Beste zonnebrand baby en kinderen (top 11)
20 mei 2024 
13 min. leestijd

Beste zonnebrand baby en kinderen (top 11)

Het aanbod aan kinderzonnebrand is enorm, maar de hoeveelheid huidvriendelijke zonnebrandcrèmes beperkt. Ook als het gaat om zonnebrand voor kinderen. Ze bevatten vaak instabiele zonnefilters die snel hun werking verliezen. Of irriterende ingrediënten die in combinatie met zonlicht voor vervelende huidreacties kunnen zorgen. Niet echt handig in een zonnebrand lijkt mij.. Maar wat is nou een goede zonnebrand voor kinderen? En welke zonnebrandcrèmes kun je juist beter niet smeren? Je leest het in deze 'Beste zonnebrand baby en kinderen' blog.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of klik linksboven op de inhoudsopgave. 

Samenvatting beste zonnebrand baby en kinderen 2024

Omdat de blog behoorlijk lang is geworden, heb ik hieronder een samenvatting van mijn 'Beste zonnebrand baby en kinderen' top 11 gezet. Alle zonnebrandcrèmes zijn vrij van parfum, etherische oliën, uitdrogende alcohol en andere irriterende ingrediënten die ik zelf niet op een (gevoelige) kinderhuid zou smeren! Ook bevatten alle zonnebrandcrèmes veilige zonnefilters die de huid goed beschermen tegen de zon en bovendien zelden reacties geven.

beste zonnebrand baby

Beste zonnebrand voor baby's en kinderen

Mijn advies is om je baby het eerste jaar zoveel mogelijk uit de zon te houden. Zeker pasgeboren baby's. Maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan en lang niet altijd te voorkomen. Als je kindje toch de zon in gaat, is het belangrijk om goed te smeren. Met een zonnebrand dat zowel veilige zonnefilters bevat, als vrij is van stoffen die de baby huid kunnen irriteren.

Dit geldt overigens ook jonge kinderen, al wat oudere kinderen en volwassenen. Alle zonnebrand voorbeelden uit deze blog kun je daarom ook prima zelf smeren! Wel is mijn advies aan volwassenen om een aparte zonnebrand voor het gezicht smeren, omdat hier (als het goed is🤫) meer actieve stoffen aan zijn toegevoegd (zie: Beste zonnebrand gezicht).

Voor de babyhuid en kinderhuid is dit niet nodig. Je kunt een lichaamszonnebrand dan ook prima op het gezicht van je kindje gebruiken. Of andersom; een gezichtszonnebrand gebruiken voor het lichaam. Dit is in verhouding natuurlijk wel wat duurder. Ben je benieuwd welke producten ik nog meer aan de babyhuid adviseer? Je leest het in mijn productadvies voor de baby’tjes!

zonnebrand voor babys

Biodermal zonnebrand melk SPF 50

Heeft je kindje een gevoelige huid? Dan is de Biodermal Sensitive zonnebrand een goede optie. Het is een parfumvrije zonnebrand. Speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid. Daarnaast bevat de zonnebrand krachtige en huidvriendelijke zonnefilters, als: Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Ethylhexyl Salicylate en Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine.

Een hele mond vol, maar het zijn stuk voor stuk veilige zonnefilters die goed beschermen tegen uv straling en zelden reacties geven. Verder is de zonnebrand vrij van irriterende stoffen en uitdrogende alcohol. Wat het wel bevat zijn de verzorgende stoffen: glycerine, canola olie en vitamine E. Het gaat verder om een lichte formule (zonnebrand melk), waardoor het makkelijk uitsmeert. Ook baby's.

zonnebrand zonder parfum

Biodermal zonnebrandspray

Gebruik je liever een goede zonnebrand spray? Dan is deze Biodermal zonnebrand spray fijn. De formulering lijkt op de Biodermal zonnebrand melk hierboven. Alleen gaat het dit keer om een zonnebrand in spray vorm. Overigens geen transparante spray. Deze zou ik namelijk nooit aanraden..

De Biodermal zonnebrand spray bevat ook weer allerlei voedende stoffen, als: glycerine, propanediol, diglycerine, canolaolie en vitamine E. Op die manier beschermt de spray de huid van je kindje tegen zowel de zon als uitdroging van de huid. Daarnaast kan deze spray ook op een natte huid aangebracht worden. Kortom, een fijne zonnebrandcrème. Met name voor de gevoelige kinderhuid. Ook baby's.

beste zonnebrand

Drs. Leenarts zonnebrand crème

Een zonnebrandcrème dat ook zeker thuishoort in deze Beste zonnebrand baby en kinderen' top 11 is deze zonnebrand van Drs Leenarts. Het gaat weer om een parfumvrije en geurstofvrije zonnebrand. Dat krachtige zonnefilters bevat, waaronder: Ethylhexyl Salicylate, Ethylhexyl triazone en Polymethyl methacrylate.

Daarnaast smeert de crème makkelijk uit, laat het geen witte waas achter en plakt het niet. Ook bevat de zonnebrand een aantal beschermende en verzorgende stoffen, waaronder: zonnebloem olie, vitamine E, dimethicone, lecithine, sorbitol en sorbitan stearate. Een veilige zonnebrand voor zowel de gevoelige volwassen,- als kinderhuid. Ook baby's!

beste zonnebrand

Drs Leenarts zonnebrandspray

Ook deze Drs Leenarts zonnebrandspray is een goede optie als je op zoek bent naar de beste zonnebrand voor kinderen. De spray bevat namelijk een mooi lijstje aan zonnefilters, waaronder: bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazineen, ethylhexyl salicylate en ethylhexyl triazone. Ze bieden een krachtige bescherming tegen uv stralen van de zon.

Ook bevat de zonnebrandspray een aantal hydraterende en beschermende ingrediënten, als: glycerine, caprilyl methiconeen, glyceryl stearate, vitamine E en zonnebloemolie. Deze laatste twee stoffen zorgen tegelijkertijd voor een goede bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het zijn namelijk antioxidanten die je graag terugziet komen in de ingrediëntenlijsten van zonnebrandcrèmes.

Verder is ook deze zonnebrand vrij van geurstoffen, alcohol en andere schadelijke ingrediënten. Een ander groot voordeel is dat de spray geen witte waas achterlaat. Direct tijdens het aanbrengen geeft de zonnebrand natuurlijk wel een witte waas, maar je smeert deze gemakkelijk 'weg'. Kortom, een huidvriendelijke zonnebrandcrème voor de baby,- en kinderhuid. Maar ook zeker voor de volwassenhuid.

goede zonnebrand

Derma Sun zonnebrand lotion kids 0%

Een zonnebrandcrème die ik ook als tip wil meegeven in deze 'Beste zonnebrand baby en kinderen' lijst is de Derma Sun zonnebrand lotion. Zoals de naam al aangeeft gaat het om een zonnebrand met een lotion structuur. Dit heeft als voordeel dat de zonnebrand een lichte formule heeft die wat dunner is en daarom makkelijker uitsmeert.

Daarnaast bevat het krachtige zonnefilters, als: Octyltriazone en Uvinul A Plus, Octyltriazon. En is de zonnebrand vrij van parfum, geurstoffen, alcohol en andere stoffen die bekend staan om het uitlokken van huid irritaties. Kortom, als je op zoek bent naar de beste zonnebrandcrèmes voor kinderen, is deze lotion zeker het proberen waard!

zonnebrand voor babys

Derma Eco baby zonnebrand

Ook deze Derma Eco zonnebrand lotion hoort zeker thuis in mijn 'Beste zonnebrand baby en kinderen' top 11. Het gaat om een huidvriendelijke zonnebrandcrème met hoge concentraties stabiele zonnefilters, waaronder: uvinul A+ en octyltriazone. Ze bieden een goede bescherming tegen uv straling en geven bovendien zelden huidreacties.

Daarnaast bevat de lotion voedende ingrediënten die ervoor zorgen dat de huid van je kindje (of die van jou) goed gehydrateerd blijft. Ook is deze zonnebrand weer vrij van geurstoffen, alcohol en andere irriterende ingrediënten. En dus geschikt voor de gevoelige huid.

Sommige vinden dat de lotion een witte waas achterlaat, maar deze witte waas wil je bij baby's en kinderen juist een beetje zien. Het betekent dat er genoeg filters zijn gebruikt. Die de huid goed beschermen tegen de zon.

beste zonnebrand baby

Biodermal zonnebrand lotion

Heeft je kindje last van een droge tot extreem droge huid? Dan kan ik deze Biodermal zonnebrand lotion aanraden. Het bevat naast goede zonnefilters namelijk ook nog flink wat hydraterende stoffen, waaronder: shea butter, glycerine, canola olie, vitamine E en panthenol.

Daarnaast zit er een hoge concentratie niacinamide in. Dit is een krachtig antioxidant dat de huid beschermt tegen schade van de zon en andere omgevingsfactoren. Daarnaast heeft niacinamide ook nog hydraterende, kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Een andere redenen dat deze zonnebrand wat mij betreft tot de beste zonnebrandcrèmes behoort, is de structuur. Deze is namelijk helemaal niet vet of plakkerig, smeert goed uit en trekt ook goed in. Kortom, een aanrader!

zonnebrand baby

Biodermal zonnebrand lotion

Heeft je kindje een gevoelige huid en/of snel last van zonneallergie? Dan is deze Biodermal zonnebrand lotion een geschikte optie. De zonnebrand is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige baby en kinderhuid, waarbij in het specifiek sprake is van gevoeligheid voor zonneallergie. Maar hier zijn eigenlijk alle zonnebrandcrèmes uit mijn blog geschikt voor!

Geurstoffen en parfum zijn weer weggelaten en huidvriendelijke zonnefilters zijn toegevoegd. Onder andere: Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol, Ethylhexyl Salicylate en Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine.

Daarnaast zijn er ook wat kalmerende ingrediënten aan toegevoegd, waaronder allantoïne, panthenol en niacinamide. Dit laatste is een antioxidant die de huid kalmeert, hydrateert, beschermt tegen zonschade én ontstekingen remt. Dit maakt de lotion extra geschikt voor de gevoelige kinderhuid.

zonnebrand baby

Biodermal Kids zonnebrand melk

Voor de 'normale kinderhuid' kan ik de Biodermal zonnebrand melk adviseren. Het heeft, zoals de naam al zegt, ook weer een melk structuur. Hierdoor smeert de zonnebrand makkelijk uit, plakt het niet en voelt het niet vet aan.

Daarnaast bevat de zonnebrand weer effectieve zonnefilters, waaronder Tinosorb B, Tinosorb M, Tinosorb S, Octyltriazone en Uvinul A. En nog wat verzorgende stoffen, als: canola olie, vitamine E, glycerine en propanediol. Ook weer een goede optie dus!

biodermal zonnebrand

P20 zonnebrand lotion kids

Ook de P20 zonnebrand is een goede optie als je op zoek bent naar de beste zonnebrand voor kinderen. De zonnebrand is speciaal ontwikkeld voor de kwetsbare (kinder)huid en bevat alleen maar milde stoffen. Zowel de zonnefilters zijn als de overige ingrediënten zijn mild.

De filters Uvinul A Plus, Octisalate, Octyltriazone, Tinosorb S, Tinosorb M vormen samen een SPF 50. Dat de huid beschermt tegen uva en uvb straling. Verder zorgt de toevoeging van glycerine ervoor dat het ook licht hydraterende eigenschappen heeft. De aanwezigheid van canola olie zorgt juist weer voor een fijne smeerbaarheid en bovendien voor extra bescherming tegen schadelijke uv stralen.

beste zonnebrand baby

Tiny Todd zonnebrand voor kinderen met eczeem

Een wat duurdere zonnebrand die ik toch als tip wil meegeven in deze 'Beste zonnebrand baby top 11' is deze Tiny Todd natuurlijke zonnebrand. Het gaat om een zonnebrand dat speciaal ontwikkeld is voor kinderen met eczeem klachten.

Wat deze zonnebrand naar mijn mening zo goed maakt, is de aanwezigheid van allerlei kalmerende en voedende stoffen, als: sesamolie, shea butter, antioxidanten en haverolie. Daarnaast zit er geen palmolie in, geen geurstoffen en geen microplastics.

De lotion structuur zorgt er verder voor dat de zonnebrand snel intrekt en niet vet voelt. Ook zijn er genoeg oliën toegevoegd, zodat de zonnebrand geen vervelende witte waas achter laat. Kortom, een goede optie als je kindje heel gevoelig op zonnebrandcrèmes reageert en/of eczeem klachten heeft!

beste zonnebrand baby

Welke zonnebrand baby liever niet?

Naast deze lijst met beste zonnebrandcrèmes voor kinderen zijn er natuurlijk ook zonnebrand producten die ik juist niet op de huid van je kindje zou smeren. Hieronder heb ik een aantal zonnebrand gezet die ik zelf niet zou gebruiken:

beste zonnebrand baby

Is natuurlijke zonnebrand beter?

Wat mij betreft niet. Er kleven namelijk ook wat nadelen aan. Daarom heeft het smeren van zonnebrand met chemische filters hebben mijn voorkeur. Mits het natuurlijk om stabiele en huidvriendelijke filters gaat. Er zijn namelijk ook chemische zonnefilters die ik zou laten staan. Hieronder leg ik kort de nadelen uit die natuurlijke zonnebrand met zich mee kan brengen. Het gaat hierbij om het minerale zonnefilter zinkoxide en titaniumdioxide.

1. Nanotechnologie

De fysische/minerale zonnefilters titaniumdioxide en zinkoxide hebben de neiging om een witte waas achter te laten op de huid. Om dit op te lossen, voegen merken vaak oliën toe aan hun formules om de filters beter te mengen en de witheid te verminderen. Een andere aanpak is het verkleinen van de filters in stukjes door middel van nanotechnologie.

Deze laatste methode heeft de laatste tijd veel controverse veroorzaakt. De nanodeeltjes zouden op lange termijn mogelijke gezondheidsrisico's met zich meebrengen, zoals celbeschadiging. Bovendien heeft het gebruik van nanotechnologie ook een negatieve impact op het milieu. Met name op waterdieren en koraalgebieden, wanneer de zonnefilters in het water terechtkomen. Hierin lijkt titaniumdioxide schadelijker te zijn dan zinkoxide.

2. Vrije radicalen

Titaniumdioxide en zinkoxide kunnen mogelijk vrije radicalen vormen wanneer ze in contact komen met zonlicht. Deze vrije radicalen zijn schadelijke stoffen in de lucht die huidschade kunnen veroorzaken. Om dit tegen te gaan, voegen goede merken voldoende antioxidanten toe aan hun zonnebrand en gebruiken ze gecoate vormen van zinkoxide of titaniumdioxide.

Het lijkt erop dat titaniumdioxide sneller problemen veroorzaakt in de vorming van vrije radicalen dan zinkoxide. Daarom geef ik persoonlijk de voorkeur aan zinkoxide. Maar voor beide zonnefilters geldt dat de voorkeur uitgaat naar non-nano vormen en/of gecoate varianten. En dat het in een formule is opgenomen met genoeg antioxidanten. Uit deze blog is alleen de laatste zonnebrand van Tiny Todd natuurlijk. Deze voldoet aan de hierboven genoemde punten!

beste zonnebrand baby

Eisen beste zonnebrand kind

Als je op zoek bent naar de beste zonnebrandcrèmes voor kinderen, ben je waarschijnlijk specifiek op zoek naar zonnebrand met een huidvriendelijke ingrediëntenlijst. Helaas kun je hierin niet vertrouwen op product beloftes als 'Hypoallergene formule'' of 'Dermatologisch getest'. Deze termen zijn onbeschermd en zeggen dus niets over de kwaliteit van de zonnebrandcrème.

Ook de keuze voor de Beste natuurlijke zonnebrand geeft geen garantie tot succes. Er zijn namelijk genoeg natuurlijke ingrediënten die voor vervelende reacties kunnen zorgen. Sterker nog, ik zie nog steeds regelmatig zonnebrand voor kinderen (en volwassenen) voorbij komen, waaraan licht gevoelige natuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd. Denk aan: lavendelolie, citrus of bergamot.

Het kiezen van de beste zonnebrandcrème voor kinderen is dus makkelijker gezegd dan gedaan. Waar ik in ieder geval rekening mee zou houden, zijn onderstaande punten. Deze punten heb ik ook meegenomen in mijn 'Beste zonnebrand baby en kinderen top 11'.

1. Beste zonnebrand baby en kinderen bevat stabiele zonnefilters

Zorg ervoor dat de zonnebrandcrème veilige en stabiele zonnefilters bevat. Die een goede zonbescherming bieden en een laag risico op huidreacties. Mijn favoriete zonnefilters zijn: Tinosorb, Uvinul A, Octyltriazone, Octisalate en Ensulizole.

2. Beste zonnebrand baby en kinderen geeft een hoge bescherming

De beste zonnebrandcrèmes voor baby's en kinderen bevatten wat mij betreft in ieder geval een beschermingsfactor van 30, maar het liefste zelfs SPF 50. De gevoelige kinderhuid is extra kwetsbaar voor uv straling en kun je daarom maar beter zo goed mogelijk beschermen!

3. Beste zonnebrand baby en kinderen bevat voedende ingrediënten

Een zonnebrandcrème voor baby's en kinderen bevat wat mij betreft ook genoeg voedende ingrediënten. Denk aan hydraterende stoffen, zoals: panthenol, glycerine en zonnebloemolie. En het liefste ook nog wat antioxidanten, als: vitamine C, vitamine E en niacinamide.

4. Beste zonnebrand baby en kinderen smeert fijn

De beste zonnebrandcrèmes voor kinderen moeten natuurlijk een fijne structuur hebben, zodat het makkelijk uitsmeert, niet vet aanvoelt en ook geen plakkerig laagje achterlaat. Als een zonnebrand namelijk niet lekker aanvoelt, zal je kindje ook minder graag (of helemaal niet) ingesmeerd willen worden. Een minerale filter (vaak in natuurlijke zonnebrand) is lastiger te smeren dan chemische filters.

beste zonnebrand baby

Misschien vind je dit ook interessant

Naast deze 'Beste zonnebrand baby en kinderen lijst' heb ik inmiddels ook verschillende blogs online staan die te maken hebben met de kinderhuid, bekende huidproblemen bij kinderen en natuurlijk geschikte producten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

baby creme

Gebruikte studies

Hieronder vind je een aantal relevante onderzoeken die ik gebruikt heb bij het schrijven van dit zonnebrand advies.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Jozefien
Door

Jozefien

op 14 Mar 2024

Hoi Luus, ik wilde je even laten weten dat er een wereld voor me is opengegaan sinds ik jouw website heb ontdekt. Als ik een cosmeticaproduct nodig heb check ik eerst jouw website. Ontzettend bedankt voor al jouw goede werk!

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 14 Mar 2024

Hi Jozefien, wat een ontzettend lief berichtje! Vooral ook dat je aangeeft mijn site eerst te checken voordat je een aankoop doet. Dat is echt het grootste compliment!

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram