Rozemarijn olie haar trend
20 januari 2023 
7 min. leestijd

Rozemarijn olie haar trend

De kans is groot dat je de 'rozemarijn olie haar trend' wel eens voorbij hebt zien komen op social media. Met name op TikTok is de haarverzorgingsmethode enorm populair. Maar stimuleert rozemarijn olie nou echt meer haargroei? En welke rozemarijnolie gebruik je? In deze blog vertel ik je er meer over! Inclusief voor,- en na foto's.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat houdt de rozemarijn olie haar trend in?

De rozemarijnolie haar trend is eigenlijk gewoon een bepaalde haarverzorgingsmethode. Die op dit moment dus viraal gaat. Het is de bedoeling dat je de rozemarijnolie mengt met een andere natuurlijke olie. En dit vervolgens op je hoofdhuid masseert. Maar werkt deze rozemarijn haar trend echt? Ik zocht het uit!

rozemarijn olie haar

Wat doet rozemarijn olie precies?

Als je de websites en lifestyle magazines mag geloven heeft rozemarijnolie onwijs veel positieve effecten op je huid en haren.

Rozemarijn olie huid

Zo zou rozemarijnolie een desinfecterend effect op de huid hebben, waardoor het smeren van rozemarijnolie kleine wondjes en huidirritaties kan verlichten. Ook zou de olie een jeukende huid verminderen.

Het gaat hierbij wel om het aanstippen van de olie op specifieke plekjes. En niet dus niet op grotere delen van de huid. Gelukkig maar, want rozemarijn olie is nou niet echt de meest huidvriendelijke stof. Het een etherische olie en etherische oliën bevatten veel irriterende geurmoleculen.

Op Instagram spreek ik me regelmatig uit over het smeren van geuroliën op de huid. Sterker nog; ik raad etherische geuroliën in cosmetica eigenlijk altijd af. Dit komt, omdat etherische oliën erom bekend staan dat ze snel huidreacties uitlokken. Of zelfs contacteczeem. Om die reden vermijd ik zowel synthetisch parfum als natuurlijk parfum (etherische oliën) in al mijn verzorgingsproducten.

Maar het haargroei stimulerende effect van rozemarijn olie vind ik wel heel interessant. Ik ben er daarom zelf mee aan de slag gedaan. En sluit het gebruik van deze olie (nog) niet uit! Hieronder vertel ik je er meer over.

rozemarijn olie

Rozemarijn olie haar

Al jarenlang wordt rozemarijnolie ingezet voor verschillende haar gerelateerde doeleinden. Zo zou rozemarijnolie roos klachten verminderen en een gevoelige hoofdhuid kalmeren. Persoonlijk denk ik eerder dat rozemarijnolie, door de hoge concentratie geurmoleculen, deze klachten alleen maar erger zal maken, maar daarover later meer...

Verder zou rozemarijnolie dus ook onze haargroei stimuleren. Dit zou onder andere komen doordat rozemarijnolie je doorbloeding verhoogd, waardoor er meer voedingsstoffen naar de haarwortels worden vervoerd. En de haren sterker en steviger worden. Maar wat zeggen wetenschappelijke studies hierover?

rozemarijn olie haar

Wat zeggen studies over het rozemarijn olie haar masker?

Er zijn niet heel veel betrouwbare onderzoeken uitgevoerd naar het effect van rozemarijn olie op haargroei. Maar de studies die ik vond waren op zich wel veelbelovend.

Zo heeft deze studie uit juli 2022 het effect van rozemarijnolie en cederhout op de haargroei van ratten (  ) onderzocht. Hierbij werd gebruik van verschillende gels, waaronder: een gel met 10% rozemarijnolie, een gel met 10% cederhout, een gel met 5% rozemarijnolie + 5% cederhout en een gel zonder etherische olie. Alle gels hadden als basis: bijenwas en olijfolie.

Vervolgens werden de ratten in meerdere groepen verdeeld. En ontving iedere groep, zes weken lang, één specifieke gel. Na deze zes weken werd het resultaat bekeken. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de gels waaraan cederhout en rozemarijnolie waren toegevoegd, haargroei bevorderend werkte.

Daarnaast gaf de gel met alleen 10% rozemarijn olie vergelijkbare effecten als 2% Minoxidil 2%. Een middel dat veel wordt ingezet bij kaalheid, omdat het haaruitval remt en haargroei bevorderend kan werken.

Rozemarijn olie in haar: welke producten heb je nodig?

Voordat je kunt starten, is het belangrijk om te weten welke producten je het beste kunt gebruiken. Je hebt allereerst natuurlijk rozemarijnolie nodig. Maar ook een natuurlijke olie die de etherische olie draagt. Dit verkleint namelijk de kans op irritatie.

Hieronder heb ik een aantal geschikte product voorbeelden neergezet. De producten met een sterretje zijn de producten die ik zelf gebruik:

rozemarijn olie haar

Hoe werkt de rozemarijn olie haar trend?

Als je de studies en TikTok filmpjes mag geloven, is rozemarijn olie in je haren zeker het proberen waard! Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Hieronder leg ik het in drie stappen uit!

Stap 1. Mengen

Meng eerst één eetlepel jojoba olie, kokosolie of olijfolie olie met drie druppels rozemarijn olie. Online hebben ze het vaak over vijf druppels rozemarijnolie, maar dit vind ik zelf vrij veel. Het vergroot de kans op huidreacties. Daarom zou ik eerst met drie druppels rozemarijnolie beginnen.

Stap 2. Inmasseren

Vervolgens pak je met je vingers een beetje van de gemengde rozemarijnolie. En masseert dit in op je hoofdhuid en haren. Je wrijft het dus als het ware je hoofdhuid 'in'. Pak hierbij ook goed de haargrens van je haren mee, dus je voorhoofd, langs je oren en in je nek.

Zitten er nog wat restjes olie aan je handen? Smeer dit gerust in je haren. Rozemarijn olie in je haren werkt namelijk verzorgend en maakt je haren mooi glanzend!

Eventueel kun je de olie ook aanbrengen met een speciale borstel. Je schenkt het olie mengsel in deze borstel. En wrijft/kamt het vervolgens gemakkelijk door je haren heen. Dit heb ik zelf ook gedaan, maar is dus niet per se nodig.

Stap 3. Uitspoelen

Je kunt de rozemarijnolie na een halfuurtje al uitspoelen onder de douche. Maar om het beste resultaat uit de olie te halen kun je een inwerktijd van drie uur aanhouden. Hierna spoel je de olie uit je haren. Precies zoals je met een haarmasker ook zou doen.

Mijn advies is wel om je haren hierna te wassen. Anders blijven je haren enorm vet én gaat het een beetje stinken..

rozemarijn olie haargroei

Mijn ervaring: rozemarijn olie haar trend

Oké, de filmpjes liegen er niet om. En ook studies naar het effect van rozemarijn olie op haargroei zijn veelbelovend. Toch is mijn ervaring iets minder positief. Ik was natuurlijk al geen fan van etherische oliën, maar dit werd weer even bevestigd na het inmasseren van de rozemarijnolie; JEUK!

Ik heb echt een paar dagen last gehad van een jeukende hoofdhuid, nadat ik rozemarijnolie in mijn haren had gedaan. Met name achter mijn oren en in mijn nek jeukte het enorm. Ik moet wel zeggen dat dit vooral de eerste keren was. Na de vierde keer, had ik vrijwel geen jeuk meer.

Toch is deze ervaring heel persoonlijk, want mijn zusje gebruikt rozemarijnolie inmiddels al maanden. En zij heeft nog nooit ergens last van gehad. Terwijl we dezelfde concentraties gebruikt hebben (een eetlepel jojoba olie gemengd met 3 a 4 druppels rozemarijn olie).

Bij haar is het resultaat al goed te zien. Ze had wat inhammen (vond ze zelf...) links en rechts op haar voorhoofd. En daar groeien na anderhalve maand opeens allemaal babyharen!

Haargroei door rozemarijn olie foto's

Hieronder heb ik twee voor,- en na foto's van mijn zusje haar haren gezet. Dit resultaat was na anderhalve maand rozemarijnolie gebruikt te hebben. Zij heeft het twee keer per week gebruikt en gebruikte vijf druppels rozemarijnolie en een eetlepel jojoba olie.

rozemarijn olie haar

rozemarijn olie haar foto

Conclusie: werkt rozemarijn olie haargroei stimulerend?

Kortom, ik geloof zeker dat rozemarijn olie haargroei bevorderend werkt. Maar ik denk niet dat het voor ieder huidtype geschikt is. Als je een hele gevoelige huid hebt, zoals ik, of zelfs eczeem klachten, zou ik de rozemarijn olie haar trend overslaan.

Wil je de olie wel gaan proberen? Dan zou ik het langzaam opbouwen en niet te vaak uitvoeren. Gebruik bijvoorbeeld eerst twee druppeltjes rozemarijnolie en masseer dit één keer per week in je haren. Gaat dit goed? Dan kun je de concentratie eventueel iets verhogen.

Andere tip: deze Hairlust Grow Perfct shampoo en conditioner met onder andere rozemarijnolie.

Rozemarijn olie zelf maken

Wil de rozemarijn olie liever zelf maken? Dat kan! En het goede nieuws is; het is zelfs heel makkelijk. Je hebt namelijk maar twee ingrediënten nodig:

  • 2 rozemarijn takjes
  • 200 ml olijfolie
  • Bakje of flesje

Pak een schaaltje of, als je in één keer wat meer olie wilt maken, een gesloten bakje/flesje. Doe hier vervolgens de olie in en dompel twee rozemarijn takjes in de olie.

Laat de rozemarijn ongeveer twee tot drie weken in de olie weken. Het liefste in een donker kastje, zodat de olie niet bederft. Hierna kun je jouw eigen gemaakt rozemarijn olie haar masker gebruiken!

rozemarijnolie maken

Rozemarijn haarwater maken

Naast rozemarijn olie, kun je ook rozemarijn haarwater maken. Dit water is niet zo zeer bedoeld om op je hoofdhuid te masseren, maar meer om over je haren te spoelen. Het lastige hieraan is alleen dat de essentiële oliën uit de rozemarijn takje, oftewel de mogelijk werkzame stoffen, verdampen.

Je zou dus kunnen zeggen dat het stoom, dat vrijkomt als je rozemarijn haarwater maakt, effectieve stoffen bevat. Maar het 'rozemarijn' water zelf niet. De rozemarijn haarwater methode heeft dus niet zoveel zin!

rozemarijn haarwater maken

Misschien vind je dit ook interessant

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Katja
Door

Katja

op 29 Mar 2023

Heeft het rozemarijn water hetzelfde effect als de olie? Dit zou top zijn, hoef je niet met zo'n vette kop rond te lopen :)

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 29 Mar 2023

Hi Katja, rozemarijn water heeft inderdaad een vergelijkbaar effect! Het enige verschil is dat je bij rozemarijn olie ook van de olie (waarmee het rozemarijn is gemixt) profiteert. Daar tegenover staat inderdaad wel dat rozemarijn water veel minder geklieder is dan de vettige olie. Wat ik zou doen is: kook 3-5 rozemarijn takjes voor ongeveer vijftien minuten. Haal de takjes er vervolgens uit en giet het rozemarijnwater in een leeg flesje. Misschien heb je nog een Glassex fles staan dat bijna leeg is of een plantenspuit. Vervolgens spray je het rozemarijn water in je haren. Op internet staat overal dat je het een halfuurtje moet laten intrekken, maar als je niet weg hoeft zou ik het gewoon lekker een aantal uur laten zitten!

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram