Helaas moeten we er uiteindelijk allemaal aan geloven: huidveroudering. Als je bedenkt dat je huid het grootste en meest zichtbare orgaan is, snap je misschien wel dat huidveroudering onvermijdelijk is. De huid wordt tenslotte constant blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Maar ook binnenin je lichaam zorgen verschillen processen ervoor dat je huid verouderd. En nu? Je kunt huidveroudering helaas niet voorkomen. Wat je wél kunt doen is proberen om tekenen van veroudering te remmen.
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor huidveroudering.
Wat is huidveroudering?
Eigenlijk zegt de naam het al: veroudering van de huid. Je kan dit in mijn ogen geen huidprobleem noemen. Het hoort er tenslotte bij. Daarnaast is het volkomen onschuldig en zal iedereen er vroeg of laat aan moeten geloven.
Wel is het zo dat veel mensen de veroudering cosmetisch storend vinden. Daarom heb ik deze blog geschreven. Je kan huidveroudering namelijk wel degelijk remmen!
Hoe ziet huidveroudering eruit?
Een jaartje ouder, de huid wordt slapper, het volume wordt minder. Er ontstaan rimpels, wallen en donkere kringen. Allemaal tekenen van huidveroudering. Dat veroudering ook onze huid niet bespaard blijft is natuurlijk niet gek. Als wij een jaartje ouder worden, wordt onze huid dat ook. Net als je lever, hart, nieren etc. Maar die zie je niet.
Daarom storen mensen zich vaak aan hun verouderde huid. Het is tenslotte het eerste wat je ziet als je in de spiegel kijkt. En als je eenmaal tekenen van huidveroudering ziet, lijkt het steeds erger te worden. Misschien herken je jezelf hier wel in. Je hebt één rimpeltje of vlekjes op je gezicht. En op iedere foto is dat het eerste wat je ziet.
Oorzaak huidveroudering
Maar hoe ontstaat deze veroudering? Eigenlijk kun je de oorzaken verdelen in veroudering door invloeden van binnenuit en veroudering door invloeden van buitenaf.
Huidveroudering door invloeden van binnenuit
Bij deze vorm zorgen factoren in je lichaam ervoor dat je huid gaat verouderen. Een voorbeeld hiervan is het afnemende vermogen van je cellen om te delen. Een cel kan net als wij niet eeuwig leven. Dus ook maar een maximaal aantal keer delen. En als dit niet meer gebeurd sterft de cel af, waardoor je huid verouderd.
Daarnaast verbruiken alle cellen in ons lichaam zuurstof om energie te kunnen produceren. Dit noem je de celstofwisseling. Bij deze omzetting van zuurstof in energie komen schadelijke stoffen vrij. Zogeheten vrije radicalen. Dit noem je een oxidatief proces. Ook deze vrije radicalen zorgen voor veroudering.
Ook neemt de enzym expressie toe, waardoor ons bindweefsel afneemt. Daarnaast zorgen slecht slapen, een ongezonde leefstijl en slecht slapen ook voor huidveroudering van binnenuit.
Huidverouderingsverschijnselen die van binnenuit ontstaan herken je aan: een dunne, minder elastische, transparante, droge huid met fijne rimpeltjes.
Huidveroudering door invloeden van buitenaf
Bij deze vorm zorgen factoren buiten je lichaam ervoor dat je huid gaat verouderen. En met name factoren die zorgen voor oxidatieve processen. Waar ik het hierboven ook al over had. Voorbeelden van invloeden van buitenaf die voor oxidatieve processen zorgen zijn: zonlicht, infraroodstraling, milieu vervuilende stoffen, tabaksrook en ontstekingsprocessen.
Huidverouderingsverschijnselen die door invloeden van buiten afstaan ontstaan herken je aan: een droge, minder elastische, ruwe huid met diepere rimpeltjes en pigmentvlekken. Antioxidanten kunnen je beschermen tegen deze veroudering.
Maar wat zijn antioxidanten? En hoe beschermen ze je tegen huidveroudering? Je leest het in mijn blog: Wat zijn antioxidanten?.
Behandeling huidveroudering
In tegenstelling tot veel andere huidklachten, is huidveroudering een 'klacht' waar je zelf ook veel invloed op hebt. Je kunt je huid namelijk voor een groot deel beschermen tegen deze veroudering. Namelijk, door je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
En door ervoor te zorgen dat je huid genoeg gezonde stoffen ontvangt, van binnenuit. Hieronder lees je mijn tips om huidveroudering tegen te gaan.
Beschermen tegen zonlicht
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: smeren, smeren, smeren! Het is zó ontzettend belangrijk om je huid te beschermen tegen zonlicht. Wist je dat maar liefst 70% van je huidveroudering ontstaat door de zon? En maar 30% door andere invloeden.
Je kunt huidveroudering dus tegen gaan, door je huid goed te beschermen tegen zonlicht. Gebruik hiervoor een goede en huidvriendelijke zonnebrandcrème. Bijvoorbeeld:
- Deze Biodermal zonnebrand -voor de normale tot droge huid
- Deze Biodermal zonnebrand - voor de normale tot vette huid
Benieuwd welke zonnebrandproducten ik nog meer adviseer? Ik heb mijn favoriete zonnebrand voor gezicht en lichaam op een rijtje gezet! Je leest dit advies hier: Beste zonnebrand voor lichaam en gezicht.
Antioxidanten smeren
Antioxidanten zijn in mijn ogen echt onmisbaar, als je huidveroudering wilt tegen gaan. Deze stoffen, vaak vitamines, beschermen je huid namelijk tegen schadelijke invloeden van buitenaf. En zo, tegen veroudering van de huid. Een dagcrème met genoeg antioxidanten is daarom een must.
Kies hierbij altijd voor een crème die luchtdicht verpakt zit. Antioxidanten zijn namelijk gevoelig voor zonlicht en zuurstof. En overleven daarom niet in crèmes verpakt in potjes. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet van crème met antioxidanten.
Anti-age crème met antioxidanten
- Deze dagcrème van Olaz met de antioxidanten: vitamine B3, C en E
- Deze dagcrème van Zarqa met abrikozenpitolie en Dunaleilla Salin (bron van vit A)
Anti-age serum met antioxidanten
- Dit Paula's Choice Recovery serum met de antioxidanten: vitamine A, C, E, astaxanthine
- Dit Paula's Choice serum met de antioxidanten: vitamine A, C, E, Q10, glutathione
- Deze kukui olie die je door je crème kan druppelen voor extra antioxidanten
Antioxidanten slikken
Naast het smeren van antioxidanten, kun je antioxidanten natuurlijk ook slikken. Denk aan een sinaasappel met vitamine C. Of een handje blauwe bessen vol met vitamine E. Of nog makkelijker: een supplement waaraan antioxidanten zijn toegevoegd.
Let hierbij wel op de gebruikte concentratie, want het is niet vanzelfsprekend dat er een werkzame concentratie antioxidanten gebruikt wordt. Zelf gebruik ik supplementen van het merk Goldea Health. In gebruik onderstaande vitamine pillen om mijn huid te beschermen tegen veroudering:
- Deze vitamine C supplementen
- Deze astaxanthine supplementen (een krachtig antioxidant)
Dermaroller
Daarnaast kan een dermaroller ook uitkomst bieden. Een dermaroller lijkt een beetje op een dermapen. Misschien ken je dat wel? Het is een pen die door een huidtherapeut gebruikt wordt tijdens een microneedling. De naaldjes stempelen in je huid, waardoor er een nieuwe huid wordt aangemaakt. Een dermapen maakt geen verticale gaatjes, maar horizontale sneetjes.
Deze sneetjes zorgen ervoor dat je huid nieuwe huid gaat aan maken én dat je huidproducten dieper je huid in dringen. Dit geeft je huid een échte boost. Mijn halve familie is inmiddels al aan het het rollen!
Huid verjongende behandelingen
Huidveroudering tegen gaan is natuurlijk het beste. Maar als je al wat huidverouderingsverschijnselen ziet zitten, kun je dit ook verminderen. Doormiddel van een speciale 'huidveroudering behandeling'. Uitgevoerd door een huidtherapeut of cosmetisch arts.
Er zijn verschillende huid verjongende behandeling, ook wel anti-aging behandelingen genoemd. Dit hoeft niet meteen gedaan te worden met botox of fillers. Je kunt je huid ook een handje helpen om van zichzelf gezonder en mooier te worden. Namelijk door een huidtherapeut te bezoeken voor een huidtherapeutische behandeling.
Hierbij wordt er niet in je huid gespoten of gesneden. Maar wordt de huid getriggerd om zich zelf te verbeteren. Klinkt goed toch? Voorbeelden van huid verjongende behandeling is bijvoorbeeld lasertherapie voor pigment.
Daarnaast kan een chemische peeling je huid een enorme boost geven! Je kunt je huid ook zelf thuis ‘peelen’ met een lagere concentratie zuur. Hiermee verwijder je de dode huidcellen en stimuleer je cel vernieuwing. Dit zal al een mooi resultaat geven!
Smeerkees zonnebrandcrème
De smoes ‘ik ben verbrand, omdat ik mijn zonnebrand vergeten was’ gaat tegenwoordig niet altijd meer op. Laatst kwam ik namelijk de Smeerkees zonnebrandcrèmes tegen. Een klein zakje zonnebrandcrème die je kan bestellen als je het op terras zit. Hoe handig is dat?! Ik vind dit als huidtherapeut natuurlijk een TOP initiatief. Ik moet me soms op een terras echt inhouden om geen likkie zonnebrandcrème uit te delen aan onbekenden.
Ik hoop daarom ook dat de smeerkees zonnebrandcrème binnen de horeca zal groeien, zodat we wat fanatieker gaan smeren deze zomer!
Misschien vind je dit ook interessant
Ben je een slechte slaper? Dit kan van invloed zijn op je huid. Maar ja, hoe ga je dit tegen? Een goede nachtrust is tenslotte niet van zelfsprekend als je moeite hebt om in slaap te komen. Op de website Slaapmanieren worden allerlei slaap gerelateerde tools getest.
Denk aan: supplementen, dekens, oordopjes, slaapmaskers, wake-up lights, blauw licht filter brillen, noem maar op. Om zo te kijken welke producten wel werken en welke je beter kunt laten staan. Een beetje hetzelfde concept als ik wat ik met Sproet doe dus!