Vaginale ongemakken

Veel vrouwen hebben wel eens gedoe met hun vagina. Denk aan vaginale jeuk, vaginale schimmelinfectie, scheerirritatie, ingegroeide haren.  De ene klacht nog irritanter dan de ander!  Maar wist je dat je veel van de klachten zelf in de hand hebt? In deze blog leg ik je uit welke dingen je kunt veranderen om “vagina gedoe” buiten de deur te houden.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat zijn vaginale ongemakken?

Vaginale ongemakken zijn er in alle soorten en maten. Hieronder heb ik een lijstje gezet van de meest voorkomende klachten:

 • Vaginale jeuk
 • Zwelling van de schaamlippen
 • Meer afscheiding
 • Ingegroeide haartjes
 • Bultjes bikinilijn
 • Branderig gevoel met plassen

Oorzaak vaginale ongemakken

Er kunnen heel veel oorzaken zijn voor jouw klachten. Maar misschien is het interessant om eerst wat meer te leren over jouw vagijn, vagien of vajayjay. Over het algemeen is je vagina tussen de zeven en negen centimeter diep (tot de baarmoederhals) en heeft het een zuurgraad tussen de 3,8 en 4,5 pH. Deze zuurgraad is heel belangrijk. Het houdt namelijk ziekteverwekkers buiten. Tegenwoordig zijn er makkelijke pH zelftests te koop om te meten of jouw pH waarde in balans is.

Als je zuurgraad uit balans is kunnen er klachten ontstaan, omdat ziekteverwekkers dan wél binnen kunnen dringen. Denk bijvoorbeeld aan een vaginale schimmelinfectie of bacteriële vaginose. Maar niet alleen zuurgraad kan de oorzaak van je klachten zijn. Ook de manier waarop je doucht, welke verzorgingsproducten je gebruikt en eventuele overgevoeligheden hebben invloed op je klachten. Hieronder lees je mijn tips op veel voorkomende klachten!

Jeuk vagina

Vaginale jeuk kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Een bekend voorbeeld is jeuk na scheren. Dit noem je ook wel scheerirritatie. Het ontstaat door meerdere dingen. Allereerst de scheerproducten die je gebruikt. Kijk maar eens voor de grap achterop je fles scheerschuim. Grote kans dat je parfum op de ingrediëntenlijst ziet staan. Of de ingrediënten: linalool, geraniol, citronellol, lavendel, menthol, eucalyptus. Allemaal geurstoffen die je vagina irriteren.

Een andere oorzaak van vaginale jeuk is de bekende scheermesjes met een zeepblokje. Of een zeepstripje aan het mesje. Ook dit zijn echte boosdoeners als het gaat om vaginale irritatie en vaginale jeuk. Heel gek is daarom ook dat uitgerekend dit soort mesjes ‘speciaal voor de intieme zone’ zijn ontwikkelt. Niet dus!

Een andere oorzaak van vaginale jeuk is een contact allergie. Of contact irritatie. Dit houdt in dat je huid overgevoelig reageert op een bepaalde stof. Of er zelfs een allergie voor heeft ontwikkelt. Denk bijvoorbeeld aan het wasmiddel waarmee je jouw ondergoed wast. De kans is groot dat hier parfum in zit. Of inlegkruisjes en wc papier. Gek genoeg bevatten deze ook vaak een geurtje. Mijn tips zijn daarom:

 • Scheer met olijfolie. Op die manier vermijdt je irriterende scheerproducten. Daarnaast zorgt er olijfolie er ook voor dat je scheermesje makkelijk over je huid glijdt. En een bijkomend voordeel, het is niet erg als er olijfolie in je vagina komt.
 • Gebruik een scheermesje zonder zeepstrip of zeepblokje. Een fijn voorbeeld is dit mesje. Heb je ook vaak last van ingegroeide haartjes? Dan kun je beter dit scheermesje van Bamboozy aanschaffen. Het bevat namelijk maar één mesje, in plaats van drie wat veel scheermesjes bevatten. Hierdoor scheer je de haar ook maar op één plek af, waardoor de haar niet té kort wordt geschoren en het minder snel je huid in zal groeien.
 • Parfumvrij wasmiddel: probeer je ondergoed en handdoeken te wassen met parfumvrij wasmiddel. Een goed voorbeeld is dit wasmiddel van Neutral.
 • Vermijd vaginale doekjes en vaginale douche producten: deze bevatten namelijk vaak veel irriterende troep..

Jeuk vagina en meer afscheiding

Afscheiding is heel normaal en kan gedurende je cyclus aanzienlijk veranderen. Toch kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. Heb je vooral last van vaginale jeuk en abnormale afscheiding? Dan is de kans groot dat je een schimmelinfectie hebt. Huidklachten die namelijk veroorzaakt worden door een schimmel, hebben het typerende kenmerk onwijs te jeuken. Dit kan zowel in als buiten de vagina jeuk klachten geven. Daarnaast voelt plassen ook vaak een beetje branderig aan. Gelukkig kun je een schimmelinfectie vaak makkelijk zelf behandelen:

 • Canesten Gyno capsules: deze capsules breng je in, vervolgens ga je er een nachtje mee slapen. Hierna zullen de klachten langzaam afnemen.
 • Canesten Gyno creme: deze crème breng je ook in, maar smeer je ook op je schaamlippen. Het heeft namelijk geen effect om de crème allen aan de buitenkant aan te brengen. De schimmel zit namelijk in de vagina. En zal daardoor terug blijven komen als je het alleen buitenaf smeert. Breng de crème daardoor altijd ook in!

Tip: vind je het vervelend om een antischimmel behandeling te kopen? Je kunt de producten ook online bestellen of met een zelfscanner afrekenen. Dit maakt het misschien wat gemakkelijker!

Gezwollen schaamlippen

Lijkt het alsof je schaamlippen gezwollen zijn? Dan is de kans groot dat je overgevoelig reageert op een bepaalde stof. Als je huid in contact komt met deze specifieke stof reageert het. Waardoor je dus gezwollen schaamlippen kunt krijgen. Net als de oorzaak van vaginale jeuk, waar ik het hierboven over heb gehad. Bekende voorbeelden van stoffen die voor zwelling kunnen zorgen zijn: inlegkruisjes, wc papier, scheermesjes met een zeepblokje, irriterende scheerschuim producten, vaginale douche producten en ondergoed of handdoeken die gewassen zijn met geparfumeerd wasmiddel.

Probeer bovenstaande factoren daarom tijdelijk te vermijden. Op die manier kun je kijken of de klachten afnemen. Gebruik liever een scheermesjes zonder zeep, vervang je scheerschuim door olijfolie, was je ondergoed en handdoeken met parfumvrij wasmiddel en laat vaginale douche producten staan.

Bultjes bikinilijn

Niets is vervelender dan een bikinilijn vol scheerbultjes. Toch komt scheerirritatie vaak voor. Vaak door het scheren met verkeerde scheermesjes. Het haartje wordt té kort geschoren en groeit hierdoor naar binnen, in plaats van naar buiten. Je lichaam ziet deze haartjes als een indringers en begint er een ontstekingsreactie tegen. Het hoort er tenslotte niet thuis. Op die manier ontstaan ook de rode bikinilijn bultjes.

De meest voor de hand liggende oplossing tegen ingegroeide haartjes is natuurlijk, niet meer scheren. Maar dit denk ik voor vele niet de meest gewenste optie… Gelukkig zijn er ook nog andere oplossingen. Zo kun je een IPL apparaat kopen voor thuis. Een IPL thuisapparaat verwarmt je haarzakjes, waardoor de haartjes afsterven. Een goed voorbeeld is dit IPL thuisapparaat van Phillips. Let wel op! Het resultaat is tijdelijk. De haartjes blijven over het algemeen zes weken weg. Net als je scheerirritatie! Wil je liever een permanente oplossing? Dan kun je ervoor kiezen om de haartjes weg te laten laseren door een huidtherapeut doormiddel van lasertherapie.

Wat je verder nog kunt doen tegen ingegroeide haren en scheerirritatie is:

 • Gebruik tijdens het scheren een kalmerende olie. Dit zorgt ervoor dat je scheermesje beter over de huid glijdt en kalmeert tegelijkertijd de huis. Een win win dus!
 • Gebruik een scheermesje dat maar één mesje bevat, zoals dit scheermesje van Bamboozy. Op die manier scheer je jouw haartjes niet té kort, waardoor ze minder snel de huid ingroeien.
 • Smeer je huid na het scheren in met een crème waarin een kalmerend ingrediënt zit. Een goed voorbeeld is deze balsem met niaciniamide, shea butter en glycerine. Met name niacinamide is erg effectief tegen scheerirritatie. Het is een antioxidant dat kalmeert, ontstekingen remt, beschermd én hydrateert.
Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram