Melasma: bruine vlekken in gezicht
26 september 2020 

Melasma: bruine vlekken in gezicht

Je hebt het vast wel eens bij iemand gezien. Of misschien heb je er zelf wel last van: een donker bruine, vlekkerige, verkleuring in het gezicht. Pigmentatie wat vaak opvlamt tijdens de zwangerschap. Iets waar niemand op zit te wachten! Maar hoe kom je hier zo snel mogelijk weer vanaf? Ik ga je helpen! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis product advies voor melasma.

productadvies melasma

Wat is melasma?

Bij melasma is er een (donker) bruine tot blauwgrijze verkleuring te zien in het gezicht. Melasma wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd, omdat het met name voorkomt bij vrouwen tijdens hun vruchtbare of zwangere periode. Daarnaast is de verkleuring als een soort masker over het gezicht verdeeld.

Hoe ziet melasma eruit?

Bij melasma zitten er bruine vlekken in het gezicht. Soms is deze vlekkerige verkleuring ook grijs blauwig. Vaak zit de pigmentatie onder de ogen. En loopt de verkleuring van het ene oor, over de neus, naar het andere oor. Als een soort masker dus. De verkleuring is niet helemaal egaal. Je ziet stukjes van de eigen huidskleur tussen melasma pigmentatie in. Daarnaast is het ook zo dat de randen van de verkleuring niet heel duidelijk te zien zijn. Het is meer een soort grillige, vlekkerige, verkleuring.

Melasma heb je in verschillende soorten en maten. Je kunt de type melasma eigenlijk indelen in twee hoofdvormen:

  • Diep melasma: deze vorm van melasma ligt in de de diepere huidlaag. De verkleuring is grijsblauw en erg lastig te behandelen.
  • Oppervlakkig melasma: deze vorm van melasma ligt in de oppervlakkige huidlaag, de opperhuid. De verkleuring is bruin en relatief goed te behandelen.

Oorzaak melasma

Maar hoe ontstaan die bruine vlekken in het gezicht nou opeens? En waarom heb jij hier last van en een ander niet? Bij melasma is er sprake van een storing in de pigmentvorming. Je pigment wordt ook wel melanine genoemd. Dit melanine pigment is eigenlijk een soort bruine kleurstof die je melanocyten (pigmentcellen) iedere dag produceren. Als deze pigmentcellen het pigment gelijkmatig aanmaken, zal je ook een egale bruine kleur krijgen. Maar wanneer de pigmentcellen het pigment opeens veel te snel of juist te langzaam produceren verandert deze egale bruine kleur in een pigmentstoornis. Er kan dan sprake zijn van té weinig pigment. Dit noem je hypo-pigmentatie. Of juist een lokale ophoping van teveel pigment. Dit noem je hyper-pigmentatie. Voorbeelden van  lokale ophogingen van pigment zijn lentigo solaris, post-inflammatoire hyperpigmentatie bij littekens en natuurlijk melasma.

Deze verstoring in aanmaak van pigment ontstaat doordat je pigmentcellen overgevoelig raken. Maar niet allemaal. En hierdoor ontstaat er een vlekkerige bruine verkleuring op de huid. Zoals je bij melasma ziet.

De overgevoelige pigmentcellen ontstaan onder andere door pigment stimulerende hormonen. Voorbeelden zijn progesteron en oestrogeen. Daarom zie je melasma vaak tijdens de zwangerschap. Vandaar ook de naam ‘zwangerschap masker’. Daarnaast kunnen sommige anticonceptie pillen ook leiden tot melasma. Maar niet alleen hormonen kunnen zorgen voor melasma. Ook overmatige blootstelling aan zonlicht, erfelijkheid, medicatie voor epilepsie en zelfs bepaalde cosmetische ingrediënten kunnen zorgen voor overmatige pigmentatie.

Behandeling melasma

Wat kun je zelf aan melasma doen?

Het is allereerst belangrijk om te kijken waardoor jouw melasma is ontstaan. Ben je zwanger? Ben je geswitcht van anticonceptiepil? Heeft je moeder ook last van melasma? Allemaal factoren die belangrijk zijn om in kaart te brengen. Wellicht kun je dan de oorzaak eerst aanpakken.

Verder dien je je huid goed tegen de zon te beschermen. Smeer in de zomer minimaal een SPF 50, om de 2 uur. In de winter kun je je SPF verlagen naar 20, het liefste 30. Want zolang het licht is op aarde, schijnt de zon! Daarnaast kunnen cosmetica producten de huidklacht ook doen verminderen. Er zijn namelijk ingrediënten die de huid kunnen exfoliëren. Zoals een exfoliant met glycolzuur. Of ingrediënten die het pigment kunnen remmen, zoals vitamine C, E en niacinamide. Een mooi voorbeeld is deze crème met vitamine E, vitamine C en niacinamide bevat.

Benieuwd welke producten jij het beste kan smeren? Lees dan hier mijn gratis product advies voor melasma.

Wat kan een professioneel voor je betekenen?

Zowel een huidtherapeut als dermatoloog kunnen je helpen om het melasma te verminderen. Een dermatoloog kan een blekend crème voorschrijven. Voorbeelden zijn hydroquinone, azealinezuur of een triple-crème. In een triple crème zit hydroquinone in combinatie met vitamine A zuur. Of azealinezuur in combinatie met vitamine a zuur. Al deze crèmes hebben een remmende werking op de pigment aanmaak. Helaas zijn ze wel uitsluitend op recept verkrijgbaar. Maar goed nieuws! Wetenschappelijk bewijs heeft uitgewezen dat het cosmetische ingrediënt niacinamide even goed kan werken als hydroquinone. Mits de juiste concentratie niacinamide wordt gebruikt, minimaal 4%. En niaciniamide kun je gewoon bij de drogist halen. Benieuwd welke producten een hoge concentratie niacinamide bevatten? Lees dan mijn gratis product advies voor melasma. Hierin staan goeie voorbeelden!

Daarnaast kan een huidtherapeut uitkomst bieden met onderstaande huid therapeutische behandelingen:

  • Chemische peeling: Hierbij wordt er een zuur aangebracht op de huid, waardoor er een gecontroleerde verbranding van de bovenste huidlaag ontstaat.
  • Camouflagetherapie: Hierbij wordt met speciale, huidvriendelijke, camouflagemiddelen jouw precieze huidskleur nagemaakt.

Let wel op! Doordat bovenste behandelmethodes de symptomen aanmaken (de zichtbare verkleuring) en niet het onderliggende probleem, kan de verkleuring altijd terugkeren. Ook al is het in eerste instantie door de behandeling verdwenen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!