Soorten eczeem: alles wat je moet weten
01 oktober 2022 
19 min. leestijd

Soorten eczeem: alles wat je moet weten

Je hebt enorm veel verschillende soorten eczeem. Eén ding hebben ze gemeen; alle eczeem soorten gaan gepaard met veel ongemak en het vinden van goede verzorging producten is ontzettend lastig. Op mijn website heb ik daarom voor verschillende soorten eczeem een blog met bijhorend productadvies geschreven. Maar ik merk dat het soms best lastig is om te bepalen welk type eczeem je hebt en dus ook welke blog of productadvies je moet aanklikken. Daarom heb ik deze algemene eczeem blog geschreven. Hierin geef ik meer uitleg over de verschillende soorten eczeem, inclusief eczeem foto's en natuurlijk mijn product tips!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!  Of klik linksboven in de inhoudsopgave!

Eczeem in het kort

  • Eczeem is een chronische ontstekingsziekte
  • Het gaat om een jeukende huidklacht
  • Je hebt zowel droog als vochtig eczeem
  • Eczeem breidt zich uit
  • Vaak gaat het om een rode plekken en een schilferige huid
  • Bijna iedereen met eczeem heeft last van een droge huid
  • Smeer bij voorkeur alleen parfumvrije producten
  • Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem
  • Dat eczeem besmettelijk zou zijn is een groot fabel
  • Veel mensen zijn jaren op zoek naar de juiste eczeem crème. Iets wat wél werkt
  • Bekijk hier mijn product tips bij eczeem klachten: Beste middel tegen eczeem 

beste middel tegen eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem gaat niet om één huidklacht. Het is meer een verzamelnaam voor verschillende vormen van huiduitslag die qua klachten erg op elkaar lijken. Zo veroorzaakt vrijwel iedere vorm van eczeem een droge huid, jeuk, een geïrriteerde huid en een schilferende huid. Maar de oorzaak, ernst en behandelmethode van deze verschillende soorten eczeem kan wel weer sterk verschillen. In deze blog vertel ik meer over de meest voorkomende soorten eczeem om zo hopelijk antwoord te kunnen op de vraag: wat voor eczeem heb ik en wat kan ik hier tegen doen?

eczeem ziet er zo uit

Wat kun je doen tegen eczeem?

Als je last hebt van eczeem, heb je dus ook vaak last van een droge en gevoelige huid. Je kunt deze klachten in de meeste gevallen zelf verminderen door een goede huidverzorging. Dus een huidverzorging waar geen irriterende en uitdrogende stoffen aan zijn toegevoegd. En waaraan voldoende stoffen zijn toegevoegd die je huid barrière laag versterken.

Een dermatoloog kan natuurlijke ook smeerbare medicatie voor het eczeem voorschrijven. Maar dit heeft persoonlijk niet mijn voorkeur. Vooral, omdat ik merk dat dit soort medicatie vaak veel vervelende bijwerkingen geeft.

Smeeronderzoek Tiny Todd eczeem crème

Op mijn productadviezen pagina en in deze blog geef ik huidverzorgingstips voor verschillende soorten eczeem. Toch wil ik één eczeem crème ook nog even apart benoemen. Namelijk: deze Tiny Todd eczeem crème. Twee jaar geleden heb ik een mini smeeronderzoek uitgevoerd, onder een aantal van mijn Instagram volgers met eczeem klachten.

Vooral, omdat ik zoveel positieve reviews over deze crème las. En ik zelf alleen maar dacht: het kan toch niet zó goed zijn? Er zijn tenslotte super veel cosmetica merken die beweren eczeem als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Terwijl ze in werkelijkheid helemaal niets doen. Of de eczeem klachten zelfs verergeren.

Maar deze crème werkt dus écht! Inmiddels gebruiken ook veel mensen om mij heen het en ook zij zijn allemaal positief. Ben je benieuwd naar het smeerresultaat? Lees dan mijn mini onderzoek inclusief eczeem foto's (voor en na): Huidtherapeutische review Tiny Todd. 


Verschillende soorten eczeem gezicht en lichaam

Je hebt veel verschillende soorten eczeem. Mild en ernstig eczeem. Acuut en chronisch eczeem. Eczeem dat gepaard gaat met veel symptomen of weinig. Eczeem dat op jonge leeftijd ontstaat of juist op latere leeftijd. Toch hebben de verschillende soorten eczeem ook gemeenschappelijke kenmerken.

Zo is er bij vrijwel iedere vorm van eczeem sprake van jeuk. Dit komt omdat de huid barrière niet meer intact is, waardoor de huid gevoeliger is voor prikkels van buitenaf. Je lichaam geeft te snel, en vaak ook verkeerde, jeuk prikkels af. Met als gevolg: een vervelende jeukende huiduitslag.

Andere veelvoorkomende symptomen zijn: roodheid, een schilferige huid, schrale plekken, blaasjes en blaren. Daarnaast is bij vrijwel iedere vorm van eczeem sprake van een droge huid en gaat het altijd om een chronische huidaandoening. Ook is geen één vorm van eczeem besmettelijk.

Wel kan het zo zijn dat de er een bacteriële infectie in de huidontsteking ontstaat, wat soms wel besmettelijk kan zijn. Hieronder ga ik dieper in op de verschillende soorten eczeem. Ik vertel meer over de symptomen van deze vormen van eczeem, de verschillende oorzaken en natuurlijk mijn product tips! Dit doe ik in onderstaande volgorde:

  1. Atopisch eczeem (constitutioneel eczeem)
  2. Seborroïsch eczeem
  3. Contact eczeem
  4. Nummulair eczeem
  5. Dermatisis perioralis clownseczeem
  6. Hypostatisch eczeem
  7. Blaasjeseczeem

eczeem soorten

1. Constitutioneel eczeem of atopisch eczeem

Atopisch eczeem wordt ook wel atopische dermatitis of constitutioneel eczeem genoemd. Deze vorm van eczeem zit vooral in de elleboogsplooien, de hals, nek en knieholten. Maar het kan over het hele lichaam voorkomen.

Atopisch eczeem gaat om een aangeboren vorm van eczeem, die binnen de familie kan worden overgeërfd. Vandaar ook de term constitutioneel eczeem. Dit betekent namelijk dat het om een erfelijke aanleg gaat. Of de term atopisch eczeem. Wat betekent dat je aanleg hebt om allergisch of overgevoelig op bepaalde stoffen en omstandigheden te reageren.

Atopisch eczeem komt vooral voor op jonge leeftijd. Je noemt het bij kinderen tot 1 jaar ook wel dauwworm. Deze naam komt voort uit het feit dat het gaat om een ringvorm (worm) uitslag en vochtig eczeem (dauw). Wat je bij atopisch eczeem vooral ziet, zijn: schilfers, blaasjes, zwelling, rode bultjes, jeuk, roodheid en korstjes.

Factoren die het eczeem verergeren zijn: wollen kleding, stress, warmte, allergieën en een droge lucht. Helaas blijft de aanleg om allergisch te reageren altijd bestaan. Maar atopisch eczeem verloopt wel in verschillen fasen, waarin onrustige periodes zich afwisselen met rustige periodes. Meestal neemt de ernst van atopisch eczeem op latere leeftijd (na 45 jaar) af.

Tips atopisch eczeem

Het is heel belangrijk om triggers van het constitutioneel eczeem zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast helpt het enorm om cosmetica producten te smeren die je huid barrière verbeteren. Op die manier zorg je er namelijk voor dat schadelijke stoffen minder makkelijk de huid in dringen en belangrijke stoffen beter in de huid blijven. Hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet van goede producten bij atopisch eczeem. Ze verminderen een droge huid en remmen de ontsteking (rode huid)

Lees je hier meer over atopisch eczeem. Of ga direct naar mijn complete productadvies voor atopisch eczeem.

eczeem baby

2. Seborroïsch eczeem

Heb je last van een schilferige huid rondom je wenkbrauwen, rondom de neus, achter je oren en/of langs je haargrens? Dan heb je waarschijnlijk seborroïsch eczeem. Overigens kan deze vorm van eczeem ook ontstaan in lichaamsplooien, zoals in de liezen of in je navel. Naast een schilferige huid (geelbruine schilfers) kun je seborroïsch eczeem herkennen aan: jeuk, een geïrriteerde huid en een rode huid.

Seborroisch eczeem is over het algemeen een relatief milde vorm van eczeem die vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Als de seborroïsch schilfers op de hoofdhuid zitten, noem je het ook wel hoofdroos. Dit is een minder ernstige vorm van seborroïsch eczeem.

Seborroïsch eczeem ontstaat meestal niet eerder dan de puberteit. Een uitzondering zijn baby's. Zij kunnen wel al last krijgen, maar dit is dan een specifieke vorm van seborroïsch eczeem genaamd: berg baby. Bij berg zitten er gelige korstjes op de hoofdhuid van het kindje. Dit gaat vanzelf weer weg maar kan wel maanden aanhouden tot de klachten verminderen.

Seborroïsch eczeem wordt veroorzaakt door een gist. Ook wel het pityrosporum gist genoemd. Dit zit bij iedereen op zijn/haar huid en kan voor problemen zorgen als het gist door bepaalde omstandigheden toeneemt. Voorbeelden van dit soort uitlokkende omstandigheden zijn: emotionele stress, lage temperaturen, droge lucht en een vette huid.

Je lichaam gaat zich hier vervolgens tegen verdedigingen, waardoor de huid ontstoken raakt en het eczeem erger wordt. Dit gebeurt trouwens niet bij iedereen. Door de ontstekingsreactie wordt de huid roder en krijg je last van jeuk. Ook zorgt de toename in gistcellen voor een verhoging van de onverzadigde vetzuren en dit leidt weer tot afschilvering van de huid.

Tips seborroïsch eczeem

Gelukkig is seborroïsch eczeem goed te behandelen. Door een antigist crème of vette zalf te smeren nemen de klachten meestal snel af. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te reinigen, te hydrateren en vooral te exfoliëren. Dit laatste betekent dat je dode huidcellen van je huid verweekt, waardoor huidschilfertjes verminderen. Dit kun je doen door ingrediënten, als ureum en salicylzuur te smeren. Hieronder heb ik een paar fijne producten tegen seborroïsch eczeem gezet:

Lees hier meer over: seborroisch eczeem. Of ga direct naar mijn complete advies: Productadvies seborroïsch eczeem

eczeem hoofdhuid

3. Contacteczeem 

Contacteczeem komt veel voor. Het eczeem ontstaat door contact met een stof waar je huid overgevoelig of allergisch op reageert. Dit uit zich vervolgens in een huidontsteking en zo in eczeem. De meest voorkomende plekken van deze vorm van eczeem zijn: de handen, het gezicht of in de hals. Je hebt hierin twee soorten eczeem: allergisch contacteczeem en irritatief contacteczeem (ortho-ergisch)

Bij beide vormen is er sprake van een ontstekingsreactie van de huid door contact met een bepaalde stof. Wat je vooral ziet, is een rode huid met blaasjes en schilfering op de plek die in contact is gekomen met de irriterende of allergische stof. De blaasjes kunnen stuk gaan, waardoor er een nat eczeem of vochtig eczeem ontstaat. Dit gaat meestal om sterk jeukende plekken.

Allergisch contacteczeem, ook wel contactallergisch eczeem genoemd, ontstaat door een allergische reactie. Je lichaam heeft dus echt een allergie ontwikkeld op een specifieke stof. Ieder keer wanneer je huid met deze stof in aanmerking komt ontstaat er een allergische reactie. Bekende allergene stoffen zijn: geurstoffen, metalen, planten, make up of een parfum allergie. Contactallergisch eczeem geeft de volgende symptomen: jeukende plekken, branderig gevoel, pijn en een geïrriteerde huid.

Bij irritatief contacteczeem gaat het niet om een allergische reactie, maar om een overgevoeligheidsreactie. Je lichaam reageert dus op een agressieve of irriterende stoffen die bij ieder ander ook voor problemen zou kunnen zorgen. Denk hierbij aan desinfecterende hand gel, agressieve schoonmaakmiddelen of handzeep. Deze soort eczeem komt daarom ook veel voor op de handen.

Tips contacteczeem

Het is vooral belangrijk dat je contact met de uitlokkende stof zoveel mogelijk vermijdt. Daarnaast helpt het om stoffen te smeren die de huid afdekken. Zo creëer je een soort kunstmatige extra huidbarrière. Dit doe je bijvoorbeeld door het smeren van een vette zalf of crème. Maar ook het smeren van voedende, kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten kan veel verlichting geven. Zoals zoethoutextract, niacinamide, glycerine en bisabolol. Hieronder heb ik een paar voorbeelden gezet:

Lees meer over: allergisch contacteczeem. Of hier over ortho-ergisch contacteczeem.

contacteczeem hand

4. Nummulair eczeem 

Een andere veelvoorkomende soort eczeem is nummulair eczeem. Het gaat om rode, schilferige plekken op de huid ter grootte van een muntje. Vandaar ook de naam 'nummulair' eczeem. Op het eczeemplekje zitten vaak bultjes en blaasjes. Deze (licht) jeukende plekken verschijnen met name op de armen, benen, borst en rug.

Ook dit eczeem gaat helaas gepaard met hevige jeuk, waardoor je ook vaak wondjes van het krabben ziet zitten. Het eczeem breidt zich uit volgens een symmetrisch patroon. Bij beginnend eczeem (acute stadium) is er vaak sprake van een snelle verergering, waarbij er plotseling allerlei ronde, natte eczeem plekken op de huid verschijnen. In de chronische fase (langer bestaand eczeem) zijn de plekken juist wat droger.

Hoe nummulair eczeem precies ontstaat is niet helemaal duidelijk. Het eczeem wordt ook niet echt gezien als een op zichzelf staande huidaandoening, maar meer als een reactie van je huid op één of meerdere oorzaken. Je zou dit eczeem dus eigenlijk kunnen zien als een uiting op een andere klacht. Bijvoorbeeld als uiting op: winterjeuk, atopisch eczeem, droge huid of als uiting op een contactallergie.

Tips nummulair eczeem

Bij nummulair eczeem is het, net als bij ieder ander soort eczeem, belangrijk om uitdrogende triggers te vermijden. Vermijdt daarom heet douchen, douche niet te vaak en gebruik zo min mogelijk zeep. Ook is het aan te raden om luchtige en het liefste katoenen kleding te dragen. Maar waarschijnlijk ken je dit riedeltje inmiddels wel.. Hieronder heb ik nog een aantal fijne product voorbeelden gezet:

Lees hier meer over: Nummulair eczeem. Of ga direct naar: Productadvies nummulair eczeem.

nummulair eczeem

5. Clownseczeem (dermatitis perioralis)

De term clownseczeem klinkt misschien een beetje gek. Deze benaming is ontstaan, omdat de huidaandoening een beetje kan lijken op een geschminkt clownsmondje. Wat je namelijk ziet is eczeem in de vorm van roodheid en pukkeltjes rondom de mond en neusplooien. Hierbij blijft de huid direct rondom de lippen gespaard.

Op die manier ontstaat er een rode rand rondom je mond, met in een midden je eigen huidskleur. Vergelijkbaar met hoe je een clownsmond zou schminken. De huidafwijking kan om deze reden ook lijken op het liplik syndroom. Maar dit is echt iets anders. Bij clownseczeem, oftewel dermatitis perioralis, is er namelijk nog meer aan de hand dan alleen een rode huid en droge lippen.

Zo zitten er ook pukkeltjes, bultjes en puistjes rondom de mond en neusplooien. Dit is bij liplik eczeem niet het geval. Daarnaast ontstaat liplikeczeem door veelvuldig likken aan de lippen en zie je deze soort eczeem vooral bij kindjes ontstaan. Clownseczeem ontstaat juist vooral bij (jong) volwassenen en ontstaat vooral door het gebruik van corticosteroïden die je inademend of smeert.

Crèmes en zalven met corticosteroïden werken ontstekingsremmend en worden daarom voorgeschreven bij huidontstekingen, waaronder ook voor clownseczeem. Dit is natuurlijk heel dubbel, want ze remmen de huidaandoening, maar ze triggeren het eczeem tegelijkertijd ook weer..

Wanneer je stopt met corticosteroïden smeren, wordt het eczeem daarom ook erger. Het liefste zou je de corticosteroïden daarom blijven smeren, maar dit kun je dus beter niet doen omdat je dan in een vicieuze cirkel beland. Ook het smeren van vette cosmetica of cosmetica met irriterende stoffen, kan zorgen voor clownseczeem.

Tips clownseczeem

Allereerst is het super belangrijk om twee tot drie weken helemaal niets op je huid te smeren. Dus geen foundation, geen blush, geen reiniger, geen dag of nachtcrème etc. Echt even helemaal niks. Je houdt het eczeem namelijk in stand met cosmetica prikkels. Ook al zijn het goede cosmetica prikkels.

Het is daarom belangrijk dat je huid even helemaal niet aan deze prikkels wordt blootgesteld. Na deze twee-drie weken kun je het smeren van cosmetica weer langzaam opbouwen. Maar zorg wel dat je alleen huidvriendelijke cosmetica producten gebruikt! Hieronder heb ik wat voorbeelden gezet:

Lees hier meer over: Dermatitis perioralis clownseczeem. Of ga direct naar advies: Productadvies dermatitis perioralis.

clownseczeem

6. Hypostatisch eczeem

Ook hypostatisch eczeem valt onder veelvoorkomende soorten eczeem. Hierbij komt hypostatisch eczeem met name voor aan de onderbenen. Je noemt het ook wel eczema hypostaticum, stasis dermatitis of veneus eczeem. Het is een vorm van eczeem die ontstaat door een slechte bloedafvoer vanuit de benen (chronisch aderfalen).

Er blijft als het waren teveel vocht achter in de aderen, waardoor de druk in je beenaderen toeneemt.  Op een gegeven moment wordt deze druk zo hoog, dat er vocht uit de aderen gaat lekken. Het lekken van vocht zorgt vervolgens voor een ophoping van vocht en uiteindelijk voor ontstekingen van de huid.

Wat je bij hypostatisch eczeem ziet is: roodheid, schilferige huid en wondjes als gevolg van krabben. Andere symptomen, zijn: jeuk, spataderen, oedeem, niet-wegdrukbare paarsrode bultjes, zweertjes en witte plekjes. Als hypostatisch eczeem al wat langer bestaat, kun je ook last krijgen van allergisch contacteczeem. Dit komt omdat je huid barrière stuk is en hierdoor sneller op stoffen van buitenaf reageert.

Hypostatisch eczeem komt dus vooral voor aan de onderbenen, maar het kan zich ook uitbreiden naar een andere plek op het lichaam. Meestal breidt het eczeem zich dan uit naar het andere been. Ook al is de bloedafvoer in dit been helemaal niet afwijkend.

Tips hypostatisch eczeem

Bij hypostatisch eczeem is het vooral belangrijk om de slechte bloedafvoer aan te pakken. Dit is tenslotte de grote boosdoener van deze soort eczeem. De eerste stap hierin is het zwachtelen van de benen. Een oedeemtherapeut kan dit voor je doen. Deze zwachtels draag je een aantal weken tot de vochtophoping in de benen is afgenomen.

Hierna is het belangrijk om therapeutisch elastische steunkousen te dragen. Om zo de vochtafname, die behaald is met de zwachtels, te behouden. Ook deze kousen kan een oedeemtherapeut voor je aanmeten.

Hypostatisch eczeem zelf wordt verder vaak behandeld met corticosteroïden crèmes. Een dermatoloog kan deze crème of zalf voorschrijven. Zelf geef ik de voorkeur aan een niet-medicamenteus middel. Zoals een receptvrije lotion of crème met daarin kalmerende ingrediënten en ontstekingsremmende ingrediënten zoals zoethoutwortel of niacinamide. Hieronder heb ik een paar goede voorbeelden gezet:

Lees hier meer over: Hypostatisch eczeem. Of ga direct naar mijn complete advies: Productadvies hypostatisch eczeem.

hypostatisch eczeem

7. Dyshidrotisch eczeem

Een andere soort eczeem is dyshidrotisch eczeem. Deze vorm van eczeem komt met name voor op de handen. Het wordt daarom ook als vorm van handeczeem (eczeem handen) gezien. Maar het kan ook op de voeten (voet eczeem) ontstaan. De term Dyshidrotisch eczeem is een andere benaming voor acrovesiculeus eczeem of blaasjeseczeem. Een type eczeem, waarbij er vooral blaasjes en blaren op de huid te zien zijn.

Je hebt hierin twee soorten eczeem: acuut eczeem en chronisch eczeem. Bij het acute eczeem gaat het om een vochtige vorm van eczeem. Terwijl de chronische vorm juist droog is. De oorzaak van blaasjeseczeem is onduidelijk. Het gaat meestal ook niet per se om één duidelijke oorzaak, maar om uitlokkende factoren die de aandoening triggeren.

Denk hierbij aan intensieve inspanning, bepaalde medicatie, allergische reacties, irriterende stoffen, stress en aanleg op het ontwikkelen van allergieën. Er is overigens wel één oorzaak van deze vorm van eczeem bekend en dat zijn schimmelinfecties, want handschimmel of voetschimmel kan het blaasjeseczeem wél veroorzaken.

Tips dyshidrotisch eczeem

Meestal trekken de blaasjes vanzelf binnen drie weken weer weg. Behandeling van het eczeem is daarom niet noodzakelijk. Maar je kunt zeker stappen ondernemen om het eczeem te verminderen

Allereerst is het natuurlijk heel belangrijk om uitlokkende triggers van het eczeem zoveel mogelijk te vermijden. Heb je last van een schimmelinfectie? Dan kan een huisarts of dermatoloog een antischimmel middel voorschrijven.

Maar ook als het eczeem is weggetrokken, is het belangrijk om je handen en voeten goed te verzorgen. Hieronder heb ik een paar fijne producten gezet:

Lees hier meer over: blaasjeseczeem. Of ga naar mijn advies: Productadvies droge handen.

blaasjeseczeem

Hoe ziet eczeem eruit?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen gaat eczeem niet om één specifieke huiduitslag, maar om verschillende vormen van eczeem. Alle eczeem soorten uiten zich weer net iets anders. Zo zie je bij seborroïsch eczeem vooral geel tot bruine schilfers zitten en bij atopisch eczeem juist wittige schilfering.

Toch zijn er ook een aantal overeenkomsten. Over het algemeen is bij iedere vorm van eczeem namelijk sprake van een rode, geïrriteerde en schilferende huid. Vaak gepaard met kleine bultjes en blaasjes. Als het eczeem al wat langer aanwezig is, spreek je over chronisch eczeem. Dit uit zich in een schilferige, verdikte, droge huid. Vaak met huidkloven.

hoe ziet eczeem eruit

Hoe ziet eczeem eruit bij een baby?

Ook eczeem bij baby's komt voor. Heel vaak zelfs. Het is namelijk zo dat één op de tien baby's te maken krijgt met een vorm van eczeem. Onwijs veel als je het mij vraagt. Baby eczeem ziet er vergelijkbaar uit met eczeem op volwassen leeftijd. De huid is rood, geïrriteerd en droog.

Ook ontstaan er roze tot rode, schilferige, plekken op de huid. Met daarop kleine korstjes, bultjes en blaasjes. Bij baby's zie je het eczeem vooral zitten op de hoofdhuid, de borst, in huidplooien en in het gezichtje. Hierbij blijft het gebied rondom de mond en neus meestal gespaard.

Als je kindje last heeft van een rode huid, schilferige huid en droge huid gaat het vaak om atopisch eczeem. Als er vooral gelige schilfering zichtbaar is op de hoofdhuid van je kindje is dit waarschijnlijk seborroïsch eczeem. Ook wel berg genoemd. Misschien vind je dit ook interessant:

hoe ziet eczeem eruit baby

Eczeem is een chronische ontstekingsziekte

Eczeem kan heel plotseling ontstaan of al sinds de geboorte aanwezig zijn. Daarnaast kunnen de meeste vormen van eczeem binnen zes weken weer wegtrekken, maar ook chronisch aanwezig zijn. Als eczeem binnen zes weken weer wegtrekt, spreek je van acuut eczeem.

Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij contacteczeem. Er ontstaat bij deze vorm van eczeem een huidreactie na contact met een bepaalde stof. En zodra deze stof vermeden wordt, trekt de huidklacht vaak weer weg.  Als het eczeem langer dan zes weken aanwezig is, noem je het chronisch eczeem. Dit zie je bijvoorbeeld bij atopisch eczeem.

 De huidontsteking blijft langer zitten en het eczeem breidt zich uit.  Een chronische aandoening gaat helaas nooit helemaal meer over. Wel is het zo dat de ernst van het eczeem per periode kan verschillen.  Zo kun je bijvoorbeeld lange periodes weinig tot niets aan je huid merken en vervolgens weer veel eczeem klachten krijgen. Vaak spelen omgevingsfactoren hierin een belangrijke rol.

eczeem breidt zich uit 

Droge huid

Bij bijna alle soorten eczeem types is er sprake van een droge huid door langdurige uitdroging van de huid. De huid barrière werkt bij mensen met eczeem namelijk niet optimaal. Je kunt het vergelijken met een stenenmuurtje. De stenen zijn je huidcellen en het cement tussen deze stenen zijn de vetzuren.

Bij een gezonde huid zitten er tussen de huidcellen voldoende vetzuren en sluiten de huidcellen mooi op elkaar aan. Op die manier is je huid goed beschermd tegen invloeden van zowel binnenuit als buitenaf.  Bij een droge huid is er iets anders aan de hand. De huidcellen sluiten niet meer zo goed op elkaar aan en de aanwezigheid van vetzuren tussen deze cellen is ook niet optimaal.

Hierdoor ontstaan er kleine openingen tussen de huidcellen. Waardoor belangrijke stoffen gemakkelijker de huid uit treden. Waaronder ook water. Met als gevolg: een droge huid. Naast het naar buiten treden van belangrijke stoffen, zorgen de openingen er natuurlijk ook voor dat schadelijke stoffen makkelijker binnen treden. Met als gevolg: huidontstekingen, verschillende soorten eczeem, jeuk en soms ook keratosis pilaris.

droge huid

Eczeem op rug oorzaak

De eczeem op de rug oorzaak is vaak een allergische reactie op een bepaalde stof. Denk aan cosmetische stoffen van je bodylotion of douchegel. Maar het kan ook gaan om een allergische reactie door contact met je riem. Zweten en wrijving kunnen dit eczeem (rug) verergeren. Zie je vooral een groepje blaasjes bij elkaar liggen op je rug? Dit is geen vorm van eczeem, maar gordelroos. Lees hier meer over deze huidaandoening: Herpes zoster gordelroos


FAQ Eczeem

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidontstekingen. Er zijn verschillende soorten eczeem. Met ook verschillende oorzaken, uiterlijke kenmerken en behandelmethodes.

Hoe ontstaat eczeem?

De oorzaak verschilt per type eczeem. Wel is er altijd sprake van een huidontsteking. Deze ontsteking kan door verschillende factoren getriggerd worden. Zo kan het eczeem ontstaan door erfelijke aanleg (atopisch eczeem), door een gist (seborroïsch eczeem), door een verminderde bloedafvoer (hypostatisch eczeem), door het smeren van corticosteroïden of irriterende cosmetica (clownseczeem) en door contact met een bepaalde stof (contacteczeem).

Hoe ziet eczeem eruit?

Bij eczeem is de huid vaak rood, schilferig en gezwollen. Ook zijn er blaasjes, bultjes en korstjes te zijn. Na een tijdje kan de huid ook wat dikker worden en kunnen er huidkloven ontstaan.

Wat te doen tegen eczeem?

Er worden veel eczeem crèmes verkocht. Toch zijn er maar weinig eczeem crèmes die écht verlichting geven. Hierboven, in mijn blog, lees je per type eczeem de huidproducten ik adviseer.

Hoe krijg je eczeem?

Je kunt op iedere leeftijd last krijgen van eczeem. Meestal komt het eczeem tot uiting door een uitlokkende prikkel.

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is een veelvoorkomende eczeem soort die meestal het gevolg is van erfelijke aanleg. Er ontstaan rode schilferende plekken op de huid. Vaak gepaard met blaasjes en bultjes. Atopisch eczeem geeft veel jeukklachten en is helaas chronisch.

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een chronische vorm van eczeem die wordt veroorzaakt door een gist. Er ontstaan geel tot bruine schilfers op de huid. Met daaromheen roodheid. Seborroïsch eczeem zit met name in het gezicht en op de hoofdhuid.

Hoe kom je van eczeem af?

Helaas is er bij eczeem sprake van een chronische huidontsteking. Maar je kunt deze ontsteking wel met de juiste producten onderdrukken. Het vinden van de juiste eczeem is helaas minder makkelijk. Twee jaar geleden vond ik eindelijk een effectieve eczeem crème. Je leest hier meer over in de blog hierboven onder het kopje: Tiny Todd.

Grahams eczeem crème waar te koop?

De Grahams eczeem crème is een crème die wordt geadviseerd bij eczeemklachten. De ingrediëntenlijst vind ik er prima uit zien. Je kunt de crème onder andere kopen bij de Etos, de Kruidvat, de DA, Trekpleister, Bol.com en de Whekamp.

Is eczeem besmettelijk?

Ondanks dat dit vaak gedacht wordt is eczeem niet besmettelijk. Er is namelijk sprake van een ontsteking van de huid. Geen huidinfectie.

Is eczeem gevaarlijk?

Eczeem is niet gevaarlijk. Het is vooral erg vervelend, omdat de huid onwijs jeukt en vaak cosmetisch storend is.

Waarom jeukt eczeem?

Als het eczeem jeukt, betekent dit dat het eczeem actief is. Je huid is op dat moment namelijk met allerlei processen bezig om de huidontsteking te bestrijden. Hierbij komen stoffen vrij die de huid zenuwen triggeren en zo jeuk prikkels afgeven.

Het verschil atopisch en constitutioneel eczeem

Er is geen verschil tussen atopisch eczeem en constitutioneel eczeem. Het zijn twee termen voor dezelfde vorm van eczeem.


Gebruikte bronnen en extra informatie

Hieronder vind je een aantal wetenschappelijke studies die ik gebruikt heb bij het schrijven van deze blog:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram