Ingegroeide haar bikinilijn
05 augustus 2023 
5 min. leestijd

Ingegroeide haar bikinilijn

Niemand zit erop te wachten: een ingegroeide haar in je bikinilijn. Het voelt niet alleen ongemakkelijk aan, maar zit er ook niet echt gezellig uit. Maar hoe ontstaan ingegroeide haren in je bikinilijn precies? Kun je zelf ingegroeide haren verwijderen? En wat zijn tips om ingegroeide haren te voorkomen? Ik vertel het je allemaal in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat zijn ingegroeide haren?

Er zijn allerlei vaginale ongemakken. Ingegroeide haren zijn er één van. Hierbij groeien de haartjes niet naar boven, je huid uit. Maar naar links of rechts, je huid in. Dit kan zorgen voor vervelende rode bultjes, irritatie, ontstekingen en zelfs infecties met schimmels of bacteriën. Meestal zijn de ingegroeide haartjes het gevolg van het scheren, epileren of harsen van ongewenste haren.

Na het verwijderen van de haren, groeit er op diezelfde plek namelijk een nieuwe haar. Deze haar kan recht naar boven groeien, maar ook de huid in, waardoor er een ingegroeide haar ontstaat. Dit risico wordt groter wanneer je strakke kleding draagt, een ruwe huid hebt en/of irriterende scheer producten gebruikt.

De ingegroeide haartjes kunnen over het hele lichaam ontstaan. Wel komen ze vaker voor op plekken van de huid waar de haargroei wat dikker is. Denk aan de baardstreek (wangen) bij mannen. Of bikinilijn en oksels bij zowel mannen als vrouwen. Vaak wordt dan gegoogeld op 'ingegroeide haren vagina', maar in werkelijkheid gaat het vaak om een ingegroeid haartje in de schaamstreek.

ingegroeide haar bikinilijn

Ontsteking van het haarzakje

Een ingegroeide haar kan uiteindelijk zorgen voor een ontsteking van het haarzakje. Een ingegroeide haar veroorzaakt namelijk irritatie van het omliggende weefsel. Je lichaam ziet dit aan als iets vreemd en reageert hierop doormiddel van een afweerreactie. Dit kan vervolgens zorgen voor een ontsteking van het haarzakje. Bovendien kunnen bacteriën, die van nature aanwezig zijn op onze huid, de ontsteking verergeren door zich te vermenigvuldigen. Wat zichtbaar wordt als een pukkeltje of puistje.

Ingegroeide haar vagina

Een veelvoorkomende vorm van ingegroeide haren zijn ingegroeide haartjes in de bikinilijn. Zoals ik hierboven ook al aangaf wordt dan vaak gezocht op 'ingegroeide haar vagina'. Maar over het algemeen gaat het niet om je vagina maar om de buitenkant.

De reden dat ingegroeide haartjes op deze plek veel voorkomen is omdat we dit relatief vaak scheren, waxen, harsen en epileren. Dit vergroot het risico op ingegroeide haartjes, omdat de haren constant opnieuw aangroeien en daardoor ook sneller de verkeerde richting op kunnen groeien. Met name wanneer je de verkeerde richting inscheert, om zo een gladder resultaat te bereiken, groeien de haren sneller in. Of wanneer je je bikinilijn scheert met een bot scheermes.

ingegroeide haar bikinilijn

Symptomen ingegroeide haar bikinilijn

Ingegroeide haren kunnen dus overal ontstaan, maar zie je vooral in de oksels, schaamstreek en baardstreek verschijnen. Hieronder heb ik een aantal symptomen van ingegroeide haren in de bikinilijn gezet:

  • Zichtbare ingegroeide haar
  • Irritatie
  • Rood bultje met gele verkleuring
  • Jeuk bikinilijn
  • Vaginale jeuk
  • Rode bultjes bikinilijn
  • Ontstekingen (soms pijnlijk)
  • Kan een puistje ontstaan
  • Roodheid
  • Soms littekens

ingegroeide haar vagina

Hoe kunnen haren in de huid groeien?

Een ingegroeid haartje groeit dus niet de huid, maar naar binnen. Vlak onder het huidoppervlakte. Maar hoe ontstaan ingegroeide haren precies? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Bovendien is de ene persoon gevoeliger voor ingegroeide haren dan de ander. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken van ingegroeide haartjes:

Oorzaak 1. Teveel dode huidcellen

Een trigger van ingegroeide haartjes is een opstapeling van dode huidcellen. Je huid is dan stugger en ruwer. Op zich natuurlijk helemaal niet erg, maar hierdoor kunnen je haren minder makkelijk je huid uit groeien. Ze botsen als het waren tegen je huidoppervlak aan, waardoor ze alleen nog maar naar links of rechts kunnen groeien en dus de huid in. Met als gevolg ingegroeide haartjes. Dit gebeurt sneller in de schaamstreek dan bijvoorbeeld op je benen, omdat we onze benen nog wel eens insmeren en onze schaamstreek niet.

Oorzaak 2. Krullend haar

Ingegroeide haren ontstaan ook sneller wanneer er krullend haar in de schaamstreek groeit. Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer het haartjes krullend zijn, en dus in een soort boogje groeien, dit veel makkelijker de huid ingroeien dan 'rechte' haartjes. Om die reden hebben mannen en vrouwen met kroeshaar doorgaans ook sneller last van ingegroeide haartjes.

Oorzaak 3. Manier van scheren

Ook de manier van scheren kan voor ingegroeide haren zorgen. Wanneer je bijvoorbeeld een bot scheermes gebruikt, kan dit je haren stuk en broos maken waardoor de kans groter is dat ze je huid ingroeien. Hetzelfde geldt voor het te kort afscheren van je haren. Bijvoorbeeld wanneer je een scheermes gebruikt met meerdere mesjes. Deze scheermesjes scheren je haren op meerdere plekken af waardoor ze sneller onder je huidoppervlak liggen. Dit gebeurt ook wanneer je de verkeerde richting op scheert.

ingegroeide haar vagina

Zelf ingegroeide haar bikinilijn verwijderen

Ingegroeide haren verwijderen is over het algemeen niet super lastig. Je kunt dit dus zeker zelf proberen te doen. Wat je hiervoor nodig hebt is een pincet en klein naaldje. Het is belangrijk dat je je pincet en naaldje wel eerst goed desinfecteert. Bijvoorbeeld met desinfecteren alcohol of door ze even in het vuur te houden.

Leg van te voren eerst even een nat washandje op de ingegroeide haar. Vijf minuten is voldoende. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je huid weker wordt. Vervolgens kun je het ingegroeide haartje, vaak zichtbaar in de vorm van een klein bolletje, zachtjes inprikken met een klein naaldje. Je maakt als het ware een opening in de huid. Vervolgens kun je ingegroeide haartje met het pincet pakken en eruit trekken. En voila!

ingegroeide haren verwijderen

Ingegroeide haar bikinilijn laten verwijderen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een ingegroeid haartje te laten verwijderen door een professional. Denk aan een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut. Ik zou dit vooral doen wanneer het ingegroeide haartje op een lastige plek in je schaamstreek zit. Of gewoon heel pijnlijk is.

Ingegroeide haren verwijderen is voor een huidtherapeut doorgaans een vrij makkelijke behandeling. Vaak wordt de huid eerst met een steriel naaldje ingeprikt, zodat er een opening wordt gemaakt om het ingegroeide haartje te pakken. Vervolgens wordt deze er voorzichtig uitgetrokken. Blijf je last houden van ingegroeide haartjes? Dan kun je eventueel ook laserontharing overwegen. Lees hier meer over laserontharing.

ingegroeide haar vagina

Ingegroeide haar bikinilijn voorkomen

Ingegroeide haren voorkomen is natuurlijk altijd fijner dan ingegroeide haren verwijderen. Om het risico op ingegroeide haren te verminderen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo kan het helpen om je haren goed nat te maken voordat je gaat scheren en de buitenste laag van je huid goed te exfoliëren.

Maar ook het juiste scheermesje, de juiste scheerschuim gebruiken en met de haargroei mee te scheren helpt ingegroeide haren voorkomen. Benieuwd hoe je de haren van je schaamstreek het beste scheert? Lees dan hier mijn blog: Vagina scheren: hoe doe je dit het beste?

Misschien vind je dit ook interessant: lijst met Beste scheergel en Beste scheerschuim.

ingegroeide haar vagina

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram