Beste skincare producten 2024
09 januari 2024 
11 min. leestijd

Beste skincare producten 2024

Ieder cosmetica merk belooft de beste skincare producten te verkopen. Wat de zoektocht naar écht goede producten soms lastig maakt. Waar let je op? Waar prik je doorheen? Welke beloftes neem je met een korreltje zout? En waar kun je wel vanuit gaan? In deze blog vind je een overzicht van blogs met daarin mijn favoriete skincare producten als huidtherapeut. 

Beste skincare producten: mijn lijsten

Ik heb inmiddels behoorlijk wat huidverzorging adviezen geschreven. Met daarin voorbeelden van goede producten. Plus de volgorde waarin je deze producten gebruikt. Denk aan reinigers, dagcrèmes, serums, zonnebrandcrèmes, shampoos, deodorant, bodylotions etc. Alles komt eigenlijk wel aan bod.

Maar ik heb ook nog lijsten online staan met daarin mijn 'beste skincare producten'. Hierin staan mijn favoriete producten van een bepaalde product categorie. Bijvoorbeeld mijn top 10 beste zonnebrand, mijn top 8 beste dagcremes en mijn top 8 beste reinigers.

beste skincare producten

Voorbeelden van beste skincare producten

Bij het samenstellen van deze lijsten let ik altijd op de gebruikte ingrediënten, de textuur, het geadviseerde huidtype en natuurlijk de prijs. Hierin probeer ik producten van verschillende merken en met verschillende prijskaartjes toe te voegen.

Er zijn tenslotte genoeg goede producten, met veel werkzame ingrediënten, maar ook een hoog prijskaartje. En goedkope producten, met minder spannende ingrediënten, maar wel een goede prijs-kwaliteit verhouding. Beide komen daarom aanbod. Net als producten voor verschillende huidtypes.

In deze blog vind je een overzicht van een groot deel van mijn lijsten met 'Beste skincare producten'. Staat een bepaalde product categorie er niet tussen? Laat het dan vooral achter in een reactie onderaan deze blog. Dan zet ik de onderwerpen op mijn to-do list!

1. Beste reiniger

Een reiniger is wat mij betreft onmisbaar in een goede skincare routine. Door je gezicht te reinigen haal je namelijk vuil, dode huidcellen, make up en overtollig talg van je huid. Dit zorgt er niet alleen voor dat de volgende producten die je gebruikt beter de huid in kunnen dringen. Maar ook dat de kans op vervelende huidproblemen kleiner wordt. Denk aan mee-eters, puistjes of schilfertjes.

Het is fijn om een reiniger te kiezen dat qua structuur goed bij jouw huidtype past. Als je merkt dat je huid neigt naar een wat vetter huidtype, kan het prettig zijn om een frisse, lichte reiniger te gebruiken. Bijvoorbeeld een reinigingsgel. Terwijl een droge huid juist vaker behoefte heeft aan een wat vollere en vettere reinigingsmelk of crème.

Voor zowel de normale tot droge huid als normale tot vette huid heb ik vier reinigers uitgekozen. In totaal dus acht. Allemaal vrij van alcohol, parfum en agressieve was-stoffen. In mijn 'Beste reiniger' advies lees je welke acht reinigers dit zijn!

beste skincare producten

2. Beste dagcreme

Zelf vind ik het gebruik van een aparte dag,- en nachtcrème niet nodig. Je kunt een dagcrème ook prima als nachtcrème gebruiken. En visa versa. Wel is een nachtcrème over het algemeen wat vetter dan een dagcrème. En bevat een dagcrème weer vaker ingrediënten die je huid beschermen tegen zonlicht en andere schadelijke invloeden van buitenaf.

Daarom heb ik toch twee aparte lijsten gemaakt. Een beste dagcrème lijst en beste nachtcrème lijst. Maar weet dat beide zowel 's ochtends als 's avonds gebruikt kunnen worden. Ik zou vooral letten op de textuur van het product. Wanneer je een huidtype hebt dat neigt naar normaal tot droog, is het aan te raden om een wat vollere dagcrème te kiezen. Met zowel hydraterende als beschermende stoffen.

Voor wie op zoek is naar een dagcrème voor de normale tot vette huid, is het vooral van belang dat de crème een lichte textuur heeft, niet vet aanvoelt en snel wordt opgenomen door je huid. Bij voorkeur een dagcrème met een lotion of gel textuur. In mijn 'Beste dagcrème' advies lees je welke crèmes ik aan beide huidtypes adviseer!

beste skincare producten

3. Beste nachtcrème

Zoals ik hierboven ook al aangaf hoeft een goede skincare routine wat mij betreft niet te bestaan uit een aparte dag,- en nachtcrème. Eén van beide is ook prima om zowel 's ochtends als 's avonds te gebruiken. Ik zou vooral letten op de samenstelling en textuur van het product.

Normale tot wat drogere huidtypes, hebben het meeste baat bij het smeren van een nachtcrème met wat meer hydraterende en beschermende stoffen. Als je een wat vetter huidtype hebt, is de zoektocht naar een goede crème wat lastiger. De crème moet namelijk wel verzorgen, maar niet te vet zijn.

Kies daarom bij voorkeur voor een lichte nachtcreme op basis van water. Zonder al te veel stoffen die een laagje over de huid leggen. En eventueel met stoffen die de talgproductie in balans brengen. Zoals niacinamide, squalene of salicylzuur. In mijn 'Beste nachtcrème' advies lees je welke producten ik adviseer!

beste skincare producten

4. Beste serum

Als je op zoek bent naar een goede skincare routine, is een serum wat mij betreft niet noodzakelijk. Maar het kan wel een extra boost geven aan je huid. Een serum bevat namelijk kleinere moleculen die dieper de huid in kunnen dringen en hier ook dieper hun werk kunnen doen. Bovendien zijn serums vaak geconcentreerder en nemen ze je crème verder de huid in mee. Het heeft daarom zeker ook voordelen.

Ik zou met name met een serum starten als je al wat fijne lijntjes ziet zitten. Een serum dat genoeg antioxidanten bevat kan de huid namelijk beschermen tegen uv stralen en andere schadelijke invloeden die de huid verouderen. Ook kan een serum dat goed hydrateert uitkomst bieden als je 'last' hebt van een droge huid. In mijn 'Beste serum' advies heb ik mijn favoriete serums gezet!

beste skincare producten

5. Beste oogcrème

Net als een serum is een oogcrème wat mij betreft ook geen noodzakelijke stap in een goede skincare routine. Je dag,- of nachtcrème zou namelijk mild genoeg moeten zijn om óók op de huid onder je ogen te smeren. Ik begrijp echter ook heel goed als je liever wel een aparte oogcrème gebruikt.

Er zijn namelijk situaties waarin de huid onder je ogen andere behoeften heeft dan de huid elders in je gezicht. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je gezichtshuid over het algemeen vetter aanvoelt, terwijl de huid rond je ogen juist droog is.

Daarnaast kan het zijn dat de huid onder je ogen specifieke verzorging nodig heeft. Met name bescherming tegen vroegtijdige veroudering en fijne lijntjes is vaak een overweging om ook nog een aparte oogcrème te gebruiken. In mijn 'Beste oogcrème' advies lees je welke crèmes ik adviseer!

beste skincare produten

6. Beste gezichtsmasker

Op z'n tijd kan een gezichtsmaskertje even een moment van ontspanning zijn. Van de maskers zelf zou ik alleen niet al te veel verwachten. Een gezichtsmasker is over het algemeen niet meer dan volle crème. Bovendien zijn er ook genoeg gezichtsmasker die je beter niet kunt aanbrengen, omdat ze je huid beschadigen.

Bijvoorbeeld de zogeheten peel-off maskers. Die niet alleen talg verwijderen, maar ook gezonde oliën en huidcellen eronder. Of een crème masker vol met etherische oliën en andere stoffen die je huid irriteren. Ze geven even dat prikkelende gevoel en een rode glow na aanbrengen. Maar in werkelijkheid zijn dit tekenen van irritatie.

Daarom raad ik aan om in ieder geval te kiezen voor een gezichtsmasker dat vrij is van schadelijke stoffen. En op zijn minst meer voordelen biedt dan je reguliere crème. In mijn Beste gezichtsmasker advies lees je welke gezichtsmaskers dit zijn.

beste skincare producten

7. Beste zonnebrand

Een product dat wat mij betreft wél onmisbaar is in een goede skincare routine is zonnebrandcrème. Zeker in de zomer is dit natuurlijk de belangrijkste stap als het gaat om goede huidverzorging. Alleen is het aanbod aan zonnebrand groot, wat het vinden van een fijne zonnebrandcrème lastig maakt.

Je wilt tenslotte dat het effectieve zonnefilters bevat die je huid beschermen tegen uv straling. Maar ook een redelijk hoge concentratie antioxidanten die je huid beschermen tegen veroudering. Verder is het ook niet fijn als de textuur te vet of te plakkerig is.

Of dat de zonnebrand in je ogen prikt. Daarom ben ik een tijdje geleden op zoek gegaan naar de beste zonnebrand van dit moment. In mijn Beste zonnebrand advies vind je mijn favoriete zonnebrandcrèmes!

beste skincare producten

8. Beste aftersun

Naast mijn advies met beste zonnebrand heb ik ook een advies gegeven met beste aftersun. Er zijn helaas behoorlijk wat aftersun producten die weinig voor de verbrande huid doen. Sterker nog; veel aftersun bevatten ingrediënten die de huidbarrière alleen maar beschadigen.

Ze bevatten vaak stoffen die een tintelend en verkoelend effect geven. Je wilt tenslotte het verbrande gevoel wegnemen. Voorbeelden zijn: eucalyptus, menthol, alcohol en mint. Deze stoffen lijken op het eerste gezicht te werken, omdat ze de huid verkoelen.

Maar in werkelijkheid is dit verkoelende en prikkende effect puur een teken van huidirritatie. Daarnaast kun je ook prima een goede bodylotion als aftersun gebruiken. Hier zitten over het algemeen namelijk meer werkzame stoffen in. Bovendien is een bodylotion vaak ook nog goedkoper! In mijn Beste aftersun advies lees je mijn favorieten.

beste skincare producten

9. Beste deodorant

Naast gezichtsverzorging heb ik ook adviezen online staan met betrekking tot lichaamsverzorging. Mijn deodorant advies is hier eentje van. Eigenlijk klopt het woord deodorant´ niet helemaal. Je kunt namelijk onderscheid maken tussen antiperspiranten (die zweten voorkomen) en anti-transpiranten (die geuren verhullen).

De focus in mijn adviezen ligt voornamelijk op deodorants die zich richten op het verminderen van transpiratie vocht, omdat deze doorgaans effectiever zijn. Bovendien helpen ze automatisch ook geurproblemen aan te pakken. Ik heb zowel een Beste mannen deodorant advies als Beste vrouwen deodorant advies online gezet. Met daarin voorbeelden van deodorant die écht werken!

beste skincare producten

10. Beste bodylotion

Naast goede gezichtscrèmes zijn er natuurlijk ook goede bodylotions. Die ook weer erg verschillen in effectiviteit. Zo zou ik lekker ruikende bodylotions eigenlijk meteen links laten liggen. Een goede bodylotion ruikt zelfs een beetje muf. Dit voelt misschien minder fijn na aanbrengen, maar is wel huidvriendelijker voor je huid!

Verder kun je zowel een bodylotion gebruiken puur om je huid te verzorgen. Maar ook omdat je specifieke huidklachten hebt. Acne komt bijvoorbeeld ook regelmatig voor op het lichaam. En dan kan een goede bodylotion zeker uitkomst bieden. In mijn Beste bodylotion advies lees je mijn favoriete producten voor uiteenlopende huidtypes!

beste skincare producten

11. Beste scheermesjes

Wanneer je op zoek bent naar de beste scheermesjes, raad ik je aan te kiezen voor een scheermesje met één scherp mesje. Hiermee scheer je de haartjes maar op één plek af,  waardoor de kans op ingegroeide haren en irritaties aanzienlijk vermindert.

Ook zou ik gaan voor een scheermesje zonder zeepblokje. Bijzonder genoeg zijn het juist de scheermesjes met zeepblokje die aan vrouwen worden geadviseerd voor de meest intieme zones. Terwijl dit soort zeepblokjes juist zogen voor irritaties en andere ongemakken. Hetzelfde geldt voor scheerschuim met allerlei geurstoffen.

Je kunt naar mijn mening veel beter een olie als tussenstof gebruiken tijdens het scheren. Bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie. Dit voelt heel zacht aan en zorgt ervoor dat het mesje soepel over je huid glijdt. Bovendien kunnen deze oliën, in tegenstelling tot scheerschuim, op de meest intieme plekjes gebruikt worden. Zonder dat het iets verstoord. In mijn Beste scheermesjes advies lees je hier meer over.

beste skincare producten

12. Beste make up gevoelige huid

Naast een goede skincare routine is het ook belangrijk om naar je 'beauty producten' te kijken. Het zou namelijk zonde zijn als je hele milde gezichtsverzorging producten gebruikt. Maar hier vervolgens make up overheen aanbrengt dat niet huidvriendelijk is. Met name smeerbare make up, zoals foundations en concealers, zijn niet altijd voor ieder huidtype even geschikt.

Daarom heb ik een lijst gemaakt met daarin make up speciaal voor de gevoelige huid. Dit betekent overigens niet dat mensen met een niet-gevoelige huid de producten niet kunnen gebruiken. Ze zijn heel mild en daarom geschikt voor ieder huidtype! In mijn Beste make up advies lees je welke producten dit zijn.

beste skincare producten

13. Beste collageenpoeder

Ik heb collageen poeder supplementen lange tijd links laten liggen. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst omdat er weinig betrouwbare studies te vinden zijn die het effect van collageen poeder op de huid hebben getest. Verder worden veel vormen van collageen afgebroken door je lichaam, voordat ze überhaupt iets voor je huid kunnen betekenen.

Toch ben ik het op een gegeven moment gaan proberen. Ik vond afgelopen jaar een recent uitgebrachte studie die er veelbelovend uit zag. Toevallig kreeg ik een aantal maanden hierna een SANA collageen kuur via een PR pakketje. En toen dacht ik: waarom niet?

Ik heb de collageen supplementen destijds iedere dag, drie maanden lang, geslikt. En merkte ook echt een verschil aan zowel mijn huid als haren. In mijn Beste collageenpoeder advies heb ik mijn favoriete collageen poeders gezet.

beste skincare producten

Beste skincare routine

Zoals ik hierboven ook al even aangaf, heb ik inmiddels meerdere productadviezen online staan. Met daarin de (voor mij) beste skincare merken, gericht op uiteenlopende huidtypes. Je kunt ze zien als een soort stappenplan met daarin per stap (reiniger, serum, gezichtscrème, exfoliant, zonnebrand) een aantal goede voorbeelden.

Alle producten uit deze skincare routines zijn mild geformuleerd, bevatten genoeg actieve ingrediënten en doen wat ze beloven! Hieronder vind je een aantal voorbeelden van productadviezen. Of bekijk alle productadviezen op de overzichtspagina!

beste skincare producten


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram