Huidveroudering, helaas moeten we er uiteindelijk allemaal aan gaan geloven. Als je bedenkt dat je huid het grootste en meest zichtbare orgaan is, snap je misschien wel dat huidveroudering onvermijdelijk is. De huid wordt tenslotte iedere dag blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Maar ook binnenin je lichaam zorgen verschillende processen ervoor dat je huid verouderd. En nu? Wat kun je doen tegen veroudering van je huid? Kún je überhaupt iets doen? Ik vertel het je allemaal in deze blog!
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor huidveroudering.
Wat is huidveroudering?
Eigenlijk zegt de naam het al. De huid wordt ouder, waardoor er veranderingen aan de huid optreden. Een normaal en onvermijdelijk proces dat ontstaat naarmate we een jaartje ouder worden. Zowel interne factoren (genetische factoren en hormonen) als externe factoren (uv straling, roken, voeding en levensstijl) kunnen de huid verouderen.
Als huidveroudering zichtbaar wordt, uit dit zich vooral in: fijne lijntjes, diepere rimpels, een dunnere huid, pigmentvlekken, ouderdomsvlekken en huidverslapping. Zelf vind ik dat je huidveroudering niet kan beschouwen als een huidprobleem. Het gaat tenslotte om een onschuldige en veel voorkomende verandering van de huid.
Toch zien veel mensen het wel als een probleem. Met name omdat het cosmetisch storend is. En dit snap ik ook wel, want zowel beginnende huidveroudering als ernstige huidveroudering kan je er moe uit laten zien. Gelukkig zijn er behoorlijk wat maatregelen die ervoor zorgen dat vroegtijdige huidveroudering geremd wordt. Onderaan deze blog geef ik al mijn huidveroudering tips!
Hoe ziet huidveroudering eruit?
Een jonge huid hebben we helaas niet voor altijd. Was het maar zo'n feest! Wanneer je huid ouder wordt, ontstaan er fijne lijntjes, huidverslapping, rimpels, wallen, donkere kringen onder de ogen, zonschade en ouderdomsvlekken. Allemaal tekenen van huidveroudering.
Op zich natuurlijk ook niet zo gek. Als wij een jaartje ouder worden, wordt onze huid dat ook. Net als je lever, hart, nieren, botten. Alleen zie je die lekker niet. Daarom storen we ons ook massaal aan een ouder wordende huid en popt de ene naar de andere cosmetische kliniek uit de grond.
Het is tenslotte het eerste wat je ziet als je in de spiegel kijkt. En als je eenmaal tekenen van huidveroudering ziet, lijken ze ook nog steeds erger te worden. Misschien herken je jezelf hier wel in. Je hebt één rimpeltje of vlekjes op je gezicht. En op iedere foto is dat het eerste wat je ziet.
Symptomen huidveroudering
Huidveroudering begint eigenlijk bijna altijd met fijne lijntjes en een minder stevige huid. Later kunnen het wat diepere rimpels worden en kunnen er ook andere tekenen van huidveroudering optreden. Hieronder heb ik de meest voorkomende symptomen van huidveroudering op een rijtje gezet:
- Minder frisse uitstraling
- Fijne lijntjes
- Rimpels
- Ouderdomsvlekken
- Kraaienpootjes
- Minder egale huidstructuur
- Pigmentvlekken
- Huidverslapping
- Ouderdomswratten
- Dermatosis papulosa nigra bij donkere huid
Oorzaak huidveroudering
Maar hoe ontstaat huidveroudering eigenlijk precies? Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de gezonde huid veroudert. Je kunt deze oorzaken eigenlijk indelen in twee groepen: de intrinsieke factoren en extrinsieke factoren. Intrinsieke factoren zijn processen die binnenin je lichaam gebeuren. En extrinsieke factoren zijn uitwendige factoren van buitenaf. Hieronder geef ik voor beide factoren een aantal voorbeelden!
Huidveroudering door invloeden van binnenuit
Bij deze vorm van huidveroudering zorgen factoren in je lichaam ervoor dat je huid gaat verouderen. Een voorbeeld hiervan is het afnemende vermogen van je cellen om te delen. Een cel kan, net als wij niet eeuwig leven. Dit betekent dat het ook maar een maximaal aantal keer kan delen. En als dit niet meer gebeurt sterft de cel af, waardoor je huid verouderd.
Daarnaast verbruiken alle cellen in ons lichaam zuurstof om energie te produceren. Dit noem je ook wel de celstofwisseling. Bij deze omzetting van zuurstof in energie komen schadelijke stoffen vrij. Zogeheten vrije radicalen. Dit noem je een oxidatief proces. Ook deze vrije radicalen zorgen ervoor dat de huid dunner wordt en veroorzaakt zo een zichtbaar ouder wordende huid.
Verder neemt de enzym expressie toe naarmate we ouder worden, waardoor ons bindweefsel afneemt. Daarnaast zorgen slecht slapen, een ongezonde leefstijl, hormonale veranderingen en genetische factoren ook voor intrinsieke huidveroudering Huidverouderingsverschijnselen die van binnenuit ontstaan herken je aan: een dunne, minder elastische, transparante, droge huid met fijne lijntjes.
Huidveroudering door invloeden van buitenaf
Bij deze vorm van huidveroudering zorgen factoren buiten je lichaam ervoor dat je huid gaat verouderen. Je noemt dit ook wel extrinsieke factoren. Het gaat hierbij vooral om factoren die zorgen voor oxidatieve processen. Waar ik het hierboven ook al over had. Voorbeelden van extrinsieke factoren zijn: uv straling, infraroodstraling, milieu vervuilende stoffen, tabaksrook en ontstekingsprocessen.
Met name langdurige en onbeschermde blootstelling aan de zon zorgt voor versnelde huidveroudering. Je zou deze extrinsieke factoren voor een deel kunnen vermijden en de tekenen van huidveroudering daarom ook zelf voor een deel kunnen voorkomen. Huidveranderingen die door factoren van buitenaf worden veroorzaakt herken je aan: een droge, minder elastische, ruwe huid met diepere rimpeltjes en pigmentvlekken.
Wat te doen tegen huidveroudering?
Maar wat kun je doen tegen huidveroudering? Het fijne aan huidveroudering is dat je hier, in tegenstelling tot veel andere huidklachten, zelf best wel veel invloed op hebt. Je kunt je huid namelijk voor een groot deel beschermen tegen deze veroudering. Met name door je huid goed te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar ook door ervoor te zorgen dat je huid genoeg gezonde stoffen ontvangt.
Hieronder lees je mijn tips om huidveroudering tegen te gaan. Hierin zijn de eerste drie stappen wat mij betreft essentieel om de kans op fijne lijntjes en andere tekenen van huidveroudering te verkleinen. Stap 4 en 5 zijn wat meer optioneel.
Stap 1. Huidveroudering door zon te vermijden tegengaan
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: smeren, smeren, smeren! Het is zó ontzettend belangrijk om je huid goed te beschermen tegen uv stralen. Wist je dat maar liefst 70% van het huidverouderingsproces veroorzaakt wordt door de zon? En maar 30% door andere invloeden.
Je kunt de eerste tekenen van huidveroudering dus voor een deel tegen gaan door je huid goed te beschermen tegen zonlicht. Gebruik hiervoor een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Hieronder staan een aantal voorbeelden. Benieuwd welke zonnebrandproducten ik nog meer adviseer? Hier vind je een lijst van mijn favoriete zonnebrand voor gezicht en lichaam: Beste zonnebrand lichaam en gezicht.
- Deze Biodermal zonnebrand -voor de normale tot droge huid
- Deze Biodermal zonnebrand - voor de normale tot vette huid
- Deze Beauty of Joseon zonnebrand - voor de normale tot vette huid
Stap 2. Huidveroudering tegen gaan door antioxidanten smeren
Antioxidanten zijn in mijn ogen ook echt onmisbaar als je huidveroudering wilt tegen gaan. Deze stoffen beschermen je huid namelijk tegen schadelijke vrije radicalen van buitenaf. En zo dus ook tegen huidveroudering. Een dagcrème met voldoende antioxidanten is wat mij betreft daarom een must.
Kies hierbij het liefste voor een crème dat luchtdicht verpakt zit. Antioxidanten zijn namelijk heel gevoelig voor zonlicht en zuurstof. En verliezen daarom snel hun werkzaamheid wanneer ze in potjes worden verpakt. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet van anti age crèmes en serums met daarin antioxidanten:
- Deze dagcrème van Olay
- Deze dagcrème van ZARQA
- Dit Paula's Choice Recovery serum
- Dit Paula's Choice Resist serum
- Deze Berivita kukui olie - meng twee druppels olie door je crème
Stap 3. Huidveroudering tegen gaan met een exfoliant
Daarnaast kan het smeren van een exfoliant ook uitkomst bieden als tekenen van huidveroudering zichtbaar worden. Of preventief om de eerste tekenen van huidveroudering zo lang mogelijk uit te stellen. Een exfoliant is namelijk een zuurtje dat ervoor zorgt dat je bovenste huidlaag versnelt gaat afschilveren.
Als gevolg hiervan gaat je huid ook versneld nieuwe huid aanmaken. Deze aanmaak van nieuwe huid zorgt ervoor dat fijne lijntjes verminderen, pigmentvlekken vervagen en je een meer stralende huid krijgt. Het ziet er gewoon wat frisser uit! Wat mij betreft een onmisbare stap in je huidverzorgingsroutine.
Een exfoliant gebruik je na het reinigen van je gezicht en voordat je je nachtcrème aanbrengt. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet. Ga het liefste voor een exfoliant met glycolzuur. Dit werkt het beste tegen tekenen van veroudering. Heb je nou vooral last van verstopte poriën en puistjes? Dan kun je beter voor het exfoliant met salicylzuur gaan:
Stap 4. Huidveroudering tegen gaan door antioxidanten slikken
Naast het smeren van antioxidanten, kun je antioxidanten natuurlijk ook slikken. Denk aan een sinaasappel met vitamine C. Of een handje blauwe bessen vol met vitamine E. Maar ook een supplement, waaraan antioxidanten zijn toegevoegd is een optie.
Let hierbij wel op de gebruikte concentratie, want het is niet vanzelfsprekend dat er een werkzame concentratie antioxidanten gebruikt wordt. Zelf gebruik ik onderstaande supplementen om mijn huid tegen vroegtijdige huidveroudering te beschermen. Of bekijk deze blog voor meer info: Beste vitamine voor je huid.
(optioneel) Stap 5. Huidveroudering tegen gaan door collageen poeder
Een supplement dat ook steeds populairder wordt is collageen. Denk aan collageen poeder, collageen drankjes en collageen supplementen. Inname van extra collageen zou de huid stevig maken, fijne tot diepe rimpels verminderen en de huid weer wat meer laten stralen.
Zelf was ik altijd behoorlijk sceptisch over het gebruik van collageen poeders, omdat de meeste onderzoeken zijn uitgevoerd door de merken zelf. Lekker geloofwaardig dus... Daarom ben ik zelf een tijdje collageen poeders gaan slikken. Zelf vind ik dat deze kuur mijn huid zichtbaar verbeterd heeft! Benieuwd naar het resultaat? Je leest het in deze review: SANA Amsterdam collageen poeder review. Inclusief voor,- en na foto's.
Huidveroudering behandeling
Huidveroudering tegen gaan is natuurlijk het beste. Maar als je al wat huidverouderingsverschijnselen ziet zitten, kun je dit ook verminderen doormiddel van een 'huidveroudering behandeling'. Uitgevoerd door een huidtherapeut of cosmetisch arts.
Er zijn verschillende huid verjongende behandeling, ook wel anti-aging behandelingen genoemd. Dit hoeft niet meteen te gaan over botox of fillers. Je kunt je huid ook een handje helpen, waardoor het zichzelf mooier maakt. Bijvoorbeeld door een huidtherapeut te bezoeken voor een huidtherapeutische behandeling! Hierbij wordt er niets in je huid gespoten of gesneden. Maar wordt de huid getriggerd om zichzelf te verbeteren. Klinkt goed toch?
Lasertherapie als huidveroudering behandeling
Een voorbeeld van een huid verjongende behandeling is bijvoorbeeld lasertherapie. Hiermee kunnen meerdere tekenen van huidveroudering worden aangepakt. Zo kan een pigmentlaser pigmentvlekjes weg laseren. Maar een laserbehandeling kan ook gericht zijn op fijne lijntjes, het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van grove poriën. Of op het weg laseren van gesprongen vaatjes met een vaatlaser.
Chemische peeling als huidveroudering behandeling
Daarnaast kan een chemische peeling je huid ook een enorme boost geven! Zoals ik hierboven ook al aangaf, zorgt een zuurtje ervoor dat je huid versneld gaat delen. Hierdoor ontstaat er een nieuwe huid, waardoor rimpels en pigmentvlekken minder zichtbaar kunnen worden. Dit kun je zelf thuis doen met een exfoliant, maar dus ook bij een huidtherapeut in de kliniek. Alleen wordt er dan gebruik gemaakt van hogere concentraties zuren. Lees hier meer over een chemische peeling.
Smeerkees zonnebrandcrème
De smoes ‘ik ben verbrand, omdat ik mijn zonnebrand vergeten was’ gaat tegenwoordig niet altijd meer op. Laatst kwam ik namelijk de Smeerkees zonnebrandcrèmes tegen. Een klein zakje zonnebrandcrème die je kan bestellen als je het op terras zit. Hoe handig is dat?! Ik vind dit als huidtherapeut natuurlijk een TOP initiatief. En hoop dat de smeerkees zonnebrandcrème binnen de horeca zal groeien, zodat we (nog) fanatieker gaan smeren deze zomer!
Misschien vind je dit ook interessant
Ben je een slechte slaper? Dit kan van invloed zijn op je huid. Maar ja, hoe ga je dit tegen? Een goede nachtrust is tenslotte niet van zelfsprekend als je moeite hebt om in slaap te komen. Op de website Slaapmanieren worden allerlei slaap gerelateerde tools getest.
Denk aan: supplementen, dekens, oordopjes, slaapmaskers, wake-up lights, blauw licht filter brillen, noem maar op. Om zo te kijken welke producten wel werken en welke je beter kunt laten staan. Een beetje hetzelfde concept als ik wat ik met Sproet doe dus!
Gemma
op 21 May 2023