Klachten vagina: vaginale ongemakken
18 april 2021 
8 min. leestijd

Klachten vagina: vaginale ongemakken

Veel vrouwen hebben wel eens gedoe met hun vagina. Denk aan vaginale jeuk, vaginale schimmelinfectie, scheerirritatie, ingegroeide haren.  De ene klacht nog irritanter dan de ander!  Maar wist je dat je veel van de klachten zelf in de hand hebt? In deze blog leg ik je uit welke dingen je kunt veranderen om “vagina gedoe” buiten de deur te houden.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat zijn klachten vagina?

Vaginale ongemakken zijn er in alle soorten en maten. Hieronder heb ik een lijstje gezet van de meest voorkomende klachten:

vagina

Oorzaak klachten vagina

Er kunnen heel veel oorzaken zijn voor jouw klachten. Maar misschien is het interessant om eerst wat meer te leren over jouw vagijn, vagien of vajayjay. Over het algemeen is je vagina tussen de zeven en negen centimeter diep (tot de baarmoederhals) en heeft het een zuurgraad tussen de 3,8 en 4,5 pH. 

Deze zuurgraad is heel belangrijk. Het houdt namelijk ziekteverwekkers buiten. Tegenwoordig zijn er makkelijke pH zelftests te koop om te meten of jouw pH waarde in balans is. Als je zuurgraad uit balans is kunnen er klachten ontstaan, omdat ziekteverwekkers dan wél binnen kunnen dringen. 

Denk bijvoorbeeld aan een vaginale schimmelinfectie of bacteriële vaginose. Maar niet alleen zuurgraad kan de oorzaak van je klachten zijn. Ook de manier waarop je doucht, welke verzorgingsproducten je gebruikt en eventuele overgevoeligheden op huidverzorgingsproducten of eten hebben invloed op je klachten. Hieronder lees je mijn tips op veel voorkomende klachten!

jeuk vagina

Jeuk vagina

Vaginale jeuk kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Een bekend voorbeeld is jeuk na scheren. Dit noem je ook wel scheerirritatie. Maar je kunt ook jeuk aan je vagina krijgen door huidverzorgingsproducten, je handdoeken, zwemkleding en/of het eten van bepaald voedsel. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. 

Oorzaak 1. Scheerproducten

Allereerst de scheerproducten die je gebruikt. Kijk maar eens voor de grap achterop je fles scheerschuim of scheergel. Grote kans dat je parfum op de ingrediëntenlijst ziet staan. Of de ingrediënten: linalool, geraniol, citronellol, lavendel, menthol, eucalyptus. Allemaal geurstoffen die je vagina irriteren.

Oorzaak 2. Je scheermesje

Een andere oorzaak van vaginale jeuk is de bekende scheermesjes met een zeepblokje. Of een zeepstripje aan het mesje. Ook dit zijn echte boosdoeners als het gaat om vaginale irritatie, vaginale jeuk en scheerirritatie. Heel gek is daarom ook dat uitgerekend dit soort mesjes ‘speciaal voor de intieme zone’ zijn ontwikkelt. Niet dus!

Oorzaak 3. Contact allergie

Een andere oorzaak van vaginale jeuk is een contact allergie. Of contact irritatie. Dit houdt in dat je huid overgevoelig reageert op een bepaalde stof. Of er zelfs een allergie voor heeft ontwikkelt. Denk bijvoorbeeld aan het wasmiddel waarmee je jouw ondergoed wast. De kans is groot dat hier parfum in zit. Of inlegkruisjes en wc papier. Gek genoeg bevatten deze ook vaak een geurtje. 

Oorzaak 4. Voeding allergie

Wat veel mensen niet weten, is dat een voedselallergie de oorzaak van jouw vaginale klachten kan zijn. Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen kan dit namelijk zorgen voor huidklachten, maar ook voor klachten aan je slijmvliezen. 

Zo kun je plotseling last krijgen van jeuk, een ongemakkelijk gevoel bij je vagina en zwelling. Met name als er ook bepaalde dagen dat je helemaal geen last hebt, is de kans groot dat het eten van bepaald voedsel bij jou een trigger is. 

In deze blog laat ik alle oorzaken en behandel tips zien: Vaginale jeuk: wat te doen?

jeuk vagina

Tips bij vaginale ongemakken

Hieronder heb ik al mijn tips gezet bij vaginale ongemakken. Het makkelijkste is op ze één voor één uit te proberen. Op die manier kun je namelijk heel makkelijk achterhalen wat de oorzaak was. Gaan je klachten bijvoorbeeld over na tip 1? Dan weet je dat scheerschuim jouw grote boosdoener was. 

Tip 1. Scheer met olijfolie

Op die manier vermijdt je irriterende scheerproducten. Daarnaast zorgt er olijfolie er ook voor dat je scheermesje makkelijk over je huid glijdt. En een bijkomend voordeel, het is niet erg als er olijfolie in je vagina komt.

Tip 2. Kies het juiste scheermesje

Gebruik een scheermesje zonder zeepstrip of zeepblokje. Een fijn voorbeeld is dit mesje. Heb je ook vaak last van ingegroeide haartjes? Dan kun je beter dit scheermesje van Bamboozy aanschaffen. Het bevat namelijk maar één mesje, in plaats van drie wat veel scheermesjes bevatten. 

Hierdoor scheer je de haar ook maar op één plek af, waardoor de haar niet té kort wordt geschoren en het minder snel je huid in zal groeien. Bekijk hier mijn complete top 3 beste scheermesjes.

Tip 3. Ga voor parfumvrij wasmiddel

Probeer je ondergoed en handdoeken te wassen met parfumvrij wasmiddel. Sterk geparfumeerde stoffen blijven namelijk in je ondergoed zitten en kunnen zo zorgen voor jeuk en andere voren van irritatie. Een goed voorbeeld is dit wasmiddel van Neutral.

Tip 4. Vermijd vaginale verzorgingsproducten

Vermijd vaginale doekjes en vaginale douche producten. Ondanks ze zogenaamd speciaal ontwikkeld zijn voor de meest kwetsbare zones, bevatten de producten juist vaak veel irriterende troep..

Tip 5. Ga na of je een voedselallergie hebt

Het kan ook heel goed zo zijn dat je allergisch bent voor bepaald voedsel. en hierdoor klachten krijgt. Met als belangrijkste klacht: gezwollen schaamlippen en jeuk. Het makkelijkste is om bij te houden wat je eet en op te schrijven wanneer je klachten krijgt. Bijvoorbeeld:

  • Maandag ontbijt: havermout, granola met walnoten en aardbeien
  • Maandag lunch: 4 volkoren boterhammen met kaas en jam, een banaan, een appel 
  • Maandag avondeten: pasta bolognese met geraspte kaas
  • Maandag tussendoortjes: pure chocolade en een stroopwafel

De klachten treden meestal binnen 48 uur na het eten van het voedsel waar je allergisch voor bent op. Krijg je klachten? Zet dan een sterretje achter deze dag en een driehoekje achter de dag ervoor. Wacht tot je een dag geen klachten hebt en kijk welke voedingsmiddelen je deze dag niet gegeten hebt ten opzichte van de dagen dat je klachten had. 

Probeer vervolgens de weken hierna iedere week één van deze voedingsmiddelen uit te sluiten. Heb je een week geen klachten? Dan is het waarschijnlijk het product dat je deze week hebt uitgesloten. Vaak gaat het om bekende allergenen als: noten, eieren, schelpdieren en gluten.

Zijn er geen dagen dat de klachten weg zijn? Dan kun je alsnog iedere week iets vermijden. Probeer bijvoorbeeld één week iets compleet anders te ontbijten (bijvoorbeeld yoghurt ipv brood), de week erop iets compleets anders te lunchen etc. Blijven de klachten een bepaalde week weg, dan kun je op die manier achterhalen wat waarschijnlijk de boosdoener is!

jeuk vagina

Jeuk vagina en meer afscheiding

Afscheiding is heel normaal en kan gedurende je cyclus aanzienlijk veranderen. Toch kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. Heb je vooral last van vaginale jeuk en abnormale afscheiding? Dan is de kans groot dat je een schimmelinfectie hebt. 

Huidklachten die namelijk veroorzaakt worden door een schimmel, hebben het typerende kenmerk onwijs te jeuken. Dit kan zowel in als buiten de vagina jeuk klachten geven. Daarnaast voelt plassen ook vaak een beetje branderig aan. Gelukkig kun je een schimmelinfectie vaak makkelijk zelf behandelen:

  • Canesten Gyno capsules: deze capsules breng je in, vervolgens ga je er een nachtje mee slapen. Hierna zullen de klachten langzaam afnemen.
  • Canesten Gyno creme: deze crème breng je ook in, maar smeer je ook op je schaamlippen. Het heeft namelijk geen effect om de crème allen aan de buitenkant aan te brengen. De schimmel zit namelijk in de vagina. En zal daardoor terug blijven komen als je het alleen buitenaf smeert. Breng de crème daardoor altijd ook in!

Tip: vind je het vervelend om een antischimmel behandeling te kopen? Je kunt de producten ook online bestellen of met een zelfscanner afrekenen. Dit maakt het misschien wat gemakkelijker!

vagina

Gezwollen schaamlippen

Lijkt het alsof je schaamlippen gezwollen zijn? Dan is de kans groot dat je overgevoelig reageert op een bepaalde stof. Als je huid in contact komt met deze specifieke stof reageert het. waardoor je dus gezwollen schaamlippen kunt krijgen. Net als de oorzaak van vaginale jeuk, waar ik het hierboven over heb gehad. 

Bekende voorbeelden van stoffen die voor zwelling kunnen zorgen zijn: inlegkruisjes, wc papier, scheermesjes met een zeepblokje, irriterende scheerschuim producten, vaginale douche producten en ondergoed of handdoeken die gewassen zijn met geparfumeerd wasmiddel. Maar ook het eten van bepaald voedsel kan klachten aan je vagina uitlokken. 

Probeer bovenstaande factoren daarom tijdelijk te vermijden. Op die manier kun je kijken of de klachten afnemen. Gebruik liever een scheermesjes zonder zeep, vervang je scheerschuim door olijfolie, was je ondergoed en handdoeken met parfumvrij wasmiddel, laat vaginale douche producten staan en houdt eventueel een voedingsdagboek bij. 

gezwollen schaamlippen

Bultjes bikinilijn

Niets is vervelender dan een bikinilijn vol scheerbultjes en ingegroeide haren. Toch komt scheerirritatie vaak voor. Vaak door het scheren met verkeerde scheermesjes. Het haartje wordt té kort geschoren en groeit hierdoor naar binnen, in plaats van naar buiten. J

e lichaam ziet deze haartjes als een indringers en begint er een ontstekingsreactie tegen. Het hoort er tenslotte niet thuis. Op die manier ontstaan ook de rode bikinilijn bultjes. De meest voor de hand liggende oplossing tegen ingegroeide haartjes is op een andere manier scheren (lees hier mijn blog met scheertips) of niet meer scheren. Maar dit is denk ik voor vele niet de meest gewenste optie..

Gelukkig zijn er ook nog andere oplossingen. Zo kun je een IPL apparaat kopen voor thuis. Een IPL thuisapparaat verwarmt je haarzakjes, waardoor de haartjes afsterven. Een goed voorbeeld is dit IPL thuisapparaat van Phillips. Let wel op! Het resultaat is tijdelijk. De haartjes blijven over het algemeen zes weken weg. Net als je scheerirritatie! 

Wil je liever een permanente oplossing? Dan kun je ervoor kiezen om de haartjes weg te laten laseren door een huidtherapeut doormiddel van lasertherapie.

jeuk schaamlippen

Tips bij ingegroeide haren en scheerirritatie

Wat je verder nog kunt doen tegen ingegroeide haren en scheerirritatie is:

  • Gebruik tijdens het scheren een kalmerende olie. Dit zorgt ervoor dat je scheermesje beter over de huid glijdt en kalmeert tegelijkertijd de huis. Een win win dus!
  • Gebruik een scheermesje dat maar één mesje bevat, zoals dit scheermesje van Bamboozy. Op die manier scheer je jouw haartjes niet té kort, waardoor ze minder snel de huid ingroeien.
  • Smeer je huid na het scheren in met een crème waarin een kalmerend ingrediënt zit. Een goed voorbeeld is deze balsem met niaciniamide, shea butter en glycerine. Met name niacinamide is erg effectief tegen scheerirritatie. Het is een antioxidant dat kalmeert, ontstekingen remt, beschermd én hydrateert.

jeukende vagina

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram