Warmte uitslag: zweetuitslag, warmte bultjes
8 juni 2021 

Warmte uitslag: zweetuitslag, warmte bultjes

Zon, strand en huid vol kleine bultjes. Het kan zijn dat je last hebt van warmte bultjes. Ook wel warmte uitslag of zweetuitslag genoemd. Je ziet bij deze huiduitslag allemaal kleine bultjes of blaasjes op de huid zitten. Die ontstaan door een combinatie van warmte en transpiratie. Ik heb een aantal tips om warmte uitslag tegen te gaan of je klachten te verminderen. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is warmte uitslag?

Warmte uitslag noem je ook wel: miliaria, warmte bultjes, zweetuitslag of warmte allergie. Deze laatste benaming is een beetje verwarrend, omdat je lichaam geen allergie voor warmte kan ontwikkelen. Iedereen kan dus plotseling last krijgen van warmte uitslag. Wel is het zo dat je gevoelig kunt zijn voor warmte uitslag, waardoor de uitslag sneller op speelt dan bij iemand anders.

Hoe ziet warmte bultjes eruit?

Je ziet warmte uitslag vooral in huidplooien zitten. Dit komt omdat het daar natuurlijk lekker warm is en je kleding op deze plekken vaak meer schuurt. Deze combinatie van warme plekken, transpiratie vocht en schurende kleding zorgt voor irritatie. En zo ook voor warmte uitslag. Daarom zie je de uitslag vaak ontstaan op deze plekken:

  • Warmte uitslag benen
  • Warmte uitslag nek
  • Warmte uitslag oksel
  • Warmte uitslag armen

De warmte bultjes kunnen er sowieso op verschillende manieren uit zien. Dit ligt vooral aan de diepte van de zweetklier verstoppingen. Hoe dieper deze verstopping hoe heftiger de warmte uitslag is. Soms kunnen de bultjes een beetje lijken op acne. Het belangrijkste verschil tussen warmte uitslag en acne is dat warmte uitslag niet rondom je haarzakjes zit. En acne wel. Je hebt eigenlijk drie vormen :

  • Miliaria crystallina: zit de verstopping vlak onder je bovenste huidlaag? Dan spreek je van Miliaria crystallina. De warmte uitslag ziet er dan uit als kleine heldere blaasjes op de huid. Ze gaan gelukkig vanzelf binnen een paar uur weer weg.
  • Milaria rubra: bij deze vorm van warmte uitslag zitten de verstoppingen wat dieper in je huid. Er ontstaan dan kleine rode jeukende bultjes op de huid. Deze vorm van warmte bultjes zie je ook veel bij kindjes. In tegenstelling tot de vorm hierboven, kan Milaris rubra helaas wel een paar dagen blijven.
  • Milaria profunda: deze vorm zit nog dieper in je huid. Hierdoor ontstaan er grote, jeukende, rode bultjes op de huid. Die vaak erg jeuken, branden en pijn doen. De warmte bultjes blijven helaas lang zitten. Soms wel zes weken.

Oorzaak warmte bultjes

Eigenlijk zegt de naam het al. De huiduitslag wordt veroorzaakt door warmte. De warmte zorgt er vervolgens weer voor dat je gaat transpireren. En als dit transpiratie vocht niet goed weg kan, bijvoorbeeld door afsluitende kleding of omdat je zweetkliertjes verstopt zijn, ontstaan er kleine bultjes en blaasjes op de huid. In dit bultjes en blaasjes zit transpiratie vocht. Geen pus.

Je ziet warmte uitslag vooral in de zomer. Of als je op vakantie gaat naar een warm land met een tropisch klimaat. Maar je kunt natuurlijk ook aan kunstmatige hitte worden blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan een hete sauna, stoombad of slapen onder een elektrische deken. Daarnaast kan warmte uitslag ook ontstaan doordat je fanatiek gesport hebt. Of een lange wandeling hebt gemaakt, met slecht ademende schoenen en sokken.

Daarnaast speelt irritatie ook een grote rol bij warmte uitslag. Dit kan irritatie zijn door strak zittende of schurende kleding. Maar ook door je cosmetica producten. Zo zijn er veel zonnebrand producten die irriterende ingrediënten bevatten. Of vette producten die de huid afsluiten, waardoor het transpiratie vocht niet goed meer de huid uit kan treden. Gebruik daarom liever geen vette oliën of vette bodylotions als je gevoelig bent voor warmte bultjes.

Benieuwd welke zonnebrandproducten wél goed zijn om te smeren? Lees dan mijn lijstje huidvriendelijke zonnebrandproducten. 

Warmte uitslag baby

Wat je ook vaak ziet is warmte uitslag bij baby’s. Dit komt omdat baby’tjes vaak warm gekleed zijn en daardoor zweten. Alleen zijn hun zweetkliertjes nog niet helemaal ontwikkelt, waardoor ze sneller verstopt raken. Je ziet bij baby warmte bultjes ook allemaal kleine bultjes zitten. Vaak in de plooien, zoals de liezen en in het nekje. Je moet dit trouwens niet verwarren met smetplekken. 

Behandeling warmte bultjes

Veel interessanter om te weten is natuurlijk hoe je weer van warmte uitslag afkomt. Milaria Crystallina trekt binnen een paar uur vanzelf weer weg. Daar hoef je dus zelf niets tegen doen. Voor de andere twee vormen kun je wel een aantal dingen doen om je huid een handje te helpen. Het belangrijkste is natuurlijk om warme ruimtes, irritatie van de huid en transpireren zoveel mogelijk te vermijden. Dit zijn tenslotte de boosdoeners van warmte uitslag.

Daarnaast is koelen van je huid super belangrijk. Zoek bijvoorbeeld verkoeling in een kamer met airco en ga niet sporten met warm weer (best lekker, een keer verplicht niet sporten). Daarnaast is het belangrijk om luchtige, katoenen kleding te dragen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel transpireert, en dat het transpiratie vocht makkelijker de huid uit kan.

Wat ook kan helpen is je huid koelen, dit kan op meerdere manieren:

Heb je vooral last van de jeuk? Dan kun je de jeukende bultjes verlichten door producten met zinkoxide, omdat dit een indrogend effect op je huid heeft. Hierdoor droogt het transpiratie vocht op en verminderen klachten als jeuk en een branderig gevoel. Hieronder staan een paar fijne voorbeelden:

arrow_drop_up arrow_drop_down