vitamine b3
Luus
10/25/2022
10 min
2

Beste producten met niacinamide voor de huid

10/25/2022
10 min
2

Tegenwoordig zie je het steeds vaker voorbij komen 'dit product bevat nicacinamide'. Misschien smeer je het op dit moment zelf al. Maar wat is niacinamide (vitamine b3) eigenlijk? Wat doet het voor je huid? Welke crème met niacinamide kun je het beste aanschaffen? En wat is nou een goed niacinamide serum? In deze blog vertel ik je er alles over!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is niacinamide?

Niacinamide of nicotamide is een vitamine. En dan in het specifiek: vitamine B3. Het is een in water oplosbare vitamine. Met meerdere positieve eigenschappen.

Vitamine B3 werkt goed samen met stoffen die van nature al in onze huid aanwezig zijn. Maar ook met stoffen uit je cosmetica producten. Zo kun je niacinamide gerust combineren met: retinol, peptiden of hyaluronzuur.

niacinamide

Wat zijn de beste producten met niacinamide voor de huid?

Je hebt verschillende producten met niacinamide voor de huid. Denk aan oogcrèmes met niacinamide, dagcrèmes, nachtcrèmes en niacinamide serums. Maar welke kun je het beste kiezen? Ik maakt een aantal lijstjes van 'Beste producten met niacinamide voor de huid'. Je leest ze hieronder!

Goede niacinamide crèmes: top 3

Ben je op zoek naar een goede niacinamide crème? Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet! Iedere niacinamide crème hieronder bevat een werkzame concentratie niacinamide en is vrij van irriterende stoffen.

1. Olay niacinamide crème

Een niacnamide crème die je waarschijnlijk wel eens voorbij hebt zien komen in mijn Instagram story of online productadviezen is deze parfumvrije crème van Olay.

De crème kun je zowel overdag als 's nachts smeren. En bevat naast niacinamide ook nog vitamine C, vitamine E en panthenol. Een fijne dagcrème voor de normale tot vette huid.

Een bijkomend voordeel: de crème is lekker vaak in aanbieding bij Bol.com of Amazon, dus ik zou de creme nooit voor de volle prijs aanschaffen! niacinamide creme

2. CeraVe niacinamide crème

Een andere fijne niacinamide crème is deze crème van CeraVe. De crème bevat namelijk een hoge concentratie niacinamide. Wat mij, gezien de lage prijs, best verbaasde.

Daarnaast zitten er ook nog allerlei hydraterende en verzorgende stoffen in, waaronder: shea butter, glycerine, ceramiden en hyaluronzuur. Dit maakt het een fijne niacinamide crème voor de normale tot droge huid.

niacinamide creme

3. La Roche Posay niacinamide crème

Ook deze niacinamide crème van La Roche Posay is zeker het proberen waard! Met name als je last hebt van acne klachten. De crème bevat namelijk een hoge concentratie vitamine B3. Wat zowel ontstekingen remt als een overtollige talgproductie, Op die manier vermindert deze crème onzuiverheden.

Daarnaast werkt niacinamide natuurlijk ook licht blekend, waardoor het smeren van deze niacinamide crème de kans op eventuele verkleuringen na een puistje verkleint. De toevoeging van silica maakt het een fijne crème voor de wat vettere huid. Silica matteert namelijk.

niacinamide creme

Slechte niacinamide crèmes

Helaas zijn er ook een aantal niacinamide crèmes die ik niet zou smeren. Bijvoorbeeld, omdat ze verkeerd verpakt zitten (niet luchtdicht). Of, omdat ze veel irriterende stoffen bevatten. Of juist te weinig effectieve stoffen.

Goede niacinamide serums: top 4

Naast een niacinamide crème, zijn er natuurlijk ook niacinamide serums. Hieronder heb ik vier goede voorbeelden gezet. Ieder niacinamide serum is vrij van irriterende stoffen, bevat genoeg niacinamide en ook nog een mooi lijstje aan andere effectieve ingrediënten.

1. Paula's Choice niacinamide serum

Dit niacinamide serum van Paula's Choice kan ik zeker aanraden. Het bevat een concentratie van maar liefst 20% niacinamide. Erg hoog dus! En hier blijft het niet bij.

Aan het niacinamide serum zijn namelijk ook nog allerlei andere effectieven stoffen toegevoegd. Met zowel herstellende, beschermende, hydraterende en kalmerende eigenschappen. Zo bevat het niacinamide serum: acetylgluosamine, vitamine C,  zoethoutwortelextract, meadowsweet extract, purslane extract en groene thee extract.

Een fijn serum voor vrijwel ieder huidtype, maar met name de wat rodere of geïrriteerde huid.


niacinamide serum

2. Biodermal niacinamide serum

Het niacinamide serum van Biodermal wilde ik ook graag aan dit lijstje toevoegen, maar ik moet er wel bij zeggen dat er ook een ingrediënt in zit waar ik minder enthousiast over ben. Het serum bevat namelijk propelyne glcycol. Sommige mensen reageren overgevoelig op deze stof. De kans is groot dat je er niets van merkt hoor, maar ik had het er liever niet in gezien.

Toch is dit serum het proberen waard. Het bevat namelijk, naast een hoge concentratie niacinamide, ook nog antioxidanten, als: vitamine C, vitamine E en ubiquinone.

Daarnaast zitten er hydraterende en herstellende ingrediënten in, waaronder: panthenol, dimethicone en glycerine. Ook is het niacinamide serum vrij van parfum en uitdrogende alcohol!

niacinamide serum

3. Remescar niacinamide serum

Het merk Remescar ken je misschien wel van de anti-wallen crème. Maar ze verkopen dus ook een niacinamide serum. Ik was wat sceptisch over dit merk, omdat de product claims nogal hoge grepen zijn. Maar de ingrediëntenlijst van dit niacinamide serum valt me echt niet tegen!

Het serum bevat namelijk een concentratie van 10% niacinamide. Wat relatief hoog is. Daarnaast zijn er ook nog andere effectieve stoffen aan het niacinamide serum toegevoegd, waaronder: zoethoutwortel extract, betaglucaan en groene thee extract.

Dit zijn drie antioxidanten die, net als niacinamide, bijdragen aan het verminderen van huidverouderingsverschijnselen. En het kalmeren van eventuele huidontstekingen of huidirritaties.

Kortom, een fijn serum voor de rode en/of onzuivere huid.

beste niacinamide serum

4. The Inkey List niacinamide serum

Ook dit serum van The Inkey list is zeker aan te raden. Het bevat namelijk 10% niacinamide. Wat ook weer een vrij hoge concentratie is. Zeker gezien de relatief lage prijs. Naast niacinamide bevat het serum ook nog allerlei andere effectieve stoffen. Die de algehele conditie van je huid verbeteren.

Zo is er een hoge concentratie squalene aan het serum toegevoegd. Maar ook hydraterende stoffen, als: glycerine, propanediol, allantoïne, hyaluronzuur en sojaboonolie zie je terugkomen in de ingrediëntenlijst.

Daarnaast is het Inkey List gezichtsserum vrij van geurstoffen, parfum en andere problematische stoffen. Dit maakt het een geschikt serum voor vrijwel ieder huidtype.

the inkey list niacinamide serum

Slechte niacinamide serum

Naast de goede niacinamide serums hierboven zijn er helaas ook genoeg niacinamide serums die ik niet zou smeren. Meestal, omdat ze parfum, geurstoffen of uitdrogende alcohol bevatten. Of, omdat de concentratie werkzame stoffen gewoon weg te laag is. Hieronder lees je welke serums dit zijn.

Wat doet niacinamide voor je huid?

Niacinamide, oftewel vitamine B3 heeft veel verschillende eigenschappen op de huid, waardoor het geschikt is voor uiteenlopende huidtypes en huidklachten. Niet gek is daarom ook dat steeds meer cosmetica fabrikanten gebruik maken van dit vitamine.

Maar wat doet vitamine B3 voor je huid? Hieronder lees je alle positieve effecten van niacinamide op de huid!

Niacinamide beschermt tegen veroudering

Wat niacinamide vooral doet is je huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan milieu vervuilende stoffen, zonlicht of sigaretten rook. Net als vitamine A en vitamine C is niacinamide (vitamine B3) namelijk een antioxidant.

Een antioxidant is in staat om je huid tegen cel beschadigende stoffen te beschermen, waardoor huidschade beperkt wordt. En zo ook huidveroudering, waaronder fijne rimpels. Je zou dus kunnen zeggen dat niacinamide huid verjongend werkt. Klinkt goed toch?!

vitamine B3 huid

Nicainamide remt ontstekingen

Dit vind ik zelf één van de fijnste eigenschappen aan niacinamide: het vitamine remt ontstekingen. Bij ontstekingen komt het stofje histamine vrij. En niacinamide onderdrukt deze stof. Histamine is onder andere verantwoordelijk voor roodheid van de huid, zwelling en jeuk.

Door vitamine B3 te smeren, verminderen deze ontstekingsverschijnselen. Dit maakt het een geschikt ingrediënt voor mensen met rosaceacouperosepsoriasis, acne of een rode huid. Maar bijvoorbeeld ook als je last hebt van muggenbulten of een jeukende huid.

Niacinamide hydrateert

Waar niacinamide ook in uitblinkt, is hydrateren. Niacinamide is namelijk in staat om huidvetten aan te maken. En dan in het specifiek ceramiden en vrije vetzuren. Deze stoffen bevinden zich in je bovenste huidlaag en kun je zien als een soort cement.

Ze vullen namelijk de openingen tussen je huidcellen op, waardoor je huid barrière goed intact is. Hierdoor treden schadelijke stoffen minder snel je huid binnen. En goede stoffen, zoals water, minder snel je huid uit. Je huid is dus in staat om beter haar water vast te houden. Wat niacinamide een fijn ingrediënt maakt voor de wat drogere huid.

niacinamide huid

Niacinamide exfolieërt

Wat niacinamide (vitamine B3) ook doet is licht exfoliëren. Dit betekent dat het overtollige, dode huidcellen sneller laat afschilveren. Samen met eventueel aanwezige droogte schilfertjes.

Door deze afschilfering wordt het huidvernieuwingsproces gestimuleerd, waardoor de algehele huid er minder dof uit zal zien, meer gaat stralen en gladder aanvoelt.

Niacinamide verlaagt de talgproductie

Wat niacinamide ook doet is de talgproductie remmen. Vooral mensen met acne klachten hebben een te hoge talgproductie, waardoor verstoppingen ontstaan en de huid vetter wordt. Door niacinamide te smeren, vermindert deze talgproductie en zo ook klachten als acne en een vette huid.

Niacinamide bleekt verkleuringen

Alsof het nog niet genoeg was, heeft een concentratie van 5% niacinamide of hoger ook een licht blekend effect op de huid. Dit maakt het een geschikt ingrediënt voor donkere verkleuringen van de huid.

Denk aan: pigmentvlekken, donkere kringen onder de ogen of een zwangerschapsmasker. Het is zelf zo dat niacinamide vanaf 2% al helpt in het voorkomen van rode vlekjes na een pukkeltje of puistje.

niacinamide pigment

Niacinamide niet combineren met

Niacinamide is een effectief antioxidant. Toch kun je niacinamide niet combineren met alle cosmetische ingrediënten. Sommige cosmetische ingrediënten werken elkaar tegen, waardoor de effectiviteit vermindert. Of, nog vervelender, ze brengen slechte eigenschappen in elkaar naar boven.

Zo kun je bijvoorbeeld niacinamide niet combineren met zuren. Denk aan glycolzuur of salicylzuur. Naja, het kan wel, maar liever niet in één formule! Niacinamide kan de pH waardes van deze zuren namelijk verhogen, waardoor de werkzaamheid van de zuren verloren gaat. Daarom kun je deze stoffen beter niet tegelijk smeren. Maar los van elkaar. Bijvoorbeeld eerst glycolzuur en vijf minuten hierna niacinamide.

Ook zou ik niacinamide niet combineren met ascorbic acid. Dit is een bepaalde vorm van vitamine C die de werking van niacinamide negatief beïnvloed. Je kunt de ingrediënten wel afzonderlijk na elkaar smeren.

Alle niacinamide serums en niacinamide crèmes uit mijn lijstje hierboven, bevatten een andere vorm van vitamine C, namelijk: ascorbyl glucoside. Deze vorm van vitamine C kan wél in combinatie met niacinamide gesmeerd worden!

niacinamide niet combineren met

Precieze werking niacinamide

Voor de liefhebbers, leg ik hieronder graag nog uit wat nou de precieze werking van niacnamide op celniveau is. Dit is een vrij complex verhaal, maar ik probeer het je zo gemakkelijk mogelijk uit te leggen! Inclusief handige tekening.

Zowel in ons lichaam als buiten ons lichaam vinden allerlei processen plaats, waarbij schadelijke moleculen vrijkomen. Denk bijvoorbeeld aan je stofwisseling. Maar ook aan vervuilende uitlaatgassen of uv-straling.

De schadelijke moleculen die hierbij vrijkomen noem je ook wel: vrije radicalen. Vrije radicalen zijn incomplete atomen. Normaal gesproken heeft een atoom allerlei elektronen, twee aan twee, om zich heen bewegen. Maar een incompleet atoom mist één elektron. Je noemt dit ook wel vrije radicalen.

Maar dit incomplete atoom wilt wel weer compleet zijn. Wat het daarom gaat doen, is elektronen stelen van atomen die wél nog compleet zijn. En die zitten onder andere in jouw cellen. Als deze incomplete atoom een elektron 'steelt', brengt dit schade aan je cellen te weeg. Je noemt dit ook wel oxidatieve stress. Wat verantwoordelijk is voor huidveroudering.

Maar gelukkig bestaan er antioxidanten! Zij hebben van nature namelijk niet te weinig, maar juist teveel elektronen om zich heen bewegen. Als een soort reserve. Zij kunnen een elektron afgeven aan zo'n incompleet atoom, zodat deze niet gaat stelen. En er geen schade aan je cellen optreedt. Op die manier voorkomt een antioxidant dus huidveroudering. Onmisbaar dus!

antioxidanten slikken

antioxidanten slikken

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast niacinamide serums zijn er natuurlijk ook ander soort serums. Met ook weer goede en wat slechtere formuleringen. Ook hiervan zocht ik de beste serums uit. Hieronder vind je deze blogs:

Reacties
Categorieën