Droge, jeukende, gevoelige hoofdhuid
03 januari 2021 
8 min. leestijd

Droge, jeukende, gevoelige hoofdhuid

Jeuk, branderigheid, irritatie, een droog strak gevoel. Het zijn allemaal tekenen van een gevoelige hoofdhuid. Een vervelend huidprobleem waar veel mensen last van hebben. De grootste oorzaak? Irriterende cosmetica producten. Een voordeel hieraan is dat je de huidklacht wel gemakkelijk kunt aanpakken. Namelijk, kritisch naar je haar producten kijken. Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Want welke producten zijn dan goed? Ik zocht het voor je uit! 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis geschreven productadvies voor de hoofdhuid.


Wat is een gevoelige, droge hoofdhuid?

Een gevoelige hoofdhuid houdt eigenlijk in dat de huid, tussen de hoofdharen, geïrriteerd is. De conditie is niet meer zoals het zou moeten zijn, waardoor de barriere functie van je hoofdhuid ook niet optimaal meer werkt. Het gevolg? Slechte stoffen treden sneller je huid in. En goede stoffen worden minder goed door je huid vastgehouden.

Hierdoor kunnen er allerlei huidklachten ontstaan, als: een droge hoofdhuid, een jeukende hoofdhuid, een rode hoofdhuid of zelfs een huidziekte. Een bekende aandoening van de hoofdhuid is bijvoorbeeld psoriasis aan de hoofdhuid. Onderaan deze pagina lees je meer over aandoeningen van de hoofdhuid.

psoriasis capitis

Hoe ziet een gevoelige hoofdhuid eruit?

Als je last hebt van een gevoelige hoofdhuid kunnen er meerdere dingen te zien zijn. Over het algemeen zie je altijd tekenen van irritatie. Eventueel zelfs irritatief eczeem. Bij dit type eczeem ontstaat er een huiduitslag door irriterende cosmetica producten (want daar staan de schrappen helaas vol mee). Die iedere andere huid ook zouden hebben geïrriteerd. Je ziet deze vorm van eczeem bijvoorbeeld ook snel op de handen zitten.

De gevoelige hoofdhuid ziet er vaak rood, droog, en schilferig uit. Daarnaast voelt de huid branderig, pijnlijk en vaak jeukend aan. Sommige mensen beschrijven het meer als een trekkerig gevoel. Als de jeuk echt het meest overheerst is er vaak meer aan de hand dan alleen een gevoelige hoofdhuid. Een bekend voorbeeld zijn jeukende hoofdhuid bultjes. Deze bultjes zijn vaak een teken van allergisch contacteczeem.

Als je last hebt allergisch contacteczeem, is het belangrijk om te achterhalen voor welk product je een allergie hebt ontwikkeld. Dit doe je door iedere maand één product niet te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld de eerste week geen shampoo. Worden je klachten minder? Dan is je shampoo hoogstwaarschijnlijk de grote boosdoener van de jeukende hoofdhuid bultjes en eczeem plekken.

droge hoofdhuid

Oorzaak gevoelige, droge hoofdhuid

Maar hoe ontstaat een gevoelige hoofdhuid precies? Een gevoelige, droge, en geïrriteerde hoofdhuid kan eigenlijk door allerlei factoren veroorzaakt worden. Als je mij op Instagram volgt, zal het je niet verbazen dat slechte haarproducten een grote boosdoener zijn.

Denk hierbij aan agressieve shampoos, uitdrogende conditioner, schadelijke stylingsproducten en over geparfumeerde haarmaskers. De producten claimen je haren te verzorgen. Maar vaak doen ze het tegenovergestelde.

Agressief reinigende stoffen

Zo zit in veel haar producten het reinigende ingrediënt sodium lauryl sulfate. Veel mensen zijn hier gevoelig voor. Je kunt dan beter producten kiezen met een ander sulfaat: sodium coco sulfaat. Dit blijft een sulfaat. En sulfaten zijn reinigende stoffen die kunnen irriteren. Toch is dit type sulfaat veel beter verdraagbaar. Waar mensen ook vaak gevoelig op kunnen reageren is de reinigende stof: cocamidopropyl betaïne.

Maar ook alcohol zie je veel terug komen in ingrediëntenlijsten van haarproducten. Alcohol wordt gebruikt als bewaarstof, maar het droogt je haren en vooral hoofdhuid onwijs uit. Daarnaast ruiken haarproducten vaak heerlijk. En een lekker geurtje betekent een hoge concentratie parfum. Van het ingrediënt parfum is bekend dat het nummer één allergeen is. Dit betekent dat parfum bij veel mensen lijdt tot een allergische reactie. En zo huidproblemen geeft.

Warmte

Naast haarproducten kan ook je föhn een rol spelen in de irritatie. Een föhn is erg warm en brengt daarom schade aan. Zet het daarom liever op een niet te hete stand. Je verbrand anders namelijk de hoofdhuid en dit zorgt weer voor een verergering van de klachten.

Daarnaast kunnen andere factoren als voedselintoleranties en bepaalde weersomstandigheden ook een rol spelen bij het ontstaan van een droge, gevoelige hoofdhuid. Ook kan een jeukende hoofdhuid komen door stress.

jeukende hoofdhuid

Behandeling gevoelige hoofdhuid

Het is vooral belangrijk om even kritisch naar je huidverzorgingsproducten te kijken. Heb je net een nieuw styling product en sindsdien last van een jeukende hoofdhuid? Wellicht dat daar iets in zit waar je hoofdhuid gevoelig op reageert. Of ruiken je haarmasker en shampoo erg sterk? Ook dat kan je huidconditie verslechteren.

Vermijd irriterende haarproducten

Daarnaast reageren mensen ook vaak op de reinigende stoffen in shampoos en conditioners. Het gaat dan vaak om de agressief reinigende sulfaten: sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Ammonium Lauryl Sulfate. Je kunt dan beter een product gebruiken zonder sulfaten.

Of met huidvriendelijkere sulfaten, als sodium coco sulfate of sodium laureth sulfate. Zorg er dan wel voor dat deze concentratie relatief laag is en dat er genoeg vette oliën in zitten die het nadelige effect van sulfaten compenseren!

Daarnaast zijn sommige mensen allergisch voor de stof  cocamidopropyl betaïne. Een dermatoloog kan dit vaststellen doormiddel van een plakproef allergietest.

jeukende hoofdhuid shampoo

Jeukende hoofdhuid shampoos

Hieronder heb ik een aantal van voorbeelden gezet van huidvriendelijke shampoos:

Heb je last van schilfertjes, roos, eczeem of psoriasis? Dan zijn onderstaande shampoos fijne opties:

Psst, ben je ook op zoek naar de beste haarolie? Dan kan ik écht deze Davines hair oil aanraden. Ik gebruik het zelf al jaren. Het maakt je heerlijk heerlijk zacht, zonder ze vet te maken.

jeukende hoofdhuid oma tips

Jeuk verminderen

Als je hoofdhuid erg jeukt is het belangrijk om hier zo min mogelijk aan te krabben. Dit is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar krabben maakt de huiduitslag écht erger. Mocht het krabben nou echt uit automatisme gaan, dan kunnen huidvriendelijke krab handschoentjes helpen. Deze zorgen ervoor dat de huid niet beschadigd tijdens het krabben.

Ook je borstel heeft invloed op de conditie van je hoofdhuid. Het is allereerst verstandig om je haren niet te vaak te borstelen. Dit heeft eigenlijk alleen maar nadelen. Verder adviseer ik altijd om een borstel met van die kleine bolletjes aan de uiteinde te gebruiken. Om zo haarbreuken te minimaliseren. Een fijn voorbeeld is deze huidvriendelijke haarborstel.

Droge hoofdhuid tips

Voelt je hoofdhuid droog aan? Dan kan het fijn zijn om hier wat extra aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld door je hoofdhuid te behandelen met een kalmerende lotion. Een goed voorbeeld is deze hoofdhuid behandel lotion van Eucerin. Het bevat het werkzame ingrediënt ureum. Deze stof lost overtollig schilfertjes van de hoofdhuid af en verbetert de huidhydratatie.

Misschien vind je dit ook interessant

Op social media komt de ene naar de andere video voorbij, waarbij mensen rozemarijn olie in hun haren doen. De olie zou namelijk haargroei stimuleren. Maar is dit echt zo? Ik zocht het voor je uit! Je leest mijn blog hier: Rozemarijnolie haar trend.

droge hoofdhuid

Professionele hulp

Over het algemeen kan een arts aan het uiterlijke beeld al beoordelen of er sprake is van een huidaandoening. En ook welke huidaandoening. Als een arts toch twijfelt kan de hij of zij ervoor kiezen om een extra onderzoek uit te voeren. Er kan bijvoorbeeld een klein stukje van de huid onderzocht worden (huidbiopsie).

Of een allergie test gedaan worden. Vaak wordt er dan een plakproef uitgevoerd. Hierbij worden allemaal pleisters op de rug geplakt. Met daarop stoffen die snel voor een allergische reactie zorgen. Een test kan fijn zijn, omdat je dan precies weet welke ingrediënten je moet vermijden.

Ook kan de dermatoloog een farmaceutische crème voorschrijven die de ontstekingen kunt remmen. Of schimmels dood. Waar daar kan ook sprake van zijn, als je last hebt van een gevoelige hoofdhuid.

Jeukende hoofdhuid met schilfers

Heb je last van een jeukende hoofdhuid met schilfertjes? Dan kan dit een teken van een droge hoofdhuid zijn. Maar er kan ook meer aan de hand zijn dan alleen een droge hoofdhuid. Er kan namelijk ook sprake zijn een huidaandoening van de hoofdhuid. Hieronder heb ik daarom een lijstje gezet van veelvoorkomende huidaandoeningen van de hoofdhuid:

Roos hoofdhuid

Bij deze huidaandoening zie je kleine, witte, schilfertjes op de hoofdhuid zitten. Het zijn droge schilfertjes. Lees hier meer over hoofdroos.

roos hoofdhuid

Seborroïsch eczeem hoofdhuid

Bij deze vorm van eczeem is er sprake van een jeukende hoofdhuid met vette, grote, bruingele schilfertjes. Het is een vorm van roos. Lees hier meer over seborroisch eczeem.

Seborroisch eczeem hoofd

Atopisch eczeem hoofdhuid

Bij deze vorm van eczeem op de hoofdhuid zie je schilferende, rode, eczeem plekjes. Gepaard met jeukende bultjes op de hoofdhuid en eventueel ook het uitvallen van de haren. Lees hier meer over atopisch eczeem.

atopisch eczeem hoofdhuid

Allergisch contacteczeem hoofdhuid

Bij deze vorm van eczeem heeft je lichaam, na langdurige irritatie, een allergie ontwikkelt voor een bepaalde cosmetica stof. Er ontstaan plotseling jeukende, vlekken op de hoofdhuid. Eventueel gepaard met jeukende hoofdhuid bultjes en blaren. Deze huiduitslag kan ook verspreiden naar andere plekjes rondom de hoofdhuid. Zoals bijvoorbeeld de oren en de nek. Maar ook je rug. Omdat de shampoo daar overeen spoelt natuurlijk.

Allergisch contacteczeem van de hoofdhuid wordt namelijk veroorzaakt door cosmetische ingrediënten. Grote boosdoeners zijn parfum, alcohol en SLS. Het belangrijkste is om alle allergische prikkels te vermijden. Onderaan deze blog lees je welke producten je dan het beste kunt gebruiken! Of lees hier meer over allergisch contacteczeem.

allergisch contact eczeem

Psoriasis capitis

Bij deze vorm van psoriasis is er sprake van een jeukende hoofdhuid met rode tot zilver kleurige schilfertjes op de hoofdhuid en in de haargrens. Lees hier meer over hoofdhuid psoriasis.

psoriasis capitis

Schimmelinfectie hoofdhuid

Bij deze schimmelinfectie zie je plakkaten van wit, gele tot groene, schilfertjes zitten. Het kan zelfs leiden tot haaruitval.

schimmel hoofdhuid

Lichen simplex chronicus

Bij deze huiduitslag zie je met name op het achterhoofd een grote, rode, plakkaat. Het heeft een beetje een leerachtige structuur en komt vooral door het vele krabben aan de hoofdhuid.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram