vitamine A
Luus
10/20/2022
11 min
4

Vitamine A voor de huid

10/20/2022
11 min
4

Vitamine A wordt een steeds populairder ingrediënt als het gaat om cosmetica. Maar wat is vitamine A eigenlijk? En wat doet vitamine A voor de huid? Ik vertel het je allemaal in deze blog! Inclusief een voorbeeld van een goed vitamine A serum, een vitamine A crème en vitamine A supplementen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is vitamine A?

Vitamine A is, zoals de naam al zegt, een vitamine. En in het specifiek een vetoplosbaar vitamine. Die we vooral binnenkrijgen doormiddel van 'vitamine A voeding'. Je darmen nemen het vitamine op. En slaat het vervolgens op in je lever en weefsels tot dat je lichaam het vitamine A nodig hebben.

Het bijzondere aan je lichaam is, dat het ook zelf vitamine A kan maken. Namelijk door bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, om te zetten in vitamine A.

Wat doet vitamine A voor de huid?

Vitamine A heeft antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het je cellen kan beschermen tegen schadelijke invloeden. Denk aan aan de schadelijke invloeden van zonlicht, milieuvervuiling en rook. Maar ook tegen schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens de stofwisseling.

Door je lichaam tegen deze schadelijke stoffen te beschermen, wordt vroegtijdige veroudering van je cellen tegengegaan. Waaronder ook veroudering van je huid. Dit maakt vitamine a voor de huid zo effectief.

Maar vitamine A heeft ook een ondersteunend effect op je algehele weerstand, draagt bij aan een goede conditie van je ogen en helpt in het behoud van gezonde slijmvliezen.

vitamine a

Soorten vitamine A

Vitamine A heb je in allerlei soorten en maten. De verzamelnaam voor al deze soorten is: retinoïden. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van vormen van vitamine A, oftewel retinoïden, gezet. De eerste drie vormen zijn de populairste en meest effectieve vormen van vitamine A. In behandel ik verder in deze blog!

 1. Vitamine A zuur (tretinoïne)
 2. Hydroxypinacolone retinoate
 3. Retinol
 4. Retinylpalmitaat
 5. Retinyl retinoate
 6. Retinaldehyde, retinylpropionaat

vitamine a

1. Vitamine A zuur (tretinoïne)

Dit zuur noem je ook wel tretinoïnde. Eigenlijk is deze vorm van vitamine A de enige vorm die écht huid verjongend werkt. Vitamine A zuur vermindert namelijk fijne rimpels, stimuleert de collageen,-en elastine productie én bleekt pigmentvlekjes.

Helaas is deze vorm uitsluitend op recept verkrijgbaar, omdat het de huid erg kan irriteren. Schrik hier daarom niet van als je begint met smeren! De huidreactie zal weer verdwijnen, zodra je huid wat meer gewend is aan het vitamine.

Omdat vitamine A zuur de huid snel irriteert, is het fijn als er ook nog kalmerende ingrediënten aan het product zijn toegevoegd. En er vooral geen parfum in zit. Parfum kun je sowieso beter niet op je huid smeren. Maar in dit geval al helemaal niet, want parfum heeft ook nog eens een nadelig effect op het vitamine A zuur.

Verder is vitamine A zuur heel gevoelig voor zuurstof en licht. Een vitamine A zuur crème of vitamine A zuur serum is daarom ook alleen effectief als het luchtdicht verpakt zit. Denk aan een pompje.

Nog beter is om een product te hebben, waaraan ook plantaardige oliën zijn toegevoegd, omdat deze oliën het vitamine A zuur tegen oxidatie beschermen. Dit vergroot de houdbaarheid van het vitamine A zuur.

Wat ook de houdbaarheid vergroot is het product koel bewaren. Bijvoorbeeld in de koelkast.

vitamine a

2. Retinol

Deze vorm van vitamine A kun je gewoon zelf, zonder recept, in vrijwel iedere drogist kopen. Helaas is deze vorm van vitamine A minder effectief dan vitamine A zuur (hierboven). Je lichaam moet retinol namelijk eerst omzetten. En dit gaat vaak ten koste van de werkzaamheid.

Daarnaast is (niet ingekapseld) retinol ook nog eens heel gevoelig voor zuurstof, water, licht en oxiderende oliën, waardoor de werkzaamheid van retinol snel verloren gaat. Je kunt het daarom ook beter niet overdag op je huid smeren.

Een veiligere en stabielere optie is ingekapseld retinol. Dit is retinol waar dus een soort beschermlaagje omheen zit. Wat het retinol stabieler maakt. Maar helaas kan die concentratie nooit heel hoog zijn. Net als vitamine A zuur kan retinol de huid namelijk snel irriteren. Daarom is de concentratie retinol in een retinol serum of retinol crème vaak maar laag.

Nu hoor ik je denken: waarom zit retinol dan in zoveel crèmes? Dit vraag ik me ook regelmatig af. Veel van deze crèmes werken dus niet of bijna niet. En zijn eigenlijk puur uit commercieel oogpunt op de markt gebracht.

Toch zijn er ook een aantal cosmetica merken die wél een effectieve concentratie ingekapseld retinol (0.4% of hoger) aan hun retinol crème of reinol serum hebben toegevoegd. Maar er blijven helaas alsnog veel factoren die de werking van retinol beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het koel bewaren van een retinol crème in de drogisterij.

Het is daarom lastig om een retinol crème of retinol serum te vinden die écht wat voor pigmentvlekken, ouderdomsvlekken of huidveroudering kan doen. Mijn advies is daarom om altijd een retinol crème of retinol serum te kiezen die ook genoeg andere effectieve stoffen bevat.

retinol serum

3. Hydroxypinacolone retinoate

Deze vorm van vitamine A is vrij nieuw. En een veiligere en stabielere optie dan retinol. Een groot voordeel van hydroxypinacolone retinoate, ten opzichte van andere vormen van vitamine A, is namelijk dat je huid het niet eerst hoeft om te zetten. Net als vitamine A zuur kan het dus direct op de huid inwerken.

Het stimuleert onder andere de collageen aanmaak, vermindert de collageen en elastine afbraak en versnelt het wondgenezingsproces. En dit zonder de huid te irriteren. Een milde maar zeker werkzame vorm van vitamine A, waar we nog veel over gaan horen denk ik!

retinol serum

Goede vitamine A crème voorbeelden

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er drie populaire vitamine A varianten, waarvan maar twee varianten verkrijgbaar zijn zonder recept. Namelijk: retinol en hydroxypinacolone retinoate.

Als je een vitamine A crème wilt aanschaffen, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Ik zou in ieder geval zorgen dat de crème moet goed verpakt zit, vrij zijn is van irriterende stoffen en het liefste ook nog andere effectieve stoffen bevat. Hieronder vind je voorbeelden van drie goede vitamine A crèmes:

1. Indeed Laboratories Retinol reface

Deze retinol crème van Indeed Laboratories kreeg ik laatst binnen in een pr pakketje van fsagency en sindsdien ben ik fan! De retinol crème bevat namelijk niet alleen retinol. Er zitten ook allerlei andere effectieve ingrediënten in. En ook nog in een hoge concentratie.

Zo bevat de crème ook bakuchiol. Dit is een plantaardig antioxidant. Die ook vaak als alternatief op retinol gebruikt wordt. Het heeft namelijk vergelijkbare eigenschappen: bakuchiol beschermt tegen tekenen van huidveroudering, heeft een verhelderend effect op pigmentvlekjes en versterkt je huidbarriere.

Het fijne aan bakuchiol is dat het minder snel voor irritaties zorgt. Daarom kan het in hogere concentraties worden toegevoegd dan retinol. En dat is ook bij deze crème gebeurt. Er zit namelijk een onwijs hoge concentratie bakuchiol in!

Daarnaast bevatten de Indeed Laboratories crème ook nog allerlei peptides. Dit zijn aminozuren (eiwitten) die meerdere positieve eigenschappen op de huid hebben. Ze regeneren huidcellen, versterken je huid barrière en verminderen ontstekingen. Daarnaast is van sommige peptides bekend dat ze de collageen en elastine productie kunnen stimuleren. Kortom, een fijn ingrediënt om terug te zien in je crème!

retinol creme

2 . De Meditopics retinol crème

Als je op zoek bent naar een crème met vitamine A, zou je deze retinol crème van Meditopics kunnen proberen. Het merk heeft gebruik gemaakt van ingekapseld retinol. In een concentratie van 1%. Door deze inkapseling vergroot je de stabiliteit en zo ook de effectiviteit van het retinol. Wel zou ik de crème alsnog gekoeld bewaren.

Naast retinol zijn er nog andere effectieve ingrediënten aan de Meditopics retinol crème toegevoegd. Zo bevat de crème plantaardige verzorgende oliën, als: druivenpitolie, calendula olie en koolzaad olie,

Maar ook effectieve peptiden én de kalmerende ingrediënten vitamine E en betaglucan. Met name deze toevoeging van kalmerende ingrediënten is fijn, omdat retinol de huid altijd een beetje irriteert.

retinol creme

3. Paula's Choice retinol crème

Net als de Meditopics vitamine A crème hierboven, bevat ook deze retinol crème van Paula's Choice 1% ingekapseld retinol. Verpakt in een luchtdichte pompje om zo het retinol te stabiliseren.

Er zit wel een prijsverschil, van ongeveer twintig euro, tussen beide retinol crèmes. Dit prijsverschil komt met name door de overige ingrediënten die aan de retinol crème van Paula's Choice is toegevoegd. In deze crème zitten namelijk nog onwijs veel andere effectieve stoffen.

Zo bevat de retinol crème krachtige antioxidanten, als: dipotassium glycyrrhizate, vitamine C, vitamine E, licorice root extract, soja proteïne en sojaboon sterolen. En hydraterende en verzorgende stoffen, als: dimethicone, glycerine, butylene glycol, castor isostearate succinate, hyaluronzuur en ceramiden.

Maar ook weer wat kalmerende ingrediënten, als: haver extract en zoethoutwortel extract. Die je natuurlijk graag wilt terug zien in een retinol crème, omdat retinol, voor irritatie kan zorgen. Een goed voorbeeld van een effectieve retinol crème dus!

Wat ik wel jammer vindt, is dat de crème in de afgelopen twee maanden bijna tien euro duurder is geworden..

retinol creme

Goede vitamine A serum voorbeelden

Smeer je liever een vitamine A serum? Ook hiervoor heb ik twee goede voorbeelden gevonden. Ze bevatten een vorm van vitamine A, maar ook nog allerlei andere effectieve stoffen:

1. Paula's Choice recovery serum

Het eerst retinol serum die ik kan adviseren is dit Paula's Choice Recovery serum. Ik gebruik het zelf al een halfjaar en ben nog steeds super tevreden. Het serum bevat namelijk erg veel antioxidanten, waaronder: vitamine A, vitamine C, vitamine E, tocotrienols, tetrahydrodiferuloylmethane en astaxanthine.

En ook nog een flinke lijst aan hydraterende stoffen, als: dimethicone, glycerine, olijfolie en sojaboon olie. Samen met nog wat kalmerende ingrediënten, waaronder: bisabolol en groene thee extract. Zoveel effectieve ingrediënten in één serum zie je niet vaak.

Verder trekt het Paula's Choice serum snel in, plakt het niet en geeft het een 'hydraterende finish'. Dit maakt het een fijn serum voor zowel de normale tot droge huid. Als de verouderde huid. Gezien alle antioxidanten die het serum bevat.

paula's choice serum

2. The Inkey List retinol serum

Een ander effectief serum is dit retinol serum van The Inkey List. Aan dit serum is 1% retinol toegevoegd. En om de werking van retinol te stabiliseren zijn er ook een aantal oliën toegevoegd, als: sojaboon olie en castorolie.

Deze oliën zorgen er niet alleen voor dat retinol stabiel blijft, ze bevatten ook allerlei antioxidanten die de huid beschermen tegen veroudering. Daarnaast bevat het Inkey List serum ook nog het antioxidant: vitamine E.. En de hydraterende stoffen: squalene, glycerine en propanediol.

  retinol serum

3. Jetske Ultee Vitamine A serum

Ook in het vitamine A serum van Jetske Ultee is één van de drie vitamine A varianten gebruikt uit mijn lijstje met effectieve vormen van vitamine A. Namelijk: hydroxypinacolone retinoate. Een milde vorm van vitamine A. Die niet snel irriteert.

Daarnaast bevat het serum ook nog een aantal andere effectieve stoffen. Zo bevat het vitamine A serum isostearyl isostearate, cyclopentasiloxane, lecithin en octyldodecanol. Deze ingrediënten hebben een hydraterende en/of verzachtende werking op de huid.

Ook zijn er kalmerende ingrediënten aan het vitamine A serum toegevoegd, als: echium plantagineum seed oil, zonnebloemolie, vitamine E en cardiospermum halicacabum flower. Om zo de kans op irritatie door het vitamine A te verminderen.

vitamine a serum

Vitamine A voeding

Naast het smeren van een vitamine A crème of vitamine A serum, kun je natuurlijk ook kijken naar 'vitamine A voeding' . Oftewel, etenswaren waar een relatief hoge concentratie vitamine A in zit.

Vitamine A zit vooral om dierlijke producten. Denk aan vlees en zuivelproducten. Maar ook in plantaardige producten, zoals fruit met een geel tot oranje kleur. En verschillende groentes.

Hieronder vind je een lijstje van voeding met een hoge concentratie vitamine A. Of betacaroteen, een voorloper van vitamine A, wat je lichaam zelf ka n omzetten in vitamine A.

vitamine a voeding

Dierlijke voorbeelden van vitamine A voeding

 • Vis
 • Eidooier
 • Vleeswaren beleg
 • Lever
 • Margarine
 • Kwark
 • Yoghurt
 • Kaas
 • Melk

Plantaardige voorbeelden van vitamine A voeding

 • Wortels
 • Mango
 • Mandarijnen
 • Sinaasappel
 • Pompoen
 • Zoete aardappel
 • Tomaten
 • Spinazie
 • Boerenkool
 • Andijvie
 • Abrikozen

vitamine a voeding

Vitamine A supplementen

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zit vitamine A in veel dierlijke producten. Maar het kan natuurlijk goed zijn dat je geen vlees en vis eet. Of zelfs alle dierlijke producten helemaal vermijdt.

Dit maakt het soms lastig om aan de dagelijks geadviseerde vitamine A inname te komen. Het kan dan fijn zijn om dagelijks een vitamine A supplement te slikken. Bijvoorbeeld deze Goldea Health Vitamine A supplementen.

vitamine a


Misschien vind je dit ook interessant!

Naast vitamine A cremes en serums, zijn er natuurlijk ook nog andere effectieve stoffen waar een product zich op kan focussen. Denk aan hyaluronzuur of vitamine C. Hieronder lees je mijn productadviezen!

Reacties
Categorieën