Baby acne: puistjes en pukkeltjes bij kindjes
18 februari 2022 
5 min. leestijd

Baby acne: puistjes en pukkeltjes bij kindjes

Acne ontstaat niet alleen in de puberteit. Ook pasgeboren baby's kunnen al last hebben van onzuiverheden op hun gezichtje. Als ouders is dit vaak even schrikken. Want hoezo heeft jouw kindje last van zijn/ haar huid? En is dit iets om je zorgen over te maken? Gelukkig gaat het meestal om een onschuldige huidklacht. In deze blog leg ik je uit wat je het beste kunt doen als je kindje last heeft van baby acne!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat is baby acne?

Je noemt baby acne ook acne neonatorum of acne infantum. Het zijn beide termen voor acne bij jonge kinderen. Bij acne neonatrum gaat het om acne bij zuigelingen. En je spreekt over acne infantum als het om acne op peuterleeftijd gaat.

Het is een onschuldige huidklacht, waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Toch kan het fijn zin om wat aan het acne te doen. Bijvoorbeeld door de juiste huid verzorgingsproducten. Ik help je hier graag bij!

Hoe ziet baby acne eruit?

Bij baby acne zitten er kleine puistjes op de wangen, de kin en het voorhoofd. Soms kan het puistje een rood, ontstoken en groter bultje worden. Wat ook opvalt is de hoeveelheid mee-eters. Je ziet dan allemaal kleine witte en zwarte puntjes in de huid zitten.

Anders dan acne bij pubers of acne bij volwassenen is baby acne vaak maar van korte duur (gelukkig maar!). De pukkeltjes en bultjes ontstaan binnen 4 weken na de geboorte. En trekken vaak na een paar maanden vanzelf weer weg.

Symptomen baby acne

Kortom, als je kindje last heeft van één of meerdere van onderstaande symptomen, is de kans groot dat er sprake is van baby acne. Het is hierin belangrijk om baby acne niet te verwarren met baby gerstekorrels. Bij gerstekorrels verschijnen er kleine witte bultjes op de huid. Maar geen roodheid of tekenen van een ontsteking. Ook zijn gerstekorrels heel lastig te verwijderen.

  • Mee-eters op het gezicht van je kindje
  • Puistjes, met name op de wangen, kin en voorhoofd
  • Rode bultjes op het gezicht van je kindje
  • Roodheid in het gezicht van je kindje

baby acne

Oorzaak baby acne

Acne in het algemeen ontstaat natuurlijk door verstoppingen van je poriën. Deze ontstopping ontstaat,  wanneer het huidsmeer (talg) in de poriën niet voldoende afvoert. Waardoor het ophoopt en er een mee-eter ontstaat. Dit herken je aan zwarte en witte puntjes op de huid. Als de mee-eter vervolgens ontstoken raakt, wordt het een puistje.

Anders dan vaak gedacht wordt, ontstaat baby acne al in de buik van de moeder. Namelijk, door hormonen die via de navelstreng binnenkomen. Deze navelstreng verbind het kindje met de bloedbaan van de moeder. Om zo belangrijke voedingsstoffen over te geven. Maar ook hormonen.

En deze hormonen blijven nog een aantal weken in het lichaam van het kindje aanwezig. Meestal merk je hier niets aan. Maar sommige kinderen zijn gevoeliger voor deze hormonen, waardoor het een verhoging van de talgproductie (huidsmeer) kan zorgen. Er wordt meer talg aangemaakt dan zou moeten. Met als gevolg: verstoppingen en uiteindelijk baby acne.

Baby acne wordt dus veroorzaakt door hormonen van de moeder. Die tijdens de zwangerschap via de navelstreng zijn afgegeven. Niet ná de geboorte van het kindje. Wat vaak gedacht wordt. Borstvoeding wordt dan als de grote boosdoener gezien. Maar dit is dus niet het geval. Borstvoeding zorgt niet voor baby acne.

pukkeltjes baby

Behandeling baby acne

Baby acne trekt bij de meeste kinderen vanzelf weer weg. Meestal binnen een aantal maanden. Behandelen is daarom niet noodzakelijk. Maar het kan wel zijn om de puistjes te zelf te verminderen, omdat je kindje er last van heeft. Hieronder lees je mijn tips bij baby acne!

Algemene adviezen baby acne

Hoe verleidelijk het ook is, knijp de puistjes alsjeblieft niet uit! Het is allereerst vervelend en pijnlijk voor je kindje. En daarnaast kan het de problemen juist verergeren. De pukkeltjes en puistjes kunnen namelijk verder ontsteken. Ook kunnen er (krab)wondjes ontstaan en zelfs littekens achterblijven. En dan ben je verder van huis.. Liever niet dus!

Huidverzorging bij baby acne

Bij het behandelen van baby acne moet je vooral denken aan het smeren van hydraterende en hoorn oplossende middelen. Dit klinkt ingewikkeld. Maar een hoorn oplossend middel is gewoon een andere benaming voor ingrediënten met een afschilverende werking op de huid. Ze zorgen ervoor dat het talg beter wordt afgevoerd, waardoor het geen kans heeft om op te hopen in de poriën.

Een bekend voorbeeld van zo'n hoorn oplossend middel is ureum. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat overtollige, dode, huidschilfers afschilveren. En dat de wateropname van je huid verbetert, waardoor het beter gehydrateerd is. Extra fijn is het, als het product ook nog wat andere hydraterende, kalmerende en beschermende ingrediënten bevat.

baby badje

Juiste producten bij baby acne

Het is ook belangrijk dat je niet te vette huid verzorgingsproducten smeert. Dan kan er namelijk een ander huidprobleem ontstaan: acne door het smeren van vette cosmetica producten. Een lichte, hydraterende crème is voldoende. Hieronder heb ik wat fijne voorbeelden gezet. Die je gerust ook zelf kunt smeren!

Wil je meer tips over de huidverzorging van je baby? Lees dan hier mijn gratis productadvies voor de babyhuid.

Douche en badder tips

 Ook onder de douche of tijdens het badderen is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Gebruik liever geen sterk schuimende middelen of agressief reinigende middelen. Deze drogen de huid van je kindje namelijk enorm uit, waardoor de huid het gaat compenseren door de talgproductie verhogen. Huidvriendelijke opties zijn:

Zonnebrand voor babys

Het beste is om je kindje, zeker het eerste jaar, zoveel mogelijk uit de zon te houden. Maar dit kan natuurlijk niet altijd. En dan is het belangrijk dat je de huid van je baby goed insmeert. Met zonnebrand dat tenminste parfumvrij is, want parfum en geurstoffen vergroten de kans op een zonneallergie.

zonnebrand voor babys

Wanneer naar de huisarts?

Het komt eigenlijk zelden voor dat je met baby acne naar de huisarts moet. Maar mochten er gele korsten op de huid van je kindje ontstaan, kan het fijn zijn om dit even te laten checken door de huisarts. Het kan namelijk zo zijn dat de puistjes geïnfecteerd, waardoor krentenbaard is ontstaan. Maar nogmaals, gelukkig komt dit vrijwel nooit voor!

Misschien vind je dit ook interessant

Naast baby acne zijn er nog veel andere huidklachten die baby's kunnen ontwikkelen. Voor veel van deze huidklachten heb ik een blog en bijhorende productadvies geschreven. Je leest ze hier!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram