Een heel lichaam vol rode, jeukende, bultjes en vlekjes. We hebben er als kind bijna allemaal last van gehad: waterpokken. Waterpokken is een vervelende huiduitslag die gepaard gaat met jeuk, een grieperig gevoel en voor ouders vaak slapeloze nachten.. Gelukkig kun je de klachten die de waterpokken met zich mee brengen wat verzachten.
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Lees dan mijn gratis geschreven productadvies voor waterpokken.
Wat zijn waterpokken?
Waterpokken is een huidziekte die voor komt bij kindjes. Van alle Nederlandse kindjes heeft 95% voor zijn of haar zesde verjaardag waterpokken gehad. Het wordt veroorzaakt door een virus en is erg besmettelijk. De huidklacht duurt meestal ongeveer tien dagen.
Op latere leeftijd kan een soortgelijke besmetting plaats vinden met hetzelfde waterpokken virus. Maar dan wordt het gordelroos genoemd.
Hoe zien waterpokken eruit?
Bij waterpokken zie je allereerst allemaal rode bultjes en rode vlekjes op de huid. Maar niet alleen op de huid zitten de waterpokken. Ook in de mond, op de oogleden en tussen de haren kunnen de rode, jeukende bultjes zitten.
De rode bultjes jeuken, omdat er blaasjes op de bultjes zitten. Later drogen die blaasjes in en vermindert ook de jeuk. Het zijn dan een soort korstjes. Pas als alle waterpokken een korstje hebben is de huidklacht niet meer besmettelijk.
Bij waterpokken is er niet alleen sprake van rode bultjes op de huid. Vaak voelt het kindje zich vooraf verkouden en grieperig. Vaak gepaard met koorts. Pas na een paar dagen komen ook echt de waterpokken te voorschijn. Het ziek voelen duurt meestal ongeveer twee weken. In enkele gevallen kunnen waterpokken veranderen in een hersenontsteking.
Oorzaak waterpokken
De waterpokken ontstaan na besmetting met het Varicellazostervirus. Oftewel het waterpokken virus. Dit virus wordt overgedragen van mens tot mens via druppeltjes uit onze slijmvliezen. Dus als je hoest of niest, en iemand anders dit vervolgens inademt. Maar het kan ook komen door huid op huid contact met iemand die waterpokken heeft.
Als een kindje besmet raakt duurt het meestal twee weken totdat de eerste huidklachten ontstaan. Hierdoor is het lastig te voorkomen dat iemand met het virus, een ander besmet. Je weet tenslotte twee weken lang niet dat je besmet bent.
Iemand is al besmettelijk vanaf twee dagen. Ondanks dat er nog helemaal geen sprake is van waterpokken of een grieperig gevoel. Het heeft daarom meestal geen zin meer om je kindje met waterpokken thuis te houden. Waarschijnlijk is het kwaad helaas al geschiet.. Niets aan te doen!
Waterpokken baby
Ook baby’tjes kunnen waterpokken krijgen. Dit is extra vervelend voor zowel het baby’tje als voor de ouders. Baby’tjes kunnen natuurlijk niet aangeven waar ze last van hebben, en je kunt ook niet uitleggen wat er aan de hand is om ze gerust te stellen. Het gevolg? Slapeloze nachten voor beide. Gelukkig verdwijnen de waterpokken over het algemeen binnen twee weken.
Waterpokken volwassenen
En waterpokken bij volwassenen? Kan dat? Het kan, maar is wel heel zeldzaam. Waterpokken bij volwassenen komt alleen voor als je op kinderleeftijd nog niet besmet bent geraakt met het virus. In tegendeel tot waterpokken bij kinderen, zijn waterpokken bij volwassenen wél gevaarlijk.
Symptomen waterpokken bij volwassenen
Waterpokken uiten zich bij volwassenen vrijwel hetzelfde als bij waterpokken bij kinderen. Alleen dan erger en in meerdere maten:
- Rode vlekken op de huid
- Rode blaasjes
- Rode bultjes
- Jeukende huid
- Korstjes
- Ziek gevoel
Waterpokken of gordelroos
Waterpokken op volwassen leeftijd is dus heel zeldzaam. Wat er vaker aan de hand is, is gordelroos. Het is eigenlijk een soort volwassen variant van waterpokken. Die zich ook uit in rode bultjes, vlekjes en blaasjes. Het waterpokken virus blijft namelijk vaak, na genezing, in je ruggenmerg achter. Maar dan inactief. Je merkt hier dus niets van. Tenzij het virus toch weer actief wordt.
Dan ontstaan er opnieuw allemaal blaasjes op de huid. Alleen verspreid gordelroos zich niet over het hele lichaam, zoals bij waterpokken het geval is, maar op één specifieke lichaamshelft. Vaak op de linkerkant van je schouderblad. De blaasjes vormen een groepje en kunnen samenvloeien tot een grote rode vlek.
Zijn waterpokken besmettelijk voor volwassenen?
Waterpokken zijn dus besmettelijk voor volwassenen, als je op kinderleeftijd nog niet besmet bent geraakt met het virus. Of als de besmetting op kinderleeftijd heel mild was. Je lichaam heeft dan geen voldoende afweer voor het virus ontwikkeld. Verder is het zo dat ook volwassenen met een sterk verminderde weerstand een kans hebben om waterpokken op volwassen leeftijd te ontwikkelen.
Behandeling waterpokken
Helaas is er geen medicijn die de waterpokken kan genezen. Wat je wel kunt doen is de klachten zo dragelijk mogelijk maken. Bijvoorbeeld door huidproducten te smeren die de jeuk verlichten, een zemelen bad te nemen en niet aan de huid te krabben. Hieronder geef ik je mijn waterpokken tips!
Niet krabben
Ook is het slim om de nagels schoon en kort te houden, zodat er zo min mogelijk krab wondjes ontstaan. En de kans op infectie van de waterpokken zo laag mogelijk wordt gehouden. Daarnaast leidt krabben vaak tot meer jeuk, en dat wil je juist voorkomen. Als de waterpokken in de mond zitten is het fijn om een koud ijsje te eten. Dit verzacht de pijn en jeuk.
Zemelen bad tegen waterpokken
Wat ook veel verlichting van jeuk en pijnklachten kan geven is een zemelen bad. Dit wordt al honderden jaren toegepast. En vaak zijn dit soort eeuwenoude recepten, goed werkende recepten! Zemelen zijn haverextracten. In het haver zit de suiker butaglucaan.
Dit ingrediënt hydrateert, kalmeert, remt de jeukklachten en vermindert irritatie en roodheid. Je vult het bad dan met een zemelenoplossing. En laat het kindje hier vervolgens een halfuurtje inzitten, zodat het betaglucaan haar werk doen.
Waterpokken lotion
Er zijn geen huidverzorgingsproducten die waterpokken kunnen verminderen. Wel zijn er natuurlijk cosmetica producten die de klachten kunnen verlichten. Zo kun je de jeuk verminderen door een crème met zink te smeren. Zinkoxide droogt de blaasjes in en verlicht zo klachten als jeuk en branderigheid. Bijvoorbeeld:
Daarnaast kun je de waterpokken pijn verkoelen door een verkoelende gel te smeren.
Waterpokken of hand-voet-mondziekte?
Bij zowel waterpokken als hand-voet-mondziekte is er sprake van kleine vlekjes en blaasjes op de huid. Hierdoor kan het lastig zijn om beide huidklachten uit elkaar te halen. Toch zit er een groot verschil tussen beide vlekjesziekte.
Zo kunnen waterpokken over het hele lichaam ontstaan. En zit de hand-voet-mondziekte, zoals de naam al zegt, vooral op de handpalmen, voetzolen en in de mond.