Droge, jeukende, gevoelige hoofdhuid
03 januari 2021 

Droge, jeukende, gevoelige hoofdhuid

Jeuk, branderigheid, irritatie, een droog strak gevoel. Het zijn allemaal tekenen van een gevoelige hoofdhuid. Een vervelend huidprobleem waar veel mensen last van hebben. De grootste oorzaak? Irriterende cosmetica producten. Een voordeel hieraan is dat je de huidklacht wel gemakkelijk kunt aanpakken. Namelijk, kritisch naar je haar producten kijken. Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Want welke producten zijn dan goed? Ik zocht het voor je uit! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis geschreven productadvies voor de hoofdhuid.

jeukende hoofdhuid oma tips

Wat is een gevoelige hoofdhuid?

Een gevoelige hoofdhuid houdt eigenlijk in dat de huid, tussen de hoofdharen, geïrriteerd is. De conditie is niet meer zoals het zou moeten zijn. En dat kan door allerlei factoren komen. Zo kan er sprake zijn van irritatie door rommel in veel haarproducten. Maar ook een specifieke huidaandoening aan de hoofdhuid. Een bekende aandoening aan de hoofdhuid is bijvoorbeeld psoriasis capitits. Onderaan deze pagina lees je meer over aandoeningen van de hoofdhuid.

Hoe ziet een gevoelige hoofdhuid eruit?

Als je last hebt van een gevoelige hoofdhuid kunnen er meerdere dingen te zien zijn. Over het algemeen zie je altijd tekenen van irritatie. Eventueel zelfs irritatief eczeem. Bij dit type eczeem ontstaat er een huiduitslag door irriterende cosmetica producten (want daar staan de schrappen helaas vol mee). Die iedere andere huid ook zouden hebben geïrriteerd. Je ziet deze vorm van eczeem bijvoorbeeld ook snel op de handen zitten.

De gevoelige hoofdhuid ziet er vaak rood, droog, en schilferig uit. Daarnaast voelt de huid branderig, pijnlijk en vaak jeukend aan. Sommige mensen beschrijven het meer als een trekkerig gevoel. Als de jeuk echt het meest overheerst is er vaak meer aan de hand dan alleen een gevoelige hoofdhuid. Een bekend voorbeeld zijn jeukende hoofdhuid bultjes. Deze bultjes zijn vaak een teken van allergisch contacteczeem. Het is fijn om te ontdekken welke huidklacht je hebt, om het zo ook gerichter te kunnen aanpakken.

Heb je last van een jeukende hoofdhuid met schilfertjes? Dan kan één van onderstaande huidaandoeningen bij jou van toepassing zijn.

Roos hoodhuid
Bij deze huidaandoening zie je kleine, witte, schilfertjes op de hoofdhuid zitten. Het zijn droge schilfertjes.

roos hoofdhuid

Seborroisch eczeem hoodhuid
Bij deze vorm van eczeem is er sprake van een jeukende hoofdhuid met vette, grote, bruingele schilfertjes. Het is een vorm van roos.

Seborroisch eczeem hoofd

Atopisch eczeem hoodhuid
Bij deze vorm van eczeem op de hoofdhuid zie je schilferende, rode, eczeem plekjes. Gepaard met jeukende bultjes op de hoofdhuid en eventueel ook het uitvallen van de haren.

atopisch eczeem hoofdhuid

Allergisch contacteczeem  hoodhuid
Bij deze vorm van eczeem heeft je lichaam, na langdurige irritatie, een allergie ontwikkelt voor een bepaalde cosmetica stof. Er ontstaan plotseling jeukende, vlekken op de hoofdhuid. Eventueel gepaard met jeukende hoofdhuid bultjes en blaren. Deze huiduitslag kan ook verspreiden naar andere plekjes rondom de hoofdhuid. Zoals bijvoorbeeld de oren en de nek. Maar ook je rug. Omdat de shampoo daar overeen spoelt natuurlijk. Allergisch contacteczeem van de hoofdhuid wordt namelijk veroorzaakt door cosmetische ingrediënten. Grote boosdoeners zijn parfum, alcohol en SLS. Het belangrijkste is om alle allergische prikkels te vermijden. Onderaan deze blog lees je welke producten je dan het beste kunt gebruiken!

allergisch contact eczeem

Psoriasis capitis
Bij deze vorm van psoriasis is er sprake van een jeukende hoofdhuid met rode tot zilver kleurige schilfertjes op de hoofdhuid en in de haargrens.

psoriasis capitis

Schimmelinfectie hoodhuid
Bij deze infectie zie je plakkaten van wit, gele tot groene, schilfertjes zitten. Het kan zelfs leiden tot haaruitval.

schimmel hoofdhuid

Lichen simplex chronicus
Bij deze huiduitslag zie je met name op het achterhoofd een grote, rode, plakkaat. Het heeft een beetje een leerachtige structuur en komt vooral door het vele krabben aan de hoofdhuid.

Oorzaak gevoelige hoofdhuid

Maar hoe ontstaat een gevoelige hoofdhuid precies? Een gevoelige, droge, en geïrriteerde hoofdhuid kan eigenlijk door allerlei factoren veroorzaakt worden. Wat je waarschijnlijk niet zal verbazen is dat de grootste factor toch wel de verkeerde haarproducten zijn. Denk hierbij aan agressieve shampoos, uitdrogende conditioner, schadelijke stylingsproducten en over geparfumeerde haarmaskers. De producten claimen je haren te verzorgen. Maar vaak doen ze het tegenovergestelde. Zo zit in veel haar producten het reinigende ingrediënt sodium lauryl sulfate. Veel mensen zijn hier gevoelig voor. Je kunt dan beter producten kiezen met een ander sulfaat: sodium coco sulfaat. Dit blijft een sulfaat. En sulfaten zijn reinigende stoffen die kunnen irriteren. Toch is dit type sulfaat veel beter verdraagbaar. Waar mensen ook vaak gevoelig op reageren is de reinigende stof: cocamidopropyl betaïne.

Daarnaast ruiken haarproducten vaak heerlijk. En een lekker geurtje betekent een hoge concentratie parfum. Van het ingrediënt parfum is bekend dat het nummer één allergeen is. Dit betekent dat parfum bij veel mensen lijdt tot een allergische reactie. En zo huidproblemen geeft.

Naast haarproducten kan ook je föhn een rol spelen in de irritatie. Een föhn is erg warm en brengt daarom schade aan. Zet het daarom liever op een niet te hete stand. Je verbrand anders namelijk de hoofdhuid en dit zorgt weer voor een verergering van de klachten. Daarnaast kunnen andere factoren als voedselintoleranties en bepaalde weersomstandigheden ook een rol spelen bij het ontstaan van een droge, gevoelige hoofdhuid. Ook kan een jeukende hoofdhuid komen door stress.

Behandeling gevoelige hoofdhuid

Wat kun je zelf doen tegen een gevoelige hoofdhuid?

Het is vooral belangrijk om even kritisch naar je huidverzorgingsproducten te kijken. Heb je net een nieuw styling product en sindsdien last van een jeukende hoofdhuid? Wellicht dat daar iets in zit waar je hoofdhuid gevoelig op reageert. Of ruiken je haarmasker en shampoo erg sterk? Ook dat kan je huidconditie verslechteren.

Daarnaast reageren mensen ook vaak op de reinigende stoffen in shampoos en conditioners. Het gaat dan om deze ingrediënten: sodium Lauryl Sulfate (SLS) en cocamidopropyl betaïne. Als je gevoelig bent voor deze reinigende stoffen kun je beter een product kiezen zonder sulfaten. Of met een mild reinigende stoffen. Dus huidvriendelijkere sulfaten als sodium coco sulfate of sodium laureth sulfate. Zorg er dan wel voor dat deze concentratie relatief laag is en dat er genoeg vette oliën in zitten die het nadelige effect van sulfaten compenseren! Hieronder heb ik een aantal van voorbeelden gezet:

Heb je last van roos, eczeem of psoriasis? Dan zijn onderstaande shampoos fijne opties:

Benieuwd naar mijn volledige advies met betrekking tot shampoos, conditioners, haarmaskers en haarolies? Lees dan mijn gratis productadvies voor de hoofdhuid.

Als je hoofdhuid erg jeukt is het belangrijk om hier zo min mogelijk aan te krabben. Dit is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar krabben maakt de huiduitslag écht erger. Mocht het krabben nou echt uit automatisme gaan, dan kunnen huidvriendelijke krab handschoentjes helpen. Deze zorgen ervoor dat de huid niet beschadigd tijdens het krabben. Ook je borstel heeft invloed op de conditie van je hoofdhuid. Het is allereerst verstandig om je haren niet te vaak te borstelen. Dit heeft eigenlijk alleen maar nadelen. Verder adviseer ik altijd om een borstel met van die kleine bolletjes aan de uiteinde te gebruiken. Om zo haarbreuken te minimaliseren. Een fijn voorbeeld is deze huidvriendelijke haarborstel.

Wat kan een professioneel doen?

Over het algemeen kan een arts aan het uiterlijke beeld al beoordelen of er sprake is van een huidaandoening. En ook welke huidaandoening. Als een arts toch twijfelt kan de hij of zij ervoor kiezen om een extra onderzoek uit te voeren. Er kan bijvoorbeeld een klein stukje van de huid onderzocht worden (huidbiopsie). Of een allergie test gedaan worden. Vaak wordt er dan een plakproef uitgevoerd. Hierbij worden allemaal pleisters op de rug geplakt. Met daarop stoffen die snel voor een allergische reactie zorgen. Een test kan fijn zijn, omdat je dan precies weet welke ingrediënten je moet vermijden. Ook kan de dermatoloog een farmaceutische crème voorschrijven die de ontstekingen kunt remmen. Of schimmels dood. Waar daar kan ook sprake van zijn, als je last hebt van een gevoelige hoofdhuid.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus, ik ben huidtherapeute en help jullie graag een wegwijs in de zin en onzin van huidverzorging en alles wat daarbij komt kijken!