allergische reactie gezicht
Luus
08/06/2022
6 min
2

Cosmetica allergie: allergische reactie gezicht

08/06/2022
6 min
2

Ben je wakker geworden met een knal rood en gezwollen gezicht? Dan kan het zijn dat je last hebt van een allergische reactie in je gezicht. Meestal gaat het dan om een reactie op je cosmetica. Maar wat moet je in vredesnaam nu doen?! Ik ga je helpen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Allergische reactie gezicht

De naam zegt het eigenlijk al. Als je last hebt van een allergische reactie in je gezicht, is er sprake van een vervelende huiduitslag. Die ontstaat als reactie op een bepaalde, vaak cosmetische, stof. Daarom ga ik in deze blog ook vooral in op cosmetica allergieën. Hoe deze ontstaan, hoe je een cosmetica allergie kunt herkennen en natuurlijk wat je ertegen kunt doen.

allergische reactie gezicht

Hoe ziet een allergische reactie gezicht eruit?

Als je last hebt van een allergische reactie in je gezicht, is je huid vooral rood. Deze roodheid is niet egaal, maar meer vlekkerig. Als een soort vegen. Eigenlijk precies hoe je je crème ook opsmeert. Dat zal niet overal helemaal gelijk verdeeld zijn. Daarom is je hals ook vaak rood, omdat je hier meestal ook wat van het product smeert.

Naast een rood gezicht door cosmetica, kan je gezicht ook gaan opzwellen. Dit kan best even schrikken zijn. De zwelling kan namelijk best heftig zijn, waardoor je ogen ook heel dik worden. Dit komt, omdat de huid hier losser zit.

En als je denkt dat je het ergste gehad hebt, namelijk een knal rood en gezwollen gezicht, ontstaan er vaak nog pukkeltjes en blaasjes. Het gaat om kleine pukkeltjes die lastig uit te knijpen zijn. De blaasjes zitten tussen de pukkeltjes en kunnen onwijs jeuken.

Hieronder zie je een foto van de pukkeltjes die ontstaan. De linker foto is op dag vier gemaakt, de middelste foto op dag vijf en de meest rechter foto op dag zes.

allergische reactie gezicht

Symptomen allergische reactie gezicht

Ik heb hieronder nog even alle symptomen gezet die duiden op een allergische reactie in het gezicht.

 • Rood gezicht en hals
 • Gezwollen gezicht en hals
 • Jeukend gezicht
 • Pijnlijk gezicht
 • Pukkeltjes gezicht
 • Blaasjes gezicht
 • Korstjes gezicht
 • Gezwollen ogen

allergische reactie gezicht

Beloop allergische reactie gezicht

Heb je op dit moment last van een allergische reactie in je gezicht door cosmetica? Dan wil je waarschijnlijk vooral weten wanneer deze huiduitslag wegtrekt, zodat je weer fatsoenlijk naar buiten kan. Het herstel verschilt per persoon, maar in het algemeen zal de reactie ongeveer op deze manier verlopen:

 • Dag 1-2: ongeveer 24 tot 48 uur na het opsmeren van het product, krijg je een rood en gezwollen gezicht
 • Dag 3: op de derde dag trekt de roodheid weg, maar neemt de zwelling even toe
 • Dag 4-5: de zwelling zakt, de roodheid verdwijnt, maar er ontstaan kleine pukkeltjes en blaasjes
 • Dag 6: de kleine pukkeltjes en blaasjes drogen in en veranderen in kleine korstjes
 • Dag 7: ook de korstjes worden rond dag 7 minder
 • Dag 8-9: meestal is er nu niets meer van de allergische reactie te zien

rood gezicht

Oorzaak allergische reactie gezicht

De allergische reactie treedt op als je huid reageert op een bepaalde stof (allergeen). Als het gaat om een allergische reactie, heeft je lichaam op deze specifieke stof een allergische reactie ontwikkeld. Dit betekent dat je de stof eerst zonder problemen kon opsmeren. Maar je lichaam de stof nu heeft bestempeld als indringer, waardoor je lichaam er op reageert.

Dit kan meteen de tweede keer zijn als je de stof opsmeert, maar ook pas na jaren. Je kunt bijvoorbeeld jarenlang zonder problemen een gezichtscrème smeren. En hier opeens een allergische reactie op krijgen, omdat je lichaam in de loop der jaren hier een allergische reactie op heeft ontwikkeld.

Dit maakt het vaak lastig om te achterhalen welke stof de huiduitslag bij jou getriggerd heeft. Een allergietest kan hierbij helpen. Verderop in deze blog leg ik hier meer over uit.

Daarnaast zijn er een aantal cosmetische stoffen, waarvan bekend is dat ze snel allergische reacties uitlokken. Je zou dus kunnen kijken of één of meerdere van deze stoffen op de achterkant van jouw product staan. Voorbeelden van dit soort stoffen zijn: parfum, propelyne glycol, hydroquinon, benzyl alcohol, benzyl salicylate, vanilline, lemon gras oil, balsem of tolu, balsem of peru, sodium benzote.

Maar in theorie kun je voor iedere cosmetische stof een allergie ontwikkelen. Zelfs effectieve stoffen. Die bij anderen helemaal geen problemen geven, maar juist heel werkzaam zijn.

allergische reactie gezicht

Behandeling allergische reactie gezicht

Als je last hebt van een allergische reactie in je gezicht, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen. Hieronder heb ik een stappenplan gezet, waarin ik uitleg wat ik zou doen bij een cosmetische allergie:

Stap 1. Koelen

De eerste dagen zal je vooral last hebben van een rood en gezwollen gezicht. Daarom is het belangrijk om je gezicht te koelen. Koel je huid bijvoorbeeld om het uur een kwartiertje.. Je kunt hiervoor ijsblokjes in een theedoek gebruiken. Of speciale coldpacks.

Verder zou ik niets qua cosmetica gebruiken. Of zo min mogelijk. Was bij voorkeur alleen je huid met water. En blijf zoveel mogelijk binnen, zodat je ook geen zonnebrand hoeft te smeren. Je huid reageert op dit moment namelijk gevoelig op allerlei prikkels van buitenaf. Ook al zijn dit 'goede prikkels'.

allergische reactie gezicht

Stap 2. Zinkoxide smeren

Na de zwelling en roodheid, ontstaan er kleine pukkeltjes en blaasjes. Ze zijn vaak de grote boosdoener van een jeukend gezicht. Wat je dan kunt doen is zinkoxide smeren. Dit ingrediënt heeft namelijk de eigenschap om jeuk te remmen, blaasjes in te drogen én een soort beschermlaag over je huid te leggen. Waardoor je huid beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf.

Kies wel voor een huidvriendelijk product met zinkoxide. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet:

zinkoxide zalf

Stap 3. Kalmerende crème smeren

Als de blaasjes en pukkeltjes een beetje afnemen, kun je stoppen met de zinkoxide. En starten met het smeren van een kalmerende crème. Cosmetische ingrediënten, met een kalmerende werking, zijn bijvoorbeeld: haver extract, zoethoutwortel extract en niacinamide, Deze crème kun je dan gewoon als dagcrème gebruiken.

 Hieronder heb ik een aantal huidvriendelijke kalmerende crèmes gezet:

allergische reactie gezicht

Allergietest

Een dermatoloog kan een allergietest uitvoeren. Om zo te achterhalen waar je huid allergisch op gereageerd heeft. En dus, welke stof het eczeem heeft veroorzaakt. Meestal wordt hiervoor de zogeheten plakproef test gebruikt. Ze plakken dan allemaal kleine pleisters op je rug. Met daaronder stoffen die mogelijk de oorzaak zijn van jouw allergische reactie. Je noemt deze stoffen ook wel allergenen.

Deze pleisters blijven ongeveer vijf dagen zitten. Hierna wordt onder iedere pleister gekeken of de huid op de stof gereageerd heeft. Als dit het geval is, kun je cosmetica met deze stof zoveel mogelijk vermijden.

allergietest

Reacties
Categorieën