Voet eczeem: rode schilferende voeten
06 augustus 2023 
11 min. leestijd

Voet eczeem: rode schilferende voeten

Er zijn ontzettend veel verschillende vormen van eczeem. Hierin is voeteczeem er eentje van. Althans, voeteczeem is niet per se een vorm van eczeem, maar meer een locatie waar het eczeem zich kan uiten. Er kunnen verschillende soorten eczeem op de voeten verschijnen. Hierin is dishydrotisch eczeem de meest vervelende vorm. In deze blog vertel ik je er alles over. Inclusief mijn tips bij voeteczeem!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is voeteczeem?

Voeteczeem is een huidaandoening waarbij er sprake is van een huidontsteking. En dan in het specifiek de huid van je voeten. Het is, net als handeczeem, geen ernstige huidaandoening maar wel een hele vervelende. Vooral vanwege om het eczeem op je voeten zit. Je loopt en staat natuurlijk gedurende de dag veel op je voeten, waardoor de huidontsteking constant wordt blootgesteld aan wrijving en schuring.

Ondanks dat het om een onschuldige huidaandoening gaat, is het daarom wel fijn om het voeteczeem te behandelen. Onderaan deze blog vertel ik je hier meer over!

voeteczeem

Oorzaak eczeem aan de voeten

Er zijn veel verschillende oorzaken die eczeem aan de voeten kunnen veroorzaken. Deze verschillende oorzaken zorgen er ook voor dat er verschillende vormen van eczeem aan de voeten kunnen ontstaan.

Als je bijvoorbeeld last hebt van irritatief contacteczeem is contact met een bepaalde irriterende stof de oorzaak. Vaak gaat het hierbij om sterk geurende producten. Bijvoorbeeld voetencrèmes met parfum of geurstoffen. Of je wassen met douchegel dat lekker ruikt.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook reageren op het materiaal of elastiek in je sokken. Of het wasmiddel waarmee je jouw sokken gewassen hebt. Hetzelfde geldt voor je schoenen. Sommige mensen zijn namelijk gevoelig of zelfs allergisch voor leer, conserveringsmiddelen en lijmstoffen die in schoenen verwerkt zitten.

Verder geldt voor iedere vorm van eczeem aan de voeten dat hevige emoties ook vaak een rol spelen. Denk hierbij aan stress, vermoeidheid of verdriet. Deze emoties kunnen het eczeem verergeren, maar ook veroorzaken.

Daarnaast zijn natte (zweet)voeten ook een grote boosdoener bij voeteczeem. Dit zorgt er namelijk voor dat je huid weker wordt en sneller geïrriteerd raakt. Bovendien maakt het je voeten ook extra vatbaar voor vervelende infecties.

eczeem op voet

Hoe ziet voeteczeem eruit?

Voeteczeem kan zich op verschillende manieren uiten. Dit is per persoon afhankelijk, maar heeft ook te maken met de ernst van de klachten. Typische symptomen van voeteczeem zijn jeukende voeten, roodheid en irritatie van de huid. Dit is vaak het begin van voeteczeem.

Hierna verschijnen er vaak met vocht gevulde blaasjes op de huid. Uit deze blaasjes kan vocht lekken, waardoor er een nat eczeem beeld ontstaat. Een specifieke vorm van voeteczeem waarbij er veel blaasjes optreden is dyshidrotisch eczeem.

Na verloop van tijd drogen deze blaasjes in. Hierdoor wordt de huid droog, stug en schilferig. En ontstaat er juist een meer droog eczeem beeld. Ook kunnen er kloven ontstaan en kan de huid dikker worden.

Symptomen eczeem op voet

Eczeem aan de voeten uit zich op verschillende manieren. Dit is afhankelijk van het type eczeem en de ernst ervan. Wel hebben ze een aantal gemeenschappelijke kenmerken:

 • Huiduitslag op de voeten
 • Jeukende huid
 • Rode voeten
 • Blaren
 • Kloven
 • Schilfers
 • Droge voeten
 • Schilferende plekken op bovenkant van de voeten of enkels
 • Grotere met vocht gevulde blaasjes
 • Kleine blaasjes
 • Schrale droge huid tussen de tenen
 • Ruwe voetzolen
 • Soms pijnlijke voeten

eczeem op voet

Verschillende soorten eczeem aan de voeten

Er zijn veel verschillende vormen van voet eczeem. De vier meest voorkomende vormen eczeem aan de voeten leg ik hieronder verder uit!

1. Dyshidrotisch eczeem (blaasjes eczeem voet)

Een bekende vorm van eczeem aan de (handen en) voeten is dyshidrotisch eczeem. Bij deze vorm van eczeem ontstaan er allemaal kleine, met vocht gevulde blaasjes op de voeten. Wat hierin opvalt is dat de blaasjes vaak een wat grijze kleur hebben. Wel moet ik zeggen dat dishydrotisch vaker voorkomt op de handen dan de voeten.

Dyshidrotisch eczeem kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Hierin kan irritatie als gevolg van overmatig transpireren een rol spelen. Maar bijvoorbeeld ook een allergische reactie op bepaalde stoffen. Of als reactie op handschimmel en voetschimmel.

Het vervelende aan dishydrotisch eczeem is dat het vaak een branderig gevoel geeft en bovendien ook veel jeuk. Dit gevoel wordt vaak in stand gehouden omdat we onze voeten de hele dag natuurlijk gebruiken. Ook lijken de klachten erger te worden als het buiten warmer wordt.

Verder zijn zowel handen en voeten bij dishydrotisch eczeem extra vatbaar voor infecties met bacteriën en schimmels. Dit maakt dyshidrotisch eczeem ook extra ongemakkelijk. Lees hier meer over dyshidrotisch eczeem.

Blaasjeseczeem voet

2. Contact eczeem voeten

Een andere vorm van voet eczeem is contact eczeem. Contacteczeem is een huidontsteking die ontstaat door blootstelling aan specifieke stoffen. Bijvoorbeeld stoffen in je voetencrème.

of douchegel. Deze stoffen kunnen zwaar irriterend zijn en zo voor iedereen een huidreactie veroorzaken. Dit noem je dan ook wel irritatief contacteczeem.

Maar het kan ook gaan om stoffen waar jouw lichaam specifiek een allergie voor heeft ontwikkeld. Deze stoffen zorgen bij iemand anders bijvoorbeeld helemaal niet voor problemen en bij jou wel. Je noemt deze vorm van contact eczeem daarom ook wel allergisch contacteczeem.

voet eczeem

3. Tylotisch eczeem voeten

Een andere vorm van voet eczeem is tylotisch eczeem. Deze vorm van eczeem uit zich net wat anders dan de twee eczeem soorten hierboven. Wat hierbij namelijk vooral opvalt is een verdikking van de huid door eelt. Met daarin allerlei huidkloven.

Naast deze uiterlijke symptomen veroorzaakt tylotisch eczeem ook pijn en jeukklachten. Vooral wanneer er druk op de voeten wordt uitgeoefend. Bijvoorbeeld bij het opstaan of tijdens het wandelen, kunnen er pijnklachten optreden.

Helaas is de exacte oorzaak van deze vorm van eczeem aan de voeten nog niet helemaal duidelijk. Wel wordt gedacht dat erfelijkheid een rol speelt.

voeteczeem

4. Atopisch eczeem voeten

Een andere vorm van voeteczeem is atopisch eczeem. Ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Hierbij heb je een geboren aanleg om overgevoelig op bepaalde prikkels te reageren. Zo kunnen hevige emoties, stress, het smeren van bepaalde crèmes en of het dragen van bepaalde sokken, het eczeem veroorzaken of verergeren.

Deze vorm van eczeem is meestal al vanaf jonge leeftijd aanwezig en kan zich op het hele lichaam verspreiden. Wel heeft het de neiging om met name in de plooien van de ellebogen, knieholtes, het gezicht en de nek te zitten. Deze eczeemplekken zijn rood, jeuken en er kunnen blaren en bultjes verschijnen.

Dit laatste is met name erg vervelend bij voeteczeem, omdat de blaasjes gemakkelijk stuk kunnen gaan wanneer je er op staat. En zo voor mijn en ongemak kunnen zorgen. Lees hier meer over atopisch eczeem.

voet eczeem

Verschil voetschimmel en eczeem aan de voeten

Eczeem aan de voeten kan ook lijken op voet schimmel. Een schimmel veroorzaakt namelijk, net als eczeem, een rode huid, schilfering en jeuk. Op zowel de voeten als de huid tussen de tenen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen beide huidklachten, waaronder de oorzaak.

1. Voeteczeem geeft andere symptomen

Verder uit voetschimmel zich met name als: rode voetzolen, jeuk, witte schilfering en kloofjes. Een typisch kenmerk hierin is de ringvormige schilfering. Dit is bij eczeem niet het geval. In enkele gevallen kan de schimmel ook voor blaren, kleine blaasjes of puistjes zorgen.

Ook zijn er bij schimmel aan de voeten vaak schimmelnagels te zien. De nagels zijn dan geel tot bruin van kleur. Andere plaatsen waar voetschimmel kan optreden zijn de zijkanten van de voeten.

voet eczeem

2. Voeteczeem heeft andere oorzaak

Een ander belangrijk verschil tussen voetschimmel en voeteczeem is dat het bij voetschimmel gaat om een huidinfectie. Terwijl eczeem het gevolg is van een huidontsteking. Veroorzaakt door erfelijke aanleg, irriterende stoffen en/of hevige emoties zoals stress. Ondanks deze verschillende oorzaken, geven beide huidklachten wel vergelijkbare klachten.

voet eczeem

3. Voeteczeem is niet besmettelijk

Een ander groot verschil tussen voetschimmel en eczeem is de dat voetschimmel erg besmettelijk is. Voetschimmel kan om die reden ook worden overgedragen op andere personen. Met name in openbare ruimtes wordt voetschimmel vaak opgelopen. Denk aan sportruimtes, sauna's of zwembaden.

Daarom wordt voetschimmel ook wel zwemmerseczeem genoemd. Toch is het niet helemaal terecht dat de huidklacht zwemmerseczeem genoemd wordt. Zwemmerseczeem, oftewel voetschimmel, is namelijk helemaal geen vorm van eczeem. Maar een schimmelinfectie van de huid.

Bij symptomen van voetschimmel is het belangrijk om dit aan te pakken. Zowel als de huidinfectie aan de voetzool zit als aan de bovenkant van de voeten. Je kunt dit zelf doen door een anti schimmel crème te smeren om de schimmels te doden. Een huisarts kan deze voorschrijven. Gelukkig is voetschimmel goed te behandelen. Meestal is de huidinfectie binnen vier weken verdwenen.

voet eczeem

Voet eczeem behandelen

Om het eczeem aan de voeten te behandelen kun je een aantal dingen doen. Hierin is het vooral belangrijk om uitlokkers van het eczeem te vermijden, de juiste crèmes of zalven te smeren en bepaalde hygiëne maatregelen te treffen. Hieronder help ik je hier graag mee!

Voetencrème voor voeteczeem

Als je last hebt van voeteczeem wil je met name de huidontsteking verminderen. Dit kun je doen door crèmes te smeren waaraan zowel kalmerende en ontstekingsremmende stoffen zijn toegevoegd, als licht exfoliërende stoffen. Zodat ook de schilfers verminderen. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van goede voetencrèmes gezet. Of lees hier mijn Top 7 Beste voetcrème.

eczeem op voet

Dyshidrotisch eczeem voeten behandelen

Heb je in het specifiek last van dyshidrotisch eczeem aan je voeten. Of eczeem dat gepaard gaat met veel blaasjes? Dan is het fijn om, in aanvulling op de voetencrèmes hierboven, ook nog een product te smeren dat de blaasjes of blaren indroogt. Een goed voorbeeld is zinkoxide. Zinkoxide heeft een licht indrogend effect op de huiduitslag en werkt bovendien ook nog jeukstillend.

voet eczeem

Vermijd irriterende stoffen

Met name als je last hebt van contact eczeem aan de voeten is het belangrijk om irriterende stoffen te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan irriterende cosmetische stoffen in voetencrèmes, zeep en douche producten. Op de Sproetonline Instagram pagina geef ik iedere week tips met betrekking tot merken die je beter niet en wel kunt smeren! Of bekijk hier mijn cosmetica reviews.

Verder wordt het afgeraden om bij een bezoek aan openbare zwembaden op blote voeten te lopen. Op die manier voorkom je dat de voetzolen en tenen worden blootgesteld aan chloor resten. Daarnaast loop je minder risico op een bacteriële infectie aan de voeten als je slippers draagt.

eczeem op voet

Vermijd natte voeten en tenen

Natte voeten zijn extra vatbaar voor een wekere huid en zo ook voor huid beschadigen. Wanneer de huid beschadigt kunnen er sneller infecties van de huid ontstaan. Daarom is het belangrijk om je voeten goed droog te maken zodra je de douche uitstapt. Probeer niet te wrijven, maar dep je voeten droog.

Dit geldt ook wanneer je voeten transpireren. Houdt ook dan je voeten goed droog en trek elke dag schone sokken aan. Eventueel kun je wat strooipoeder in je sokken strooien als je merkt dat je voeten snel transpireren. Het strooipoeder absorbeert het vocht.

voet eczeem

Overige voet verzorging tips

Ook is het essentieel om elke dag schone sokken te dragen. Kies bij voorkeur voor katoenen sokken en vermijd synthetische of wollen sokken, omdat deze de huid minder goed laten ademen. Hetzelfde geldt voor je schoenen. Kies voor luchtige schoenen en vermijd strak zittende of slecht ademende schoenen. Zoals leren schoenen bijvoorbeeld. Op die manier verklein je kans op zweetvoeten en irritatie van de huid.

Merk je toch dat je veel transpireert? Zorg er dan voor dat je je tenen en voeten goed droog maakt. Doe dit ook altijd na het douchen. Gebruik ook geen zeep of heet water tijdens het douchen. Maar liever een milde was olie.

Bij dyshidrotisch eczeem is het verder belangrijk om ervoor te zorgen dat de blaasjes of blaren niet kapot gaan. Er kan dan namelijk een vervelende infectie ontstaan. Helemaal voorkomen is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar probeer het risico op kapotte blaren zoveel mogelijk te verkleinen. Trek bij kapotte blaasjes ook elke dag schone sokken aan om de kans op infecties te beperken.

Probeer bij veel jeuk aan je voeten en tussen de tenen, toch zo min mogelijk aan je huid te krabben. In plaats daarvan kun je verkoelende of jeukstillende crèmes gebruiken. Bijvoorbeeld eentje uit de voorbeelden hierboven.

Zorg er verder voor dat je je voeten goed gehydrateerd houdt met voedende crèmes of zalven. Om zo je huidbarriere te versterken en een verergering van klachten te verminderen. Daarnaast is het advies altijd om stress zoveel mogelijk te beperken, omdat stress een bekende uitlokker van eczeem is. Helaas is dit natuurlijk vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer in ieder geval voldoende rust in te plannen bij stress periodes.

blaasjes eczeem voet

Andere vormen van eczeem

Eczeem is een overkoepelende term voor allerlei soorten huidaandoeningen, waarbij sprake is van een ontsteking aan de huid. Deze huid ontsteking veroorzaakt klachten, als: jeuk, een droge huid, een ruwe huid, roodheid en korstjes.

Eczeem is helaas een chronische huidaandoening. Dit betekent dat de huidklacht nooit volledig zal genezen. Maar de ontsteking gaat wel verschillende fases door. Zo wisselen periodes van opvlammingen zich af met rustige periodes. Lees hier meer over de verschillende vormen van eczeem.

eczeem

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram