Weleda review
20 mei 2022 
6 min. leestijd

Weleda review

Waarschijnlijk heb je de naam wel eens voorbij zien komen: Weleda. Een cosmetica merk dat zich al sinds 1992 inzet voor het produceren van natuurlijke cosmetica producten, zorgzorgmiddelen en geneesmiddelen. Inmiddels biedt het merk een breed scala aan producten aan. Maar zijn de producten wel zo huidvriendelijk als dat ze beloven? Ik zocht het voor je uit. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder of klik linksboven op de inhoudsopgave om meteen naar jouw product te gaan!


Weleda

Weleda is een bekend cosmetica merk. Het is met name populair, omdat de producten volgens het merk 100% natuurlijk zijn. Ook zijn de producten duurzaam, diervriendelijk, vegan proof en 80% van biologische oorsprong. Dit klinkt allemaal veelbelovend. Toch is mijn Weleda review niet super positief.

Natuurlijke cosmetica producten zijn namelijk niet altijd beter dan niet-natuurlijke merken. In tegendeel zelfs. Van veel synthetische cosmetica ingrediënten is de werkzaamheid en effectiviteit wetenschappelijk onderbouwd. Terwijl dit van veel natuurlijke ingrediënten niet het geval is.

Daarnaast is van veel natuurlijke ingrediënten bekend dat ze overgevoeligheidsreacties van de huid kunnen uitlokken. Wat zich uit als huidirritatie of zelfs contacteczeem. Wil je hier meer over lezen? In mijn blog 'Natuurlijke cosmetica: goed of slecht?' leg ik het allemaal wat uitgebreider uit.

Ook bij natuurlijke cosmetica merken, zoals Weleda, moet je daarom goed opletten wát je smeert. Reden genoeg om een Weleda review te schrijven!

weleda

Weleda Skin Food

Ik durf wel te zeggen dat de Weleda Skin food lijn de populairste lijn is uit het totale Weleda assortiment. Zelf snap ik de hype rondom deze lijn niet zo, omdat mijn Weleda Skin Food review alles behalve positief is.

De lijn bestaat uit verschillende producten, waaronder de Weleda Skin Food dagcrème. Volgens het merk zelf zou de crème je huid kalmeren, beschermen en herstellen. Maar als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, denk ik dat het product juist het tegenoverstelde zal doen. .

De Weleda Skin Food dagcrème bevat namelijk verschillende problematische ingrediënten. Eén van deze ingrediënten is alcohol. In een vrij hoge concentratie. Gedenatuurde alcohol droogt je huid uit én kan huidirritaties uitlokken. Daarnaast bevat de Weleda dagcrème ook nog parfum. Ook hiervan is bekend dat het huidirritaties en zelfs huidallergieën kan veroorzaken.

Hetzelfde geldt voor de Weleda lippenbalsem en Body Butter uit de Weleda Skin Food lijn. Beide producten bevatten parfum en zou ik daarom niet opsmeren..

Ben je op zoek naar een goede en huidvriendelijke lippenbalsem? Dan kan ik écht deze lippenbalsem van La Roche Posay aanraden. Het bevat zowel verzorgende als kalmerende ingrediënten. En heeft mij van mijn droge lippen afgeholpen!

weleda skin food review

Weleda Skin Food light

Naast de Weleda Skin Food gezicht crème verkoopt het merk ook nog deze Weleda Skin Food light gezicht crème. Volgens het merk zelf is dit een hydraterende alles in 1 crème. Die je huid dus zou hydrateren. Maar ook zou beschermen en herstellen. Toch verwacht ik dat ook de Weleda Skin Food light crème iets anders zal doen als dat het product beloofd.

De Weleda dagcrème bestaat namelijk vooral uit alcohol. Wat je huid uitdroogt in plaats van hydrateert. Ook is in de beschrijving te lezen dat het product naar lavendel en sinaasappel ruikt. Wat al aangeeft dat ook deze crème parfum bevat. Wat ik verder opvallend vind, is dat de crème überhaupt maar weinig hydraterende of beschermende stoffen bevat. Terwijl dit niet heel moeilijk of bijzonder is om als fabriek aan een moisturizer toe te voegen.

Kortom, ook de Weleda Skin Food light creme zou ik lekker laten staan!

weleda skin food light

Weleda baby - calendula

Een andere populaire productcategorie is de Weleda baby lijn. Bestaande uit twee lijnen, waaronder de Weleda Baby Calendula lijn. Calendula is op zich een goed ingrediënt om te smeren, omdat het zowel verzorgende als herstellende eigenschappen op de huid heeft. De vraag is alleen: zijn de Calendula producten vrij van irriterende stoffen? Zodat het werkzame effect van Calendula niet gecompenseerd wordt.

Het antwoord daarop is ja en nee. Een deel van de producten zijn namelijk wél huidvriendelijk. Maar een groot deel ook niet. Hieronder vind je een lijstje van producten uit de Weleda baby Calendula lijn die je met een gerust hart kunt opsmeren, omdat ze vrij zijn van irriternde stoffen:

Producten die ik daarentegen niet zou smeren zijn de Weleda Baby Calendula bodymilk, Weleda Calendula bodycreme en de Weleda baby Calendula gezichtscreme. Alle drie de producten bevatten een hoge concentratie alcohol én parfum. Ingrediënten die je op geen één huidtype zou moeten smeren. Maar al helemaal niet op de kwetsbare baby huid.

Ben je benieuwd welke producten ik adviseer voor de babyhuid? Lees dan hier mijn gratis productadvies voor baby's!

weleda

Weleda baby - Derma Witte Malva

De tweede lijn uit het het Weleda Baby assortiment is de Derma Witte Malva lijn. In tegenstelling tot de Weleda Calendula lijn, bestaat deze lijn maar uit twee producten. Een bodymilk en een gezicht crème. Speciaal ontwikkelt voor de gevoelige huidtypes. En daarom beide vrij van parfum.

Oftewel, het merk weet wel degelijk dat je beter geen parfum kunt opsmeren. Extra vreemd is daarom dat vrijwel alle Weleda producten parfum bevatten..

Maar terug naar de baby lijn. Toen ik de Weleda Baby Witte Malva Bodymilk bekeek, hele mond vol, viel mij meteen op dat ook dit product vooral uit alcohol bestaat. Dit geldt ook voor de Weleda Baby Witte Malva gezicht crème. Ze drogen de huid hierdoor onwijs uit. En dat terwijl dit product bedoeld is om op het gezicht van je baby'tje te smeren. Echt bizar vind ik het..

weleda baby

Weleda Mama

Naast de Weleda baby lijn, heeft het merk ook nog een speciale Weleda Mama lijn. Met allerlei producten voor tijdens en na de zwangerschap.

Eerst heb ik de ingrediëntenlijst van de Weleda massageolie bekeken. De olie bevat onder andere amandelolie, sesamolie en jojoba olie. Stuk voor stuk goede oliën om te smeren, omdat ze verzorgende stoffen bevatten én antioxidanten. Helaas hebben ze ook aan dit product weer parfum toegevoegd, waardoor ik de Weleda Massageolie toch zou laten staan.

Ben je wel op zoek naar een fijne, huidvriendelijke, huidolie? Dan zou ik voor dit flesje pure jojoba olie van Berivita gaan. Deze olie is 100% natuurlijk en wél huidvriendelijk. En nog even een extra tip: Meng 1 a 2 druppels jojoba olie door je dagcrème. Op die manier bescherm je je huid extra tegen huidveroudering!

weleda skin food review

Ook mijn Weleda zwangerschapsolie review is alles behalve positief. Allereerst, omdat het merk claimt dat de olie striae zou helpen voorkomen. Terwijl vrijwel geen één cosmetica product striae kan voorkomen. Je kunt hooguit, met een beperkt aantal ingrediënten, de kans op striae iets voorkomen. Maar dit is heel lastig. Daarnaast bevat de Weleda zwangerschapsolie super veel parfum en geurstoffen. Die je juist niet op je huid zou moeten smeren..

Wat wel kan helpen om de kans op striae iets te verkleinen is het smeren van pure amandel olie in combinatie met masseren. Benieuwd welke producten ik nog meer adviseer bij striae? Lees dan hier mijn gratis productadvies tegen striae.

weleda zwangerschapsolie review


Benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt skippen, omdat ze schadelijke ingrediënten bevatten? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina. Hier plaats ik regelmatig story's over merken die je beter kunt laten staan. Ben je vooral benieuwd welke producten je wél met een gerust hart kunt opsmeren? Bekijk dan mijn gratis product adviezen pagina!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Mira
Door

Mira

op 15 Oct 2023

Hallo Luus, ik heb zelf een zeer gevoelige en snel uitdrogende huid. Ik gebruik hiervoor van Weleda de producten met amandel (verzachtende gezichtscrème, olie en reinigingsmelk). Zou je deze ook afraden? Alvast bedankt! Groetjes, Mira

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 15 Oct 2023

Hi Mira, als je huid snel uitdroogt en gevoelig reageert, zou ik de gezichtscrème en reinigingsmelk laten staan. Deze bevatten namelijk behoorlijk wat alcohol. De reinigingsmelk spoel je gelukkig wel weer snel af en ik verwacht dat de concentratie in de melk ook lager is dan in de crème. De olie ziet er verder prima uit! Ik heb ook een review over SMPL skincare online staan. Een natuurlijk cosmetica merk, vergelijkbaar met Weleda, alleen dan zonder alcohol en geurstoffen. Wellicht een fijn alternatief!

Carlijn
Door

Carlijn

op 10 Jan 2024

Hoi, de parfum in producten van Weleda zijn afkomstig van etherische oliën. Dat is naar mijn weten wel heel wat anders dan synthetische parfum. Ik heb zeer goede ervaringen met Skin Food en gebruik het al jaren op mijn gevoelige huid.

Luus van Eck
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram