beste baby shampoo
Luus
01/02/2024
11 min
0

Beste baby shampoo (top 5)

01/02/2024
11 min
0

Baby's en kinderen zijn extra gevoelig voor cosmetische stoffen, omdat hun huidje dunner is dan die van ons. Super belangrijk om dus ook goed naar de ingrediëntenlijsten van baby huidverzorgingsproducten te kijken! Daarom dook ik voor deze blog in het baby shampoo aanbod. Je leest mijn Beste baby shampoo top 5 hieronder. 

Samenvatting beste baby shampoo 2024

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog door te lezen? Hieronder heb ik een samenvatting van mijn beste baby shampoo top 5 gezet! Tijdens het samenstellen van deze lijst heb ik gelet op de volgende punten: de prijs, formule en ervaringen van anderen. Alle shampoos uit deze lijst, kun je ook als volwassene gebruiken!

beste baby shampoo

1. Drs Leenarts shampoo

Als je op zoek bent naar de beste babyshampoo is deze shampoo van Drs leenarts zeker het proberen waard! De shampoo bevat namelijk alleen maar huidvriendelijke stoffen, waardoor de haren van je kindje op milde wijze worden schoongemaakt.

Zo zijn er huidvriendelijke was-stoffen toegevoegd, als: Decyl Glucoside, Sodium Coco Sulfate en Coco-glucoside. Maar ook nog een aantal verzachtende en hydraterende ingrediënten, waaronder: glycerine, ureum en melkzuur.

Ze maken eventuele aanwezige haartjes lekker zacht en glanzend. Kortom, echt een aanrader! Ook voor volwassenen. Bijvoorbeeld als je last hebt van een droge huid of jeukende hoofdhuid.

beste baby shampoo

2. Louis Widmer babyshampoo

Ook deze Louis Widmer babyshampoo is een goede optie als je op zoek bent naar de beste babyshampoo. Ook weer speciaal ontwikkeld voor de (gevoelige) huid van je kindje. De shampoo is vrij van parfum, geurstoffen, kleurstoffen, alcohol en agressieve sulfaten.

Wat de shampoo wél bevat zijn ingrediënten die de haren op milde wijze schoonmaken en hierbij de natuurlijke vetlaag intact houden. Samen met een aantal verzorgende stoffen, als: vitamine E, panthenol, pentavitin en jojoba esters.

Wat ook opvalt is dat het merk niet de term 'Dermatologisch getest' gebruikt, maar dat de shampoo aan dermatologische testen is ontworpen én goedgekeurd. Dit zegt veel meer dan alleen de term Dermatologisch getest, want wat was de uitslag van de test? Dat vertelt het verhaalt niet..

Dit kleine detail laat wat mij betreft zien dat het merk waarde hecht aan de mildheid van de producten. Kortom, een fijne baby shampoo optie!

beste baby shampoo

3. Derma Eco shampoo

Net als de twee baby shampoos hierboven heeft ook deze shampoo van Derma Eco een milde en huidvriendelijke ingrediëntenlijst. Het gaat om een natuurlijke babyshampoo met verschillende keurmerken.

Zo heeft de shampoo onder andere het AllergyCertified keurmerk en Nordic Ecolabel. Wat aangeeft dat de shampoo zowel huidvriendelijk als milieuvriendelijk is. Als ik kijk naar de gebruikte (natuurlijke) ingrediënten zie ik twee milde was-stoffen terugkomen: Sodium Coco-Sulfate en Coco-Glucoside.

Samen met een hoge concentratie aloe vera extract en glycerine. Dit maakt het een fijne, licht schuimende en zachte shampoo voor zowel baby's als volwassenen.

beste shampoo baby

4. Attitude Oatmeal wash

De hair & body wash van Attitude is ook een goede shampoo om te proberen. Deze shampoo bestaat, net als de baby shampoo hierboven, uit maar een aantal ingrediënten. Het zijn huidvriendelijke en natuurlijke stoffen.

Zo is de was-stof coco-glucoside toegevoegd. Een mild reinigende stof. Maar wat ik vooral een groot voordeel aan deze shampoo vind, is dat er glycerine en haverextract is toegevoegd. Haver heeft een kalmerende en jeukstillende werking. Wat het een fijne shampoo maakt voor de gevoelige babyhuid.

Wel spoel je een shampoo natuurlijk snel weer af, dus verwacht er niet teveel van. Desalniettemin is het een hele huidvriendelijke babyshampoo!

beste baby shampoo

5. SMPL skincare wash

De laatste shampoo uit deze Beste baby shampoo top 5 is deze SMPL skincare wash. Een product die ik zelf ook regelmatig gebruik, omdat het om een multifunctioneel product gaat. Het is namelijk een handzeep, body wash en shampoo in één.

Zelf gebruik ik het niet als shampoo, omdat ik geen fan van een shampoo en douche gel in één. Maar voor baby's is deze combinatie prima en bovendien ook heel handig! Verder bestaat de hair,- en body wash ook weer alleen uit huidvriendelijke en natuurlijke ingrediënten.

Dit zijn zowel milde was-stoffen als verzorgende ingrediënten, waaronder: jojoba olie, melkzuur en aloe vera. Kortom, ook weer een fijne natuurlijke babyshampoo! Maar ook zeker handig om zelf te gebruiken als douchegel of handzeep.

beste baby shampoo

Welke baby shampoo liever niet?

Naast mijn lijst met beste babyshampoo, zijn er ook genoeg shampoos die ik niet zou adviseren. De één nog slechter dan de ander. Hieronder lees je welke shampoos ik in het schap zou laten staan!

  • Naïf voedende shampoo: bevat helaas parfum.
  • Zwitsal anti klit shampoo: de vertrouwde Zwitsal geur is alles behalve huidvriendelijk
  • Shea moisture Baby Extra Comforting Wash & Shampoo: bevat lavendelolie.
  • Happy Earth Baby & Kids shampoo: bevat parfum en veel geurstoffen.
  • Johnson's baby shampoo's: bevat geurstoffen.

beste shampoo baby

Wat is baby shampoo?

Babyshampoo is in de regel een milde shampoo dat speciaal ontwikkeld is voor baby's en jonge kinderen. Ze zijn meestal vrij van agressieve chemicaliën, geurstoffen, agressieve sulfaten en andere schadelijke ingrediënten. Hierdoor hebben ze de eigenschap om minder snel te prikken of irritatie te veroorzaken. Wat het een milde shampoo maakt voor zowel de haren, huid als ogen van je kindje.

Althans dat is de theorie erachter. In de praktijk gaat het er helaas vaak anders aan toe. Veel 'milde' baby shampoos zijn helemaal niet zo mild als dat beloofd wordt. Sterker nog; ik zie nog steeds super vaak baby shampoo voorbij komen met daarin schadelijke ingrediënten. Dit geldt trouwens ook voor billendoekjes, billencrème, body lotions en andere baby verzorgingsproducten.

Het is dus belangrijk om ook kritisch naar baby shampoo te blijven kijken. Termen als 'Dermatologisch getest' of 'Deze shampoo prikt niet' zeggen namelijk niets over de mildheid van een shampoo. Met deze blog hoop ik zoveel mogelijk ouders te helpen in het vinden van de juiste en vooral milde baby shampoo!

beste shampoo baby

Eisen beste baby shampoo

In het samenstellen van al mijn 'beste lijstjes' ben ik natuurlijk behoorlijk kritisch. Maar als het gaat om huidverzorgingsproducten is mijn eisen-lijstje nóg hoger. De babyhuid (en babyhaartjes) zijn namelijk extra gevoelig voor invloeden van buitenaf, waaronder ook voor baby shampoo.

Het gebruiken van de verkeerde huidverzorgingsproducten op jonge leeftijd, kan daarom op latere leeftijd voor allerlei vervelende klachten zorgen. Vandaar dat ik op mijn website en Instagram ook veel baby producten review.

En laat zien welke baby huidverzorgingsproducten wel de moeite waard zijn en welke je beter in het schap kan laten staan... Hieronder lees je een aantal aspecten waar ik zelf op gelet hebt tijdens het samenstellen van deze Beste baby shampoo top 5.

1. De beste baby shampoo = een milde shampoo

Op vrijwel iedere babyshampoo staat dat het om een milde shampoo gaat, maar in werkelijkheid is hier dus vaak helemaal niets van waar. Naar mijn mening moet een goed (of beste) baby shampoo in ieder geval vrij zijn van de volgende stoffen: parfum, geurstoffen, etherische oliën (ook lavendel), alcohol denat, sodium lauryl sulfate en het liefste eigenlijk ook sodium laureth sulfate.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat de vertrouwde Zwitsal geur dus ook niet zo mild is. Zwitsal shampoo bevat parfum en hier zou ik je kindje niet aan blootstellen. Ook al was je de shampoo snel weer af.

2. De beste baby shampoo reinigt zacht

Zoals ik hierboven ook al schreef bevat de 'beste shampoo' voor de gevoelige babyhuid geen agressieve sulfaten. Deze sulfaten worden aan shampoos en douchegels toegevoegd om de huid en haren goed schoon te maken. Maar helaas hebben sommige sulfaten ook een ontvettende werking.

Voorbeelden van dit soort (agressieve) sulfaten zijn: sodium lauryl sulfate. Ga liever voor mildere was-stoffen, als: Decyl Glucoside, Lauryl Glucoside en Coco Glucoside. Ze wassen de haren zonder hierbij de natuurlijke oliën aan te tasten en zo de huid/haren uit te drogen. .

3. De beste baby shampoo prikt niet

Het lukt niet altijd om shampoo uit de ogen van je kindje te houden wanneer je de shampoo uitspoelt. Daarom is het wel zo fijn als de shampoo niet prikt. Zeker als het om een shampoo en douchegel in één gaat is dit cruciaal, omdat de shampoo via het water sneller in de oogjes terecht komt.

Het is belangrijk om de etiketten te lezen en de ingrediënten te controleren. Om er zeker van te zijn dat de shampoo voldoet aan deze eigenschappen voordat je het gebruikt bij je baby. Maarja, dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hopelijk heb ik je met deze blog een beetje verder geholpen! Daarnaast is kan het ook fijn zijn om te experimenteren met verschillende merken of producten.

beste shampoo baby

Beste baby shampoo consumentenbond

Ook de consumentenbond heeft uitgezocht wat nou de beste babyshampoo is. Het grappige (of eigenlijk trieste) is dat veel uitslagen van de consumentenbond helemaal niet gebaseerd zijn op de ingrediënten. Maar meer op de ervaringen van gebruikers.

Zo kwam uit een test naar beste shampoo voor volwassenen de Cien Everydag shampoo & Fruit vitamin en dat voor baby's de Zwitsal anti klit shampoo een goede keuze is.. Een relatief goedkope shampoo dat zowel schuimt, lekker ruikt als zacht is. Althans, dat is te lezen op hun website.

In werkelijkheid gaat het om een babyshampoo dat parfum bevat. Deze stof kan vervelende huidreacties bij je kindje uitlokken. Niet echt echt een goede optie als je op zoek bent naar de beste babyshampoo dus!

beste baby shampoo

Beste natuurlijke babyshampoo

Veel mensen zijn specifiek op zoek naar een natuurlijke baby shampoo. Maar natuurlijke ingrediënten zijn lang niet altijd milder of beter dan niet-natuurlijke ingrediënten. Sterker nog, van heel veel natuurlijke ingrediënten is inmiddels bekend dat ze de huid irriteren of zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.

Denk bijvoorbeeld aan: eucalyptus olie, citroen olie, lavendelolie, sinaasappelolie, menthol. Stuk voor stuk natuurlijke ingrediënten die je juist liever niet op je huid of haren smeert, omdat ze voor vervelende reacties kunnen zorgen.

beste shampoo baby

Verschil shampoo voor volwassenen en baby's

Hoewel je zou denken dat er grote verschillen zitten tussen baby shampoo en shampoos voor volwassenen, valt dit in de praktijk (helaas) reuze mee. Hieronder vind je een aantal verschillen!

1. Milde formulering

Babyshampoo is over het algemeen milder dan shampoos voor volwassenen. Dit komt omdat de huid van baby's dunner en gevoeliger is. Maar ook de hoofdhuid en ogen vatbaarder zijn voor irritaties. Toch zie ik dus nog regelmatig babyshampoo voorbij komen die niet mild geformuleerd zijn.

Daarnaast is het natuurlijk gek dat shampoos voor volwassenen niet mild zouden hoeven zijn en die voor baby's wel. Je zou wel kunnen zeggen dat babyshampoo over het algemeen wat minder schadelijke stoffen bevat. Maar dit zegt eigenlijk meer iets over de slechte kwaliteit van volwassen shampoos.

2. No tear formule

Veel baby shampoos hebben een zogeheten 'no tear' formule. Dit zou suggereren dat de shampoo veel minder snel in hun ogen prikt. Zo zou een babyshampoo in de regel zachtere ingrediënten bevatten. Toch is ook dit lang niet altijd het geval.

Baby shampoos bevatten over het algemeen wel wat minder actieve (werkzame) stoffen ten opzichte van shampoos voor volwassenen. Maar zelfs babyshampoos die zogenaamd gebruik hebben gemaakt van een 'no tear' kunnen nog steeds stoffen bevatten die ervoor zorgen dat de shampoo in je ogen prikt. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Zwitsal anti klit shampoo met de typische Zwitsal geur. Wat ontstaat door de toevoeging van parfum.

beste shampoo baby

3. Neutrale pH-waarde

Ook zou de ph waarde van babyshampoo volgens veel merken beter zijn afgestemd op de gevoelige babyhuid dan normale shampoo, waardoor ook de kans op irritaties kleiner is. Hier zou ik echter ook niet vanuit gaan. De kans is wel groter dat een shampoo voor volwassenen een hogere pH heeft wat meer geschikt is voor de volwassenhuid, maar het is geen zekerheid.

4. Ingrediënten

De gedachte achter babyshampoo is dat ze minder schadelijke stoffen zouden bevatten en dus ook milder zouden zijn. Toch is dit dus lang niet altijd het geval. Wel is het zo dat shampoos voor volwassenen vaak meer ingrediënten bevatten en ook ingrediënten die een bepaald doel hebben. Denk aan haver om jeuk te bestrijden, ureum om schilfers los te weken en zinkpyrithion om hoofdroos klachten aan te pakken.

beste shampoo baby

Conclusie

Eigenlijk zit er dus geen groot verschil tussen shampoos voor volwassenen en shampoos voor baby's. Tenminste, shampoos voor volwassenen hebben vaak een bepaalde product claims. Zoals 'tegen gespleten haarpuntjes'. Of 'speciaal voor krullend haar'. Dat zal je op de verpakking van een baby shampoo niet zo snel zien staan. Gelukkig maar   .

Net als dat babyshampoos vaker geen geur hebben dan wel. Terwijl shampoos voor volwassenen vrijwel altijd lekker ruiken. Eigenlijk zou je willen dat beiden geen geur hebben. Maar in wezen zit er in de praktijk dus niet super veel verschil tussen. Voor zowel volwassenen als baby's geldt dat een shampoo mild genoeg moet zijn om de conditie van je hoofdhuid niet te verslechteren. Bekijk hier mijn Beste shampoo advies voor volwassenen.

Misschien vind je dit ook interessant!

Reacties
Categorieën