arrow_drop_up arrow_drop_down
Waterpokken kind: rode, jeukende bultjes en vlekjes
1 november 2020 

Waterpokken kind: rode, jeukende bultjes en vlekjes

Een heel lichaam vol rode, jeukende, bultjes en vlekjes. We hebben er als kind bijna allemaal last van gehad: waterpokken. Waterpokken is een vervelende huiduitslag die gepaard gaat met jeuk, een grieperig gevoel en voor ouders vaak slapeloze nachten.. Gelukkig kun je de klachten die de waterpokken met zich mee brengen wat verzachten. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Lees dan mijn gratis geschreven productadvies voor waterpokken.

waterpokken kind

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een huidziekte die voor komt bij kindjes. Van alle Nederlandse kindjes heeft 95% voor zijn of haar zesde verjaardag waterpokken gehad. Het wordt veroorzaakt door een virus en is erg besmettelijk. De huidklacht duurt meestal ongeveer tien dagen. Op latere leeftijd kan een soortgelijke besmetting plaats vinden met hetzelfde waterpokken virus. Maar dan wordt het gordelroos genoemd.

Hoe zien waterpokken eruit?

Bij waterpokken zie je allereerst allemaal rode bultjes en rode vlekjes op de huid. Maar niet alleen op de huid zitten de waterpokken. Ook in de mond, op de oogleden en tussen de haren kunnen de rode, jeukende bultjes zitten. De rode bultjes jeuken omdat er blaasjes op de bultjes zitten. Later drogen die blaasjes in en vermindert ook de jeuk. Het zijn dan een soort korstjes. Pas als alle waterpokken een korstje hebben is de huidklacht niet meer besmettelijk.

Bij waterpokken is er niet alleen sprake van rode bultjes op de huid. Vaak voelt het kindje zich vooraf verkouden en grieperig. Vaak gepaard met koorts. Pas na een paar dagen komen ook echt de waterpokken te voorschijn. Het ziek voelen duurt meestal ongeveer twee weken. In enkele gevallen kunnen waterpokken veranderen in een hersenontsteking.

Oorzaak waterpokken

De waterpokken ontstaan na besmetting met het Varicellazostervirus. Oftewel het waterpokken virus. Dit virus wordt overgedragen van mens tot mens via druppeltjes uit onze slijmvliezen. Dus als je hoest of niest, en iemand anders dit vervolgens inademt. Maar het kan ook komen door huid op huid contact met iemand die waterpokken heeft. Als een kindje besmet raakt duurt het meestal twee weken totdat de eerste huidklachten ontstaan. Hierdoor is het lastig om te voorkomen dat iemand met het virus andere besmet. Je weet tenslotte twee weken lang niet dat je besmet bent.. Iemand is al besmettelijk vanaf twee dagen. Ondanks dat er nog helemaal geen sprake is van waterpokken of een grieperig gevoel. Het heeft daarom meestal geen zin meer om je kindje met waterpokken thuis te houden. Waarschijnlijk is het kwaad helaas al geschiet.. Niets aan te doen!

Waterpokken baby

Ook baby’tjes kunnen waterpokken krijgen. Dit is extra vervelend voor zowel het baby’tje als voor de ouders. Baby’tjes kunnen natuurlijk niet aangeven waar ze last van hebben, en je kunt ook niet uitleggen wat er aan de hand is om ze gerust te stellen. Het gevolg? Slapeloze nachten voor beide. Gelukkig verdwijnen de waterpokken over het algemeen binnen twee weken.

Waterpokken volwassene

En waterpokken bij volwassenen? Kan dat? Niet helemaal. Je kan zeker op latere leeftijd besmet raken met het waterpokken virus. Maar de huidklacht noem je dan geen waterpokken, maar gordelroos. Het waterpokken virus blijft namelijk vaak, na genezing, in je ruggenmerg achter. Maar dan inactief. Je merkt hier dus niets van. Tenzij het virus toch weer actief wordt. Dan ontstaat er opnieuw allemaal blaasjes op de huid. Het grootste verschil tussen waterpokken en gordelroos is dat waterpokken allemaal bultjes, vlekjes en blaasjes zijn verspreid over het hele lichaam. Bij gordelroos is er sprake van een groepje blaasjes, wat samen een grotere rode vlek vormt. De blaasjes zitten altijd aan één lichaamshelft. Bijvoorbeeld op de linkerkant van je schouderblad.

waterpokken volwassene

 

Behandeling waterpokken

Helaas is er geen medicijn beschikbaar die de waterpokken kan genezen. Wat je wel kunt doen is de klachten zo dragelijk mogelijk maken. Zo kun je de jeuk verminderen door een crème met zink te smeren. Of de pijn verkoelen door een verkoelende gel te gebruiken.

Wat ook veel verlichting van jeuk en pijnklachten kan geven is een zemelen bad. Dit wordt al honderden jaren toegepast. En vaak zijn dit soort eeuwenoude recepten, goed werkende recepten! Zemelen zijn haverextracten. In het haver zit de suiker butaglucaan. Dit ingrediënt hydrateert, kalmeert, remt de jeukklachten en vermindert irritatie en roodheid.  Je vult het bad dan met een zemelenoplossing. En laat het kindje hier vervolgens een halfuurtje inzitten, zodat het betaglucaan haar werk doen.

Ook is het slim om de nagels schoon en kort te houden, zodat er zo min mogelijk krab wondjes ontstaan. En de kans op infectie van de waterpokken zo laag mogelijk wordt gehouden. Daarnaast leidt krabben vaak tot meer jeuk, en dat wil je juist voorkomen. Als de waterpokken in de mond zitten is het fijn om een koud ijsje te eten. Dit verzacht de pijn en jeuk.