Ingegroeide haren: scheerbultjes, scheerirritatie
29 augustus 2020 

Ingegroeide haren: scheerbultjes, scheerirritatie

Tegenwoordig zijn de bikini broekjes steeds hoger uitgesneden. High cut noemen ze het. Heel leuk die high cut bikini, maar dat betekent ook dat we onze haartjes steeds nauwkeuriger moeten ‘cutten’. Want hoe hoger je bikini broekje, hoe secuurder je te werk moet gaan met je scheermesje. Waar je dan absoluut niet op zit te wachten zijn ingegroeide haren. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op ingegroeide haren te verkleinen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor ingegroeide haren en scheerirritatie.

Ingegroeide haren

Wat zijn ingegroeide haren?

De medische naam voor ingegroeide haren is: pseudofolliculitus. Ook wel scheerirritatie of scheerbultjes genoemd. Het is eigenlijk een ontstekingsverschijnsel nadat het haartje in de omliggende huid is gegroeid. Niets ernstigs, maar het kan wel heel storend zijn. Vooral mensen met gekruld schaamhaar hebben snel last van ingegroeide haartjes. Dit komt omdat gekrulde haren sneller ‘verkeerd’ groeien. Ongeveer 60% van de Afro-caribbean mannen heeft last van ingegroeide haren, terwijl dit bij blanken maar 5% betreft. 

Een vorm van scheerirritatie, die veel voorkomt bij mannen in hun nek, is folliculitis. In mijn blog folliculitis bultjes lees je hier meer over. 

Hoe zien ingegroeide haren eruit?

Over het algemeen zie je ingegroeide haren vooral als kleine, rode pukkeltjes. Met name in de lies, schaamstreek en baard. Er zijn twee vormen van ingegroeide haren die het meeste voorkomen:

 • Pseudofolliculitus barbae: bij deze vorm zitten de ingegroeide haren in de baardstreek. Je zult deze vorm daarom vooral bij mannen zien die hun gezichtshaar scheren. Het wordt daarom ook wel scheerirritatie genoemd, waarbij er rode bultjes rondom de kin, mond en op de wangen te zien zijn.
 • Pseudofolliculitus nuchae: bij deze vorm zitten de ingegroeide haartjes in de nek. Vandaar de naam nuchae. Daarnaast komen ingegroeide haren in de schaam streek bij vrouwen heel vaak voor.

Oorzaak ingegroeide haren

De grootste oorzaak van ingegroeide haren is een verkeerde groeirichting. De haartjes groeien als het ware naar links of rechts in plaats van recht naar boven. Hierdoor komen de haartjes in het omliggende huid of in de rand van de haarfollikel terecht. Je lichaam weet dat dit eigenlijk niet hoort. En ziet de haar als een ‘indringer’. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie tegen het haartje en zie je een rood pukkeltjes of puistje. Waarom het haartje naar links of rechts groeit is onbekend. De haartjes kunnen op twee manieren ingroeien:

 • Extrafolliculair haar: het haartje is uit het haarzakje gegroeid en terug in de huid gegroeid.
 • Transfolliculair haar: het haartje is niet uit het haarzakje gegroeid, maar groeit direct onder de huid. Hierdoor ontstaan bultjes, pukkeltjes, puistjes of andere irritatie verschijnselen.

Ingegroeide haren worden vaak getriggerd als de haren té kort worden afgeschoren. Het idee achter scheren is natuurlijk een zo glad mogelijke huid creëren. Begrijpelijk! Maar té is ook niet goed. De zogeheten ‘lift and cut’ scheermesjes zorgen hiervoor. Het scheermesje tilt de haren op en snijdt ze vervolgens vlak boven je huid af. De haren worden zo kort afgeschoren dat ze heel dicht op het huidoppervlakte komen te liggen. Hierdoor groeien de haartjes naar links en rechts, in plaats van omhoog.

Ook denken veel mensen dat het strak trekken van je huid zorgt voor mooie gladde benen of een zachte, gladde, bikinilijn. Het klopt wel, maar je zal er sneller ingegroeide haren voor terug krijgen. Net als het meerde malen scheren over het zelfde gebied. Of scheermesjes gebruiken die uit meerdere mesjes staan. Allemaal zorgen ze voor ingegroeide haren.

Jeuk en irritatie na het scheren

Ik weet dat veel vrouwen last hebben van jeuk na het scheren. Voor een deel komt dit natuurlijk door het scheren zelf. Het is namelijk niet het meest huidvriendelijke. Maar voor een groot deel komt de jeuk en irritatie ook door de scheerproducten. Ik denk dat iedere vrouw wel weet dat je het daar beneden niet moet wassen met zeep. Toch gebruiken veel vrouwen wel scheerschuim met daarin zeep of andere irriterende ingrediënten. Als parfum en geurstoffen. Ook scheerschuim dat zogenaamd speciaal voor de gevoelige huid en intieme zone zijn ontwikkelt. Zoals deze scheerschuim fles van Gilette. Of deze met lavendel

Net als de zogeheten Gilette Venus comfortglide scheermesjes. Dit zijn scheermesjes waar al een soort blokje zeep aan vast zit. Zodat je mesje beter over de huid glijdt. Ook hier zitten allerlei irriterende ingrediënten in. Die zowel je huid irriteren als je vrouwelijke flora in de war brengen. Liever niet dus! Mijn tip is scheer met een plantaardige olie. Bijvoorbeeld olijfolie. Of een kalmerende olie. Deze plantaardige oliën zorgen ervoor dat je scheermesje beter over de huid glijden en zo minder schade teweeg brengen. Daarnaast mag een plantaardige olie op alle plekjes komen 😉 zonder iets in de war te brengen. Thank me later!

Ingegroeide haren behandelen

Wat kun je zelf tegen ingegroeide haren doen?

Nu we weten hoe de ingegroeide haren ontstaan is het fijn om te weten hoe je ze kunt behandelen. Of nog belangrijker: hoe voorkom je ingegroeide haren? Er zijn gelukkig een aantal dingen die je zelf kunt doen om de ingegroeide haren zoveel mogelijk te voorkomen. Ik heb hieronder een paar tips beschreven:

 • Gebruik een kalmerende olie. Dit zorgt ervoor dat je scheermesje beter over de huid glijdt en je huid direct gekalmeerd wordt.
 • Gebruik geen scheermesjes die de haren eerst optillen en dan afscheren.
 • Gebruik een scheermesje dat maar uit één mesje bestaat, zoals dit scheermesje van Bamboozy
 • Scheer je baardstreek het liefste met een tondeuse waarbij je de afscheer hoogte kunt instellen.
 • Maak je baardharen eerst nat. Bijvoorbeeld met een douche of natte handdoek. Dit maakt de haar namelijk ‘minder sterk’.
 • Span de huid niet tijdens het scheren en scheer met de haren mee.
 • Scheer niet vaker dan één keer over hetzelfde gebied.
 • Snel ingegroeide haren na het scheren van je baardstreek? Gebruik drie keer per week een exfoliant met glycolzuur. Dit zorgt ervoor dat je dode huidcellen verdwijnen, waardoor je haren rechter op staan. Ze worden op die manier beter afgeschoren en zullen minder snel ingroeien. Daarnaast zorgt een exfoliant voor cel vernieuwing en dus een mooiere egalere huid. Een win win situatie dus!
 • Bewaar je scheermesje niet in je douche. Dan gaan de mesjes roesten en worden ze bot.
 • Smeer je huid na het scheren in met een crème waarin een kalmerend ingrediënt zit. Een goed voorbeeld is deze balsem met niaciniamide, shea butter en glycerine. Met name niacinamide is erg effectief tegen scheerirritatie. Het is een antioxidant dat kalmeert, remt ontstekingen, beschermt én hydrateert. Onderzoek heeft uitgewezen dat niacinamide al een uur na scheren een kalmerend effect kon geven. Daarnaast kun je de crème ook gewoon als dagcrème gebruiken. Ideaal dus! Een andere fijne optie is deze kalmerende lotion met zoethoutwortel extract.

IPL thuisapparaat

Sommige mensen verwijderen de haren niet met een scheermesje of wax strips, maar met een IPL lichtontharingsapparaat voor thuis. Een behandeling met laserlicht is bewezen effectiever dan een behandeling met IPL (intense pulsed dye light). Vooral omdat laserlicht veel gerichter werkt. Ondanks dat laserlicht de gouden standaard is, kan IPL de haren ook effectief verwijderen. Tegenwoordig kun je dit dus ook zelf doen, zonder enige professionele kennis. Maar je begrijpt wel dat er met een IPL-thuisapparaat met een lagere lichtenergie (joules) gewerkt dan in de klinieken. Het zal daarom altijd minder effectief zijn dan een behandeling in de kliniek. Toch zijn de ipl apparaat thuis ervaringen positief. Zo kwam ik dit IPL thuisapparaat van Phillips tegen met veel lovende reviews. Net als dit IPL apparaat van braun. Wel moet je rekening houden met het behandeldoel. Als je de haren laat laseren in een kliniek is je behandeldoel 80% van de haren definitief ontharen. Het IPL thuisapparaat kan dit helaas niet. Het behandeldoel hierbij is de terug groei van de haren zo lang mogelijk uit te stellen. Fabrikanten geven aan dat de haren tot 6 maanden wegblijven. Na de derde behandeling zul je al een aanzienlijk resultaat zien in de haargroei vermindering. In de praktijk zul je 6 a 10 keer behandeld worden. Met een interval van ongeveer 6 weken tussen iedere behandeling. Maar hoe vaak doe je ipl thuis? Ze raden aan om de behandeling iedere vier tot acht weken te herhalen. Deze ‘touch-up’ zal steeds korter duren, omdat er natuurlijk steeds minder haren terug zullen groeien. Op zich het proberen waard toch?!

Wat kan een professioneel voor je betekenen?

Als je veel last hebt kun je er ook voor kiezen om een huid therapeut te bezoeken voor lasertherapie. Door middel van laser ontharing worden de haartjes voor 80% definitief verwijderd. Hierdoor kunnen ze ook niet meer ingroeien.

Tips van de @Sproetonline Instagramvolgers

Als ik een productadvies voor een specifieke huidklacht op Instagram publiceer, vraag ik ook altijd aan mijn Instagram volgers of zij nog tips hebben. Over producten of therapieën waar zij goede ervaringen mee hebben, Voor scheerirritatie kreeg ik de volgende tips:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!