Berg baby: gelige, vette schilfers hoofdhuid kind
23 juni 2022 
6 min. leestijd

Berg baby: gelige, vette schilfers hoofdhuid kind

Gelige schilfers op het hoofdje van je baby. Het kan er een beetje gek uitzien, maar het is niets om je zorg over te maken. Je noemt deze schilfers ook wel berg. Of melkkorstjes. Berg bij baby's komt heel regelmatig voor. Behandelen van het baby berg is daarom ook niet nodig. Toch kan het soms fijn zijn om er wel iets aan te doen, omdat je kindje er ongemak van heeft. Of, omdat het berg een beetje stinkt. Ik geef je mijn tips tegen berg!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Berg baby

Als je de melkkorstjes voor het eerst ziet, schrikken sommige een beetje. Het wordt gezien als iets vies. Maar je hoeft je echt geen zorgen te maken als er sprake is van berg bij je baby! Berg, oftewel schilfers op de hoofdhuid van je kindje, komt heel regelmatig voor. En gaat meestal ook gewoon vanzelf weer weg.

Maar je kunt de hoofdhuid van je baby ook een handje helpen. Bijvoorbeeld door speciale baby berg producten te smeren. In deze blog vertel ik je hier meer over!

berg baby

Schilfers hoofdhuid kind (je)

Bij berg zie vooral schilfers op de hoofdhuid van je kindje zitten. Deze hoofdhuid schilfers noem je dus berg. Het is een vorm van seborroïsch eczeem. Een vorm van eczeem waarbij er ook allerlei schilfers op de (hoofd)huid ontstaan. Ze zitten met name op het behaarde hoofd, tussen de wenkbrauwen en langs de haargrens.

Berg bij baby's gaat eigenlijk om precies dezelfde huidkenmerken als bij seborroïsch eczeem. Alleen noem je de huidklacht bij kinderen tot één jaar geen seborroïsch eczeem, maar berg. Wat je vooral aan de huid van je baby ziet, is:

  • Vettige schilfers hoofdhuid kind
  • Vettige wenkbrauw kindje
  • Gele schilfers hoofdhuid kind
  • Gele schilfers wenkbrauwen kind
  • Rode geïrriteerde hoofdhuid van je kind
  • Berg baby gezicht

berg bij baby

Oorzaak berg baby

Hoe berg bij baby's precies ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk. Maar het is aannemelijk dat de talgklieren een belangrijke rol spelen. Je talgklieren scheiden natuurlijk talg uit. Onderzoekers denken dat de talgproductie, bij een baby met berg, op bepaalde plekken van de huid té hoog is. Als gevolg van deze verhoogde talgproductie, wordt de huid vetter.

En een vette huid is een broedplek voor gisten, waaronder het pityrosporon gist. Deze gist gaat neemt op de vettere plekken van de huid toe. En is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de gelige melkkorsten die op de hoofdhuid van je baby ontstaan. Dit samenspel, van de toenemende talgproductie en een toename van het pityrosporon gist, is waarschijnlijk de oorzaak van berg bij baby's.

Berg baby stinkt

Heeft je baby last van berg? Dan heb je misschien wel gemerkt dat de hoofdhuid schilfers van je kindje een beetje vreemd ruiken. Ook dit is heel normaal. En dus niets om je zorgen om te maken. Ouders beschrijven de baby berg schilfers vaak als een muffige geur. Dit wordt veroorzaakt door de toenemende talg productie in combinatie met een toenemende gist productie.

Als het berg van je baby stinkt, is dit voor veel ouders een reden om de schilfers toch te behandelen. Onderaan deze blog leg ik je uit hoe je dit het beste kunt doen.

berg baby

Berg baby besmettelijk?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn baby berg schilfers niet besmettelijk. Het is een vorm van eczeem en net als alle andere vormen van eczeem, kun je de huidklacht niet overdragen op anderen. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken!

Baby berg gezicht

Bij de meeste baby's zit berg op de hoofdhuid. Maar het kan ook voorkomen dat baby berg in het gezicht zit. Dit maakt de huidklacht vaak extra vervelend, omdat je kindje er dan sneller last van heeft. Gelukkig kun je deze melkkorstjes vaak zelf goed behandelen. Met name door vette producten te smeren. Ze verzachten de huid en weken de melkkorstjes tegelijkertijd los. Een goed en huidvriendelijk voorbeeld is deze baby gezichtscrème van Mustela.

berg baby gezicht

Behandeling berg baby

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is er geen reden tot paniek bij berg. Baby's merken er, in de meeste gevallen, tenslotte weinig tot niets van. Én berg is niet besmettelijk. Toch kan het fijn zijn om berg te behandelen. Bijvoorbeeld, omdat de hoofdhuid van je kindje een beetje muf ruikt. Of, omdat je kindje er last van heeft. Maar wat smeer je?

Wat kan helpen om de baby berg schilfers te verminderen, is het smeren van een zogeheten baby berg olie of baby berg zalf. Beide producten weken de schilfers los van de huid, waardoor je de berg schilfers (melkkorstjes) makkelijk uit de haren kamt. Gebruik hiervoor het liefste een speciaal baby berg kammetje. Dit is huidvriendelijker voor de hoofdhuid.

Je smeert de baby berg zalf en olie het liefste s avonds op de hoofdhuid van je kindje. Zodat het de hele nacht kan intrekken en je de schilfers de volgende dag makkelijker kunt verwijderen. Maar dit kan natuurlijk niet altijd.

Wat je dan kunt doen is het gewoon overdag smeren. En dan zo lang mogelijk laten intrekken. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van een goede anti-berg olie, anti-berg zalf en anti-berg kam!

berg baby

Berg baby, welke olie?

Baby berg oliën zijn eigenlijk niet anders dan 'normale' oliën. Je kunt daarom vrijwel iedere olie gebruiken. Zolang het maar geen toegevoegde geurstoffen bevat. Of andere ingrediënten die de baby hoofdhuid kunnen irriteren. Zoals parfum, agressief reinigende stoffen of uitdrogende alcohol. Hieronder heb ik vier goede voorbeelden van baby oliën gezet. Die je kunt gebruiken bij berg:

Masseer de olie op de hoofdhuid schilfers van je kindje. En laat dit even inweken. Vervolgens kun je met een speciaal berg kammetje, de hoofdhuid schilfers van je kindje verwijderen. De oliën hierboven kun je trouwens ook prima gebruiken voor het baby badje. Of om je kindje mee in te smeren.

baby berg

Berg zalf

Je kunt de hoofdhuid schilfers van je kindje dus behandelen met een olie, maar ook met een baby berg zalf. Net als een olie is een zalf erg vet, waardoor de schilfers zullen losweken. Ik zou dit wel alleen doen als je kindje nog niet zoveel haren heeft, omdat het anders een vette boel kan worden. En de haren aan elkaar kunnen gaan plakken. Je kunt dan beter voor een baby berg olie kiezen..

berg baby welke olie

Berg baby, welk anti-berg kammetje?

Met een baby berg kammetje kam je de hoofdhuidschilfers van je kindje gemakkelijk van de huid. Als het goed is hoef je hiervoor geen druk te zetten. Als het goed is heeft de berg olie of zalf, waar ik het hierboven over gehad heb, de schilfers namelijk al losgeweekt. En hoef jij ze er alleen nog maar uit te kammen. Als dit niet zo is, zou ik de olie nog een paar uurtjes laten inweken. Tot de schilfers wel loslaten. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

Baby shampoos

Naast het behandelen van de berg baby schilfers, is het ook belangrijk om nieuwe schilfering en irritatie van de hoofdhuid te voorkomen. Dit kun je onder andere doen, door een huidvriendelijke shampoo te gebruiken voor je baby. Het liefste zonder parfum of geurstoffen. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet:

berg baby shampoo

Misschien vind je dit ook interessant

Naast rode hond zijn er nog andere huidklachten die baby's kunnen ontwikkelen. Voor veel van deze huidklachten heb ik een blog en bijhorende productadvies geschreven. Je leest ze hier!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram