Beste talkpoeder (top 4)
20 februari 2024 
7 min. leestijd

Beste talkpoeder (top 4)

Talkpoeder kun je voor allerlei dingen gebruiken! Zo kan het worden gebruikt als billen poeder en droogshampoo, maar ook helpen tegen zweet voeten, overmatig transpireren en/of smetplekken. Wel is het belangrijk om de kijken naar de gebruikte ingrediënten. Hieronder lees je daarom mijn beste talkpoeder top 4!

Samenvatting beste talkpoeder

Hieronder vind je mijn lijst met beste talkpoeders. Omdat je talkpoeder voor verschillende dingen kunt gebruiken, heb ik ook per talkpoeder neergezet waar het geschikt voor is. Zo zou ik namelijk altijd voor een parfumvrij talkpoeder gaan als je het op je huid gebruikt. Maar als je een talkpoeder als droogshampoo wilt gebruiken, is parfum minder erg en soms zelfs een fijne toevoeging.

beste talkpoeder

Zwitsal talkpoeder

Als je op zoek bent naar het beste talkpoeder om als droogshampoo te gebruiken dan kan ik het Zwitsal talkpoeder aanraden! Het flesje bestaat uit maar drie ingrediënten: talk, paraffinum liquidum en parfum. Door de toevoeging van parfum zou ik het niet zo snel op je huid gebruiken, zeker de babyhuid niet, maar voor je haren is het prima. En bovendien huidvriendelijker dan de meeste droogshampoos.

beste talkpoeder

Johnson & Johnson talkpoeder

Als je op zoek bent naar het beste talkpoeder voor je kindje of om zweet te absorberen is het Johnson & Johnson talkpoeder goed om te proberen. Dit talkpoeder is namelijk helemaal vrij van geurstoffen en andere ingrediënten die jouw huid of het kwetsbare huidje van je baby kunnen irriteren. Het poeder houdt de huid goed droog en zorgt er bovendien voor dat de kans op irritatie afneemt.

beste talkpoeder

Mentho10 pure talkpoeder

Naast het Johnson & Johnson poeder hierboven, kun je ook Mentho10 talkpoeder gebruiken om vocht te absorberen of om de billen van je kindje te beschermen tegen irritaties en roodheid. Het gaat ook hierbij weer om parfumvrij talkpoeder dat voor 100% uit pure talk bestaat. Er zit dus ook geen menthol in (gelukkig). Kortom, ook weer een goede optie als je op zoek bent naar het beste talkpoeder!

beste talkpoeder

Weleda talkpoeder

Het laatste poeder uit mijn 'Beste talkpoeder top 4' is het Weleda talkpoeder. Officieel voor de babyhuid ontwikkeld, maar ook geschikt voor volwassenen. Bijvoorbeeld om op smetplekken te gebruiken of om zweet te absorberen. Het gaat niet om 100% talkpoeder, maar om de ingrediënten: calendula, arnica en echiacea. Arnica zorgt met name voor het absorberen van zweet, vocht en olie. Terwijl calendula verzacht en kalmeert. Ook weer een goede optie dus!

beste talkpoeder

Wat is talkpoeder?

Talkpoeder is een veelgebruikt cosmetisch product dat zoals de naam al aangeeft voornamelijk bestaat uit talk. Dit mineraal wordt uit de aarde gehaald en staat met name bekend om de absorberende eigenschappen en het vermogen om olie en vocht te absorberen.

En om die laatste eigenschappen kan talkpoeder ook goed gebruikt worden op onze huid! Wanneer talkpoeder op de huid wordt aangebracht, zal het er namelijk voor zorgen dat je huid hier droog en minder plakkerig aanvoelt.

Dit kan helpen om schuring te verminderen en huidirritatie te voorkomen. Vooral op plaatsen waar de huid tegen elkaar wrijft. Denk bijvoorbeeld aan: je oksels, borsten, dijbenen, maar ook baby billetjes. Kortom, talkpoeder is een natuurlijk mineraal dat wordt gebruikt om overtollige oliën en vocht op de huid te absorberen, waardoor de huid droog, comfortabel en vrij van irritatie blijft.

beste talkpoeder

Hoe talkpoeder aanbrengen?

Zoals ik hierboven ook al aangaf, kun je talkpoeder voor veel verschillende dingen gebruiken. Het is belangrijk om talkpoeder goed aan te brengen. Zorg dat je huid schoon is en breng een beetje talkpoeder aan op je schone, droge huid. Ik zou nooit teveel gebruiken en het poeder zo gelijk matig mogelijk verdelen. Te veel talkpoeder kan namelijk zorgen voor klonten, verspreiding via de lucht en bovendien een rommelige kamer 

Daarnaast moet je bij baby'tjes altijd extra oppassen. Als je talkpoeder namelijk als babypoeder gebruikt, kan je kindje dit inademen. Daarom is mijn advies om een klein beetje op een kwastje te doen en dit op de baby billen te poederen.

beste talkpoeder

Waar is talkpoeder goed voor?

Zo kan een beetje talkpoeder aanbrengen na het scheren een verfrissend gevoel geven of op plekken waar je snel transpireert om de kans op zweet plekken te verkleinen. Maar talkpoeder kan ook goed gebruikt worden op nattige aandoeningen in huidplooien zoals smetplekken en luieruitslag. Of op je gezicht om je huid wat minder glimmend te maken. Hieronder ga ik dieper in op de toepassingsvormen!

Talkpoeder baby billen

Talkpoeder wordt al eeuwenlang gebruikt als babypoeder om billetjes te beschermen tegen irritaties. Talkpoeder heeft natuurlijk absorberende eigenschappen. Het aanbrengen van talkpoeder op de babybillen kan er namelijk voor zorgen dat de huid beter droog blijft. Dit kan de kans op luieruitslag verkleinen, omdat een droge huid minder vatbaar is voor irritatie en wrijving.

Ook verzacht talkpoeder het huidje vaak en kan het helpen bij het voorkomen van huidirritatie die optreden als gevolg van langdurige blootstelling aan vocht, zoals in een luieromgeving. Toch gaat mijn voorkeur eerder uit naar het gebruik van zinkzalf dan talkpoeder, omdat talkpoeder door je baby kan worden ingeademd wanneer je het poeder niet op de juiste manier aanbrengt.

Talkpoeder (volwassenen) oksels

Talkpoeder kan ook helpen in het verminderen van ongewenst zweet. Het absorbeert tenslotte zowel olie als volgt, waardoor het je oksels droog kan houden. Wel is het belangrijk om dit voorzichtig te zijn bij het gebruik ervan en het poeder vooral niet te vaak gebruiken. Het kan met name handig zijn voor mensen die last hebben van overmatig zweten in de oksels.

beste talkpoeder

Talkpoeder als droogshampoo

Misschien heb je mijn Beste droogshampoo blog al een keer gelezen en dan heb je kunnen zien dat er ook een talkpoeder flesje in stond. Talkpoeder zorgt er namelijk voor dat olie, wat je haar vet maakt, wordt geabsorbeerd, waardoor je haren er weer lekker fris uit zien.

Het verfrist misschien minder dan een droogshampoo in spray vorm, maar is wel wat huidvriendelijker. Het maakt je haren namelijk niet stug. Soms zelfs zachter. Afhankelijk van poeder dat je gebruikt. Alle voorbeelden uit mijn lijst met beste talkpoeders zijn geschikt om als droogshampoo te gebruiken.

Talkpoeder na scheerbeurt

Volgens sommigen is talkpoeder ook de ideale oplossing om de huid na het scheren te kalmeren en zo de kans op irritaties te verkleinen. Na een scheerbeurt is de huid vaak gevoelig omdat een scheermes niet heel huid vriendelijk is. Talk is een mineraal dat kalmeert en verzacht, waardoor het mogelijk roodheid na het scheren vermindert. Het advies is om een beetje talkpoeder in een handdoek te doen en dit na het scheren over je gezicht te wrijven.

Toch gaat mijn voorkeur uit naar het gebruik van een toner. Wanneer je na het scheren namelijk een goede toner gebruikt, met daarin voldoende kalmerende ingrediënten, is de kans op scheerirritaties veel kleiner. Het biedt verzachting en zorgt er bovendien voor dat je huid sneller herstelt.

Of eventueel een aloë vera gel gebruik ter verfrissing van je huid als dit na het scheren branderig aanvoelt. Benieuwd naar mijn favoriete toners? Lees dan deze blog: Beste toner.

Talkpoeder gezicht

Omdat talkpoeder absorberend werkt en o.a. olie en talg absorbeert, zou het in theorie ook gebruikt kunnen worden op je gezicht. Om zo vette en glimmende plekjes te verminderen. Toch gaat mijn voorkeur ook hierbij eerder uit naar het gebruik van een goede toner dan talkpoeder, omdat een toner specifiek bedoeld is voor je gezicht en bovendien (als het goed is) ook nog andere goede ingrediënten bevat. Terwijl talkpoeder eigenlijk niet voor dagelijks gebruik op het gezicht is bedoeld.

talkpoeder baby

Talkpoeder gevaarlijk?

Ondanks dat talkpoeder heel handig van pas kan komen bij verschillende huidklachten, of in het voorkomen hiervan, zijn er ook enkele overwegingen waarmee rekening gehouden moet worden.

Risico op inademen

Fijne deeltjes talkpoeder kunnen gemakkelijk worden ingeademd en kunnen schadelijk zijn voor de longen. Het is daarom belangrijk om het gebruik van talkpoeder te beperken en het voorzichtig aan te brengen om te voorkomen dat te veel poeder in de lucht wordt verspreid. Zeker bij baby's moet je hier goed opletten. Daarom verkies ik het gebruik van zinkzalf (met een soortgelijke werking) boven het gebruik van talkpoeder. Bekijk hier mijn favoriete zinkzalf: Beste zinkzalf.

Huidirritatie

Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor talkpoeder en kunnen huidirritatie ervaren na gebruik. Het is daarom aan te raden om eerst een klein beetje talkpoeder op een klein deel van de huid uit te proberen. De laatste drie poeder voorbeelden uit mijn 'Beste talkpoeder top 4' zijn parfumvrij, waardoor ik niet verwacht dat het voor irritatie zal zorgen!

beste talkpoeder

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze beste talkpoeder top 4, heb ik meer blogs online staan met daarin mijn favoriete babyproducten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden! Liever naar alle blogs? Deze staan hier: Beste huidverzorging.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram