandeling

In sommige gevallen kan het toch fijn zijn om de steenpuist door een huisarts te laten bekijken. Hij of zij kan dan eventueel een antibiotica kuur voorschrijven, om het genezingsproces te versnellen. Maar wanneer moet je met een steenpuist naar de huisarts? Doe dit als:

  • De steenpuisten blijven terugkomen (furunculose)
  • Je meerdere steenpuisten bij elkaar hebt zitten die pijn doen (karbonkels)
  • Als de steenpuist rondom je mond of neus zit
  • Je ziek wordt van de steenpuist
  • Je een hartklep aandoening hebt

steenpuist bil

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram