Natuurlijke cosmetica: goed of slecht?
15 december 2021 

Natuurlijke cosmetica: goed of slecht?

Natuurlijke cosmetica merken worden steeds populairder. Vooral, omdat merken promoten dat je met natuurlijke ingrediënten altijd save zit. Maar is dit echt zo? Zijn natuurlijke merken automatisch ook troepvrij? Naar mijn mening niet altijd. Veel studies laten namelijk het tegendeel zien. In deze blog leg ik je uit waarop je kunt letten bij de aanschaf van een natuurlijk product!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Als je mij op Instagram volgt, weet je dat ik geen fan ben van parfum en geurstoffen in cosmetica. Maar voordat we beginnen met de negatieve kant van natuurlijke cosmetica. Wil ik het ook even hebben over de positieve kanten van een aantal natuurlijke ingrediënten. Want die zijn er ook!

Zo hebben verschillende betrouwbare studies uitgewezen dat groene thee extract kalmerend op de huid werkt. Wel moet er dan een concentratie van minimaal 1% groene thee extract zijn gebruikt. En veel cosmetica merken halen deze concentratie niet, omdat dit de crème een vieze, gele, kleur geeft. Of er dus een werkzame concentratie groene thee extract in jouw crème zit, is dan wel weer de vraag.

Andere bekende stoffen en oliën die bewezen effectief zijn gebleken, zijn: cafeïne, kurkuma, soja, aloë vera, bakuchiol, cherry extract, havermout, zoethoutwortel extract, jojoba olie, kukui olie. Met name deze twee laatste oliën vind ik zelf erg fijn. Ze bevatten van nature allerlei verzorgende en beschermende ingrediënten.

Ik meng zelf altijd twee druppels olie door mijn dagcrème. Als extra bescherming tegen huidveroudering.


essentiele olie

Helaas is van meer natuurlijke ingrediënten bekend dat ze de conditie van je huid verslechteren, in plaats van verbeteren. Vooral, omdat veel van deze natuurlijke extracten geurstoffen bevatten. En van geurstoffen is bekend dat ze de huid snel irriteren. Of allergieën kunnen veroorzaken. Daarnaast zorgt langdurige irritatie van de huid, voor veroudering.

Voorbeelden van natuurlijke extracten die ik zelf zou vermijden zijn bijvoorbeeld:

  • Lavendel
  • Allerlei citrus stoffen
  • Eucalyptus extract
  • Toverhazelaar
  • Sandelwood
  • Munt
  • Pepermunt

natuurlijke cosmetica

Naast natuurlijke extracten wordt er ook veel gebruik gemaakt van etherische oliën. Je noemt etherische oliën ook wel essentiële oliën. Maar voor je huid zijn ze naar mijn mening alles behalve essentieel. De oliën worden vooral gebruikt om hun lekkere geur.

Bijvoorbeeld om kaarsen te parfumeren. Of als aromatherapie. Maar dus ook om huidverzorgingsproducten lekker te laten ruiken. En van dit laatste ben ik geen fan. Vooral omdat een essentiele olie, naast de lekkere geur, niks positiefs voor je huid zal doen.

Een essentiële olie bestaat namelijk nooit uit één bestandsdeel, maar altijd uit een mengsel van ongeveer vijftig tot tweehonderdvijftig grondstoffen. Waarvan een grootdeel geurstoffen zijn. En die geurstoffen zijn bekende allergenen.

Allergenen zijn stoffen waarvan bekend is dat ze bij veel mensen voor huidproblemen zorgen. Bijvoorbeeld irritatief contacteczeem of allergisch contacteczeem. Hieronder heb ik geurstoffen gezet, waarvan bekend is dat de de huid irriteren.

natuurlijk parfum

Op de verpakking van een cosmetica product staat meestal niet per ingrediënt de gebruikte concentratie vermeld. Toch kun je ook zonder deze informatie een schatting maken van de hoeveelheid stoffen die het product bevat. De regel is namelijk: hoe hoger een ingrediënt in de ingrediëntenlijst staat, hoe hoger de concentratie van het ingrediënt. En hoe lager in de ingrediëntlijst, hoe lager de concentratie.

Voor geurstoffen ligt die regelgeving weer net iets anders. Niet alle geurstoffen hoeven namelijk met naam op de ingrediëntenlijst vermeld worden. Ze mogen ook als overkoepelende term 'parfum' of 'fragrance' beschreven worden. Natuurlijke cosmetica merken gebruiken ook vaak de term 'natuurlijk parfum', omdat er etherische oliën zijn gebruikt. Deze term lijkt voor ons als consument veiliger dan normaal parfum. Maar het tegendeel is vaak waar. Juist deze etherische oliën zorgen vaak voor huidproblemen.

eroudering.

natuurlijk parfum

Daarom moeten sommige geurstoffen die dusdanig vaak voor huidproblemen zorgen wél verplicht vermeld worden op de ingrediëntenlijst. Dus 'parfum' wordt in de ingrediëntenlijst genoemd, maar ook de geurstoffen die voor dit parfum gebruikt zijn. Mits het om een geurstof gaat die verplicht vermeld moet worden. De fabrikant mag deze geurstof(fen) aan het einde van de ingrediëntenlijst zetten. Een voorbeeld van deze geurstoffen heb ik op de foto hieronder roze gekleurd.

Dat de geurstoffen aan het einde van de ingrediëntenlijst staan, zegt dus in dit geval niets over de gebruikte concentratie van de geurstoffen. Hiervoor moet je naar het woordje 'parfum' in de ingrediëntenlijst kijken, omdat dit staat voor de gebruikte geurstoffen. Hieronder heb ik een voorbeeld van een ingrediëntenlijst gezet. Waarbij het parfum onder andere bestaat uit de geurstof linalool. En deze geurstof moet verplicht ook nog achteraan de ingrediëntenlijst genoemd worden, omdat het vaak voor huidproblemen zorgt.

Voorbeeld van een ingrediëntenlijst

Ingrediëntenlijst: Aqua, Paraffinum Liquidum, Glycerin, Paraffin, Lanolin, Ozokerite, Lanolin Alcohol, Petrolatum, Isopropyl Myristate, Magnesium Sulfate, Parfum, Propylparaben, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Alpha-Isomethyl Ionone, Amyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Citronellol, Coumarin, Geraniol, Hydroxycitronellal, Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde, Linalool


natuurlijk parfum

Naast huidirritatie en huidallergieën, kan er ook nog een andere reactie optreden. Namelijk een foto-toxische reactie. Foto-toxisch betekent dat een stof reageert op licht. Als de stof wordt blootgesteld aan zonlicht, zal er een chemische reactie ontstaan. Deze reactie is huid beschadigend.

Soms zie je deze reactie direct. Bijvoorbeeld in de vorm van brandwonden of verbranding. Maar in de meeste gevallen uit deze huid beschadigende reactie zich pas later in huidverouderingsverschijnselen en pigmentvlekken.

Hieronder heb ik de lichtgevoelige geurstoffen roze gekleurd.

etherische olie huidproblemen

Lavendel is 'een geval apart'. Dit ingrediënt werkt namelijk niet alleen irriterend. Van deze essentiële olie is ook bekend dat het vrije radicalen kan veroorzaken. Dit zegt je waarschijnlijk niet meteen iets, dus daarom leg ik het hieronder even kort uit!

Je huid wordt overdag regelmatig blootgesteld aan vervuilende stoffen. Denk aan uitlaatgassen, milieuvervuiling, zonlicht en rook. Deze lucht bevat vrije radicalen. Dit zijn atomen die incompleet zijn. Normaal gesproken hebben ze allemaal elektronen, twee aan twee, om zich heen bewegen. Maar nu mist er een elektron, waardoor één elektron niet twee aan twee is.

En weet je wat ze dan gaan doen? Elektronen stelen van moleculen die wél compleet zijn. Zodat ze weer alle elektronen twee aan twee zijn. Dit stelen ze onder anderen van complete atomen in je huid. En dit stelen beschadigt de huid.

Nu zal je je afvragen, wat lavendel hier mee te maken heeft. Nou, lavendel kan deze vrije radicalen dus zelf veroorzaken! Oftewel, lavendel zorgt ervoor dat er incomplete atomen ontstaan die je huid gaan beschadigingen om weer compleet te raken. Dit betekent dat lavendel dus voor huidveroudering zorgt.

Daarnaast werkt lavendel irriterend. En langdurige irritatie zorgt óók voor huidveroudering. Op die manier werkt lavendel dus op twee manieren huid verouderend. Smeer daarom liever geen lavendel!

essentiele olie

In mijn "Sproet carrière" ben ik al door meerdere natuurlijke cosmetica merken gebeld. Om te praten over mijn geschreven review. Bijvoorbeeld mijn review over het groene cosmetica merk LUSH. Of over de Body Shop producten. Zelf vind ik het heel sportief als merken het gesprek aangaan, nadat ik mij kritisch heb uitgesproken over de formuleringen van hun producten. Daarnaast is het leuk en leerzaam om hier samen over te sparren.

Maar wat ik vaak hoor van deze merken hoor, is dat ze bekend zijn met de irriterende bijwerkingen van de oliën. Maar dat de oliën in lage concentraties zin toegevoegd en daarom weinig zullen irriteren. Dan denk ik allereerst: een lage concentratie kan ook voor irritatie zorgen. En, waarom laat je ze er dan niet uit? Want voor de "positieve effecten" van de olie hoef je ze dan ook niet te smeren..

Kortom, ik verbaas me over de gebruikte irriterende stoffen in natuurlijke cosmetica merken. Tuurlijk zullen sommige stoffen ook positieve eigenschappen op de huid hebben. Maar daar wegen de negatieve effecten, in mijn ogen, nooit tegenop!

essentiele olie

Hieronder heb ik nog een aantal interessante studies gezet over natuurlijke cosmetica, etherische oliën en natuurlijk parfum

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram