Warmte uitslag: zweetuitslag, warmte bultjes
08 juni 2021 
15 min. leestijd

Warmte uitslag: zweetuitslag, warmte bultjes

Zon, zee, strand en een huid vol kleine bultjes. Iets waar niemand op zit te wachten. In veel gevallen gaat het om warmte uitslag. Ook wel warmte bultjes, hitte uitslag of zweetuitslag genoemd. Je ziet bij warmte uitslag plotseling heel veel kleine blaasjes op de huid verschijnen. Die ontstaan door een combinatie van warmte en transpireren. Onderaan deze blog vind je een aantal handige tips om warmte uitslag tegen te gaan! 

Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Samenvatting: wat te doen tegen warmtebultjes?

Lees je liever niet de hele blog, maar wil je wel graag weten wat je het beste kunt smeren tegen warmtebultjes? Onderaan deze blog staan al mijn tips tegen warme uitslag, maar hieronder vind je alvast een voorproefje!

Wat is warmte uitslag?

Warmte uitslag komt veel voor. Zowel bij pasgeboren baby's, kinderen als volwassenen. De uitslag ontstaat doordat de afvoergangen van de zweetkliertjes verstopt raken. En het transpiratie vocht niet meer goed naar buiten kan treden. Hierdoor verschijnen er allemaal kleine rode bultjes of blaasjes op de huid. Die met vocht gevuld zijn.

Je noemt de warmte uitslag daarom ook wel: miliaria, warmtebultjes, zweetuitslag, hitte uitslag of warmte allergie. Deze laatste benaming is eigenlijk een beetje verwarrend. Je lichaam kan namelijk helemaal geen allergie voor warmte ontwikkelen. Iedereen kan dus plotseling last krijgen van warmte uitslag. Zonder dat er sprake is van een allergische reactie.

Wel is het zo dat je gevoelig kunt zijn voor warmte uitslag, waardoor de uitslag bij jou sneller optreedt dan bij anderen. Zo zien we warme uitslag bijvoorbeeld sneller ontstaan bij mensen met een licht huidtype. Hetzelfde geldt voor mensen met een gevoelige huid en baby's.

Warmte uitslag komt dus veel voor en de blaasjes gaan vanzelf weer over. Wel kunnen ze vervelend en ongemakkelijk zijn. Met name omdat ze jeuk geven en je ze goed ziet zitten. Bovendien kunnen er bij ernstige gevallen van warmte uitslag soms ontstekingen ontstaan. Daarom lees je onderaan deze blog al mijn warmte uitslag tips!

warmte bultjes

Oorzaak warmtebultjes en hittebultjes

Eigenlijk zegt de naam warmtebultjes het al. Bij warmte uitslag is er sprake van een huiduitslag dat grotendeels wordt veroorzaakt door warmte. Maar dit is niet de enige oorzaak van warmtebultjes. Het gaat namelijk om een combinatie van meerdere factoren.

1. Warmte bultjes door transpireren

Warmte zorgt er natuurlijk voor dat we meer gaan transpireren. En als dit transpiratie vocht niet goed kan worden afgevoerd, kunnen de zweetkliertjes makkelijker verstopt raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je te warm aangekleed bent. Of omdat je afsluitende kleding draagt, waardoor de zweetkliertjes sneller verstopt raken.

Als gevolg hiervan ontstaan er kleine bultjes (blaasjes) op de huid. Met in die blaasjes transpiratie vocht. Geen pus, wat nog wel eens gedacht wordt. Dit betekent dus ook dat warmte uitslag vooral in de zomer ontstaat. Of als je op vakantie gaat naar een warm land met een tropisch klimaat.

Maar je kunt natuurlijk ook aan kunstmatige hitte worden blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan: een hete sauna, stoombad of slapen onder een elektrische deken. Daarnaast kan warmte uitslag ook ontstaan doordat je fanatiek gesport hebt. Of een lange wandeling hebt gemaakt met slecht ademende schoenen en sokken.

2. Warmte bultjes door irritatie

Verder speelt irritatie ook een belangrijk rol bij warmte uitslag. Dit kan irritatie zijn dat veroorzaakt wordt door strak zittende of schurende kleding. Maar ook irritatie door het smeren van bepaalde cosmetica producten. Zo zijn er bijvoorbeeld veel zonnebrand producten die irriterende stoffen bevatten en zo warmte uitslag uitlokken. Of gewoonweg te vet zijn, waardoor ze de huid afsluiten.

3. Warmte bultjes door smeren van vette producten

Wanneer je te vette cosmetica producten gebruikt, kan dit de huid tijdelijk afdekken. Dit is niet per se iets ergs, maar (transpiratie) vocht kan zo minder snel je huid uit verdampen. Met als gevolg dat de zweetkliertjes sneller verstopt raken en er kleine heldere blaasjes ontstaan.

Gebruik daarom liever geen vette oliën of vette body lotions als je gevoelig bent voor warmtebultjes. En ook geen vette zonnebrand producten als je in een warm land bent of bij zware inspanning. Benieuwd welke zonnebrandproducten wél goed zijn om te smeren? Lees dan mijn hier mijn lijst: Favoriete zonnebrand producten!

warmte uitslag

Uitlokkende factoren van warmte uitslag

Hieronder heb ik de voorkomende oorzaken en uitlokkende factoren van warmte uitslag onder elkaar gezet. Dit zijn factoren die ervoor zorgen dat de zweetklieren makkelijker verstopt raken, en zo voor warmteblaasjes zorgen.

  • Warme zomermaanden
  • Te warm aangekleed zijn
  • Overmatige transpiratie
  • Wanneer pasgeboren baby's te lang in bed liggen
  • Het dragen van afsluitende kleding
  • Afsluiten van zweetklieren
  • Slapen onder een elektrische deken
  • Irritatie in de huidplooien
  • Slapen in een warme kamer
  • Het dragen van schurende kleding
  • Het smeren van te vette crèmes
  • Wassen met irriterende zepen

warmte uitslag

Hoe ziet warmte uitslag eruit?

Maar hoe zien warmtebultjes eruit? De warmtebultjes kunnen op verschillende plekken van de huid ontstaan en zich ook op verschillende manieren uiten. Dit is voor een deel afhankelijk van de diepte van de zweetklier verstoppingen. Hoe dieper deze verstopping zit, hoe heftiger de warmte uitslag eruit zal zien.

Wel kun je deze verschillende vormen van warmtebultjes herkennen aan een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Het gaat bijvoorbeeld vrijwel altijd om meerdere kleine, oppervlakkige, heldere vochtblaasjes.

Die verschijnen op plekken van de huid die zijn blootgesteld aan warmte. Dit kan gaan om direct contact, zoals blootstelling aan een elektrische deken. Maar ook indirect contact, zoals blootstelling aan zonlicht.

Soms kunnen de warmtebultjes zelfs een beetje lijken op acne of folliculitis. Het belangrijkste verschil is dat warmtebultjes niet rondom je haarzakjes ontstaan. En acne en folliculitis wel.

De huiduitslag lijkt ook een beetje op een allergische reactie. Bijvoorbeeld een allergische reactie op cosmetica. Ook dan ontstaan er namelijk met vocht gevulde blaasjes op de huid. Het grote verschil is dat warmte uitslag direct ontstaat en een allergische reactie pas optreedt na één tot twee dagen. Daarnaast is er bij warmte uitslag natuurlijk geen sprake van een allergie.

warmtebultjes

Symptomen warmte uitslag volwassenen en kinderen

Als je last hebt van warmte uitslag, ontstaan er doorgaans meerdere huidklachten. Hieronder heb ik alle symptomen van warmte uitslag op een rijtje gezet:

  • Bultjes of blaasjes
  • Kleine blaasjes die eruit zien als rode bultjes
  • Kleine oppervlakkige heldere vochtblaasjes
  • Rode bultjes op huid die erg jeuken
  • Een rode huid
  • Roze blaasjes
  • Rode uitslag
  • Een branderige huid
  • Warmte bultjes handen
  • Warmte bultjes gezicht
  • Warmte uitslag benen
  • Jeukende bultjes
  • Een huiduitslag dat veel in de huidplooien wordt gezien
  • Sommige warmtebultjes kunnen erg jeuken

warmtebultjes

Veelvoorkomende plekken van warmtebultjes

Je ziet warmte uitslag vooral in huidplooien zitten. Dit komt omdat het hier natuurlijk lekker warm is. Maar ook omdat kleding op deze plekken sneller langs de huid schuurt. Deze combinatie van warmte, transpiratie vocht en schurende kleding zorgt voor irritatie. En zo ook voor warmte uitslag met jeukende bultjes.

Deze hitte uitslag kan over het hele lichaam verschijnen. Wel zijn er een aantal voorkeursplekken waar je warmtebultjes vaker ziet ontstaan, namelijk: warmte uitslag benen, warmte uitslag oksel, warmtebultjes gezicht en warmtebultjes handen.

Warmte uitslag benen

Warmtebultjes uiten zich op vrijwel iedere locatie van het lichaam hetzelfde. Wat wel opvalt is dat warmtebultjes op de benen vaak vlakbij de billen zitten. Dit komt omdat de huid hier sneller warmt wordt en kleding makkelijker langs de huid schuurt.

Als je bijvoorbeeld een korte broek draagt, en het warm weer is, transpireer je sneller. Het transpieren van de huid, in combinatie met het schuren van je kleding, kan uiteindelijk zorgen voor warmte uitslag. Met name als je kleding ook nog strak zit, treden de warmtebultjes sneller op.

Warmte uitslag oksel

In de oksel komt warmte uitslag ook regelmatig voor. Net als warmtebultjes op je benen kan warmte uitslag in de oksels veroorzaakt worden door het dragen van te strakke kleding. In combinatie met warmte en (overmatig) transpireren.

Toch is dit lang niet altijd de oorzaak. Warmtebultjes in de oksel ontstaan namelijk veel vaker als gevolg van twee huidoppervlakten die elkaar raken. In dit geval dus de huid van je arm en de huid van je oksel.

Daarnaast transpireren je oksels over het algemeen natuurlijk sneller dan andere plekken van je lichaam doen. Ook dit vergroot het risico op warmte uitslag en warmtebultjes. Het kan daarom helpen om een deodorant te gebruiken dat het transpieren gaat. Ben je benieuwd welke deo's dit doen? Lees dan

warmte uitslag benen

Warmte bultjes gezicht

Warmte uitslag in het gezicht kan er verschillend uitzien. De twee meest voorkomende vormen van warmte uitslag in het gezicht zijn miliaria crystallina en miliaria rubra.

Bij miliaria crystallina verschijnen er kleine, heldere, met vocht gevulde blaasjes op de huid. Terwijl er bij miliaria rubra meer een soort rode bultjes op de huid verschijnen die eruit zien als kleine puistjes. Bovendien branden en jeuken de warmte bultjes ook. Miliaria crystallina komt vaker voor dan miliaria rubra.

Het is belangrijk om op te merken dat warmte uitslag in het gezicht ook andere oorzaken kunnen hebben, zoals: een allergische reacties op cosmetica, rosacea, couperose of acne. Ondanks dat dit hele andere huidklachten zijn, kunnen de uiterlijke kenmerken toch in de war worden gehaald met warmtebultjes.

Warmte bultjes handen en armen

Een andere veelvoorkomende plek zijn warmtebultjes op de handen en armen. Als de warmte uitslag op je handen ontstaat, is dit meestal tussen je vingers. De huid wordt hier sneller warm en er blijven makkelijker vettige crème resten achter.

Warmtebultjes op de armen daarentegen verschijnen met name aan de binnenkant van de elleboog en aan de binnenkant van de bovenarm. In het specifiek het stukje huid dat tegen de oksel aan zit. De warmtebultjes kunnen branderig aanvoelen, wat extra versterkt wordt na het opdoen van deodorant.

warmtebultjes

Verschillende vormen van warmte uitslag

De warmtebultjes kunnen zich dus op verschillende manieren uiten. Dit is mede afhankelijk van het type warme uitslag dat ontstaat. We maken hierin onderscheid tussen vier verschillende vormen van warmte uitslag:

1. Miliaria crystallina

De medische term miliaria crystallina wordt eigenlijk standaard gebruikt wanneer er over warmtebultjes gesproken wordt. Het is namelijk de meestvoorkomende vorm van warmtebultjes. Bij miliaria crystallina gaat het om kleine oppervlakkige heldere vochtblaasjes, vlak onder je bovenste huidlaag. Omdat de warmte bultjes zo oppervlakkig liggen, kunnen ze ook gemakkelijk stukgaan. Deze warmtebultjes gaan gelukkig vanzelf. Vaak binnen een paar uur.

2. Miliaria rubra

Als de warmte uitslag blaasjes wat dieper in de huid zitten wordt het miliaria rubra genoemd. Deze warmte uitslag uit zich als kleine rode jeukende bultjes op de huid. Vandaar ook de term 'rubra'. Wat rood betekent.

Deze vorm van warmte uitslag komt veel voor bij jonge kinderen. Of wanneer de warmte uitslag op de benen zit. Je ziet de warmte uitslag veel minder vaak in het gezicht. Verder kan miliaria rubra, in tegenstelling tot de vorm hierboven, helaas wel een paar dagen blijven zitten.

3. Miliaria profunda

Miliaria profunda zit nog dieper in de huid dan miliaria crystallina en miliaria rubra. Hierdoor ontstaan er grote, jeukende, rode bultjes op de huid. Die vaak erg jeuken, branden en soms pijn doen. De warmtebultjes bij miliaria profunda blijven helaas lang zitten. Soms wel zes weken.

4. Miliaria pustulosa

De meest ernstige vorm van warmte uitslag is miliaria pustulosa. Een vorm van hitte uitslag waarbij de bultjes flink ontstoken raken. Ze zijn namelijk besmet met bacteriën. Nadat de uitbraak heeft plaatsgevonden, blijven de miliaria pustulosa bultjes ongeveer zes weken zitten. Ondanks het nemen van maatregelen.

Dit komt doordat de verstopping diep in de huid ontstaat en vanzelf moeten uitgroeien. Dit proces duurt een aantal weken. Tot op heden is er geen behandeling beschikbaar die dit proces kan versnellen. De foto hieronder is geen foto van miliaria pustulosa.

warmtebultjes

Warmte uitslag kind

Warmte uitslag bij jonge kinderen komt veel voor. Vooral wanneer ze lekker actief aan het buiten spelen zijn als het buiten heet is. Maar ook wanneer je kindje in een te warme slaapkamer ligt, te warm aangekleed is of heel emotioneel is, kunnen de zweetkliertjes sneller verstopt raken. Met als gevolg dat er warmte blaasjes ontstaan.

Warmte uitslag komt dan vooral voor in de nek. Maar ook in de ellebogen en knieplooien worden warmtebultjes bij jonge kinderen vaak gezien. De warmte uitslag bij kinderen is geheel onschuldig en zal over het algemeen snel wegtrekken. Mits het kindje zich weer in een koelere omgeving bevindt, zich minder inspant en luchtige kleding draagt. Het liefst katoenen of linnen kleding.

Warmte uitslag baby

Wat je ook vaak ziet is warmte uitslag bij pasgeboren baby's. De zweetkliertjes zijn nog niet goed ontwikkeld, wat baby's extra vatbaar maakt voor warmte uitslag. De uitslag ontstaat bijvoorbeeld wanneer baby’tjes te warm aangekleed zijn. Of als baby's slapen in een te warme kamer en daardoor gaan zweten.

Op zich natuurlijk niets ernstigs, maar de onrijpe zweetkliertjes van een baby zijn nog niet goed ontwikkeld.  Deze onrijpe zweetkliertjes moeten bij warmte opeens zweetvloeistof aanmaken waardoor de uitvoergangetjes verstopt raken. De gangen van de zweetkliertjes zijn hier namelijk helemaal niet op voorbereid.

Wanneer er warmte uitslag bij baby´s ontstaat zie je, net als bij volwassenen, ook allemaal kleine rode bultjes en blaasjes op de huid verschijnen. Deze kleine rode blaasjes zitten vooral in de plooien, zoals de liezen en in het nekje. Maar ook op plekken waar de luier zit, omdat het hier natuurlijk wat warmer en natter is.

Je moet warmte uitslag bij baby's trouwens niet verwarren met smetplekken. Ook smetplekken komen namelijk vaak voor door warmte irritatie en in de huidplooien. Alleen gaat het hierbij niet om bultjes of blaasjes, maar om rode plekken in de huidplooien. Bovendien hebben smetplekken niets te maken met de zweetkliertjes van een kind.

warmte bultjes baby

Wat te doen tegen warmte uitslag?

Veel interessanter is natuurlijk om te weten hoe je van de warmtebultjes afkomt. Dit verschilt per vorm van warmte uitslag. Miliaria Crystallina verdwijnt doorgaans binnen een aantal uur. Daar hoef je dus zelf niets tegen doen. De blaasjes gaan vanzelf over.

Ook tegen millaria pustolsa warmte uitslag kun je weinig doen. Er ontstaan puskopjes omdat de bultjes flink ontstoken raken. Het is belangrijk dat je hier vanaf blijft, maar verder kun je helaas weinig doen. Voor de andere twee vormen kun je wel een aantal dingen doen. Hieronder geef ik vier tips tegen warmtebultjes!

Stap 1. Verklein het risico op warmte uitslag

Het belangrijkste is natuurlijk om warme ruimtes, irritatie en transpireren zoveel mogelijk te vermijden. Dit zijn tenslotte de grootste uitlokkers van warmte uitslag. Vermijd zware inspanning, probeer ruimtes in warme zomermaanden goed te koelen en slaap niet onder te heet beddengoed.

Ook jonge kinderen en pasgeboren baby's slapen vaak in te hete ruimtes en in te warme kleding, waardoor de zweetkliertjes sneller verstopt raken. Probeer de kamer daarom goed koel te houden en kleed je kindje niet te heet aan bij warm weer.

Hetzelfde geldt voor het smeren van te vette cosmetica producten, uitdrogende douche gels en sterk geparfumeerde producten. Daarnaast is het belangrijk om luchtige kleding te dragen, zoals katoenen of linnen kleding, en vooral geen strakke kleding dat slecht ventileert. Door luchtige kleding te dragen zorg je ervoor dat je minder snel transpireert en dat het transpiratie vocht makkelijker de huid uit kan treden.

warmte bultjes kind

Stap 2. De warmte uitslag koelen

Ook het koelen van de huid is bij warmtebultjes vaak fijn. Zoek bijvoorbeeld verkoeling in een kamer met airco en ga niet sporten met warm weer (best lekker, een keer verplicht niet sporten). Dit lokt de warmtebultjes namelijk uit.

Wat ook kan helpen is het koelen van je huid doormiddel van koude kompressen of een verkoelende gel. Dit is met name fijn als de huid branderig aanvoelt. Effectieve stoffen om bij warmteuitslag te smeren zijn aloë vera, polidocanol en avenanthramide. Hieronder staan een aantal fijne product voorbeelden. Bewaar de koude kompressen in de vriezer en de gel bij voorkeur in de koelkast.

verkoelende gel

Stap 3. Zinkzalf warmte uitslag

Een warmte-uitslag crème bestaat helaas niet, maar de combinatie zinkzalf en warmte uitslag wordt wel al jaren toegepast. Het werkzame ingrediënt in zinkzalf, zinkoxide, heeft namelijk een indrogende werking op de warmte bultjes en blaasjes.

Op die manier zullen de warmte bultjes sneller verminderen. Daarnaast heeft zinkzalf op warmte uitslag ook nog een jeukstillende werking. Een win-win situatie dus! Hieronder vind je twee goede voorbeelden van zinkzalf voor warmte uitslag klachten:

warmte uitslag creme

Andere vormen van warmte uitslag

Naast warmtebultjes zijn er natuurlijk nog veel meer vormen van huiduitslag die veroorzaakt worden door warmte. Bekende voorbeelden van huiduitslag als gevolg van warmte, zijn: erythema ab igne en zonneallergie.

Erythema Ab Igne

Een andere vorm van warmte uitslag is Erythema Ab Igne. Je noemt deze uitslag ook wel 'Toasted Skin Syndrome' of 'Laptop Thigh'. Een vorm van hitte uitslag, waarbij er geen warmtebultjes maar rode vlekken verschijnen.

De huidaandoening ontstaat door langdurige blootstelling aan warmte of infraroodstraling. Denk hierbij aan warmtebronnen, als: kachels, hete waterflessen, een elektrische deken maar ook het langdurig gebruiken van een laptop op je schoot.

Toch is de exacte oorzaak van deze vorm van warmte uitslag nog altijd niet bekend. Wel wordt het vooral gezien bij mensen die beroepsmatig aan warmte worden blootgesteld, zoals koks, bakkers of mijnwerkers. Het kan echter ook voorkomen bij mensen die regelmatig hete voorwerpen op hun huid plaatsen.

De symptomen van erythema ab igne treden meestal op in het gebied waar de warmtebron in contact met de huid is gekomen. Wat je dan vooral aan de huid ziet is roodheid. Een beetje vergelijkbaar met zonverbranding. Na verloop van tijd kan de roodheid intenser worden en verandert het in een donkerrode of bruine verkleuring. Deze verkleuring kan eruitzien als een netvormig patroon, omdat er ook delen van de huid zijn die niet verkleuren.

Bij herhaalde blootstelling aan warmte kan de huid ook donkerder worden dan de omliggende huid. Er ontstaat dan hyperpigmentatie in de huid als gevolg van een verhoogde productie van pigment als reactie op de warmte. In sommige gevallen kan de warmte uitslag ook gaan schilferen of kleine schilfertjes vertonen.

warmte uitslag

Warmte-uitslag of zonneallergie

Een huiduitslag dat ook vaak optreedt als het buiten warmer wordt is polymorfe lichteruptie. Dit is de medische term voor zonneallergie. Deze allergie ontstaat meestal heel plotseling en met name als we na lange tijd weer lekker in het zonnetje zitten. Je huid is dit niet meer gewend en reageert hier overgevoelig op.

Zonneallergie huiduitslag lijkt erg op warmte uitslag. Bij beide huidklachten ontstaan er namelijk rode bultjes op de huid. Toch zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Zo is er bij zonneallergie vooral sprake van jeukende vlekken en bultjes.

Terwijl het bij warmte uitslag vaak om met vocht gevulde blaasjes gaat. Daarnaast verschijnt zonneallergie niet per se in de huidplooien, zoals bij warmtebultjes vaak het geval is, maar vooral op plekken die zijn blootgesteld aan de zon. Denk aan je: hals, nek, borst en rug.

zonneallergie

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram