Beste scheerschuim (top 4)
07 januari 2024 
11 min. leestijd

Beste scheerschuim (top 4)

Je huid goed beschermen tijdens het scheren is belangrijk. Het makkelijkste is om dit te doen met een tussenstof, zoals scheerschuim, dat het scheren makkelijker maakt. Het zorgt ervoor dat je scheermesje soepeler over je huid glijdt en de huid zo minder snel beschadigd. Toch heb je niet per se scheerschuim nodig om een glad resultaat te bereiken. In deze blog laat ik zien welke producten wat mij betreft ook door kunnen als beste scheerschuim voor mannen en vrouwen. 

Samenvatting beste scheerschuim mannen en vrouwen 2024

Heb je geen zin om mijn hele 'beste scheerschuim' top 4 te lezen? Hieronder heb ik een samenvatting gezet! Bij het samenstellen van deze lijst heb ik vooral gelet op de gebruikte ingrediënten, het gebruik en de ervaringen. Ook heb ik producten uit verschillende prijscategorieën en van verschillende merken gekozen. Verder zijn alle scheerschuim producten ook geschikt voor de gevoelige huid!

beste scheerschuim

Wat is de beste scheerschuim?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de beste scheerschuim voor mannen en vrouwen is wat mij betreft geen echte scheerschuim. Maar een goed en vooral huidvriendelijker alternatief op scheerschuim. Bijvoorbeeld een lotion, olie of crème die ook prima door kan als scheerproduct. Hieronder lees je welke producten dit zijn!

beste scheerschuim

1. SMPL skincare lotion

Officieel is deze SMPL skincare lotion geen scheerschuim, maar een bodylotion, handcrème, haarmasker en conditioner in één. En naar mijn mening dus ook een goede optie als je op zoek bent naar de beste scheerschuim. Voor zowel je gezicht als lichaam.

Het gaat namelijk om een lotion dat bestaat uit allerlei verzorgende, natuurlijke ingrediënten, waaronder: glycerine, kokosnootolie, olijfolie, sojaboon olie, aloë vera en cacao boter. Hier heb je tijdens het scheren misschien niet zoveel aan, omdat je het redelijk snel afspoelt. Maar als huid,- en haarverzorgingsproduct is het wel een groot voordeel.

Bovendien zorgen de hydraterende stoffen ervoor dat je huid tijdens het scheren niet uitdroogt. Wat het ook een geschikte 'scheerschuim' maakt voor de gevoelige huid of droge huid. De lotion heeft niet het schuimende effect van een standaard scheerschuim, maar is wel heel makkelijk aan te brengen.

Ook doet het precies wat een scheerschuim doet. Namelijk: je scheermes op een huidvriendelijke manier over je huid laten glijden. Wat ik zelf een groot pluspunt aan deze SMPL lotion vind, is dat het heel handig mee te nemen is. Zo heb ik de lotion afgelopen vakantie gebruikt als zowel scheerschuim, haarmasker en bodylotion. Ideaal!

beste scheerschuim

2. Clinique scheerschuim

Als je op zoek bent naar de beste scheerschuim, en wel echt liever een schuim gebruikt, is deze scheerschuim van Clinque een aanrader! Het gaat om een scheergel dat verandert in een dik schuim zodra je het uitwrijft. Dit zorgt er vooral voor dat je het makkelijk aanbrengt. Een gel is tenslotte wat beter aan te brengen dan dik schuim.

In de ingrediëntenlijst staan verder allerlei milde ingrediënten, waaronder: aloë vera, hyaluronzuur en sorbitol. Stoffen als parfum, etherische oliën en alcohol zijn weggelaten. Dit maakt het een geschikt scheerschuim voor zowel mannen als vrouwen. En zowel voor op het gezicht als lichaam. Voor een bikinilijn zou ik eerder voor één van de twee oliën hieronder gaan.

Helaas is de Clinique scheerschuim wel behoorlijk prijzig. Maar ik ben (nog) geen goedkoper en huidvriendelijk alternatief tegengekomen. Zodra ik deze gevonden heb, voeg ik het meteen toe aan deze Beste scheerschuim top 4! Gebruik je liever een scheercrème? De Clinique shave cream ziet er ook prima uit!

beste scheerschuim

3. Berivita jojoba olie

Als je op zoek bent naar het beste scheerschuim is jojoba olie ook zeker een goede optie. Ook dit is officieel gezien geen scheerschuim, maar het kan prima door als scheerproduct. Jojoba olie is namelijk vrij vol van structuur. Het vormt dus een goede beschermlaag over je huid, waardoor wrijving en beschadigingen van je scheermesje opgevangen wordt.

Bovendien bevat jojoba olie van nature allerlei vitamines. Deze vitamines hebben een kalmerende werking op de huid, waardoor je de kans op scheerirritatie en scheerbultjes automatisch ook afneemt. Laat de olie na je scheerbeurt daarom ook gerust lekker op je huid zitten! Zeker als je gevoelig bent voor irritatie. Dan verzorg je tegelijkertijd ook nog je net-geschoren huid.

Kortom, als je op zoek bent naar de beste scheerschuim is deze Berivita jojoba olie een goed alternatief! Zeker voor de gevoelige huid. Of als je snel last hebt van scheerbultjes. Daarnaast kun je ook een paar druppels jojoba olie door je dagcrème druppelen om je huid te beschermen tegen huidveroudering. Een soort win-win!

beste scheerschuim

4. Olijfolie als scheerschuim

Als je de Sproet Instagrampagina volgt weet je inmiddels denk ik wel dat ik groot fan ben van scheren met olijfolie. Olijfolie is namelijk heel zuiver en puur. Het bevat geen etherische oliën, geen zeep, geen parfum, geen kunstmatige kleurstoffen en ook geen andere toevoegingen. Alleen natuurlijke ingrediënten.

Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je olijfolie overal zonder problemen kunt gebruiken. Zelfs de wat intiemere plekjes. Daarnaast maakt olijfolie je huid natuurlijk super zacht en glad, waardoor je scheermesje heel makkelijk over je huid glijdt. Ideaal voor de gevoelige huid!

Mocht je je scheren in de douche, zou ik de douche wel even goed naspoelen. Voordat de volgende die de douche instapt misschien gestrekt gaat.. Ik spreek uit ervaring 

beste scheerschuim

Slechte scheerschuim producten

Naast mijn lijst met beste scheerschuim hierboven, zijn er ook genoeg producten die niet zo snel zou gebruiken. Puur omdat ze stoffen bevatten die voor irritatie, jeuk of roodheid kunnen zorgen. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet:

  • Gilette Venus scheerschuim aloë vera gevoelige huid
  • Gillette Satin Care Scheergel aloë vera
  • Gillette Skin Scheergel Ultra Gevoelige Huid
  • Men's Master Shaving Foam groene thee
  • Nivea Men Protect & Care scheergel
  • Vergulde Hand Scheerschuim
  • Rituals Homme Scheergel

beste scheerschuim

Wat is scheerschuim?

Scheerschuim is een specifiek cosmetica product dat speciaal bedoeld is om tijdens het scheren te gebruiken. Om er zo voor te zorgen dat je scheermesje makkelijker over je huid glijdt. Het gaat meestal om een romig schuim met een luchtige structuur. Dat eigenlijk als een soort glijmiddel tussen je huid en scheermes dient.

Maar het scheerschuim heeft meer eigenschappen. Het schuim beschermt ook tegen vervelende wondjes. Wanneer je de huid namelijk niet met scheerschuim beschermt, is de kans groot dat je met een geïrriteerde huid achterblijft. Of een branderig gevoel na het scheren.

Verder zorgt een goede scheerschuim ervoor dat je haren zachter worden gemaakt, waardoor je ze makkelijker kunt afscheren. Zeker tijdens het scheren van een baard of snor. Met als doel een: optimale scheerbeleving, soepele scheerbeurt, zachte huid en vooral glad scheerresultaat.

beste scheerschuim

Wat is het verschil tussen scheergel en scheerschuim?

In deze blog ben ik dieper in gegaan op de beste scheerschuim van dit moment. Maar een ander veel gebruikt product is scheergel. En scheergel en scheerschuim lijken behoorlijk op elkaar. Zeker als de gel tijdens het scheren verandert in schuim. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.

De textuur van scheergel is extra dik, terwijl scheerschuim ondanks het volume juist heel luchtig is. Op die manier is scheergel wat veiliger te gebruiken, omdat het een goede bescherming aan je huid biedt. Ook kan scheergel makkelijk met je vingers worden aangebracht op de huid. Waar het vervolgens verandert in scheerschuim, zodra het uitgesmeerd wordt en/of in aanraking komt met water.

Daarentegen creëert scheerschuim een wat fijnere scheerschuim laag, waardoor je scheermesje heel makkelijker over de huid glijdt. En de kans op snijwondjes of andere tekenen van scheerirritatie voorkomen wordt. In mijn Beste scheergel advies vertel ik meer over scheergel.

beste scheerschuim

Verschil scheerschuim voor mannen en vrouwen

Scheerschuim wordt zowel door mannen als vrouwen gebruikt om ongewenste haren weg te halen. Hierin verschillen scheerschuim voor mannen met scheerschuim voor vrouwen in zowel geur, verpakking, marketing en formulering. Maar in wezen vervullen ze dezelfde functie. Namelijk het vergemakkelijken van het scheren en het verkleinen van irritatie.

Andere geur

Mannen scheerschuim heeft doorgaans een herkenbare, typische aangename geur. Dat ook wel met aftershaves geassocieerd wordt. Scheerschuim voor vrouwen is daarentegen juist vaak wat zoeter. Beide geuren zijn niet zo huidvriendelijk. Daarom zou ik altijd voor een scheerschuim gaan wat geen aanwezige geur heeft. Het liefste zelfs geen geur.

Andere marketing

Maar ook de verpakking en marketing van scheerschuim worden erg afgestemd op de doelgroep. Mannen scheerschuim wordt meestal geadverteerd met afbeeldingen en taal die aantrekkelijk zijn voor mannen. Zoals 'een gladde baardstreek' en 'een strak resultaat'. Terwijl scheerschuim gericht op vrouwen juist vaak weer met focust op 'gladde benen' en 'een gladde huid'.

Andere formulering

Om die reden bevatten veel schuimschuim producten voor vrouwen extra hydraterende stoffen om de huid tijdens het scheren ook de voeden. Mannen scheerschuim bevat juist weer vaker ingrediënten die gericht zijn op het versterken van de baardharen. Maar eigenlijk zijn beide claims een beetje onzin.

Het belangrijkste doel van beide soorten scheerschuim is echter hetzelfde: het bieden van smering en bescherming tijdens het scheren, waardoor het proces comfortabeler wordt en huidirritatie wordt verminderd. Alle producten uit bovenstaande 'beste scheerschuim' top 4 kunnen zowel door mannen als vrouwen gebruikt worden.

beste scheerschuim

Scheerschuim gebruiken

Scheerschuim werkt dus eigenlijk als een soort glijmiddel en beschermlaag in één. Het dikke schuim vergemakkelijkt het scheren en beschermt tegen wondjes of irritatie. Toch is standaard scheerschuim kopen wat mij betreft niet nodig. Een olie, crème of lotion kan ook prima dienen als goede scheerschuim. Je kunt op de volgende manier scheren:

Stap 1. Aanbrengen van scheerschuim

De eerste stap is eigenlijk je huid nat maten. Dit geldt voor zowel je gezichtshuid als lichaam. Het maakt je haren zwaarder, waardoor je ze makkelijker afscheert. Breng vervolgens een royale hoeveelheid aan op het gebied dat je wilt scheren. Je kunt het scheerschuim met je handen aanbrengen en verdelen. En hebt in de meeste gevallen dus geen scheerkwast nodig. Maar dat is minder gebruikelijk.

Stap 2. Scheren

Scheerschuim, of andere lotions en oliën die je als scheerschuim gebruikt, bevatten ingrediënten die een glad en glibberig tussenlaagje creëren. Dit helpt het scheermes soepel over de huid te glijden. En voorkomt dat het direct in contact komt met de huid. Wat huidirritatie en snijwondjes kan veroorzaken.

Tegelijkertijd helpt deze laag ook om je haren op te tillen en te verzachten, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden afgeschoren. Als je een extra gladde scheerbeurt wilt, kun je eventueel een tweede laag scheerschuim aanbrengen en nogmaals scheren. Maar het beste is om maar één keer over je huid heen te gaan. Zo voorkom je de kans op ingegroeide haren en andere tekenen van scheerirritatie.

Stap 3. Goed afspoelen

Na het scheren is het belangrijk om je scheerschuim en eventuele scheerresten goed af te spoelen. Wanneer je je gezichtshuid hebt geschoren, is het beter om dit met lauw tot koud water te doen. Voor je lichaam maakt dit minder uit.

beste scheerschuim

Eisen beste scheerschuim mannen

Persoonlijk vind ik de verdeling 'scheerschuim voor mannen' en scheerschuim voor vrouwen dus een beetje onzin. Je kunt in de meeste gevallen gewoon scheerschuim van de ene categorie ook voor het andere geslacht gebruiken. Het is vooral belangrijk om te kiezen welk product het beste bij jouw persoonlijke voorkeur past en te kijken welke plekken je wilt scheren.

Het is natuurlijk wel zo dat mannen relatief gezien vaker hun gezicht scheren dan vrouwen. Het kan fijn zijn om dan in ieder geval te kiezen voor een goede scheerschuim dat lekker dik is, makkelijk aan te brengen is en een goede bescherming biedt, waardoor wrijving voorkomen wordt.

Daarnaast zou ik altijd een scheerschuim kopen dat vrij is van parfum, kunstmatige kleurstoffen en andere stoffen die de huid van je gezicht kunnen irriteren. Dit geldt voor zowel de normale huid als huid met huidproblemen. Parfum heeft namelijk nul voordelen voor je huid. Het vergroot alleen het risico op irritaties.

beste scheerschuim

Eisen beste scheerschuim vrouwen

Zoals ik hierboven ook al aangaf hoef je niet echt onderscheidt te maken tussen een scheerschuim voor mannen en scheerschuim voor vrouwen. Wel is het zo dat scheerschuim bij vrouwen de natuurlijke flora kan verstoren. Vaak staan er op scheerschuim voor vrouwen claims als 'speciaal ontworpen voor de meest intieme zones'. Of 'ideaal voor de gevoelige huid.

Maar in werkelijkheid bevatten veel van deze scheerschuim producten toch nog ingrediënten die je juist niet op de gevoelige huid of in gevoelige zones kunt gebruiken. Denk aan parfum en geurstoffen. De verkeerde scheerschuim gebruiken kan zelfs de grote oorzaak zijn van vaginale ongemakken.

Daarom heb ik voor deze lijst met Beste scheerschuim vooral gelet op scheerproducten met alleen maar milde ingrediënten, zodat ze geschikt zijn voor ieder type huid en ook overal gebruikt mogen worden zonder voor vervelende problemen te zorgen!

beste scheerschuim

Goed scheermes

Naast goede scheerschuim, is het ook belangrijk om een goed scheermes te gebruiken. Ook scheermesjes kunnen namelijk voor schade aan je huid zorgen. Kies het liefste een scheermes met maar één mesje en zonder zeepblokje.

Zeepblokjes bevatten namelijk ingrediënten die je huid kunnen irriteren. En zo zorgen voor jeuk na het scheren of zelfs scheerbultjes. In mijn Beste scheermesjes blog geef ik drie voorbeelden van goede scheermesjes. Scheer ook in de richting van de haargroei.

beste scheerschuim

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze lijst met beste scheerschuim producten, heb ik meer lijstjes gemaakt met daarin mijn 'beste skincare producten' en andere blogs die met scheren te maken hebben. Hieronder vind je er een aantal!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram