Waterpokken kind: rode, jeukende bultjes en vlekjes
01 november 2020 
11 min. leestijd

Waterpokken kind: rode, jeukende bultjes en vlekjes

Een heel lichaam vol rode, jeukende, bultjes en vlekjes. We hebben er als kind bijna allemaal last van gehad: waterpokken. Het gaat om een vervelende huiduitslag dat gepaard gaat met jeuk, een grieperig gevoel en voor ouders vaak slapeloze nachten. Daarbovenop komt ook nog dat de kinderziekte erg besmettelijk is. Gelukkig kun je de klachten die waterpokken geven zelf verminderen. Maar wat helpt tegen jeuk waterpokken? Bestaat er zoiets als een waterpokken creme? Of is er een ander effectief waterpokken middel? In deze blog vertel ik je alles!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Lees dan Productadvies waterpokken.

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een specifieke huidziekte die met name kinderen treft. Het komt ontzettend vaak voor. Van alle Nederlandse kinderen heeft 95% vóór zijn of haar zesde jaar waterpokken gehad (in milde vorm). Je zou dus kunnen zeggen; bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Hierbij komt waterpokken uitslag vooral voor in de vroege lente en winter.

Waterpokken wordt gezien als een onschuldige kinderziekte. Wat je met name ziet zijn rode vlekken, bultjes en blaasjes op de huid. De blaasjes jeuken en veranderen later in korstjes. Gelukkig duurt deze vervelende besmettelijke ziekte niet zo lang. In de meeste gevallen drogen de blaasjes namelijk binnen tien dagen weer in. De besmettelijkheid is dan voorbij en de korstjes vallen er vanzelf weer af.

Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella zoster virus en zijn daardoor helaas erg besmettelijk. Het virus verspreid zich vooral via de lucht, maar ook via direct contact of voorwerpen kan het virus overgebracht worden op een ander.

Ook volwassenen kunnen waterpokken krijgen. Althans, het gaat om een soortgelijke infectie met hetzelfde besmettelijk virus. Alleen noem je deze huiduitslag dan geen waterpokken maar gordelroos. Dit virus kan bij een verminderde weerstand worden geactiveerd, waardoor er ook blaasjes verschijnen omdat het virus nog in het lichaam aanwezig was en dus op latere leeftijd weer geactiveerd wordt.

waterpokken

Samenvatting waterpokken jeuk behandelen

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog door te spitten? Bekijk dan hieronder een samenvatting van mijn tips tegen waterpokken!

  • Smeer eventueel een speciale waterpokken lotion tegen de jeukende vlekjes en om de huid te verkoelen. Een goed voorbeeld is deze waterpokken lotion van Drs Leenarts.
  • Smeer eventueel zinkoxide tegen de jeuk, maar ook om de waterpokken blaasjes in te drogen. Een goed voorbeeld is deze zinkoxide pasta van Pannoc of deze Abena zinkzalf met zinkoxide.
  • Houd de nagels kort, zodat de blaasjes minder snel open gaan
  • Waterpokken zie je ook vaak in de mond ontstaan. Het nemen van een koud ijsje of koud drankje kan dan verlichting geven.
  • Doe extra voorzichtig totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. Dit is na ongeveer tien dagen.

waterpokken kind

Hoe ziet waterpokken eruit?

Maar hoe zien waterpokken eruit? Als een kind waterpokken krijgt zie je allereerst allemaal rode bultjes en rode vlekjes op de huid ontstaan. Maar niet alleen op de huid zitten de waterpokken. Ook in de mond, op de oogleden en tussen de haren kunnen waterpokken verschijnen.

Het vervelende is dat de rode bultjes jeuken. Dit komt omdat er (pijnlijke) blaasjes op de huid en bultjes zitten. Daarnaast is bij waterpokken niet alleen sprake van rode vlekjes en bultjes op de huid. Vaak voelt het kindje zich vooraf ook verkouden en grieperig. Soms gepaard met lichte koorts.

De waterpokken ontstaan vervolgens een aantal dagen hierna. Het ziek voelen houdt, net als de waterpokken zelf, meestal niet langer dan twee weken aan. In enkele gevallen kunnen waterpokken zorgen voor ernstige complicaties, zoals een hersenontsteking. Maar dit is gelukkig heel zeldzaam.

De vervelende waterpokken blaasjes drogen na een tijdje in, waardoor ook de jeuk zal afnemen. Het worden dan meer een soort korstjes. Pas als alle waterpokken een korstje hebben is de huidklacht niet meer besmettelijk. De korstjes vallen na ongeveer zeven tot tien dagen vanzelf weer van de huid. Meestal zonder littekens, maar in enkele gevallen kunnen er kleine littekens ontstaan. Meestal gaat het dan om atrofische littekens.

Symptomen waterpokken: hoe zien waterpokken eruit?

Als een kind met waterpokken klachten krijgt treden de volgende symptomen op:

  • Waterpokken ontstaan binnen 3 weken na besmetting
  • Overal op het lichaam vlekjes
  • Rode vlekjes en bultjes
  • Jeukende vlekjes
  • Blaasjes op de huid
  • Pijnlijke blaasjes
  • Jeukende blaasjes
  • Branderige huid
  • Korstjes wanneer de blaasjes drogen
  • Soms (hoge) koorts
  • In enkele gevallen ernstige complicaties
  • Waterpokken handpalm en waterpokken voetzolen komt minder vaak voor
  • Soms kunnen er kleine littekens ontstaan
  • Een kind met waterpokken voelt zich niet lekker

waterpokken

Oorzaak waterpokken: varicella zoster virus

Als een kind waterpokken krijgt, komt dit dus door besmetting met het varicella zoster virus. Oftewel het waterpokken virus. Als een kindje besmet raakt, duurt het meestal twee tot drie weken voordat de eerste waterpokken verschijnen. Maar een kind met waterpokken is al twee dagen vóórdat de eerst blaasjes verschijnen besmettelijk.

Dit maakt het ook zo lastig om te voorkomen dat een ander ook besmet raakt. Je weet tenslotte niet dat je zelf besmet bent en kunt zo anderen besmetten. Ondanks dat er dus nog helemaal geen sprake is van waterpokken of een grieperig gevoel. Besmetting vind plaats op drie manieren:

1. Waterpokken besmettelijk via de lucht

Het varicella zoster virus verspreidt zich onder andere via kleine druppeltjes vocht uit onze slijmvliezen. Deze besmette vochtdruppeltjes komen via hoesten, niezen of praten in de lucht terecht. Als iemand anders deze virus deeltjes vervolgens inademt, kan hij of zij ook besmet raken met het waterpokkenvirus.

2. Waterpokken besmettelijk direct contact

Maar het varicella zoster virus kan ook worden overgedragen door huid op huid contact met iemand die waterpokken heeft. In de jeukende blaasjes zit namelijk vocht. Dit vocht is heel besmettelijk, want hier zit het virus in. Wanneer iemand anders in contact komt met het vocht uit deze blaasjes, kan het virus worden overgedragen.

3. Waterpokken besmettelijk indirect contact

Ook via indirect kan de eerste infectie met het virus plaats vinden. Voorwerpen kunnen namelijk ook besmet zijn met het virus. Bijvoorbeeld als iemand hierop geniest of gehoest heeft. Als iemand anders dit voorwerp vervolgens vastpakt, kan het virus zich verspreiden. Denk hierbij aan voorwerpen als: speelgoed, kleding en beddengoed.

waterpokken

Waterpokken kind

Waterpokken komt met name voor bij jonge kinderen (jonger dan zes jaar). Als je kind waterpokken krijgt, merk je dit vooral aan het feit dat je kindje zich niet lekker voelt. Later verschijnen er ook rode bultjes die later veranderen in blaasjes op de huid. Om vervolgens in te drogen en korstjes te worden.

De waterpokken verschijnen ongeveer twee tot drie weken na besmetting met het virus. Toch is een kindje al twee dagen voordat de waterpokken verschijnen besmettelijk voor anderen. Net als bij krentenbaard heeft het daarom (meestal) ook geen zin meer om een kindje met waterpokken thuis te houden. Waarschijnlijk is het kwaad al geschied...

Als je kindje eenmaal waterpokken gehad heeft, zullen er niet nog een keer waterpokken optreden. Verder is de huidziekte niets ernstig. De huiduitslag gaat vanzelf weg, maar het kan voor je kindje wel heel vervelend en ongemakkelijk zijn. Zorg er daarom voor dat je kindje genoeg rust neemt, zachte kleding draagt en smeer eventueel een crème of zalf die de jeukklachten vermindert.

Sudocreme waterpokken middel

Let op: gebruik liever geen sudocrème! Hier zit lavendel in, wat irriteert. Hetzelfde geldt voor menthol gel. Wat ook vaak bij waterpokken wordt geadviseerd. Ook dit irriteert de huid. Onderaan deze blog geef ik voorbeelden van milde anti-jeuk producten!


Waterpokken volwassenen

En waterpokken bij volwassenen? Kan dat? Het kan, maar het is wel heel zeldzaam. Waterpokken bij volwassenen komt alleen voor als je op kinderleeftijd nog niet besmet bent geraakt met het virus.  Waterpokken uiten zich bij volwassenen vrijwel hetzelfde als bij waterpokken bij kinderen. Alleen dan erger en in meerdere maten: rode vlekken op de huid, rode blaasjes, rode bultjes, jeukende huid, korstjes en je ziek voelen. Verderop in deze blog vertel ik meer over waterpokken bij volwassenen.

Waterpokken zwangerschap

Het is extra belangrijk dat een zwangere vrouw van de besmettelijke ziekte op de hoogte worden gesteld van de waterpokken. Voor zwangere vrouwen, die op het punt staan om te bevallen, kan het waterpokkenvirus namelijk gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Zo kan het virus worden overgedragen. Laat je kindje daarom ook liever niet in de buurt komen bij zwangere vrouwen.

Waterpokken bij baby

Waterpokken bij baby 's komt ook voor. De waterpokken zien eruit als rode bultjes of blaasjes op de huid ter grootte van een speldenkopje. De huiduitslag is onwijs vervelend, zowel voor het baby’tje als voor de ouders. Baby’tjes kunnen natuurlijk niet aangeven waar ze last van hebben en je kunt ook niet uitleggen wat er aan de hand is om ze gerust te stellen.

Het gevolg? Slapeloze nachten voor jullie beide. Gelukkig verdwijnen de waterpokken bij baby 's over het algemeen binnen twee weken vanzelf weer. Maar onderaan deze blog geef ik tips om dit proces (hopelijk) wat sneller te laten verlopen!

waterpokken baby

Waterpokken volwassene of gordelroos

Het krijgen van waterpokken op volwassen leeftijd is dus heel zeldzaam. Vaak gaat het hierbij dus ook niet om waterpokken maar om gordelroos (Herpes Zoster) Het is eigenlijk een soort volwassen variant van waterpokken dat zich ook uit in rode bultjes, vlekjes en blaasjes.

Als je waterpokken eenmaal hebt gekregen, kan het waterpokken virus in je lichaam achterblijven. Het virus van de waterpokken blijft dan achter je ruggenmerg, alleen is dit virus niet actief. Je merkt hier dus niets van. Tenzij het virus toch weer actief wordt. Dan ontstaan er opnieuw allemaal blaasjes op de huid.

Wel zien deze blaasjes er anders uit dan waterpokken. Gordelroos verspreidt zich namelijk niet over het hele lichaam, zoals bij waterpokken het geval is, maar op één specifieke lichaamshelft. De blaasjes ontstaan vaak op de linkerkant van je schouderblad en vormen een groepje. Ook kunnen de blaasjes samenvloeien tot een grote rode vlek.

waterpokken volwassene

Waterpokken of warmtebultjes

Waterpokken en warmte bultjes (hitte-uitslag) kunnen ook op elkaar lijken. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen om beide huidklachten uit elkaar te houden. Zo worden waterpokken veroorzaakt door het varicella-zoster-virus en beginnen ze vaak met koorts. Gevolgd door jeukende, met vocht gevulde blaasjes die over het hele lichaam verschijnen.

Warmtebultjes daarentegen ontstaan door verstopte zweetklieren als reactie op warm weer. Dit resulteert in kleine, rode bultjes die jeuken of prikken, vooral in huidplooien zoals de nek, oksels en liezen. Deze bultjes verdwijnen meestal snel zodra de huid afkoelt. Het belangrijkste verschil is dat waterpokken een virale infectie zijn, terwijl warmtebultjes een huidreactie op warmte en vocht vormen.

warmtebultjes

Waterpokken of hand-voet-mondziekte?

Bij zowel waterpokken als de hand-voet-mondziekte is er sprake van kleine vlekjes en blaasjes op de huid. Hierdoor kan het lastig zijn om beide huidklachten uit elkaar te halen. Toch zit er een groot verschil tussen beide vlekjesziekte. Zo kunnen waterpokken over het hele lichaam ontstaan. En zit de hand-voet-mondziekte, zoals de naam al zegt, vooral op de handpalmen, voetzolen en in de mond. Lees hier meer over: Hand-voet-mondziekte

hand voet mondziekte volwassene

Behandeling waterpokken: wat smeren op waterpokken?

Helaas is er geen medicijn dat waterpokken kan genezen. Waterpokken behandelen bestaat dus vooral uit het verminderen van de klachten. Bijvoorbeeld door huidproducten te smeren die de waterpokken jeuk verlichten, een zemelen bad te nemen om de huid te kalmeren en vooral door niet aan de huid te krabben. Hieronder geef ik je mijn waterpokken tips!

1. Niet krabben aan de waterpokken

De waterpokken blaasjes kunnen flink jeuken. Het is daarom slim om je nagels schoon en kort te houden, zodat er zo min mogelijk krab wondjes ontstaan. Op die manier wordt de kans op een infectie van de waterpokken of andere vervelende complicaties zoveel mogelijk voorkomen.

Daarnaast leidt krabben vaak tot meer jeuk en dit wil je juist voorkomen. Als de waterpokken blaasjes ook in de mond zitten is het fijn om een koud ijsje te eten of een koud drankje te drinken. Dit verzacht de pijn en jeuk.

2. Zemelen bad tegen waterpokken

Wat ook veel verlichting van jeuk en pijnklachten bij waterpokken kan geven, is het nemen van een zemelen bad (als je dit hebt natuurlijk). Dit 'recept' wordt al honderden jaren toegepast. En vaak staan dit soort eeuwenoude recepten garant voor succes!

Zemelen zijn haverextracten en in deze haverextracten zit butaglucaan. Dit ingrediënt hydrateert, kalmeert, remt de jeukklachten en vermindert irritatie en roodheid. Doe zes tot acht schepjes haver in een oude panty. Knoop de panty dicht en leg de panty, met daarin het haver, in bad. De zemelen zullen zo oplossen met water en hebben een jeukstillende en kalmerende werking op de huid!

3. Waterpokken verkoelen

Er zijn geen huidverzorgingsproducten die waterpokken kunnen verminderen. Wel zijn er crèmes en zalven die de klachten van waterpokken kunnen verlichten. Zo kun je de waterpokken jeuk bijvoorbeeld verminderen door een verkoelende lotion te smeren. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden waar ik zelf goede ervaringen mee heb!

4. Waterpokken blaasjes indrogen

Ook kun je een crème of zalf met zinkoxide smeren. Zink heeft de eigenschap om de waterpokken blaasjes in te drogen. Daarnaast verlicht zinkoxide ook jeuk en een branderig gevoel. Dit hoeft niet te gaan om een speciale waterpokken zalf of crème. Goede voorbeelden zijn:

waterpokken

Kind thuishouden bij waterpokken?

Als kinderen waterpokken krijgen is het niet nodig om ze thuis te houden. Dit komt omdat de besmetting hoogst waarschijnlijk al heeft plaats gevonden. Je bent namelijk al besmettelijk voordat de bultjes en blaasjes verschijnen. En hebt daarom ook niet door dat je anderen kunt besmetten.

Wel is het belangrijk dat andere ouders geïnformeerd worden dat er waterpokken heerst. Het virus verspreidt zich tenslotte gemakkelijk van kind op kind. Met name kinderen met een verlaagde weerstand zijn extra vatbaar voor het virus.

Waterpokken hoe lang jeuk?

De jeuk bij waterpokken duurt meestal 5 tot 10 dagen, met de piek rond de 2e of 3e dag na het verschijnen van de uitslag. Zodra de blaasjes indrogen en korstjes vormen, neemt de jeuk geleidelijk af. Middelen zoals koelzalf en antihistaminica kunnen verlichting bieden.

Kind waterpokken besmettelijk voor volwassenen?

Als een kind waterpokken heeft is dit dus inderdaad besmettelijk voor volwassenen. Maar alleen als je op kinderleeftijd nog niet besmet bent geraakt met het virus. Of als de besmetting op kinderleeftijd heel mild was. Je lichaam heeft dan geen voldoende afweer voor het virus ontwikkeld. Verder is het zo dat ook volwassenen met een sterk verminderde afweer een grotere kans hebben om waterpokken op volwassen leeftijd te ontwikkelen.

Relevante bronnen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram