Melasma: bruine vlekken in gezicht
26 september 2020 
8 min. leestijd

Melasma: bruine vlekken in gezicht

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Of misschien heb je er zelf wel eens last van gehad: bruine vlekken in het gezicht als gevolg van een zwangerschap. Vandaar ook de term: zwangerschapsmasker. Iets waar niemand op zit te wachten. Maar hoe kun je een zwangerschapsmasker behandelen? Of voorkomen? En wat is een goede pigmentvlekken crème? Ik ga je helpen!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis product advies voor melasma.


Wat is melasma?

Bij melasma is er een blauwgrijze tot bruine vlekken in het gezicht te zien. Het wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd, omdat het met name voorkomt bij vrouwen tijdens hun vruchtbare of zwangere periode. Daarnaast zijn de bruine vlekken in het gezicht als een soort masker verdeeld.

De huidklacht melasma is geheel goedaardig. Behandelen is daarom niet nodig. Toch zoeken veel vrouwen wel naar een manier om het zwangerschapsmasker te behandelen, omdat het cosmetisch storend is. Daarover later meer!

zwangerschapsmasker

Hoe ziet melasma eruit?

Bij melasma zitten er bruine vlekken in het gezicht. Deze verkleuring is niet helemaal egaal. Je ziet stukjes van de eigen huidskleur tussen de melasma pigmentatie zitten. Daarnaast is het ook zo dat de randen van de verkleuring niet heel duidelijk te zien zijn. Het is meer een soort grillige, vlekkerige, verkleuring.

Melasma kan zich ook uiten in een grijsblauwe verkleuring in plaats van bruine. Dit is afhankelijk van de diepte waarin de pigmentverschuivingen zich bevinden. Hoe dieper het pigment in de huid ligt, hoe blauwgrijziger de vlekken zijn. En hoe lastiger het zwangerschapsmasker helaas te behandelen is.

Zwangerschapsmasker

Bij een zwangerschapsmasker is er dus sprake van bruine vlekken in het gezicht. Deze verkleuringen zitten met name onder de ogen. En lopen van het ene oor, over de neus, naar het andere oor.

Hierdoor nemen de bruine vlekken in het gezicht de vorm aan van een masker. Vandaar ook de naam: zwangerschapsmasker.

zwangerschapsmasker

Soorten zwangerschapsmasker

Melasma, of zwangerschapsmasker, heb je in verschillende soorten en maten. Bij de één is de kleur van het zwangerschapsmasker heel donker en bij de ander juist licht. Daarnaast kan ook de grootte van het zwangerschapsmasker onwijs verschillen. Net als de ontstaanswijze, de verdeling en de duur. Wel houden we twee hoofdvormen van melasma aan:

1. Diep melasma

Deze vorm van melasma ligt in de de diepere huidlaag. De verkleuring is grijsblauw en lastig te behandelen, omdat het zo diep in de huid ligt.

2. Oppervlakkig melasma

Deze vorm van melasma ligt in de oppervlakkige huidlaag. Oftewel je opperhuid. De verkleuring is bruin en relatief goed te behandelen.

zwangerschapsmasker

Oorzaak zwangerschapsmasker

Maar hoe ontstaan die bruine vlekken in het gezicht  opeens? En waarom heb jij hier last van en een ander niet?

Bij melasma is er sprake van een storing in de pigmentvorming. Je pigment wordt ook wel melanine genoemd. Dit melanine pigment is eigenlijk een soort bruine kleurstof die je melanocyten (pigmentcellen) iedere dag produceren.

Als deze pigmentcellen het pigment gelijkmatig aanmaken, ontstaat er een egale bruine kleur. Maar wanneer de pigmentcellen het pigment opeens veel te snel of juist te langzaam produceren, verandert deze egale bruine kleur in een pigmentstoornis.

Er kan dan sprake zijn van té weinig pigment. Dit noem je hypo-pigmentatie. Of juist een lokale ophoping van teveel pigment. Dit noem je hyper-pigmentatie. Voorbeelden van huidafwijkingen met te weinig pigment zijn: vitiligo en poikiloderma. Voorbeelden van huidafwijkingen met teveel pigment zijn lentigo solaris, ouderdomsvlekken in het algemeenpost-inflammatoire hyperpigmentatie bij littekens en natuurlijk melasma.

Deze verstoring in aanmaak van pigment ontstaat doordat je pigmentcellen overgevoelig raken. Maar niet allemaal, waardoor er een vlekkerige bruine verkleuring achterblijft. Zoals je bij melasma ziet.

zwangerschapsmasker

Bruine vlekken gezicht oorzaak

Oke, je pigmentcellen zijn dus 'in de war'. Maar waarom? De overgevoelige pigmentcellen ontstaan onder andere door pigment stimulerende hormonen. Voorbeelden zijn: progesteron en oestrogeen.

Daarom zie je melasma vaak tijdens een zwangerschap ontstaan en noem je het ook wel ‘zwangerschap masker’. Daarnaast kunnen sommige anticonceptie pillen ook leiden tot melasma.

Maar niet alleen hormonen kunnen melasma veroorzaken. Ook overmatige blootstelling aan zonlicht, erfelijkheid, medicatie voor epilepsie en zelfs bepaalde cosmetische ingrediënten kunnen zorgen voor overmatige pigmentatie.

Voorbeelden van cosmetische ingrediënten die pigmentvlekken triggeren zijn: limoenolie, sinaasappelolie, lavendelolie, grapefruitolie en bergamot. Op de Sproet Instagrampagina vertel ik je iedere week meer over dit soort 'slechte' cosmetica merken!

bruine vlekken gezicht oorzaak

Zwangerschapsmasker behandelen

Een zwangerschapsmasker behandelen kan helaas niet zelf. Maar er zijn wel genoeg stappen die je kunt nemen om de bruine vlekken in het gezicht te verminderen. En verergering te voorkomen.

Allereerst is het belangrijk om te kijken wat jouw melasma heeft veroorzaakt. Ben je zwanger? Ben je geswitcht van anticonceptiepil? Heeft je moeder ook last van melasma? Allemaal factoren die belangrijk zijn om in kaart te brengen. Wellicht kun je dan eerst de oorzaak aanpakken.

Goede zonnebrand tegen zwangerschapsmasker

Het is heel belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Smeer in de zomer een minimale beschermingsfactor van 50. En breng dit om de twee uur aan als je buiten bent.

Ook in de winter is zonnebrand smeren belangrijk. Zolang het namelijk licht is, schijnt de zon en kun je schade oplopen. In de winter kun je de SPF eventueel wel verlagen naar 30. Hieronder vind je drie voorbeelden van huidvriendelijke zonnebrandcrèmes voor het gezicht:

zwangerschapsmasker behandelen

Goed exfoliant tegen zwangerschapsmasker

Cosmetica producten kunnen melasma natuurlijk ook verminderen. Een effectief product hiervoor is een exfoliant. En dan met name een exfoliant met glycolzuur.

Glycolzuur is een zuur die de bovenste, dode, huidcellen van de huid weekt. Dit klinkt spannend, maar je merkt hier zelf weinig van. Hooguit een beetje schilfering en een prikkelend gevoel als je het zuurtje aanbrengt.

Doordat het zuur je dode huidcellen verwijdert, wordt cel vernieuwing gestimuleerd. Je huid gaat nieuwe huid aanmaken. En deze huid zal egaler gepigmenteerd zijn en er gezonder uitzien. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:

pigmentvlekken creme

Goede crème tegen pigmentvlekken

Ook is het belangrijk om naar de ingrediënten van je dagcrème te kijken. Als je een crème tegen pigmentvlekken wilt smeren, kun je het beste licht blekende en beschermende ingrediënten smeren. Van verschillende cosmetische ingrediënten is bekend dat ze deze eigenschap hebben.

Een voorbeeld is het ingrediënt niacinamide. Niacinamide heeft meerdere positieve eigenschappen op de huid. Het verbetert de huidhydratatie, vermindert ontstekingen, reguleert de talgproductie en bleekt pigment.

Een ander werkzaam ingrediënt tegen pigmentvlekken is vitamine C. Ook vitamine C heeft namelijk blekende eigenschappen op de huid. Daarnaast is vitamine C een krachtig antioxidant. Dit betekent dat het je huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waaronder pigmentvorming door de zon.

Ben je op zoek naar een crème tegen pigmentvlekken met niacinamide en/of vitamine C? Hieronder heb ik twee  voorbeelden gezet!

pigmentvlekken creme

Zwangerschapsmaker behandelen: medicatie

Een dermatoloog kan een zwangerschapsmasker behandelen. Of eigenlijk, minder zichtbaar maken, want 100% garantie dat het melasma verdwenen zal zijn na de medicatie kunnen zij niet geven.

Een dermatoloog kan bijvoorbeeld een blekend crème voorschrijven, als: hydroquinone, azealinezuur of een triple-crème. In een triple crème zit hydroquinone in combinatie met vitamine A zuur. Of azealinezuur in combinatie met vitamine a zuur.

Al deze crèmes hebben een remmende werking op de pigment aanmaak. Helaas zijn ze wel uitsluitend op recept verkrijgbaar.

Maar goed nieuws! Wetenschappelijk bewijs heeft uitgewezen dat het cosmetische ingrediënt niacinamide even goed kan werken als hydroquinone. Mits de juiste concentratie niacinamide wordt gebruikt, minimaal 4%. En niaciniamide kun je gewoon bij de drogist halen of bestellen. In de paragraaf hierboven staan een aantal goede voorbeelden.

Zwangerschapsmasker behandelen: chemische peeling

Daarnaast kan een huidtherapeut dus ook uitkomst bieden. Hij of zij kan een zwangerschapsmasker behandelen doormiddel van een chemische peelingHierbij wordt er een zuur op de huid aangebracht, waardoor er een gecontroleerde verbranding van de bovenste huidlaag ontstaat.

Door deze verbranding gaat je huid versneld nieuwe huid aanmaken. Dode huidcellen schilferen af en worden aangevuld met nieuwe huidcellen. Als gevolg van deze versnelde celdeling blijft er een egaler gepigmenteerde huid achter.

melasma behandeling

Zwangerschapsmasker behandelen: lasertherapie

Naast chemische peelings kan een huidtherapeut een zwangerschapsmasker behandelen doormiddel van lasertherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciale pigmentlaser.

Het laserlicht uit de pigmentlaser richt zich op de ongewenste pigmentcellen in jouw huid. Deze pigmentcellen absorberen het laserlicht, waardoor ze opwarmen. De temperatuur stijgt in zeer korte tijd, waardoor de pigmentcellen kapot gaan.

Hierdoor blijft er een korst achter op de huid. Zodra deze korst afschilfert, schilferen de bruine verkleuringen in het gezicht mee. Wat achterblijft is een egaler gepigmenteerde huid.

Het uiteindelijke behandelresultaat hangt  erg af van de diepte van de verkleuringen. Melasma is een vrij lastige behandelindicatie. Hoeveel behandelingen er precies nodig zijn is daarom lastig te zeggen. De behandelend huidtherapeut kan dit na één of twee behandelingen zelf vaak goed beoordelen.

zwangerschapsmasker behandelenMelasma camoufleren

Waar je ook voor kunt kiezen is melasma camoufleren doormiddel van camouflagetherapieHierbij maakt een huidtherapeut met speciale, huidvriendelijke, camouflagemiddelen precies jouw huidskleur na. Vervolgens wordt deze kleur besteld, zodat je zelf thuis het melasma kunt camoufleren.

Melasma camoufleren is geen permanente oplossing. Het voordeel hieraan is wel dat de behandeling geheel pijnloos is en relatief goedkoop ten opzichte van andere behandelingen.

melasma camoufleren

Melasma verdwenen

Een zwangerschapsmasker behandelen kan dus heel effectief zijn en mooi resultaat geven. Wel is het belangrijk om te weten dat behandelingen als lasertherapie en peelings alleen de zichtbare symptomen aanpakken. Namelijk: de bruine vlekken in het gezicht.

Hiermee wordt het onderliggende probleem, vaak hormonen, niet aangepakt. De verkleuringen kunnen daarom altijd opnieuw terugkeren. Ook al is in eerste instantie het melasma verdwenen. Helaas kun je van te voren niet beoordelen of dit zal gebeuren. Maar na één a twee behandelingen wordt dit wel duidelijk.

Misschien vind je dit ook interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram