Voetschimmel: rode vlekken, schilfertjes en jeuk onder je voeten
17 juni 2021 

Voetschimmel: rode vlekken, schilfertjes en jeuk onder je voeten

Jeuk onder voeten. Dat is wat mensen vaak beschrijven als ze last hebben van voetschimmel. Klachten die ook vaak voorkomen zijn: schilfers tussen tenen, rode uitslag op de voeten en voetschimmel blaasjes. Gelukkig zijn er heel veel maatregelen die je zelf komt nemen om voetschimmel te voorkomen. Maar ook om de schimmelinfectie te verhelpen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga naar mijn gratis productadvies voor de voeten!

Wat is voetschimmel?

Bij voetschimmel is er sprake van een schimmelinfectie aan de voet. Je noemt de huidklacht ook wel tinea padis of zwemmerseczeem. Deze laatste term wordt vaak gebruikt, omdat een voetschimmel makkelijker kunt oplopen in openbare ruimtes waar je op blote voeten loopt. Denk aan zwembaden of sauna’s.

Hoe ziet voetschimmel eruit?

Als je last hebt van voetschimmel zijn er een paar dingen die opvallen. Op de onderkant van je voeten ontstaan vaak voetschimmel blaasjes. Deze voetschimmel blaasjes kunnen erg jeuken. Vaak worden dit uiteindelijk een soort ringvormige velletjes.

Aan de voetranden zie je juist meer een rode huiduitslag. Vaak vuurrood en ringvormig. En tussen de tenen ontstaan kleine schilfertjes en kloofjes. Wat hierbij opvalt is dat de klachten vooral tussen je vierde en vijfde teen zitten. Er kan zelfs een soort wit gekleurde, natte, schilfering tussen je tenen ontstaan. Daar komt ook de term “tenenkaas” vandaan.

voetschimmel

Schimmelnagels

Naast je voeten kan de schimmel ook op je teennagels zitten. Je noemt dit kalknagels. Wat je bij kalknagels ziet is dat de wat geel kleurt. En een brokkelig uiterlijk krijgt. Kalknagels zijn geheel onschuldig, maar soms wel cosmetisch storend.

Je kunt ze goed behandelen met een speciale kalknagel vloeistof. Of door de kalknagels in te smeren met een paar druppels tea tree oil.

schimmelnagel verwijderen

Handschimmel

En niet alleen je voeten kunnen geïnfecteerd raken. Ook op je handen kan de schimmel ontstaan. Bij handschimmel zie je vooral rode vlekken op de handen, blaasjes, schilfertjes en witte huidlijnen. Net als voetschimmel is de plek heel ongunstig, omdat je constant met je handen dingen vastpakt. Wat voor pijn en jeuk kan zorgen.

hoe ziet huidschimmel eruit

Oorzaak voetschimmel

Schimmels zijn natuurlijk de grote boosdoener van voetschimmel. En dan in het specifiek de schimmel dematofyten. Maar hoezo raken je voeten dan plotseling geïnfecteerd met deze schimmel?

Dat heeft eigenlijk één belangrijke oorzaak: gunstige leefomstandigheden voor de schimmel. En já ook je voeten vinden ze heerlijk. Je voeten zijn namelijk lekker warm, omdat ze in je sokken en schoenen zitten. Vaak ook nog in combinatie met transpiratie. De ideale plek voor schimmels. Ze houden ervan.

Maar ook openbare zwembaden, vochtige sauna’s en kleedkamers zijn plekken waar je sneller een schimmelinfectie oploopt. Daarom ontstaat voetschimmel vaak in de zomer. Dan is het lekker warm, je transpireert sneller, bezoekt waarschijnlijk sneller een openbaar zwembad of warm land en loopt vaker op blote voeten.

voetschimmel

Behandeling voetschimmel

Allereerst is het belangrijk om de voor schimmels gunstige leefomgeving te vermijden. Draag bijvoorbeeld dunne sokken van 100% katoen, zodat je voeten minder snel transpireren en er minder snel een 'broeierige omgeving' ontstaat.

Strooipoeder voetschimmel

En gebruik het liefste ook nog een strooipoeder. Dit doe je om voetschimmel te voorkomen. Het poeder absorbeert namelijk transpiratie vocht, waardoor er minder snel een infectie optreedt. Maar wat het ook doet is schimmelsporen in je sokken doden.

Is de schimmel weg? Was je sokken dan binnenste buiten en strooi ze nog minimaal een week in met het strooipoeder. Zo weet je zeker dat de schimmel niet meer in je sokken en schoenen zit. Fijne voorbeelden van strooipoeder zijn:

voetschimmel

Goede schoenen dragen

Ook is het belangrijk dat je ventilerende schoenen te dragen. En in openbare ruimtes, als zwembaden, sauna’s en sportruimtes, zou ik adviseren om altijd slippers te dragen. Zo verklein je de kans op besmetting.

Verder is het belangrijk om je voeten goed af te drogen na het douchen. Je kunt eventueel zelfs een föhn gebruiken om er zeker van te zijn dat de huid tussen je tenen droog is.

Antischimmel crème

Naast het voorkomen van de schimmelinfectie is het natuurlijk ook fijn om voetschimmel te behandelen. Dit kun je doen met deze antischimmel crème. Het doodt de schimmel en geeft snel verlichting van klachten als: jeuk, een branderige huid en roodheid.

voetschimmel

Professionele hulp bij voetschimmel

Het vervelende is dat voetschimmel vaak opnieuw terugkomt. Dit kan komen omdat je toch iets vergeet van bovenstaande maatregelen. Maar ook omdat je er gevoelig voor bent. Als je tenen dicht tegen elkaar aan zitten krijg je bijvoorbeeld sneller last van schimmelinfectie tussen de tenen. Dit komt, omdat de huid tussen deze tenen lastig droog te houden is. Hier kun je eigenlijk weinig tegen doen.

Mijn advies is om dan even je huisarts te bezoeken. Hij of zij kan een sterker antischimmel crème of zalf voorschrijven. Of antischimmel tabletten.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin alleen troepvrije cosmetica producten. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram