Beste retinol serum 2024
12 maart 2024 
15 min. leestijd

Beste retinol serum 2024

Wil je graag een goed retinol serum kopen? Maar weet je niet zo goed welke? Ik ga je helpen! Voor deze blog bekeek ik de ingrediëntenlijsten van dertig populaire vitamine A serums, waaronder retinol serums. En testte ik de tien beste uit. Uiteindelijk heb ik deze 'Beste retinol serum' top 7 gemaakt!

Samenvatting de beste retinol serums (top 7)

Retinol is een vorm van vitamine A. Naast retinol heb je nog meer vormen van vitamine A die wat mij betreft ook het proberen waard zijn. Daarom heb ik in deze 'Beste retinol serum' blog ook twee serums meegenomen met een andere vorm van vitamine A. Alle serums zijn parfumvrij, bevatten vetachtige stoffen om de stabiliteit van het vitamine A te vergroten én hebben gebruik gemaakt van ingekapseld retinol.

beste retinol serum

Paula's choice retinol serum

Eén van de beste retinol serums van dit moment is wat mij betreft het Paula's Choice retinol serum. Allereerst omdat het serum geen water bevat, maar wel veel vetachtige stoffen. Dit zorgt ervoor dat retinol langer stabiel blijft en zo ook langer werkzaam.

Maar dit is niet het enige wat dit serum voor mij het beste retinol serum maakt. Er zijn ook nog allerlei antioxidanten toegevoegd. Die net als retinol een positief effect hebben op fijne lijntjes, een onzuivere huid, collageen stimuleren en pigment vervagen. Bovendien zorgen deze antioxidanten ervoor dat retinol langer werkzaam blijft en dat de irriterende werking van retinol gecompenseerd wordt.

Dit effect wordt versterkt door de aanwezigheid van allerlei kalmerende stoffen. Zo zijn onder andere: haver, zoethout en kelp toegevoegd. Ze compenseren de irriterende werking van retinol, waardoor dit serum ook geschikt is voor de gevoelige huid en/of onzuivere huid. Kortom, een krachtige combinatie van allerlei werkzame stoffen, waardoor het serum effectief huidveroudering tegengaat. Wat mij betreft is dit retinol serum beter dan de Paula's Choice Retinol booster. beste retinol serum

Medik8 Crystal retinal serum

Ook het Medik8 serum verdient zeker een plek in deze lijst met beste retinol serums. Althans het serum bevat geen retinol, maar wel retinal (met een 'a'). Een vorm van vitamine A dat maar één keer door je lichaam hoeft worden omgezet in vitamine A zuur. Terwijl retinol eerst wordt omgezet in retinal en daarna in vitamine A zuur. Dit vergroot de effectiviteit van retinal.

Daarnaast zijn ook aan dit vitamine A serum nog allerlei andere effectieve ingrediënten toegevoegd, waaronder: vitamine E, verschillende vormen van vitamine C, Lonicera Japonica extract en hyaluronzuur. Ook zijn er behoorlijk wat vetachtige stoffen aanwezig. Om zo de stabiliteit van retinal te vergroten. Het mooie is ook dat het serum verkrijgbaar is in verschillende retinal sterktes.

Namelijk een serum met 0.01% retinal, 0.03% retinal, 0.06% retinal, 0,1% retinal en 0,2% retinal. Op die manier is er een geschikt serum voor zowel beginnende gebruikers als wat meer ervaren gebruikers. Retinal wordt overigens altijd in lagere concentraties toegevoegd dan retinol. Je kunt 0.1% retinal vergelijken met ongeveer 1% retinol.

beste retinol serum

Paula's Choice 0.3% retinol treatment

De Paula's Choice retinol treatment is eigenlijk geen retinol serum, want het heeft een lichte crème structuur, maar je gebruikt het wel op dezelfde manier als een serum. Namelijk onder je nachtcrème, waardoor ik het toch wilde meenemen in deze 'Beste retinol serum top 7'.

Niet alleen omdat het 0.3% ingekapseld retinol bevat, wat een fijne concentratie is om mee te beginnen, maar ook omdat 2% bakuchiol is toegevoegd. Dit ingrediënt stimuleert de werking van retinol, maar heeft ook helende en huidherstellende eigenschappen. Daarnaast zijn er behoorlijk wat antioxidanten en peptiden toegevoegd.

Antioxidanten en peptiden vallen, net als retinol, onder de categorie 'anti aging ingrediënten'. Verder bevat het serum, naast water, vooral dimethicone. Dit is een stof die je graag terugziet komen in de ingrediëntenlijst van een retinol serum, omdat ze ervoor zorgen dat retinol langer stabiel blijft. Kortom, ook de Paula's Choice retinol treatment is een aanrader!

beste retinol serum

Kiehl's Retinol serum

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met het smeren van een retinol serum, is het Kiehl's retinol serum een goede optie om te proberen. Dit serum bevat ook weer ingekapseld retinol, alleen naar verwachting een iets lagere concentratie.

De precieze concentratie wordt niet beschreven, maar vanwege de naam 'micro dose' en de plek van retinol in de ingrediëntenlijst, verwacht ik dat het om een concentratie lager dan 0.3% gaat. Dit is een mooie concentratie om mee te starten, maar ook goed wanneer je een gevoelige huid hebt.

Naast retinol zijn er ook nog behoorlijk wat cel-communicerende en verzachtende stoffen toegevoegd, als: 4-T-Butylcyclohexanol, Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester en Adenosine. Samen met de antioxidanten niacinamide en vitamine E. Kortom, ook weer een aanrader!

beste retinol serum

Jetske Ultee vitamine A serum

Het vitamine A serum van Jetske Ultee is ook een goede optie als je op zoek bent naar het beste vitamine A serum. Het gaat in dit geval niet om retinol, maar een andere vorm van vitamine A. Namelijk: hydroxypinacolone retinoate. Een milde, effectieve vorm van vitamine A.

Verder is er bewust geen water aan de formule toegevoegd, om zo de stabiliteit van vitamine A te vergroten. Dit effect wordt versterkt door de aanwezigheid van Dimethyl Isosorbide. Een stof dat vitamine A helpt op te lossen, waardoor het vitamine uiteindelijk ook beter door de huid kan worden opgenomen.

beste retinol serum

No7 0.3% pure retinol serum

Als je op zoek bent naar het beste retinol serum, is het No7 retinol serum wat mij betreft ook een goede optie! Het retinol serum stimuleert het ophelderen van donkere vlekken, het verminderen van fijne lijntjes en het verbeteren van de algehele gezondheid van je huid.

Bovendien zijn er ook nog andere goede ingrediënten toegevoegd die hieraan bijdragen, waaronder verschillende peptiden, antioxidanten en hydraterende stoffen. Daarnaast heeft het merk een hoge concentratie dimethicone gebruikt. Dit is heel belangrijk in vitamine A serums, omdat vetachtige stoffen de stabiliteit van retinol vergroten. Net als oliën trouwens.

Wel had ik liever een lagere concentratie water gezien, omdat retinol het beste werkt in een meer vetachtige omgeving. Maar het blijft een goed serum. Vooral omdat het merk gebruik heeft gemaakt van ingekapseld retinol. Hierdoor blijft retinol langer werkzaam en geeft het minder snel irritatie. Kortom, het No7 0.3% retinol serum is zeker het proberen waard. Ook voor beginnende gebruikers.

beste retinol serum

CeraVe retinol serum

Het CeraVe retinol serum hoort wat mij betreft ook thuis in deze lijst met beste retinol serums, omdat het gebruik heeft gemaakt van ingekapseld retinol. In een formulering met verschillende vetachtige stoffen. Wat de houdbaarheid en effectiviteit van retinol vergroot.

Maar het CeraVe retinol serum bevat meer dan alleen vitamine A (retinol). Zo staat ook niacinamide hoog in de ingrediëntenlijst. Dit antioxidant heeft zowel ontstekingsremmende, kalmerende, licht blekende, hydraterende en beschermende eigenschappen op de huid. Daarnaast is het antioxidant in staat om de huid te beschermen tegen de vorming van fijne lijntjes en rimpels.

Er zijn wel wat minder werkzame ingrediënten toegevoegd dan de overige serums uit deze lijst met beste retinol serums, maar het blijft een goed serum!

beste vitamine a serum

Wat doet retinol?

Retinol is een vorm van vitamine A dat vooral bekend staat om de huid verjongende (anti aging) eigenschappen. Meerdere studies hebben namelijk aangetoond dat vitamine A fijne lijntjes vermindert,  rimpels vermindert, pigmentvlekken vervaagt, kan bijdragen aan de stevigheid van de huid en zorgt voor een meer stralende huid. Maar dit geldt niet voor iedere vorm van vitamine A.

De meeste studies zijn gedaan naar het effect van vitamine A zuur. Deze resultaten zijn veelbelovend, waardoor vitamine A zuur wordt gezien als een effectieve manier van anti aging. Máár vitamine A zuur kun je alleen op recept voorgeschreven krijgen. Je kunt het dus niet bij de bekende drogisterijen halen. Wat je hier wél zonder recept kunt halen, zijn serums met daarin andere vormen van vitamine A.

Bijvoorbeeld: Retinylpalmitaat, Retinylpropionaat, retinal en natuurlijk retinol. Deze stoffen laten ook huidverbeterende eigenschappen zien. Zo kan retinol ervoor dat je huid meer collageen aanmaakt, dode huidcellen sneller vervangt voor nieuwe huidcellen (celvernieuwing) en de aanmaak van tyrosine kinase remt, waardoor overmatige pigmentvorming vermindert.

Maar ze zijn wel beduidend minder effectief dan vitamine A zuur. Eigenlijk ook wel logisch, want je hebt hiervoor geen recept nodig. Het lastige is alleen dat veel vormen van vitamine A, waaronder retinol, snel voor irritatie zorgt. Daarom mogen merken maar een lage concentratie aan hun producten toevoegen en deze concentratie is lang niet altijd werkzaam.

retinol

Welke retinol is het beste?

Vaak krijg ik de vraag 'welke retinol is het beste?'. Maar er is meer dan alleen retinol. Retinol is namelijk één van de vele vormen van vitamine A. Die verzameld worden onder de naam 'retinoïden'. Retinol valt hier ook onder. De verschillende vormen van vitamine A verschillen vooral in de manier van omzetting in de huid. Je huid gaat dit namelijk omzetten, zodra je het opsmeert.

Uiteindelijk wordt iedere vorm omgezet in vitamine A zuur (wat je alleen op recept kunt krijgen). Hoe vaker een vorm van vitamine A moet worden omgezet in je huid, hoe minder doeltreffend het zal zijn. Hieronder leg ik per vorm van vitamine A uit hoe vaak ze worden omgezet:

  • Een serum met retinol esters: wordt eerst door je lichaam omgezet in retinol, daarna in retinal en daarna in vitamine A zuur
  • Een serum met retinol: wordt eerst door je lichaam omgezet in retinal en daarna in vitamine A zuur.
  • Een serum met retinal: wordt één keer door je lichaam omgezet in vitamine A zuur
  • Een serum met vitamine A zuur: hoeft niet door je lichaam worden omgezet, want het gaat al om vitamine A zuur.

retinol serum

Werking verschillende vormen van vitamine A

Ik zal iedere vorm van vitamine A kort, oftewel retinoïden, kort uitleggen. Van minst krachtige vorm van vitamine A (nummer 1) naar krachtigste vorm van vitamine A (nummer 6).

1. Retinol Esters (retinyl propionate, retinyl acetate, retinylpalmitaat)

Een vorm van vitamine A zijn de zogeheten retinol esters. Met als bekende vorm: retinylpalmitaat. Deze vorm van vitamine A heeft ten opzichte van retinol zowel voordelen en nadelen. Een voordeel is dat het ingrediënt beter tegen warmte kan dan retinol, waardoor het bewaren en vervoeren ervan een stuk makkelijker gaat.

Een nadeel daarentegen is dat retinylpalmitaat super gevoelig voor zonlicht is en drie keer moet worden omgezet voordat het werkt. En je kunt je misschien wel voorstellen het op die manier sneller haar werking verliest dan retinol. Wat twee keer moet worden omgezet. Daarom wordt deze vorm gezien als het minst effectief, maar wel als het beste te verdragen bij een gevoelige huid.

2. Retinol

Dit komt doordat je lichaam retinol eerst moet omzetten van retinol naar retinal en vervolgens naar tretïnoïne (vitamine A zuur, dat alleen op recept verkrijgbaar is). En deze omzetting gaat vaak ten koste van de effectiviteit. Bovendien is (niet ingekapseld) retinol zeer gevoelig voor zuurstof, water en licht, waardoor de werkzaamheid snel afneemt.

Daarom is het beter om het niet overdag op je huid aan te brengen. Gelukkig zijn er cosmetica merken die ingekapseld retinol aan hun producten toevoegen in een formule met veel vetachtige stoffen om de stabiliteit van het retinol te vergroten. Het Paula's Choice serum, CeraVe serum, Kiehls retinol serum en No7 pure retinol serum uit mijn lijst met beste retinol serums bevat deze vorm van vitamine A..

3. Retinal (Retinaldehyda)

Retinaldehyde is ook een vorm van vitamine A dat steeds vaker wordt wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten. Het is een vorm dat tussen retinol en vitamine A zuur inzit. Retinol wordt namelijk eerst door je lichaam omgezet in retinal (met een 'a') en daarna in vitamine A zuur. Door meteen retinal te smeren, sla je dus een stapje over.

Retinaldehyde (retinal) heeft vergelijkbare voordelen als retinol. Zoals het verminderen van rimpels, verbeteren van de huidtextuur en het stimuleren van de collageenproductie. Het staat erom bekend minder irriterend te zijn. Wat het geschikt maakt voor mensen met een gevoelige huid. Het Medik8 Crystal retinol serum uit mijn lijst met beste retinol serums bevat deze vorm van vitamine A.

4. Hydroxypinacolone retinoate

Hydroxypinacolone retinoate is een vrij nieuwe vorm van vitamine A. Een groot voordeel aan deze vorm is dat het een veiligere en stabielere optie lijkt te zijn dan retinol. Hydroxypinacolone retinoate hoeft, in tegenstellig tot andere vitamine A vormen namelijk niet eerst door de huid te worden omgezet. Net als vitamine A zuur (alleen op recept verkrijgbaar) kan het direct op de huid inwerken.

Hier zou het de collageen productie stimuleren, de afbraak van collageen en elastine verminderen en het genezingsproces te versnellen. Zonder irritatie van de huid. Kortom, een milde maar effectieve vorm van vitamine A. Het Jetske Ultee serum uit mijn lijst met Beste retinol serums bevat deze vorm.

5. Retinyl retinoate

Retinyl retinoate is ook een wat nieuwere vorm van vitamine A en staat vooral bekend om het vermogen de huid te verbeteren. Zonder hierbij snel voor irritatie en droogheid te zorgen. Het wordt direct door de huid opgenomen en hoeft dus niet eerst worden omgezet. Wat de effectiviteit vergroot. Ook lijkt retinyl retioate stabieler dan veel andere vormen van vitamine A.

Het lastige is alleen dat er nog niet veel onderzoek naar gedaan is. In theorie zijn de resultaten dus veelbelovend, omdat het huidveroudering tegengaat, fijne lijntjes vermindert en de huid egaler gepigmenteerd maakt, maar of deze resultaten ook in de praktijk worden behaald, zal de tijd moeten uitwijzen.

6. Vitamine A zuur (tretinoïne)

Dit type zuur staat ook bekend als tretinoïne. Het is eigenlijk de enige vorm van vitamine A dat echt een verjongend effect op de huid heeft. Tretinoïne vermindert fijne rimpels, stimuleert de productie van collageen en elastine, en vermindert pigmentvlekken.

Helaas is deze variant alleen verkrijgbaar op recept, vanwege het potentieel irriterende effect op de huid. Wees dus niet verbaasd als je aanvankelijk wat irritatie ervaart bij het aanbrengen! Deze reactie zal afnemen zodra je huid meer gewend raakt aan het vitamine. Op de dagen dat je geen vitamine A zuur smeert, kun je een receptvrije vorm van vitamine A smeren (één van de vormen hierboven).

retinol serum

Retinol voor beginners

Retinol, oftewel vitamine A, kan een jonger uitziende huid stimuleren. Maar het blijft een lastig ingrediënt om te verwerken in cosmetica maar ook om te gebruiken. Onder andere omdat het dus snel irriteert. Daarom is rustig opbouwen belangrijk.

Als je start met retinol smeren, zou ik voor een concentratie van 0,1 tot 0,3% retinol gaan of 0,05% retinal. Gaat dit goed? Dan kun je de volgende keer eventueel voor een retinol serum met een hogere concentratie gaan. Maximaal 1.5% retinol en 0.2% retinal. Ook kan verkeerd gebruik, bijvoorbeeld retinol in combinatie met zonlicht smeren, voor vervelende bijwerkingen zorgen. Belangrijk dus om goed de gebruiksaanwijzing te lezen!

Zo raad ik het af om als retinol te combineren met het smeren van een exfoliant (glycolzuur, salicyzuur) als je net begint met vitamine A smeren. Na een tijdje kan dit wel gewoon. Verder is het altijd super belangrijk om een goede zonnebrand te smeren, omdat vitamine A je huid lichtgevoelig maakt. Een zonnebrand is dus een onmisbare stap in je skincare routine! Bekijk: Beste zonnebrand.

vitamine A serum

Waarop letten bij zoektocht beste vitamine a serum

Zoals ik eerder in de blog ook al aanga, is het vinden van een goed retinol serum, of in dit geval het beste retinol serum, lastig. Vooral omdat retinol vrij instabiel en dus snel haar werking verliest. Maar ook omdat een hoge concentratie retinol irriteert, maar een lager percentage weer weinig doet. Hieronder heb ik daarom een aantal punten gezet die naar mijn mening de kans op het vinden van het  beste retinol serum vergroten.

1. Ga voor ingekapseld retinol

Als je voor  een retinol serum gaat, zou ik in ieder geval voor ingekapseld retinol gaan. Dit houdt in dat er een soort beschermlaagje overheen zit, waardoor het langer stabiel blijft. Maar ook minder snel irriteert. Producten met een concentratie van 0,3% tot 1%  ingekapseld retinol geven de meeste kans op succes.

2. Kijk ook naar andere vormen van vitamine A

Ik zou ook naar andere vormen van vitamine A kijken, omdat retinol net als veel andere vormen van vitamine een lastig ingrediënt blijft. Tegenwoordig zijn er ook retinol serums, waarin een combinatie van vitamine A vormen zit. Naast retinol kun je bijvoorbeeld kijken naar: Retinaldehyde (retinal) en  Hydroxypinacolone retinoate. Deze vormen heb ik ook meegenomen in mijn 'Beste retinol serum top 7'.

3. Laat je niet misleiden

Ook zou ik je niet laten misleiden door hoge concentraties retinol. Vaak gaat het dan om een retinol oplossing, geen pure retinol. Hoge concentraties pure retinol irriteren namelijk enorm en mogen daarom niet gebruikt worden. De maximale concentratie retinol in cosmetica is 1.5%. Ook claims als 'diepe rimpels' verminderen en 'donkere vlekjes' verwijderen zou ik met een korreltje zout nemen. Dat een retinol serum huidveroudering tegengaat klopt wel, maar je wordt niet opeens wakker met een jonger uitziende huid. Was het maar zo'n feest 

4. Ga voor meer dan alleen vitamine A

Veel vitamine A serums blijken in de praktijk helemaal niet of nauwelijks te werken. Het blijft namelijk een behoorlijke uitdaging om een vitamine A serum te vinden dat pigmentvlekken, ouderdomsvlekken en andere tekenen van huidveroudering écht aanpakken. Daarom zou ik altijd voor een retinol serum gaan dat ook nog andere huidherstellende ingrediënten en huidverjongende ingrediënten bevat. Zoals vitamine C, vitamine E, niacinamide, hyaluronzuur en peptiden.

5. Kies voor de juiste verpakking

Naar mijn mening zit een retinol serum, of het beste retinol serum, altijd verpakt in een luchtdichte en donkere verpakking. Om zo de stabiliteit van retinol te behouden. Retinol is namelijk gevoelig voor licht en lucht, dus een goede verpakking kan de effectiviteit van het serum vergroten. Dit geldt ook voor de aanwezigheid van ingrediënten die de stabiliteit van retinol vergroten. Maar daarover hieronder meer!

6. Kijk naar de totale formule

Het is niet alleen goed om naar de aanwezigheid van retinol te kijken, maar ook naar de totale formule. Ik snap dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, want ingrediëntenlijsten staan vol met moeilijke woorden. Maar waar je wel op zou kunnen letten, is dat er genoeg vetachtige stoffen in staan. Zoals olie (biologische jojoba olie, kokosolie, zonnebloemolie) en siliconen (dimethicone, dimethiconol).

Ze hebben een positief effect op het stabiliseren van retinol. Het liefste bevat een retinol serum zelfs meer vetachtige stoffen dan water, maar helaas zijn er hier maar weinig van. Ook is het belangrijk dat er nog antioxidanten zijn toegevoegd. Dit heeft een positief effect op de stabiliteit en werking van retinol. Maar ook een kalmerende werking op je huid. Dit compenseert de irriterende werking van retinol.

7. Ga voor parfumvrij

Dit geldt eigenlijk voor vrijwel alle producten uit mijn adviezen: ga voor een parfumvrije formule. Parfum heeft namelijk alleen maar negatieve effecten op je huid. Dus waarom zou je het smeren? En in het geval van retinol serums is het ook nog zo dat parfum de werking van retinol negatief kan invloeden. Dit geldt trouwens voor alle vormen van vitamine A. Daarom is het beste retinol serum, of beste vitamine A serum, wat mij betreft altijd parfumvrij.

vitamine A serum

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze Beste retinol top 7, heb ik meer lijsten online staan met daarin mijn favoriete cosmetica producten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. Of bekijk op deze pagina 'Beste huidverzorging' alle blogs.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Manuela
Door

Manuela

op 12 Apr 2024

Ik heb de re: store ageless creme gekocht van Highdroxy (nog niet gebruikt). Ik vroeg mij nl af of dit soort type 'natuurlijke retinol' hierin (cacay olie) je huid ook extra gevoelig maakt voor de zon? Zou jij mij dit kunnen vertellen?

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram